icon

Kedy začínate piecť vianočné pečivo?

dadikvk1
5. dec 2018

Zdravím vás žienky kedy plánujete začať s pečením? alebo ste už s nejakým druhom aj začali? kľudne ponúknite aj inšpiráciu 🙂

pekný deň prajem

Strana
z3
kammik
5. dec 2018

už som minulý týždeň začala, už mám medovníky a vanilkové rožky urobené, len tých rožkov už nie je veľa, to ešte do vianoc budem musieť upiecť, len zvažujem čo ešte by som mohla takto skoro piecť 🙂

zabina27
5. dec 2018

my sme zatial s detmi robili medovniky, uz by som v tomto case kludne urobila aj linecke, medvedie labky, proste vsetky suche kolaciky, lepit, plnit, zdobit zase o nejaky tyzden neskor, len zatial nemam cas, ale uz asi cez vikend budem pokracovat s tymi suchymi dalej 🙂

dadikvk1
autor
5. dec 2018

@zabina27 a máš aj nejaky overeny recept? lebo ja som robila linecke podla receptu od starkej a neboli vobec take :/ co bolo sklamanie lebo sme si nane robili chut zjedi sa ale neboolo to ono.

asia83
5. dec 2018

@dadikvk1 V sobotu, 22. decembra. Medovníky mám také, že sú hneď po upečení mäkké ako vata. Medové rezy a linecké pečivo mesiac odstáte ja jesť nebudem. To robievam na Vianoce, no stačí tomu deň-dva, aby postálo.

dadikvk1
autor
5. dec 2018

@asia83 tak to mas teda super recept na medovniky 🙂 ja to vidim tak ze dam prvy pokus niekedy buduci tyzden uvidim co z toho bude a ak tak si dame druhe kolo pred vianocami

pininka
5. dec 2018

Tiež už mám medovníky a teraz pečiem deťom na Mikulášske večierky takže pečenie na Vianoce musí chvíľu počkať.

patka_673
5. dec 2018

este som veru nezacala a este som ani nerozmyslala, co vsetko idem piect..ale tento vikend by som aspon medovnicky chcela zacat, tak snad sa do toho aj pustim..

sandramato
5. dec 2018

@asia83 pošleš mi prosím ťa recept ďakujéém...lebo ja aj ten recept kde je napísané mäkučné mám tvrdé ako brok :D

asia83
5. dec 2018

@dadikvk1 Mám perfektný recept od jednej dôchodkyne, sú nadýchané a mäkkučké. Môžem vám poslať recept, ak mi napíšete internú správu.

asia83
5. dec 2018

@sandramato Pošlem. Len strpenie, idem uspávať malú.

mogaa
5. dec 2018

@asia83 aj ťa poprosím poslať recept❤

vroni
5. dec 2018

Tak ja som zacala planovat pred dvoma tyzdnami. Teraz uz len hladam cas, kedy plany zacnem realizovat...

izabellik
5. dec 2018

medovnicky uz mam upecene a ostatne budem piect tyzden pred vianocami. takze este mam pokoj a pomaly si vsetko upratujem a tak 🙂

0silvia0
5. dec 2018

@dadikvk1 piecť stačí týždeň-dva pred Vianocami, kto má ako čas. Zbytočne sa poháhľať a potom na Vianoce jesť mesiac staré koláče myslím nie je až také terno. Ja osobne začínam medovníkmi, tiež mám recept, kde sú medovníky mäkké od začiatku, ale mám taký zložitejší recept, kde sa roztápa maslo s medom a cukrom na platni, čiže ani nie pre začiatočníčky.

nada847
5. dec 2018

@0silvia0 mesiac stare kolace? nic sa medovnikom nestane, ani lineckym, ani medvedim dlabkam, dokonca niektore kolace su lepsie odstate 🙂 aspon napriklad linecke my mame take radsej, ked trosku odstoja, ale tak kazdy podla seba 🙂

pininka
5. dec 2018

@0silvia0 bežne sa pečie mesiac dopredu, presne ako píše baba nadomnou, nie len medovníky, ale aj iné koláče zvlacneju, potrebujú svoj čas.

