Kde v obchode kúpiť soľ bez jódu?
Prosim Vás má niekto vedomosť v ktorom obchode kúpim obyčajnú sol bez jodu? V obchode predavačky nevedia. Keď im tvrdím že vždy boli vedla seba s jodom a bez jodu tvaria sa nevedomo napísal by som aj ináč … No robte kyslú kapustu alebo klobásky s jodidovanou solou? 🙏🙏🙏😊
@stellarstar soľ sa na území Slovenska jodiduje, pretože jeho nedostatok je príčinou zbujnenia štítnej žľazy, s tým súvisiacej mentálnej retardacie. Soľ sa jodiduje od päťdesiatych rokov minulého storocia
@viestta ja som sa nepýtala 😁
@stellarstar Sory, krivo som ťa označil. To som skopíroval pre komunitu 🙂
@slovakboy Dik za info. Nakoľko som to nikdy nemusel riešiť, tak som nevedel... Stale ma však zaráža, aký význam by malo pužitie nejodidovanej soli, keď v celom kile soli je 30mg jodu. To človek nema šancu zmyslami rozlíšiť na chuti, ani na ničom inom.
@viestta áno. A v 50 tých rokoch sa začala k nám voziť treska a robil sa z nej šalát, ktorý dodnes je populárny. Zaviedol to vraj vtedajší prezident asi Zápotocký, alebo Novotný. Už neviem. Volal sa Antonín. Bolo to preto, že u nás ako vnútrozemskej krajiny nemali sme dostatok stopových prvkov a určitých vitamínov a na Slovensku ani v zemi, v pôde. Veľa kreténizmu tu kvôli tomu bolo v stredoveku. Odborníci presvedčili vtedajších komunistov, aby zabezpečili dovoz treskovitých rýb. Pripisuje sa to Toníkovi, ľudskejšiemu prezidentovi v tej dobe. Ale určite za tým bolo viac ľudí, ktorí to iniciovali. Dokonca sa zaviedli lahôdky s názvom Ryba. Tam si dávali ľudia na váhu kyslé ryby zavináče a pamätám si, že to jedli na stojáka aj silní chlapi robotníci zo stavieb atď. Veľa vecí za socíku chýbalo, ale čo malo požehnanie strany, toho bolo dosť. A ryby hoci v náhradnej forme k tomu patrili. Jód sa podobným spôsobom dostal do soli v celej Európe, možno na celom svete. Ľudia sa tým nepredávkujú, lebo kilo soli nikto nezje naraz. A súčasne to jedia pravidelne bez toho, aby o tom vedeli. Podobne potom fluór na zuby a kosti.
@thirstymonk ty si fakt mimo....
Uz roky pouzivam sol bez jodu - himalajsku, da sa kupit bezne v obchode (Tesco, Kaufland)
@lavega6 Vof čom?
@stormie To si len mysliš, že je bezjodova...
@thirstymonk tak urcite tam nie je pridavany umelo a predpokladam ze na to sa autorka pytala, jod sa v prirode vyskytuje
@stormie Tvoje vedecko fantastické znalosti zabúdajú na to, že aj tá zázračná himalájska soľ obsahuje iné prímesy - pozri si zloženie a makroživiny. Čistá NaCl, či himalajska, alebo zo solivaru, alebo prinesená Aštarom Onanom z galaxie Androméda, je NaCl, nič viac. Teda taká soľ MUSÍ mať makrá - hodnoty presne 0 bielkovín, 0 sacharidov, 0 tukov. NaCl nie je makroergická väzba, z ktorej by telo vedelo získať energiu, čiže asi aj energetická hodnota by mala byť 0.
To znamená, že v tej himalájskej soli je nejaký iný bordel (možno nejaké výluhy zo starých živočíchovv z čias druhohôr - ktovie), ktoré v tej soli majú určitú energetickú hodnotu a určité makrá.
Ďalšia vec je tá, že to, že je niečo prírodné ešte neznamená, že je to zdraviu prospešné a to, že je niečo umelé, resp. syntetické, ešte neznamená, že je to škodlivé. A ak neveríš, tak bež do lesa a zožer prvých 10 bobúľ ľuľkovca zlomocného. Veď to je prírodné, to nemôže byť škodlivé!
@thirstymonk pokial viem, autorka sa pytala konkretne na jod, nie na ine makra/hodnoty, tie jej podla jej komentarov nevadia. Zlozenie himalajskej soli ktoru som poslala vyhovuje jej kriteriam, preto tvoj komentar je uplne zbytocny
Autorka, už je to asi passe,ale bezjodovu soľ majú v lekárni u milosrdných v BA, možno aj v ďalších okolo onkologických ústavov, kde riešia štítnu žľazu. Možno sa dá objednať aj v iných lekárňach.
