icon

Nechcem prekrmovať 8-ročnú dcéru. Ako by mal vyzerať stravovací režim?

3. aug 2023

Ahojte, potrebovala by som nahliadnuť do stravovania detí v iných domácnostiach. Mám 8 ročnú dcérku a má zopár kíl navyše. Nie je tučná, ale je pevnejšia. Zatiaľ som nedostala výtku od pediatričky, ale tak vnímam to. Rada by som počula váš stravovací režim u detí podobného veku a aj približné množstvá. Ďakujem krásne.

nini1978
3. aug 2023

@martinka13 nábeh na obezitu a mat miernu nadváhu sú rozlisne' záležitosti
Aké ty pozeráš na fotku a píska všetkého vidíš obézne dievčatko kvôli tomu,že doma máš chuducku' dcéru
Žiadne ružové okuliare,realita je tá, že má nejaké kilo navyše a je správny čas to začať riesit

autor
3. aug 2023

@yanni no asi tu bude problém. Pretože ja som presne tento typ človeka, že pokiaľ nemám pravidelný aktívny pohyb, tak priberám. Po každom pôrode som vždy pribrala, lebo som nemala aktívny pohyb a motanie sa okolo detí u mňa nestačí ani náhodou. Ja mám dve malé deti a túto 8 ročnú a áno, nemáme spoločný aktívny pohyb. Teraz cez prázdniny sme síce stále von, ale je to také naozaj motkanie sa okolo menších. Budem musieť niečo vymyslieť, ako dopriať najstaršej dostatok pohybu. Ten časový manažment je trošku problém u nás. No ale ja vidím že je to nevyhnutné niečo s tým urobiť.

yanni
3. aug 2023

A preco prestala plavat? Plavala aktivne v plaveckom oddiely. Riadne treningy 1,5-2 hodiny? AK ju to bavi, preco ste prestali? Hned od septembra ju rphlas na nieco, co ju bude bavit a to potom naozaj aktivne. Ziadne vymeskavanie treningov. A cez prazdniny, hlavne tieto dlhsie ako su letne, ju prihlas na nejaky sportovy/tanecny tabor. Denne tabory nie su drahe a su super. Bude s rovesnikmi, bude mat cely den pohyb a nebude maskrtit. Bude moct jest len to, co dostanu (nic extra jej nebal). Vysjusajte bududci ro k a uvidis. Dovtedy cely sk. rok nejaky pohybovy konicek. A ak bude pytat poobede jest, daj jej. Je mozne, ze v skole sa poriadne nenaje, pride domov a je hladna. Ty jej das jogurtik, ktory ju ale nenasyti. Takto telo hladuj a uklada si zasoby. Ty si s mladsimi doma?

autor
3. aug 2023

@yanni od septembra je prihlásená späť do plaveckeho klubu. Nechodila máj jún, lebo už nechcela a ja som ju nechcela nútiť. Zjavne to bola chýba. Tréningy sú hodinové. Ja som s mladšími doma áno.

yanni
3. aug 2023

Tak sup sup plavat. Hodinka nie je nic. To sa raz nadychne, dvarazy vydychne a uz je po treningu. A ked si s mladsim doma, nedavaj ju v skole na obedy. nech pride zo skoly domov a naje sa doma. Vtedy uvidis kolko zje a hlavne budes vediet co zje. A odsledujes si, ci bude potome ste hladna. Na veceru ziadne ovocie ani nic sladke tj kase a podobne. Chlieb, zelenina atd je ok, varena vecera (nie vela) je tiez ok.

luccija
3. aug 2023

Podľa mňa v škole ten obed len pobabre a potom je hladná.To plávanie ju už asi nebaví, ked v júni už nechcela dokončiť tréningy.
Nie každému chutí hneď ráno jesť, ale asi jej to potom počas dňa chyba.Dievcata sa v jeden čas zagulatia taký prechod medzi dievčatkom a začiatkom puberty.Zmen maličkosti a pridajte bicykel, kolobežku, keď ju baví... cez prázdniny sa veľa detí trocha zagulati.

