icon

Jednoduchý recept na piškótovú tortu s mascarpone krémom

17. máj 2025

Ahojte, idem si po radu ako úplný amatér. Dcéra bude mať narodeniny, prídu svokrovci zablahoželať a ja chcem upiecť tortu sama. Nikdy som tortu nepiekla, som skôr na klasické koláče alebo cheesecaky, takže by som potrebovala úplne polopatistický postup (tzn. ako pre jednoduchú osobu). Bude nás 6 a moja predstava je klasický piškótový korpus s mascarpone krémom a ovocím, ten istý krém aj na obter, zdobila by som len zápich a ovocie. Vie mi prosím dať niekto recept? Taký podrobnejší, bola by som veľmi vďačná. Je toho plný internet, áno, viem, ale netuším, čo vybrať.

avatar
marianarem
17. máj 2025

Na korpus je jednoduchy recept len z vajec, muky a cukru. Kolko vajec, tolko kopcovitych lyzic hladkej muky a nekopcovitych lyzic cukru. Najprv sa vyslaha sneh z bielkov, potom sa to toho zaslaha cukor. Slahame spolu aspon 5 minut. Potom sa do toho zaslahaju zltky, jedno po druhom, uz na nizkych otackach alebo proste jemnejsie. Do toho sa potom preoseje muka a uz sa len zlahka zapracuje stierkou, len takym obracanim. Naleje sa to do vymastenej vymucenej formy a pecie sa to na 170 stupnoch. Po naliati nebuchat, nepretriasat, len stierkou rozotriet, najlepsie tak, aby pri krajoch bolo viac cesta ako v strede, nech nenarastie pri peceni kopec. Ja do cesta davam este aj mletu vanilku, to nie je povinne. Moze sa dat spolu s mukou.
Co sa tyka casu pecenia a mnozstva surovin, tu je otazka, aky priemer ma korpus, od toho vsetko zavisi.
Mascarpone krem: ja robim mascarpone+slahacka v pomere 2:1. Vyslaham to spolu, ked to je uz tuhe, tak zaslaham praskovy cukor, pripadne aj mletu vanilku zase.

avatar
sasa1310
17. máj 2025

korpus na tortu robím vždy z tohto receptu (len cesto samozrejme). Veľkostne sedí na tortovú formu a vždy sa podarí
https://www.mimibazar.sk/recept/2915/smotanovy-...

avatar
t1nusa
17. máj 2025

môj recept na korpus: https://gurman.zoznam.sk/recepty/nadychany-tort...

krém: mascarpone + smotana na šľahanie v pomere 1:1 + práškový cukor (podľa chuti) - vyšľahať naraz
(ja som teraz robila aj s bielou čokoládou, ktorú som roztopila a primiešala do už vyšľahaneho krému)

keby niečo kľudne mi napíš IP alebo direct na IG: foodbytinka

avatar
weronika2
17. máj 2025

Ahoj korpus urcite odporucam od Lorny:

https://www.lorna.sk/clanky/dobre-rady-nielen-p...

Krem robievam podla velkosti torty napriklad na 24 cm priemer davam 750g az mascarpone a 250 ml slahacky ( vzdy trochu zostane ale to sa da pouzit napriklad aj na nejaku roladu alebo na plnene pohariky s ovocim). Dobra je kombinacia s bielou cokoladou, den pred plenim si nahriat smotanu (nesmie sa zacat varit) a rozpustit v nej 250g bielej cokolady, ked uplne vychladne, dat do druheho dna do chladnicky. Na druhy den vybrat a rozslahat a potom pridat mascarpone a znovu vyslahat.

avatar
pralinka86
17. máj 2025

Ak by si chcela kubansku, toto je vyskusane