@thirstymonk pri rakovine štítnej žľazy pred oziarmi rádioaktívnym jodom skoro 2 mesiace nemôžu pacienti žiaden jod. Kupujú si bezjodovu soľ. Možno sú aj iné diagnózy, kde je jod zakázaný.
@lilke Určite, je ich viac tých diagnoz, písal som o tom na prvej strane... 🙂
"Žiaden" jód je prisilné slovo, nakoľko jód sa prirodzene vyskytuje v xy potravinách, napr. vajcia, ryby,morské plody, mlieko a mliečne výrobky, ako aj v ovocí a zelenine. Takže nejaký bežne obsiahnutý jód prijímajú aj onkologickí pacienti s rakovinou štitnej žľazy.
@bosorkabb autorka pise nieco o zdravotnych dovodoch? Ked hlada sol bez jodu, na obale nie je pisane ze obsahuje jod a aj tak sol nie je stale dobra tak neviem ako inak by to mala/mohla zistit? Chemicky rozbor? To asi nechce absolvovat - takze za mna, pokial tam nie je pisany jod tak ho neobsahuje, lebo to potom moze rovno riesit aj vsetky ine potraviny ktore ho prirodzene obsahuju v malych mnozstvach a bezne ich konzumuje
@thirstymonk presne tieto všetky potraviny majú zakázané 🙂 samozrejme, biochemia nepustí, makroskopicke množstvá sú všade v živých organizmoch. Ale autorka chcela zdroj bezjodovej soli, a nie zopakovať stredoškolské učivo. 😉
@bosorkabb Drahá moja bosorečka tú dišputu o soli som rozpútal ja a nie zo zdravotných dôvodov len z nostalgie. Soľ sa za socíku a nielen za socíku ale už od 16 storočia ťažila pri Prešove. Starí majstri vedia že bez prešovskej soli nedokázali spraviť takú vychýrenú Košickú šunku ani párky neviem prečo ale je to tak. Nemci kupili Solivar a baňu zavreli máme len Nemeckú alebo Rakúsku sol hoci píšu že solivar Preśov aspom nám naša sol zostane. Čo sa týka regálov v obchodoch tak ešte v 90tych rokoch bola bežne s ružovou a modrou potlačou, ružová jodidovaná, modrá bez pridaného jódu🤗 s pozdravom Rudy
@bosorkabb nejde len o nostalgiu to som spomenul len tak každá lokalita má rozdielne zloženie a tá naša na tie tradičné výrobky bola výnimočná proste sa neťaží! Dnes máme na pultoch takú že bežne sa stretávam napr dresingu na šalát mi škrípe v miske proste su tam častice kremeňa rsp nejakéj horniny ktorá sa neroztopí…Naše nie je dobré zahraničné je lepšie ?!
Len pre tých ktorých sa to týka, MUDr-ci pohov. Nejodidovana soľ sa dá kúpiť v lekárni v 1/2kg balení cena - kúpil som7. 4.2025 5.69€, Kilove balenie neviem koľko stojí. V KE v lekárni majú ako je Východoslovenský onkologický ústav. Ak niekto potrebuje pred liečbou myslím ze po za volaní na INMM v spádovej oblasti mu to povedia. Himalajsku soľ určite nie, nieje možné vylúčiť že obsahuje nejaký jód mam to od INMM lekárky. Držím palce tým ktorí vedia o čo ide.

@thirstymonk jód sa nesmie jesť počas prípravy na odstránenie štítnej žľazy. Keď je rakovina štítnej žľazy, tak lekári sa snažia zničiť celú žľazu. Každú bunku. Princíp spočíva v tom že štítna žľaza je taký orgán, ktorý sťahuje do seba všetok jód a ten je na niečo veľmi dôležitý, neviem už na čo. Keď sa chce žľaza odstrániť tak to urobia chirurgovia, ale oni nedokážu všetky bunky štítnej žľazy odstrániť. Tak sa to robí tak, že sa do tela dá izotop jódu, ktorý je rádioaktívny. Nestabilný. Chemicky je identicky s bežným jódom a ma aj rovnake chemicke vlastnosti. A tak začnú zbytky štítnej žľazy do seba nasávať ten rádioaktívny jód ako šialené a on ich spáli svojou rádioaktivitou. Pred tým sa ale musí štítna žľaza vyhladovať a človek nesmie jesť jód ani zo soli ani z výrobkov solených. Čiže ani chlieb rožky šunka saláma atd. Všade je jód pre zdravie. Z Nemecka sa dá kúpiť nejodidovana soľ. Pre takých pacientov ktorí sa takto liečia.