nini1978
3. aug 2023

@yanni hodina plávania pre 8 ročnú je nič?
Ty ako dospelá teda koľko zaplaves 5 hodín?(na jednom tréningu)
Z 0 na 100 za tri sekundy- recept ako dietatu zhnusit športové aktivity
Autorke - súhlasím,že so sportom začať opäť hneď ako sa dá,ale s citom,deti nie sú stroje,pamätaj,že chudnutie je v prvom rade strava ale aj šport je samozrejme veľmi dôležity v živote každého z nás
Ešte sa priprav na to,že dievčatá dospievajú skôr a keď príde menštruácia,dcéra sa kľudne môže postaviť proti plávaniu.
Tak skús zaradiť aj niečo iné ak by chcela..

bluka2
3. aug 2023

A spí dosť? Lebo ja poobedie som hladná, keď malo spím. Ešte mi napadlo, či si natajnasa niečo nekupuje, lebo zas nezdá sa mi to nejaké prehnane jedenie. Moja 8 ročná zje viac (teda podľa popisu, samozrejme neviem veľkosť porcii) a nema nič navyše

autor
3. aug 2023

@luccija ona práveže vždy zje celý obed a zakaždým ide na dupľu 🙈. Plávanie jej začalo chýbať, tak som ju s radosťou opäť nahlásila.

autor
3. aug 2023

@yanni oni sú celkom úspešný plavecký klub, umiestňujú sa na súťažiach. Tak nechávam v ich kompetencii dĺžky tréningov. Zdajú sa mi primerané.

gabika128
3. aug 2023

Joj máš to ťažké, keď máš ešte dve menšie deti. Od septembra určite jeden dva pohybové krúžky, plus mimo toho pohyb s rodinou, chôdza, ihrisko, bicykle, prechádzky. Tie 3 kg pribrala pretože vypustila plávanie, ale apetít a telo je naučené na nejakú stravu. Obed v škole ak zje, tak ju neodhlasuj, var zdravšie iba doma. Veľa zeleniny schovaj do všetkého, nájdite niečo čo jej bude chutiť. Nejako radikálne však na ňu netlač čo sa týka stravy, hlavne nech je zdravá, šťastná, má dobré stravovacie návyky z domu a pohyb.

autor
3. aug 2023

@bluka2 spí dosť, ale bola extrémne nespavé bábätko. Do takých 3 rokov spávala hrozne. Teraz spáva pekne. Od 20:30 do 6:30.

autor
3. aug 2023

Doplním že si nič nekupuje, lebo nemá peniaze. Taktiež nesedí pred TV (len večerníček), mobil nemá. Doma sa len tak bežne presúša...trochu číta, trochu kreslí, trochu mi pomáha, trochu sa hrá s malými...

mia_von_prag
3. aug 2023

Ja si práveže myslim, že by bolo dobre osloviť pediatra, že si nevieš rady. Ale nejak diskrétne, nie riešiť pred dcerou, že ma kila navyše.

Píšeš síce čo zje, ale nepíšeš množstvá a tiež nevidíš, čo zje v škole.
To je podľa mňa kľúčové. Zapísať si pár dní jedálniček vratane množstva a od toho sa odpichnúť s Dr.

Pohyb je super, ale zlú stravu nevychodiš. Napriklad jedna horalka má 269 kcal, pri plávaní 30 minút spališ 261 kcal, hodina chôdze rýchlosťou 3km/hod spališ 98 kcal.

Na začiatok by som vylúčila sladkosti, sladké vody, dochucovadla a celkovo sa pozrela na váš domáci jedálniček.

martinka13
3. aug 2023

@nini1978 nerozumiem, aký je rozdiel medzi "má kilá navyše" a ma nábeh na obezitu. Výsledok oboch je rovnaký a treba to riešiť. Naše doťahovanie mamičke zakladajúcej tému asi nepomôže

yanni
3. aug 2023

Autorka, ja nevravim, ze to nie je primerane. Ale ak trenuje len tieto tri hodiny v tyzdni a iny aktivny pohyb nema, tak to nie je vela. Hlavne ak ma nabeh na priberanie.

