icon

Máte overený recept na tekvicový kompót?

adriena9
1. sep 2022
vetthy
1. sep 2022

@adriena9 tento rok sa mi veľmi vydarila...ja robím na spôsob "ananásový".používam mladú tekvicu, kt. ešte ani jadierka nemá. ošúpem, vyškrabem, nakrájam na kocky, cca8x8mm, na jednu dávku asi 3-4 kilá. kocečky nasypem do hrnca, napustím toľko vody, aby bola zelenina úplne ponorená a nasypem citrodeko. na spomínané množstvo spotrebujem celý balík. nechám odpočinúť 1 deň. druhý deň scedím, nechám zovrieť asi liter čistej vody s kilom cukru (samozrejme to podľa chuti), ked vrie, nasypem tekvicu a varím až do sklovita. ked začína byť tekvica priehľadná, nalejem liter 100%nej ananásovej šťavy, tým varím ešte asi minutu. potom klasika: nalejem do pohárov a v suchom dunste (takže v teple, medzi dekami, vankúšmi) nechám pomaličky do druhého dna vyhľadnúť. predtým som zvykla sterilizovať, ale posúdila som,že je to úplne zbytočné.ak predsa, tak max. 5 minút, aby sa nerozvarila. ja, a zvyknem dať do každého pohára koliesko citronu, nie je nevyhnutné. prisahám, je lepší, ako pravý ananásový, je mäkší a lahodnejší. do zákuskov, alebo len tak so šľahačkou...mňam