icon

Môže sa po uvarení mäso znovu zmraziť?

lili777
1. feb 2012

Nejak som si nie istá, aj keď mi viacerí trvrdia, že áno, stále riešim, či je správne, ak z mrazeného mäsa niečo uvarím a následne to zmrazím. je mi jasné, že lepšie je uvariť z čestvého a zmraziť, ale nie vždy mi to tak vychádza, keďže nakupujeme mäso v akcii vo väčšom množstve. POslednú dobu sa mi osvedčilo dať zramziť niektoré jedlá a potom len v prípade núdze/potreby vytiahnuť, privariť prílohu a hotovo. Je to super z časového hľadiska, že netreba kvôli každému jedlu stáť pri šporáku a hlavne aj ekonomického, lebo keď navarím viac, hneď čerstvú porciu zmrazím a nič sa nevyhadzuje. SAmozrejme, že nedávam do mrazáku prílohy a len to čo je možné. Ak to robíte vy? Čo prípadne mrazíte.

elise
1. feb 2012

a kolke z vás z hygienických dôvodov umývate pred rozbitim škrupinky od vajec? ak si dáte rozbor spraviť ked uvarite jedlo a zmrazite ho a potom rozmrazite nebude to vôbec výrazne od seba odlišne🙂 iba ak by bolo zmrazene vyše rok inak ja mrazim aj klasicke kocky masla alebo tuk na pečenie.

zuzana17
1. feb 2012

@denisenko presne to som myslela, okrem iného 🙂

exupery
1. feb 2012

Dalsia zalozena diskusia,len preto aby ste sa zase mohli hadat,ktora ma pravdu 😉 Ja som mrazila,a mrazim,a nikto este u nas neumrel.... 😉
Od malicka malej prikrmy,zeleninu,maso nakockovane a pod...

denisenko
1. feb 2012

@zuzana17 zatial vždy viem, čo a v akom stave do mrazáku dám....kdežto napr. hamburger nekúpim....neviem, čo v tom je..... 😉

zuzana17
1. feb 2012

@denisenko súhlasím 🙂

lili777
autor
1. feb 2012

fúha, 20 minút som si s dcérou zdriemla a aká diskusia sa tu rozpútala. Ja neviem ako to teda je, ale dávnejšie aj na rodinke.sk sa do takejto témy zapojil nejaký potravinový technik či čo to bol a vysvetľoval mamičkám, že najbezepčnejšie je jedlo zmraziť /pre najmenšie deti/. Určtie neodporúčal sterilizovať príkrmy s mäsom a celé to tam popisoval. Ako nie to, čo sa pýtam, či sa môže znovu zmraziť mäso po uvarení, ale o mrazení a uchovávaní jedla to bolo. A vyslovene odporúčal zmraziť aj detské príkrmy aj do druhého dňa, teda keď dnes navarím, lepšie je prudko ochladiť a dať zamraziť aj do zajtra, ako skladovať v chladničke. Takže ja v tom nejako problém nevidím. Ako nebudem sa s nikým hádať, že čerstvé je lepšie, ale pre prípad núdze je to super mať niečo poruke

katka1981
1. feb 2012

@viki2912, prosim ta, uz si videla aby sa ti hygiena rypala v mrazaku a riesila co si tam pomrazila? By som chcela vidiet kolko Slovakov vyhadzuje jedlo ktore nezje.

@lili777, presne tuto otazku som si nedavno polozila aj ja.... asi by sa to nemalo ale podla mna z jedineho dovodu, ze mrazenim sa straca urcite percento vitaminov a zivin, ale co s atyka bakterii, tolko ich je vo vzduchu, na verejnych toaletach, v klimatizacii, vsade, ze keby sme sa mali nad tymto zamyslat, cely den by sme ine nerobili a to som co sa tyka hygieny a bakterii ako monk. Urob ako ti vyhovuje. Ja si malu chovam ako v bavlnke, co sa stravy tyka, ale aj ja jej mrazim jedlo, ked nestiham varit, vytiahnem jej a je to zdravsie ako fast food, parky a podobne. A zial co chuda dostane v skolke....

lili777
autor
1. feb 2012

@exupery No tak toto nemáš pravdu, vôbec som diskusiu nezakladala s cieľom sa tu hádať. Tiež kukám ako puk 😕 Chcela som sa slušne opýtať na to, ako to robí iní.

katka1981
1. feb 2012

@elise, ja vzdy, ja mam z vajec a kuracieho masa paniku, a mala sa nesmie ani priblizit 🙂 Bojim, bojim 🙂

katka1981
1. feb 2012
katka1981
1. feb 2012

@viki2912, prosim ta, uz si videla aby sa ti hygiena rypala v mrazaku a riesila co si tam pomrazila? By som chcela vidiet kolko Slovakov vyhadzuje jedlo ktore nezje.

