icon

Kváskový chlieb

avatar
dada07
18. dec 2016

Ahojte baby. Verím, že sa medzi Vami nájdu také, ktoré si doma pečiete kváskový chlieb. 🙂 Ja som s tým začala nedávno. Celkom sa mi darí, chleby sú krásne, neprasknuté, chutné. Používam ražný kvások, zvyšok múky zatiaľ len bežná pšeničná, občas trochu ražná múka. S celozrnnou začnem experimentovať až vychytám základné finty.

Chcela by som sa Vás spýtať, či aj Vaše kváskové chlebíky sú menej nakysnuté ako tie bežné v obchode. Môj trištvrtekilový vyzerá ako ten polkilový z obchodu. Je to bežná vlastnosť kvásku, že nafúkne chlieb menej ako droždie?

Štartér nechávam pôsobiť aj 12h, niekedy až zdvojnásobí svoj objem. Potom 2h miesim, prekladám a 3h nechávam kysnúť v ošatke.

Ďakujem za rady 🙂

Dada07

avatar
usmiateslniecko
18. dec 2016

Ja som zatial skusala piect kvaskovy chlieb 2x ale zatial bez uspechu ☹ 1. co som robila skoncil v kosi este pred pecenim, kvasok som mala asi 8-9dnovy ale uz ked som spracovala cesto a nechala chlebik do rana v osatke tak vobec nepodrastol a cesto bolo aj tvrde tak som to ani nepiekla. 2. pokus som na radu kamaratky ktora pecie uz roky spravila len zo 4dnoveho kvasku ale potom som nechala cesto v osatke cca 12hodin, chlebik som aj upiekla, dizajnovo vyzeral super ale chutovo bol velmi kyslí a ked som ho dala ochutnat znamemu ktory tiez pecie chlieb tak mi povedal ze to mam uz prekvasene. Takze naberam odvahu na dalsi pokus snad do tretice to dopadne k spokojnosti. Inak kvasky som robila razne a chlieb mal byt spladovy so semiackami

avatar
dada07
autor
18. dec 2016

Ahoj, skús si pozrieť najnovšie knihy o kváskovaní, čo vyšli. Ja som si jednu kúpila a idem podľa nej. Otázok však mám aj tak dosť. Ono je to trochu alchýmia a nikdy nevieš dopredu, čo Ti z toho vyjde 🙂

avatar
mandala77
18. dec 2016

na koníku je skupina Pečieme s kváskom: https://www.modrykonik.sk/group/9089/detail/
@dada07

avatar
dada07
autor
18. dec 2016

Ďakujem. Hľadala som tu heslo "kvaskovy chlieb" a našlo iba staré diskusie. 🙂

avatar
evulikm
19. dec 2016

@dada07 v tej skupine vedia veľmi dobre poradiť ;) ja kváskujem od apríla a začiatky boli aj neúspešné. A keď je kvások v dobrej kondícii, vie urobiť pekný nadýchaný chlieb. Chleby z obchodu sú nadýchané vďaka rôznym kypridlám, ktoré pridávajú do cesta. Mne už ani chlieb z obchodu nechutí. Minulý týždeň som 1 kúpila pre mm, nestíhala som kvôli práci a priznal sa, že ani jemu nechutil ten kupovaný

avatar
dada07
autor
19. dec 2016

Ved totok. 😉 Uz ani neviem, kedy som kupila chlieb z obchodu, pecivo tiez. V skupine mi poradili, bolo to tym, ze je kvasok este mlady. Ale teraz ten psledny chlieb sa mi vydaril a je nadychanejsi. 😉

avatar
krasnanevesta
19. dec 2016

@dada07 ja pečiem 2 roky aj niečo......Nikdy nebude kvaskovy taký nakysnuty ako z obchodu......Ak si spomeniete ani ten z obchodu pred pár rokmi nebol taký. Ani keď upečiem z droždia nie je taký veľký.....Proste ľudia kúpia veľký chlieb lebo si myslua asi že tým ušetria alebo čo aj keď je váha rovnaká. Ale čím to v pekárni dosiahnu sa neopýta nikto. A ako strašne sú nedopecene chleby z obchodu....Ble....To ani nehovorím. Ja v Tescu pozriem aké majú pečivo a už len vyberám čo upečiem doma. Tiež nekupujeme.

avatar
stanca75
7. nov 2017

Ahoj baby rozhodla som sa pridať príspevok nakoľko nemám skúsenosti a aj napriek tomu som sa do toho pustila...zapravila som kvások ale asi nie veľmi dobre keďže sa mi nedarilo a chlebíky išli do koša asi tri.. Potom som si pozrela pár videí a dúfam že sa to podarí keďže dnes pečiem svoj prvý chlebík. Pekne vykysol tak dúfam že sa podari

avatar
stanca75
7. nov 2017

No uz upečený

avatar
stanca75
26. dec 2017

@dada07 pozri ako nakysne...aj dnes som piekla a poviem ti ze ked ho zacnes piect tak nikdy neprestanes, lebo sa to neda porovnat s kupenym chlebom..

avatar
ela222
4. máj 2018

mám otázočku, skúšam pieť kváskový chlieb špaldovo-ražný. pár krát sa mi pekne podaril, ale posledný krát sa mi roztiekol a neskutočne sa mi lepil, nedal sa ani bochník poriadne vypracovať. a vôbec neviem prečo. ten istý recept, tá istá múka. čím to môže byť?

avatar
kikuskar5
4. máj 2018

@ela222 pri spaldovej muke ma napada premiesene cesto, vtedy sa spalda vie dost lepit. Alebo prekysnuty. Ake casy si mala? Autolyza, kysnutie v miske, osatka? Lebo niekedy nie je potrebne sa riadit casom v recepte, ked je solny kvasok. Ja mam za 9hchlieb upeceny, kdezto v recepte je za 9h min. len rozkvas. Tak mozno aj toto je problem

avatar
obsadenemeno
Autor odpoveď zmazal
avatar
chovancova27
4. máj 2018

Ahoj. Ja kváskujem 2 roky a zisťujem, že čím menej rozkvas kvasí, tým mám väčší bochník🙂 teraz v tomto teple stačí aj 4 hodiny a už miesim. Skús túto "fintu" a uvidíš...

avatar
ela222
4. máj 2018

@kikuskar5 rozkvas 9 hodín, 2 v miske kyslo a 1,5 v ošatke. Miesila som cesto robotom 10 minút.

avatar
kikuskar5
4. máj 2018

@ela222 tak skor to premiesenie. Ja sice mam rozkvas za 5h maximalne, 2h v miske a 2 hodky v osatke. Ale to uz je individualne. Ale 10 min miesenie v robote je podla mna dlho 😊 ja miesim max 5min. Spalda je na toto vraj hakliva

avatar
ela222
4. máj 2018

@kikuskar5 ďakujem za radu, vyskúšam teda menej miesiť.

avatar
mmmonika
30. jan 2020

@stanca75 Prosím ťa, napíšeš postup? Mám knihu K1 a K2, idem prvýkrát piecť. A neviem ako začať?