icon

Kváskový chlieb

dada07
18. dec 2016

Ahojte baby. Verím, že sa medzi Vami nájdu také, ktoré si doma pečiete kváskový chlieb. 🙂 Ja som s tým začala nedávno. Celkom sa mi darí, chleby sú krásne, neprasknuté, chutné. Používam ražný kvások, zvyšok múky zatiaľ len bežná pšeničná, občas trochu ražná múka. S celozrnnou začnem experimentovať až vychytám základné finty.

Chcela by som sa Vás spýtať, či aj Vaše kváskové chlebíky sú menej nakysnuté ako tie bežné v obchode. Môj trištvrtekilový vyzerá ako ten polkilový z obchodu. Je to bežná vlastnosť kvásku, že nafúkne chlieb menej ako droždie?

Štartér nechávam pôsobiť aj 12h, niekedy až zdvojnásobí svoj objem. Potom 2h miesim, prekladám a 3h nechávam kysnúť v ošatke.

Ďakujem za rady 🙂

Dada07

usmiateslniecko
18. dec 2016

Ja som zatial skusala piect kvaskovy chlieb 2x ale zatial bez uspechu ☹ 1. co som robila skoncil v kosi este pred pecenim, kvasok som mala asi 8-9dnovy ale uz ked som spracovala cesto a nechala chlebik do rana v osatke tak vobec nepodrastol a cesto bolo aj tvrde tak som to ani nepiekla. 2. pokus som na radu kamaratky ktora pecie uz roky spravila len zo 4dnoveho kvasku ale potom som nechala cesto v osatke cca 12hodin, chlebik som aj upiekla, dizajnovo vyzeral super ale chutovo bol velmi kyslí a ked som ho dala ochutnat znamemu ktory tiez pecie chlieb tak mi povedal ze to mam uz prekvasene. Takze naberam odvahu na dalsi pokus snad do tretice to dopadne k spokojnosti. Inak kvasky som robila razne a chlieb mal byt spladovy so semiackami

dada07
autor
18. dec 2016

Ahoj, skús si pozrieť najnovšie knihy o kváskovaní, čo vyšli. Ja som si jednu kúpila a idem podľa nej. Otázok však mám aj tak dosť. Ono je to trochu alchýmia a nikdy nevieš dopredu, čo Ti z toho vyjde 🙂

mandala77
18. dec 2016

na koníku je skupina Pečieme s kváskom: https://www.modrykonik.sk/group/9089/detail/
@dada07

dada07
autor
18. dec 2016

Ďakujem. Hľadala som tu heslo "kvaskovy chlieb" a našlo iba staré diskusie. 🙂

evulikm
19. dec 2016

@dada07 v tej skupine vedia veľmi dobre poradiť ;) ja kváskujem od apríla a začiatky boli aj neúspešné. A keď je kvások v dobrej kondícii, vie urobiť pekný nadýchaný chlieb. Chleby z obchodu sú nadýchané vďaka rôznym kypridlám, ktoré pridávajú do cesta. Mne už ani chlieb z obchodu nechutí. Minulý týždeň som 1 kúpila pre mm, nestíhala som kvôli práci a priznal sa, že ani jemu nechutil ten kupovaný

dada07
autor
19. dec 2016

Ved totok. 😉 Uz ani neviem, kedy som kupila chlieb z obchodu, pecivo tiez. V skupine mi poradili, bolo to tym, ze je kvasok este mlady. Ale teraz ten psledny chlieb sa mi vydaril a je nadychanejsi. 😉

krasnanevesta
19. dec 2016

@dada07 ja pečiem 2 roky aj niečo......Nikdy nebude kvaskovy taký nakysnuty ako z obchodu......Ak si spomeniete ani ten z obchodu pred pár rokmi nebol taký. Ani keď upečiem z droždia nie je taký veľký.....Proste ľudia kúpia veľký chlieb lebo si myslua asi že tým ušetria alebo čo aj keď je váha rovnaká. Ale čím to v pekárni dosiahnu sa neopýta nikto. A ako strašne sú nedopecene chleby z obchodu....Ble....To ani nehovorím. Ja v Tescu pozriem aké majú pečivo a už len vyberám čo upečiem doma. Tiež nekupujeme.

stanca75
7. nov 2017

Ahoj baby rozhodla som sa pridať príspevok nakoľko nemám skúsenosti a aj napriek tomu som sa do toho pustila...zapravila som kvások ale asi nie veľmi dobre keďže sa mi nedarilo a chlebíky išli do koša asi tri.. Potom som si pozrela pár videí a dúfam že sa to podarí keďže dnes pečiem svoj prvý chlebík. Pekne vykysol tak dúfam že sa podari

stanca75
7. nov 2017

No uz upečený

stanca75
26. dec 2017

@dada07 pozri ako nakysne...aj dnes som piekla a poviem ti ze ked ho zacnes piect tak nikdy neprestanes, lebo sa to neda porovnat s kupenym chlebom..

ela222
4. máj 2018

mám otázočku, skúšam pieť kváskový chlieb špaldovo-ražný. pár krát sa mi pekne podaril, ale posledný krát sa mi roztiekol a neskutočne sa mi lepil, nedal sa ani bochník poriadne vypracovať. a vôbec neviem prečo. ten istý recept, tá istá múka. čím to môže byť?

kikuskar5
4. máj 2018

@ela222 pri spaldovej muke ma napada premiesene cesto, vtedy sa spalda vie dost lepit. Alebo prekysnuty. Ake casy si mala? Autolyza, kysnutie v miske, osatka? Lebo niekedy nie je potrebne sa riadit casom v recepte, ked je solny kvasok. Ja mam za 9hchlieb upeceny, kdezto v recepte je za 9h min. len rozkvas. Tak mozno aj toto je problem

obsadenemeno
Autor odpoveď zmazal
chovancova27
4. máj 2018

Ahoj. Ja kváskujem 2 roky a zisťujem, že čím menej rozkvas kvasí, tým mám väčší bochník🙂 teraz v tomto teple stačí aj 4 hodiny a už miesim. Skús túto "fintu" a uvidíš...

ela222
4. máj 2018

@kikuskar5 rozkvas 9 hodín, 2 v miske kyslo a 1,5 v ošatke. Miesila som cesto robotom 10 minút.

kikuskar5
4. máj 2018

@ela222 tak skor to premiesenie. Ja sice mam rozkvas za 5h maximalne, 2h v miske a 2 hodky v osatke. Ale to uz je individualne. Ale 10 min miesenie v robote je podla mna dlho 😊 ja miesim max 5min. Spalda je na toto vraj hakliva

ela222
4. máj 2018

@kikuskar5 ďakujem za radu, vyskúšam teda menej miesiť.

mmmonika
30. jan 2020

@stanca75 Prosím ťa, napíšeš postup? Mám knihu K1 a K2, idem prvýkrát piecť. A neviem ako začať?