Môže jesť 6 mesačné dieťa citrusové plody?
Mam 6-mesacnu dceru, ktora nechce nic papat ale mandarinky by jedla ... dala som jej ju ochutnat a bola doslova zuriva, ze som jej ju zobrala 🙂 ja viem ze by nemali papat citrusy ale ... Ja som ich jedla tiez ked som bola drobec 🙂
ja asom malenmu dala asi tak 2 dni dozadu mndarinkuspapal take 2 mesiaciky a chutila munevyhadzal sa nic a citronik som mu davala na zubky potierala .acitrionik lubi velmi teraz mu sem tam dam nech si ho cucka a nic mu neni nebol vyhadzany nic
Už si dala, tak načo tá otázka? 😕
Je to alergén, na ktorý je podľa všetkých tabuliek skoro.
Ale.... Neviem, čo hľadáš v tejto otázke. Požehnanie? Odsúdenie? Lebo 99% žien ti napíše svoj názor. A ty ho budeš akceptovať, hoci to budú zrejme protichodné reakcie?
I tak napokon budeš konať podľa seba. 😅 Či? 😕
No, ja som mala ovocie (akekolvek, aj citrusove!!!) odporucane (lekarom) od osmeho mesiaca (moje dieta bolo 6 mesiacov plne kojene) Na citrusove som sa zvlast pytala (lebo milostiva mala osem mesiacov v decembri, mala som fakt "vela" na vyber - jablka ci hrusky boli rovnako spanielske ako pomarance ci mandarinky) a doktor prevracal ocami, vraj co je to za blbost (jo, jo, nechodi na kona a ani ku slovenskym obornikom), ze alergia na jablka je v nasich koncinach ovela castejsia nez na pomarance ci citrony... Takze som davala pomarance aj mandarinky (aj banan, jablko ci hrusku), len v biokvalite a len duzinu (teda som supala aj tu tenucku blanu medzi mesiacikmi). Dieta prezilo a je bez alergii (a dufam, ze aj zostane) a za pomarancami sa ide "zabit" dodnes...
nie, citrusove plody tak malemu dietatu by som nedala a ani som nedavala a neplanujem davat. Su silnymi alergenmi, najma preto, ze nie su ovocim nasim prirodzenym, jest sa ma najma to co pochadza z nasho prirodzeneho podnebia. To je najzdravsie a tym by asi mali male deticky zacat. Mne to dava logiku. Navyse, tieto plody, kym sem pridu, precestuju pomaly cely svet, oberaju sa nezrele a pchaju sa chemiou na zastavenie zrenia, nasledne zas na dozrievanie pocas transportu. Casto plesniveju, byva dobrym zvykom v hypacoch plesne poutierat akoze nic. No plesne su tazke karcinogenne toxiny. Nie, spanielske deticky sice nemaju ine zaludky, akurat ze tie citrusove plody tam akosi prirodzene dozrievaju ako u nas jabka. Takze tak, ak pre nas su jablka dostupnym, sezonnym ovocim, ktore rastie vsade naokolo, tak v Spanielsku su to pomarance, citrony ci mandarinky. Do obchodov to ma toto ovocie u nich teda znacne blizsie ako ku nam a netreba to napratavat kadejakym sajrajtom, aby to neporusene prezilo transport a uskladnovanie. Isto sa tam daju kupit pomarance ci mandarinky aj priamo z fariem ako u nas jablka. Tak verim, ze chut a kvalita je potom uplne o inom. V nasich podmienkach to nie je asi to najlepsie ovocko pre dojca. Ja osobne by som teda neriskovala.
nie...názor alergologičky-pediatricky nasej je , ze az od dvoch rokov veku dietata...aj ked nemá predispozicie na alergiu, cize aj u zdraveho dietata zdravých rodicov... ( @lulu19 kyseliny z ovocia poskodzuju zubnu sklovinu, tak to by som nerobila potierat zubky citronikom , pozor )
mne tiez doktorka povedala, ze citrusy az trosku neskor.. ale za to nasej velmi chuti aj jablco, banan, hruska alebo slivka 🙂
ja som mojej dala prvý krát na vianoce ved by zabažala moja 🙂 bez reakcie vôbec sa nevysypala dokonca už koštovala aj pomelo a ananas ked si myslíš že je to pre ňu dobré a neublížiš jej tým tak daj čo už všeličo tá moja koštovala 😀 keby to niektoré tabulkové maminy vedeli by ma zahlušili 😀 😀 😀 😀 😀
citrusy by som nedavala.... mozno kysle jablcko alebo nieco co by jej to kysle ovocie nahradilo
citrusy nie su urcene pre take male babatko. skor by som sa zamyslela, preco nechce jest nic ine. to mi pride ako problem.
nie, citrusy nedavajte. to je vsetko moc striekane a aj dost silny alergen. radsej nase ovocie, jablka, hrusky, sezonne ovocie.
ja som malemu robila banan s porancavou stavou asiako7m. ale hlavne rpeto ze jablka nemohol(velmi ho z nich nafukovalo) takze ani vyzivy kedze vo vacsine je jablko. a kedze bola zima tak ine oovocie ako banany neboli. a ked som nechcela aby sa totalne zapiekol tak som to riesila takto. skus jej dat len troska neprehanaj to 😉
Jde o to že je to pro nás "cizí" ovoce a vezme-li se v potaz názor odborníků ani dospělí by neměl jíst cizokrajné ovoce, protože naše tělo s ním má větší problém ho strávit... Taky se říká že jíst se má to co má zrovna sezónu 😉
Takže jestli chceš dávat, tvá věc 😉 Já za sebe bych byla opatrná a to ne kvůli postřikům (i když i to je aspekt, stejně jako skladování, choroby daného druhu ovoce atp.), jako kvůli tomu že je to celkem alergen (skoro jako jahody/ořechy)... Navíc teda ve věku tvého dítěte mi to přijde zbytečné, protože asi začínáte s příkrmy a to většinou sabotuje každý dítě, navíc kam spěchat však i mandarinek si užije... Myslím že všeobecně není kam spěchat 😉
Aj som mala dala citrusove ovocie tak okolo 10 mesiaca, ale len trochu, vsetci mi vraveli ze je to alergenne a ze to nemoze, ale malej nic z toho nebolo tak preco by som jej nedala 😉 🙂 ,, myslim si ze je to kazdeho osobna vec co da dietatku papat, ale ja by som to asi nedala polrocnemu dietatku 😉
fu to radšej nie :( nerobila by som to , počkaj do roka s citrusovými plodmi a potom začni po troške a sleduj, či sa ti nevyhádzala...ja som mojej akurát od 6 mesiaca dávala do čaju šťavu z citrónu ...ja som tiež dala chutnať malej aj pomaranč aj mandarinku veľmi jej chutilo no musela počkať nakoľko má ekzém, teraz má rok aj pól a dala som jej len trošku pomaranču, prvý raz sa vyhádzala tak som to skúsila pozdejšie a je to ok...ale aj tak to nepreháňam
Treba vyskusat, ak nema na to reakciu, nie je problem. treba len skusit. Nas maly papa mandarinky, pomarance, uplne v pohode. Papa to od 7 mesiaca. 🙂
Nas ma 18 mesiacov a mandarinky jedol 2x. Ostatne citrusy nie. Velmi mu to nechuti a navyse mame atopicky exem, tak sa vyhybam alergenom.

Fiiiha...no vidite....mne minuly tyzden povedala DULA ze uz mozem dat pomaranc a mandarinku (nemame este pol roka!!!) ale len BIO a osuuuupane....nedala som zatial tak neviem....asi dam az po roku