icon

Na koľko dní najviac varíte jedlo?

2. nov 2024

Ahojte na koľko najviac dní varíte a čo varíte aby sa neskazilo? Ďakujem za info.

Strana
z2
patus_2
2. nov 2024

Najcastejsie na 2 dní, moja horná hranica sú 3 dní, aj to iba u niektorých jedál..na 2 dní môžeš navariť takmer hocičo. Na dlhšie uskladnenie sú vhodné husté polievky, omáčky a prílohy si urobíš čerstvé. Je to dobré uskladniť v nádobách s tesniacim viečkom.

deti95060810
2. nov 2024

všetko čo dáš do chladničky sa za 2 dni neskazí...
varím väčšinou na 2 dni, málokedy že niečo jeme 3 dni.
polievky varím vždy na 2 dni.
hl. jedlá dávam do chladničky len také ktoré sa dajú zohriať - maďarský, segedín, plnenú papriku, kurací paprikáš, všetky mäsá na šťave, guľky v kapuste, .....
jedlá - palacinky, buchty, pirohy, šúľance, langoše, zem. placky, halušky na rôzne spôsoby - robím na jeden deň.

lucia13022023
2. nov 2024

Jedine co zjeme z druhého dňa sú polievky. Inak všetko čerstvé.

sense
2. nov 2024

Max polievku a Risotto,ale originál rizoto, nie zmiešanú ryžu so zeleninou a kuracím mäsom ako nám robievali v skole

onedaynick
2. nov 2024

@sense ved prave risotto je naj cerstvo odstavene z plamena, kremove. Uz vecer je o nicom.

autor
2. nov 2024

@patus_2
@lucia13022023
@deti95060810 ďakujem vyskúšam. Ja som zvyknutá variť každý deň a čerstvé. Mne sa hnusi jesť jedlo na druhý deň, neviem, príde mi to už staré. Ale muž zahlásil, že bežné rodiny navaria na dva dni či to neskusime aj my, že nemusím každý deň variť, že on z domu u mamy bol zvyknutý aj na tretí deň jesť. Skúsim dnes urobiť guláš a dám viac mäsa a všetkého nech je aj na zajtra. Ja si možno namyslam ale mám strach, že čo sa deje v Tom uvarenom jedle po pár hodinách a čo tam je už na druhý deň 😀 viem, zasmejete sa, v tomto som proste divná. 😀 Skúsim teda a držte palce aby som to zajtra ráno nevyhadzovala 🙂

milanemila
2. nov 2024

Take ako vyvar alebo segedin, fazulovica je v chladnicke aj 3-4 dni, ak sa nezje. Ale teda nevarim cielene na viac dni, najviac mi chuti cerstve. Ak sa nieco nezje, na druhy den dojeme (napriklad ak upeciem cele kura).

sense
2. nov 2024

@onedaynick vieš čo to je jediné čo mi nevadí lebo napr Šafranove rizoto na masle s trochou mlieka zapecies, áno nie je to potom už rizoto krémové ale akoby chrumkavá placka a so šalátom mi to chutí ...čiže sú to kvázi dve rôzne jedlá, čerstvé krémové rizoto, zapečené chrumkavá placka

onedaynick
2. nov 2024

Napr plnenu papriku a gulky v rajcino ej omacke, hovadzie burgunske, segedin, pecena divina na sposob svieckovej. Toto varim na 2 dni. Ale ryby, bifteky a pod to iba cerstve

zuzanaam
2. nov 2024

@sense rizoto a ryža sú posledné veci, čo by som odkladala. Je tam riziko otravy toxínom z Bacillus cereus. Veľa ľudí na to doplatilo životom.

januska12323
2. nov 2024

Všetko varím na dva dni ak sa dá. A čo sa môže čerstvému jedlu stať v chladničke?

zmrzlinka2021
2. nov 2024

Varím tak raz, Max dvakrát týždenne, keďže som pracujúca a aspoň na dva dni, napr weekend.

zuzanaam
2. nov 2024

ak nemáš problém variť každý deň, tak v tom pokračuj. Staré jedlo nikdy nemá tú nutričnú hodnotu a nie je tak zdravé, ako čerstvé. Spýtaj sa hociktorého histaminika. A aj ajurvéda tvrdí, že sa má jesť iba čerstvé jedlo. Na viac dní varím len v núdzových prípadoch a to napr. kapustnicu, boršč (bez mäsa). V pripravenom jedle okamžite začínajú prebiehať rozkladné procesy, chladnička a mraznička to len o niečo spomalí.