yanni
3. aug 2023

@nini1978 ty si moj koment nepochopila. Ja nepisem, ze to je NIC, pisem, ze hodina je nic. Raz sa nadychne, raz vydychne a uz je po treningu. Toto 3x do tyzdna. Ak nema iny aktivny pohyb, tak to nie je vela za cely tyzden. Plus videla si ako realne plavecky trening v tejto vekovej kategorii vyzera? Ak robia vsetko po spravnosti ako ma byt, tak plavaju tak pol hodinu. Ostatok je rozcvicka, cool down a trochu techniky. Ja som aktivne plavala, tak viem ako sa lisia treningy vekom. Tiez moja dcera, pred 2 tyzdnami oslavila 8. narodeniny (cize tak stara ako dcera autorky), v oddiely plava tri roky, ma jednu plavecku jednotku 2 hodiny, z toho 15 min rozcvicka a 15 min cool down. Raz do tyzdna tam sedim 2 hodiny a pozorujem, raz do tyzdna muz a raz do tyzdna plavam s nimi, kedze mladsia (4,5 roka) mavala doteraz trening len 1x hodina - plavanie hrou, akasi predskola (od septembra ide k tym najmensim minis). Ono sa zda, ekd niekto povie, trenbuje 3x do tyzdna, ze je to dost. Treba sa ale pozriet aj na to, ako ten trening v skutocnosti vyzera, kolko toho pohybu naozaj za tu hodinu maju.

zara1357
3. aug 2023

No ja by som povedala, že jedáva málo. Má aktivitu a je vo vývine, čiže určite viac jedávať. Pokiaľ nerobíš kysnuté koláče každý tretí deň a knedľu, ako prílohu ku klasickým Slovenským ťažkým jedlám, tak si myslím, že by som extra neriešila aké jedlo, ale skôr by som sa na to množstvo pozrela.
Len pre info.:moja má výšku 132cm, váhu 21,5 Kg, 7 rokov. Šport bežný- naháňačka na záhrade, občas jazda na koňoch, občas futbal. A teda dcérka si pýtam jedlo určite 6- 7 krát denne ( z toho 2x ovocie).

zara1357
3. aug 2023
autor
3. aug 2023

@martinka13 no ja to bohužiaľ tiež takto vnímam, že ak má teraz kilá navyše, tak to môže byť práve predzvesťou obezity a preto som v pozore. Ja som po každom pôrode musela zhadzovať 20+ kilogramov, čo znamená, že v mojom lifestyle je nejaká patológia a to dieťa ju napodobňuje. A zdá sa mi, že to bude málo pohybu. Lebo keď tlačím čokoládu, oni už spia🙈. Zeleninu s ovocie podávam 5x denne
, jeme celozrnné sacharidy, nekupujeme polotovary, údeniny sporadicky. Pijeme vodu. To musí byť v množstve toho jedla a nedostatku pohybu.

iwesska
3. aug 2023

Ja som u mojej odpozorovala nasledovne. Vzdy bola ako palicka,s jedlom sme bojovali. Zrazu jej v 7r.narastol zadok a brucho a zjedla by aj kona. Toto trvalo par mesiacov a zrazu narastla a zmizlo brucho aj zadok. Zas tak bola nejaky cas a potom sa to znova zopakovalo. Nechodi na ziadny sport,kruzok,nechce. Myslim,ze pri dievcatach,ktore idu pomaly do puberty je to normalne. Chodi plavat,predpokladam,ze aj bezne von. Nemusi robit 5 sportov,fakt nie.

