Koláč - Čum na drát
Piekli ste? Chutil Vám?
Aj keď by názov napovedal, že ide o český múčnik, koláč má svoj zahraničný vzor. Známejší je pod anglickým názvom magic cake, pravdepodobne ale pochádza z Francúzska, kde sa mu hovorí Gâteau magique.
Predchodcom tohto koláča bol zase dvojvrstvový dezert millasson alebo millas, ktorý pochádza z južného Francúzska. Pečie sa z jednoduchého cesta z presnej a kukuričnej múky, ktorá sa počas pečenia rozdelí na dve vrstvy, pričom jedna vyzerá ako piškótová a druhá ako krémová.
Do modernej verzie koláča magic cake sa používa obyčajná hladká múka, vajíčka, maslo, mlieko a cukor. Cesto tak trochu pripomína cesto na lievance alebo palacinky a je až neskutočne jednoduché.
Trik spočíva v tom, že sa bielky a žĺtky oddelia, z bielkov sa ušľahá tuhý sneh, ktorý sa potom jemne vmieša do cesta, ale nie úplne. Vďaka tomu sa potom pri pečení ako kúzlom vytvoria tri vrstvy, pričom spodná vrstva je hutnejšia, druhá krémová a na povrchu koláč zdobí nadýchaná piškóta.
Na ceste je zvláštne aj to, aké je tekuté, dáva sa do neho totiž pomerne málo múky. Treba sa však toho nebáť a nič nepridávať, cesto tak naozaj má vyzerať.
@anonym_autor robila som kakaový, akože nebol zlý ale už ho robiť nebudem.
Ja sa na neho chystám už asi 2 mesiace.
Pokaždé som nakoniec upiekla niečo iné 😄
@anonym_autor akurát som dopiekla kokosovo citrónový. Za mňa nie je zlý, ešte som to vylepšila citrónovou polevou. Ale už ho piecť nebudem. 😃 Asi preto, lebo ten puding, čo sa vytvorí dole, nechutí úplne ako echt puding. Skôr niečo medzi prazenicou a pudingom. A keďže tam ide pomerne dosť vajec, tak je cítiť po vajciach, napriek tomu, že je tam kokos a citrón.
Tiez ho vidim aktualne totalne vsade 😂
Piekla som a už ho piecť nebudem. Nechutil nám, aj recept som už zahodila do koša.
Piekla som a už ho piecť nebudem. Nechutil nám, aj recept som už zahodila do koša.
@livinka1111 no a tak ho všetci ospevujú na Facebooku, hlavne Furt v kuchyni
@anonym_autor a ja to prvýkrát počujem, čo to.ma akože byť?
@anonym_autor robila som kakaový, akože nebol zlý ale už ho robiť nebudem.
@4stanka4 tiež som robila čokoládový a jedla ho sama. Nebol zlý chutil presne ako puding ale tak možno raz za rok ak by som ho zjedla viac isto nie 🙈
Robila som pistáciový. A teda vôbec neohúril. Veľmi ho cítiť po vajíčkach, my sme mali pocit, že jeme sladkú praženicu s koláčom. Ostanem radšej pri klasike 🙂
Prvý krát počujem,to je ozaj koláč? To kto vymyslel? 😆🤭
Prvý krát počujem,to je ozaj koláč? To kto vymyslel? 😆🤭
@zuzanita1609 neviem kto ho vymyslel ale takto vyzerá
Že vlastne vyleješ len jedno cesto na plech a počas pečenia sa ti spravia takto 3 vrstvy
@zuzanita1609 neviem kto ho vymyslel ale takto vyzerá
@anonym_94805a aha,to preto taký názov 😆. Čumím na drát 😁. Pekný je, určite aj chutný. A mohla by som poprosiť recept? Ďakujem 😊
Ja asi ostanem radsej pri obycajnej bublabine a ak to chcem ozvlastnit, tak maslova plnka to isti 😋. Ja nejako nemusim tieto gebuziny 🤭
Že vlastne vyleješ len jedno cesto na plech a počas pečenia sa ti spravia takto 3 vrstvy
@anonym_94805a Ahaa,tak to nejaká reakcia počas pečenia a preto aj ten názov (to dá potom logiku) 😉👍.
Ja som piekla makový, tiež už ho viac piecť nebudem, veru sme tiež nepadli na zadok z neho
Tu som našla recept: https://www.svetoverecepty.sk/kolac-cum-na-drat...
Nie je to žiadna novinka 🙂 Len sa tomu teraz robí dost reklama. Ja som ho piekla už asi 4 roky dozadu, ale pod iným názvom.
Aj mne stačilo upiecť ho raz. Síce sa zjedol, ale len aby sa nevyhodil.



Nie, ale všade na mňa momentálne vyskakuje 😀