@lili777, presne tuto otazku som si nedavno polozila aj ja.... asi by sa to nemalo ale podla mna z jedineho dovodu, ze mrazenim sa straca urcite percento vitaminov a zivin, ale co s atyka bakterii, tolko ich je vo vzduchu, na verejnych toaletach, v klimatizacii, vsade, ze keby sme sa mali nad tymto zamyslat, cely den by sme ine nerobili a to som co sa tyka hygieny a bakterii ako monk. Urob ako ti vyhovuje. Ja si malu chovam ako v bavlnke, co sa stravy tyka, ale aj ja jej mrazim jedlo, ked nestiham varit, vytiahnem jej a je to zdravsie ako fast food, parky a podobne. A zial co chuda dostane v skolke....

katka1981
1. feb 2012

@lili777, Lili, kolko ma tvoja dcerka?

zuzkat1
1. feb 2012

@lili777 ja mrazim hocico v com nie je zaprazka alebo zemiaky...a jasne ze aj maso po uvareni...ved to sa v pohode moze....

exupery
1. feb 2012

@lili777 pisem vseobecne....stale si tu niektore mamicky neuvedomuju,ze su na diskusnom fore,ak neakceptujem nazor inych,naco sa zapajaju,...forum,je o tom,ze sa diskutuje,nie presadzuje vlastny nazor 🙂

denisenko
1. feb 2012

@lili777 stačí ti to takto nejako?????

elise
1. feb 2012

@katka1981 ja kupujem z jednej farmy pri nás je to čerstve a sliepky chovaju na slame vo voľnom výbehu sice su drahšie aj masko aj vajička ale to jedlo chuti lepšie 🙂

sebi123
1. feb 2012

ahojte, ja pravidelne mrazim aj uvarene jedlo... samozrejme, ze sa zamrazit neda vsetko...aj dnes som z mrazaku vytiahla silvestrovsky borcs 😵

zuzkat1
1. feb 2012

@elise tak tie vajcia sa mi pacia😀 inak tiez je to na diskusiu lebo podla odbornikov je skrupina polopriepustna smerom dnu teda tie ktore umyvaju to vajcie vlastne poslu tu spinu rovno k obsahu skrupiny🙂🙂

pimpulienka
1. feb 2012

Ja uvarim dcerke čerstve mäso rôzne druhy a po vychladnuti zmrazim. Na čertsvo uvarim prilohu, podusim zeleninku a šupnem už hotove mäsko. Tym, že ja nie som velmi mäsovy typ toto je pre mňa najjednoduchšie. Ešte mrazim niektore druhy zeleniny a pečivo.

molka
1. feb 2012

Tento tyzden bol v Telerane kuchar a ten vravel, ze uvarene jedlo treba z hygienickych dovodov po 3hod. zamrazit, prip. zachladit. Ziadne reci o tom, ze uvarene jedlo sa nesmie mrazit kvoli bakteriam. Inak, ja nechapem, ako by tam tie bakterie vznikli, kedze je to zmrazene. Mozno pri rozmrazovani? Podla mna je prehnane vyhybanie sa bakteriam detom skor na skodu.

elise
1. feb 2012

ja dokonca mrazim aj zemiaky ale to iba občas a maximálne na 2 týždne iba ich ošupane vložím do vriacej vody na minutku minutku a pol a potom vytiahnem dám do alobalu a do mikrotenoveho vrecka šupnem do najspodnejšieho šuflika v mrazáku a uplne v pohode sa snimi dalej robi🙂 a ešte mrazim aj chlieb prekrojim celý na polovičku zablim do mikrotenoveho vrecka ašupnem do mrazáku na noc vytiahnem a ráno máme čerstný chlieb🙂

katka1981
1. feb 2012

@elise, na nezaplatenie. My jeme minimum vajec, najviac cez sviatky do pecenia, ale hodinu sa rypeme v obchode v tych obaloch, co su tie vajcia plesnive a o...... fuj, brrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrr, hnus. Ale prazenicka je taka dobra 🙂 Ale ja sa bojim o malu, by ma slahlo, keby chytila kampila alebo salmonelu. Ale viem, ze ked ju ma dostat, nepomoze nic.

molka
1. feb 2012

@zuzkat1 s tymi vajcami mas pravdu, moja mama mi zakazovala vajcia umyvat, pretoze vraj vsetky bakterie prejdu dnu. Vraj sa kvoli tomu musia pri vareni vkladat len do vriacej vody.

katka1981
1. feb 2012

@zuzkat1, hm, ale ked to spinave vajce rozmplatim, tak mi ten bordel ide rovno do toho, ci nie? Tak co je lepsie? Hm???? Vazna diskusia na zamyslenie, ja ich vzdy drhnem, co teraz? 🙂

elise
1. feb 2012

@zuzkat1 🙂 z RUVZ mi jedna doktorka vravela že na škrupine sa nachádza salmonela🙂 a že nech si predstavim keda to vajce ide von🙂

zuzana17
1. feb 2012

@katka1981 stačí utrieť suchou kuchynskou utierkou, aby hrubé nečistoty nepadli do obsahu pri rozbíjaní vajec

katka1981
1. feb 2012

@denisenko, diky za link, idem studovat

katka1981
1. feb 2012

@zuzana17, ale co so zaschnutym h....???? ved to ledva vydrhnem aj vo vode. No nic, treba kupovat ciste vajcia 😠 dik

zuzana17
1. feb 2012

@katka1981 😀 ale zaschnuté odpadne 😀 , alebo fakt treba kúpiť čisté vajíčka 😉