simsalabim
2. nov 2024

Ja sa riadim pravidlom 1+2 (den varenia+max. 2 dni). Ak je to dobre skladovane, nema sa jedlu co stat. Ale vacsinou jedlo dojeme na druhy den. Nie som otrokom ani domacnosti ani kuchyne, chodim do prace, mam svoje zaluby… zdravotne problemy nemame, takze daky histamin a pod. neriesim.

lentilka78
2. nov 2024

Polievky, hlavne husté varim na 2 dní, guláš, segedin, maďarský, omáčky s mäsom, mäso na stave mávame tiež na 2 dní väčšinou, napríklad takú kapustnicu aj 3 dní.
Zvyčajne v nedeľu navarím viac plus niečo upečiem, mame aj na pondelok... V utorok uvarím hustú polievku a niečo k tomu, moji majú radi napríklad fazulovicu a k tomu cesnakové osuchy ci langose, to zjeme v utorok ale polievka je aj na stredu a k nej urobím v stredu niečo iné, väčšinou rýchle, bud cestoviny, alebo niečo zapekané, zemiakové placky, palacinky, čokoľvek rýchle... A takto to kadejako kombinujem aby som nemusela každý deň variť aj polievku aj druhé jedlo a hlavne snažíme sa všetko zjesť a co najmenej vyhadzovať. Toto bol len taky príklad, môžeš sa inšpirovať 😊
Ja už občas keď neviem co variť tak si pozriem jedalny lístok na celý týždeň , čo nám vozia jedlo do prace a inšpirujem sa tam 😁málokedy sa stravujem v práci, väčšinou si nosím z domu ale jedálny lístok využívam takto ako inšpiráciu

miroslava21
2. nov 2024

Nechapem ako niekto nezje varene na druhy den. Neodsudzujem, len to nechapem...samozrejme nie kazde jedlo je vhodne na druhy den ako napr halusky.
Bezne napr omackove jedlo zostane, normalne zohrejem na sporaku a ryzu uvarim prip. zemiaky. Polievka normalka na druhy den. Gulas, segedin, fazulovica ci kapustnica sa neda uvarit len na jeden den, varim do velkeho hrnca 😁 to by mi rodina neodpustila, ze tak malo.

sense
2. nov 2024

@zuzanaam varíme takmer 99perc čerstvo a keď dva tri krát do roka zjem zapečené ryžu sa mi nič nestalo alebo zatiaľ nestalo a tiež nie je odložená neviem koľko dni. Nemám alergie ,intolerancie ani nič ,takže histanin neriešim. To by som nemohla jesť úplne nič.Nekupujeme ani polotovary a teda v dnesnej dobe je málo čo ozaj zdravé..... Apropos aj v reštaurácii môžeš mať uvarenú ryžu Max 2 dni v prípade korektného uskladnenia.

lentilka78
2. nov 2024

@miroslava21 ani ja si to neviem predstaviť...nezjest na druhý deň takéto jedla... Samozrejme veci ako halušky, zemiakové placky a podobne robím vždy keď sme všetci doma, aby sa to zjedlo hneď teplé

nicoletta98
2. nov 2024

Čerstvé každý deň , polievku aj z chladničky. Tiež sa mi hnusí na druhy deň zohriate 😃

lukbe
2. nov 2024

Na 2 dni. Niekedy zvýši aj na tretí. A niektoré jedlá sú lepšie na druhý den😉.

andaluzia12
2. nov 2024

Vždy varím obed na 2 dni, prílohu robím čerstvú, striedam ryžu, zemiaky, cestovinu.. mením šalát, zeleninu, tzatziky, kyslé uhorky … polievka tiež na 2 dni. Pomaly pečene bravčové mäso kľudne na 3 dni, každý deň ho podávam inak, je to akoby iné jedlo…

sima234
2. nov 2024

Bežne varím na 2-3 dni. A nakoľko si nosím varené jedlo do práce, tak to aj tak jem, až na druhý deň, keďže jedlo navarím minimálne deň vopred.

moonlight1210
2. nov 2024

2-3 dni. Z jedneho tovaru viac jedal. Kedze nam vyborne chladi chladnicka, v pohide vydrzia.