0silvia0
5. dec 2018

@nada847
@pininka
mne mesačné koláče nechutia, ja mám radšej čerstvejšie. Ja pečiem celé kopy a často mi zostane ešte na troch kráľov, ale linecké už sú príliš mäkké a medvedie labky príliš odstáte. Môjmu mužovi to nevadí, ten zje aj také. Ale ja mám príliš citlivé chute, mne to vadí. Ak to nevadí ostatným, tak je to v pohode... A to pritom skladujem koláče na chladnom mieste dobre uzatvorené, aj tak mi to vadí, ja to cítim že už sú príliš odstáte.
Medovníky vydržia určite aj tri mesiace, tie neriešim, myslela som skôr ostatné koláče okrem medovníkov.
Ja napríklad nezjem ani mäso zohriate na druhý deň, mne už chutí ako "staré"

pininka
5. dec 2018

@0silvia0 asi to ozaj závisí od toho ako ich skladujem a kde je ako vlhko. Lebo u nás doma, myslím u rodičov boli vždy tie koláče ok, ale u babky boli také akoby zvlhnute a veľmi sa rozpadávajú. Ja napríklad neviem nájsť dobrý recept na linecké, stále mi prídu také tuhé, ale keď som raz kúpila už hotové cesto, boli presne také ako som chcela, tak ho kupujem a kašlem na to, že je kupované, ostatné pečiem sama a tak 8 druhov by aj stačilo😁😁

stankadu
6. dec 2018

ja začínam piect okolo Mikuláša, každý víkend niečo, aby to nebolo naraz vela. Začíname s detmi medovníky, potom sú na rade orechové fúkané rožky. Týždeň pred Vianocami jeden druh, ktorý každý rok obmienam, napr. vanilkové rožky, žaby-raky, medvedie labky, alebo linecké. A nakoniec 2 dni pred Vianocami burizonové gulky. A mám vystarané aj na Nový rok. Vtedy dopečiem niečo slané a hotovo.

evinea
6. dec 2018

@stankadu orechove fukane rozky, to ma zaujalo, mozes mi napisat prosim ta recept? Ak by ti to nevadilo, nerobia sa nahodou take aj kokosove?

stankadu
6. dec 2018

@evinea áno, môžu sa robiť aj kokosové, namiesto orechov. Nech sa páči recept: 250g hera, 500g práš, cukor, 250g hladká múka, 250g mleté orechy (alebo kokos), 1 ČL sóda alebo PDP. Riadne rukou vymiešať, kým sa to všetko krásne nespojí, čo niekedy trvá aj vyše 5 minút. Určite nepridávať žiadnu tekutinu, ono sa to spojí. Cesto natlačím do suchých formičiek a pečiem v elekt. rúre, orechové na 130*C 30-35 min a kokosové na 150*C 20-25 min. Prakticky sa to suší. Po upečení nechám trošku vychladnúť a potom vyberám z formičiek. Malo by to ísť lahučko von. Ak sa stane, že nechcú ísť von z formičiek, to znamená, že sú ešte "mokré" a treba ich ešte dať do rúry. Pečeniu zdar 🎂

dadikvk1
autor
7. dec 2018

@stankadu a formicky nevymastujes? ja mam silikonove takze tie neetreba ale tie klasicke plechove?

veronikazoja
7. dec 2018

@dadikvk1 aj ja ich robievam a formičky netreba vôbec vymastiť

stankadu
7. dec 2018

@dadikvk1 mám kovové a tie netreba, v silikonových som to ešte nerobila

princessawsm
7. dec 2018

Neviem, tento rok mi pecie jedna prijemna pani z Petrzalky😂

dupinka
7. dec 2018

Ja víkend pred Vianocami (pečiem len 2-3druhy) a 23ho pečiem Štedrak + bobaľky (opekance)

barbarita9
7. dec 2018

@dadikvk1 ja som dnes urrobila kokosovo citronove susienky zatial nic iine

jana_eyre
7. dec 2018

medovniky sa uz aj zjedli 😂 ideme robit este raz, ale inak mam len medvedie a linecke co som este neplnila.. dnes sme s detmi robili vanilkove a zabudla som ich v trube 🤦

ivka2112
7. dec 2018

@dadikvk1 my uz mame medovnicky - teda prvu varku, druhu planujem piect v pondelok 🙂

ivka2112
7. dec 2018

@dupinka nedali by ste mi recept na stedrak, ak mate chutny?

Strana
z3