Jednoduchý recept na piškótovú tortu s mascarpone krémom
Ahojte, idem si po radu ako úplný amatér. Dcéra bude mať narodeniny, prídu svokrovci zablahoželať a ja chcem upiecť tortu sama. Nikdy som tortu nepiekla, som skôr na klasické koláče alebo cheesecaky, takže by som potrebovala úplne polopatistický postup (tzn. ako pre jednoduchú osobu). Bude nás 6 a moja predstava je klasický piškótový korpus s mascarpone krémom a ovocím, ten istý krém aj na obter, zdobila by som len zápich a ovocie. Vie mi prosím dať niekto recept? Taký podrobnejší, bola by som veľmi vďačná. Je toho plný internet, áno, viem, ale netuším, čo vybrať.
korpus na tortu robím vždy z tohto receptu (len cesto samozrejme). Veľkostne sedí na tortovú formu a vždy sa podarí
https://www.mimibazar.sk/recept/2915/smotanovy-...
môj recept na korpus: https://gurman.zoznam.sk/recepty/nadychany-tort...
krém: mascarpone + smotana na šľahanie v pomere 1:1 + práškový cukor (podľa chuti) - vyšľahať naraz
(ja som teraz robila aj s bielou čokoládou, ktorú som roztopila a primiešala do už vyšľahaneho krému)
keby niečo kľudne mi napíš IP alebo direct na IG: foodbytinka
Ahoj korpus urcite odporucam od Lorny:
https://www.lorna.sk/clanky/dobre-rady-nielen-p...
Krem robievam podla velkosti torty napriklad na 24 cm priemer davam 750g az mascarpone a 250 ml slahacky ( vzdy trochu zostane ale to sa da pouzit napriklad aj na nejaku roladu alebo na plnene pohariky s ovocim). Dobra je kombinacia s bielou cokoladou, den pred plenim si nahriat smotanu (nesmie sa zacat varit) a rozpustit v nej 250g bielej cokolady, ked uplne vychladne, dat do druheho dna do chladnicky. Na druhy den vybrat a rozslahat a potom pridat mascarpone a znovu vyslahat.
Ak by si chcela kubansku, toto je vyskusane

Na korpus je jednoduchy recept len z vajec, muky a cukru. Kolko vajec, tolko kopcovitych lyzic hladkej muky a nekopcovitych lyzic cukru. Najprv sa vyslaha sneh z bielkov, potom sa to toho zaslaha cukor. Slahame spolu aspon 5 minut. Potom sa do toho zaslahaju zltky, jedno po druhom, uz na nizkych otackach alebo proste jemnejsie. Do toho sa potom preoseje muka a uz sa len zlahka zapracuje stierkou, len takym obracanim. Naleje sa to do vymastenej vymucenej formy a pecie sa to na 170 stupnoch. Po naliati nebuchat, nepretriasat, len stierkou rozotriet, najlepsie tak, aby pri krajoch bolo viac cesta ako v strede, nech nenarastie pri peceni kopec. Ja do cesta davam este aj mletu vanilku, to nie je povinne. Moze sa dat spolu s mukou.
Co sa tyka casu pecenia a mnozstva surovin, tu je otazka, aky priemer ma korpus, od toho vsetko zavisi.
Mascarpone krem: ja robim mascarpone+slahacka v pomere 2:1. Vyslaham to spolu, ked to je uz tuhe, tak zaslaham praskovy cukor, pripadne aj mletu vanilku zase.