Trebars kupim miesane kuracie prsia a vykostene stehna. Prsia narezem na tenke platky (vyjdu cca 2-3 z kazdeho, netreba ich ani klepat), obalim na rezne a kazdy den potom vyprazim cerstve. Ale uz je to len o hodeni na olej. Odrezky z prs pokrajam na rezanceky a urobim z nich cinu. Stehna pokrajam na vacsie kusy a urobim z nich kura na paprike.
Urobim ryzu a kolienka ako prilohu tiez do chladnicky a hotovo. Uz len vyberam hotove a ohrievam.
Dalsou verziou, co sa da urobit je rizoto, kuracia polievka (ak mas aj kosti. Pripadne si urobit kuraci vyvar do zasoby do mrazaku.), kuracie sote, kuracie zavitky, plnene prsia, …

Ak kupim hovadzie, tak napr. madarsky gulas, dusene rezne (s hribikmi, zeleninou, horcicovou omackou, … akykolvek variant, akurat zaklad je, ze to zacnes dusit), hraskove rizoto,…

Mlete maso na plnene papriky a gulky, bolonsku omacku na spagety, plnene holubky, zemiakovu babu, kolozvarsku kapustu,…

Bravcove na segedin, pecene stehno s kapustou a knedlou, obratene rezne,…

Vzdy si vyberiem 3 moznosti, co sa daju nachystat z toho jedneho kusa masa, co kupim a tie urobim.
Vzdy z jedneho typu masa, lebo vtedy sa vsetko nachysta v troch hrncoch a v trube za cca rovnaky cas.

Palacinkove cesto ti vydrzi 48 hodin v chladnicke. Zemiakove na placky tiez. Takze si nachystas a kazdy den uz len osmazis par kusov. Mozes do nich mat aj nachystanu plnku z pecienky, alebo pikantneho bravcoveho so zeleninou. Do palaciniek plnky z tvarohu, orechov, smotany s marcarpone, …
Potom je priprava naozaj 15 minut a davas na stol.

minenkak
2. nov 2024

Ja varím na jeden deň,muž keď varí, tak aj na štyri dni ,ale to ja nejem

tramtada31
2. nov 2024

V pohode aj na tri dni (perkelt, guláš, francúzske zemiaky, bratislavské stehno, pečene kura). Keď si zohrievame napr. To kura dáme ho zapiect do trúby a je chrumkavé. Také veci ako halusky, buchty, palacinky, cestoviny, omáčky vzdy cerstve kvôli chuti.

muchotrafka298
2. nov 2024

Maximalne 2 dni aj s dnom uvarenia. Potom by som to uz nejedla. Ani keby to bolo v chladnicke. Ak mam bryndzove halusky, to len hned na zjedenie, lebo ohrievane to nie je dobre. Detto ak robim ryzu, tak sa snazim na 1 den, dalsi spravim cerstvu alebo aj maslove halusky k perkeltu.

lentilka78
2. nov 2024

@moonlight1210 wow, to palacinkove cesto a aj na zemiakové placky som neskúšala dávať do chladničky, ale musím vyskúšať, ďakujem za tip😊ja akurát cesto na langoše dávam do chladničky a smažím postupne vždy čerstvé v priebehu dna 😊

moonlight1210
2. nov 2024

@lentilka78 akurat sa ti vzdy oddeli vodnata cast a tuha cast (ta klesne ku dnu). Tak treba pred pouzitim znova trochu premiesat. V pohode sa to spoji.
A zemiakove na povrchu zoxiduje (trochu stmavne), aj ked jw zakryte, ale to sa po zamiesani strati. To je len ta vrchna tenucka vrstva. V najhorsom ju zlahka zoskrabni a vyhod, ale nemusis.

diewcatqoo
2. nov 2024

Varim kazdy den, niekedy aj viac jedal, lebo my vymyslame a jeden neje to, druhy hento... Nemam rada odstate jedla + syn ma HIT. Na dva dni tak max. vyvar, gulas (obycajny alebo segedinsky), kapustnicu a holubky. Ked tu niekedy citam, ze ludia varia na tyzden dopredu, tak nechapem. Ja by som jedla tyzdnove jedlo iba keby bol hladomor a nemala by som co ine do huby.

katkaseiner
2. nov 2024

varim skutocne len na 2 max 3 dni ale obcas sa stane ze nedelne jeme este vo stvrtok 😭 ale to je fakt výnimočné. Moj muz na stastie nie je ten ktory by dobrovolne vyhadzoval maso takze nie, neplytveme

Strana
z2