yanni
3. aug 2023

@zara1357 presne toto som hore vyssie napisala aj ja. Tiez si myslim, ze je malo je a pravdepodobne nespravne jedla. Ono moze ak knedlu, aj buchty, ale samozrejme nie kazdy den. A ten pohyb je velmi dolezity. Lebo ak "lezi", potom ide na trening na hodinku a potom zase len "lezi", tak to je minimum pohybu. Je tu rec o AKTIVNOM pohybe, kde sa zapoti. Nie prechadzka po shopping mall

veronicka88
3. aug 2023

Pohyb,pohyb a pohyb.ale rataj s tým že ako dieťa rastie a potrebuje energiu. Jej nemôžeš povedať ako si povieme my stravu a váhu udržiavajú je daj si pol cottage a uhorku...veď zozrie o polnoci ak teba...urob jej kuracinu s niečím(párenia zelenina,prípadne zemiak)na večeru a popri svojom chudnutí máš vyriešenú večeru aj pre seba...môj príde z tréningu a zje 16 pirohov(10rocny)a ani mi nenápadne ho brzdiť. Ja si neviem predstaviť hodinu a pol vkuse aktívne makať ale to musí byť pre tie malé organizmy vyčerpávajuce...takže ja by som poradila ešte jedno varené jedlo...závisí od času tréningu. S malými obkenami nech sa jej to neoje....nebrzdila by som ju ale v množstve a možno by som jej ozaj nechala ešte jeden krát obed hoci aj na kvázi "olovrant" veď nepýta horalku ale normálne varené jedlo....jogurt očividne nestačí.

kornelies
3. aug 2023

@zara1357 Tvoja dcerka je uplne inej postavy, ma drobnu kostru, takze nebude nikdy vela vazit.
Autorkina dcera je typ jablka, vzdy bude mat "brusko" a tym opticky vacsia a tazsia oproti vrstovnickam, ktore maju stihly pas.

tahomi
3. aug 2023

Ovocie 5xdenne znamena co?
Ja by som pridala pohyb, ak strava je taka ako pises, tak nie je co a kde uberat.
Nemusi behat, chodte na prechadzky, do lesa, s tebou doma nech si zaskace

mery34
3. aug 2023

Tipujem, že hneď po obede ide domov. Zvážila by som družinu - deti sa tam prirodzene vybehajú a bude mať čas aj prirodzene vyhladnúť.

nini1978
3. aug 2023

@yanni nie je pravda čo píšeš,moja dcéra vo veku dcéry autorky chodila plávať , súťaže,výborná príprava
A chodila 3x do týždňa na hodinu
Autorka tiež píše o hodinovom tréningu a výbornej príprave. Žiadny nádych a 2x výdych a skončený tréning.
Moja dcéra sa nezastavila cez tú hodinu možno ani na 5 minút, intenzívne jednoznačne.
Okrem iného sa bavíme o tele vo vývine,ešte ani nie v puberte,je to dieťa ,nie je to dospelá osoba,čo má spáliť 500 kcal za hod.
Takže ako píšem,netlacit na pílu, čo môže mat presne opačný efekt aký chce autorka dosiahnuť .

kittykat22
3. aug 2023

das jej normalne cast jedla - ale mensiu. Napriklad len 20-30% z porcie. Takto sa realne znizuju stavy jedla. Ale das jej co chce - nezaplacnes ju jogurtom ktory nechce. Neviem ci si niekedy riesila jedlo, ale ked si hladna a dostanes jest co nechces, tak sa stane ze si najedena ale stale hladna (psychicky) pretoze si nedostala co si chcela. Je to bezny prejav citoveho deficitu jedla. Preto, ked sa dieta dostane k jedlu ktore ma rado a moze, tak ho ide zjest aj s tanierom.
Vyskusaj co som ti napisala a uvidis. Ono sa postupne tie porcie znizia kam chces.

Zelenina ovocie 5x denne je strasne vela. Je to dieta. U nas su dni, ked dieta zje cely melon alebo 2 vanicky jahod k obedu s kuracim reznom a potom nevidi ovocie aj tyzden. Pretoze nema tu potrebu. Stravuje sa ale pocitovo - pytam sa co chce - vyber je len z domaceho jedla alebo zakladnych surovin.

autor
3. aug 2023

@tahomi zelenina a ovocie 5x denne znamená, že ho podávam ku každému jedlu. Buď ovocie, alebo zeleninu. V množstve cca za hrsť.

tahomi
3. aug 2023

Ake ovocie? Vhodne je bobulove ovocie, v tomto obdobi cerveny melon.
A po kazdom jedle je to strasne vela