Neviem hospodáriť v kuchyni
Ako dlho by vám vystačili tieto potraviny a čo by ste varili? Ja som úplne neschopná čo sa týka domácnosti. Len kupujeme a aj dosť vyhadzujeme. Dnes som si povedala, že aspoň dva týždne/týždeň? nepôjdem do obchodu. Sme dvaja dospelí a dve deti (ktoré pomaly nič nezjedia). Neviem či som to nenapísala moc detailne, či sa vám to bude chcieť čítať. Nejaké raňajky, obed, večera z tohoto. Dá sa to? Je to veľa/málo potravín?
CESTOVINY -špagety, farebné vrtuľky, fliačky, hrubé rezance, kolienka, sklenné čínske rezance, penne KONZERVY - 2x fazuľa, šampiňóny, 2xryby, hrášok s karotkou, paradajkový pretlak, tomato drť, 2xpesto, bolonska omáčka, uhorky , segedínsky guláš, paštéka. SUCHÉ- hrach, červená šošovica, hnedá šošovica, dlhozrnná ryža, guľatozrnná ryža, trochu čierna ryža.ZELENINA-mrkva, 2x šalátová uhorka, šalát, 2x cherry paradajky, 2ks veľké paradajky, zemiaky, fialové batáty, cibuľa, cesnak OVOCIE - jablko, pomaranč, huška, melón, jahody, banány MRAZIAK- 3x baranina (sáčok), kuracie stehná celé, kuracie prsia vykostené, brokolica, baby mrkva, fazuľka, sušené paradajky, pirohy, šúľance, parené buchty CHLADNIČKA - kyslá smotana, biely jogurt, 6x ovocné jogurty, hermelín, Malokarpatská saláma, trochu parmezán, kečup, horčica, tatárska omáčka, vajcia, klobása, knedľa, 1dielik syrokrém, rama KLASIKA- múka hrubá, polohrubá, hladká, chlebová, ražná, strúhanka, ovsené vločky, olej, olivový olej, ocot, koreniny, soľ cukor, sójová omáčka
Kypriaci prášok, kvások, sušené droždie,
Tak z toho, čo je v ponuke, by som dokázala variť veľmi dlho.. napr. Špagety carbonara, fazulova so širokými rezancami, koláče (tam sa dá využiť aj ovocie, napr.banan aj kysla smotana), granadir, pečené zemiaky s cibuľou a klobásku (príp.trochu slaniny), zeleninova polievka, brokolicova polievka, pomazanky, segedin s knedlou, kura s ryzou, cestoviny s bolonskou omáčkou a parmezan na to, nejaké dusene mäso s mrkvou a hraskom, k tomu zemiaky, zarobiť cesto na pizzu (na pizzu tiež pohadz, co dum dá)... snáď trochu pomohlo...
Ahoj, ja som zo začiatku tiež nevedela hospodáriť a kupovala som "na rohy" ako hovorí môj muž a vždy 50% jedla skončilo v koši. Teraz chodím do obchodu raz za týždeň, drobnosti ako čerstvé pečivo dokúpi muž cestou z roboty a robím to tak, že si vždy urobím jedálny lístok na celý týždeň a podľa toho si nakúpim a teda musím povedať, že už nevyhadzujeme takmer nič.
Do chladničky vždy tiež kúpim len to, čo viem, že sa zje za týždeň (nejaké vákuovo balené salámy 2, slaninku, pár klobásky, a pod, lebo to si muž aj do roboty zoberie. Ja som aj v tomto smere predtým nakupovala nezmysly, ktoré končili v koši, takže som to obmedzila na minimum).
Tak ja neviem, podla mňa trvanlivého veci máš dosť, ale máš malo mliečnych, netrvanlivych. Jedálniček... variť z toho vieš, kazdy týždeň strukoviny vám polievka na kyslo, na sladko so zeleninou, zeleninová alebo paradajkova polievka. To máš podľa mňa na cely týždeň polievky. Obedy jeden deň cestoviny s paradajkovou, ďalší pecene kuracie s ryžou, barani perkelt/guláš to je ako jedno cele jedlo k tomu napr palacinky alebo tie sulance/pirohy ak treba, rôzne cestoviny orechové, tvarohové, zelenina, bolonska ...môže byť večera alebo obed. Pomazánka rybacia a neviem co na raňajky večeru...
Napíš si to sama do tabuľky. Ja hodím na nákup cca raz za 10dni (niekedy týždeň, niekedy dva) a väčšinou kvôli jogurtom, mlieku, smotane... aktuálne ti3z varím iba z toho co mam doma lebo potrebujem vypratať mrazak :D robila som vyprážané pirohy plnené pečienku a lekvárom, alebo tmvcera fazuľovica a slivkové gule z mrazenú. Nevyhadzujem, lebo ked vidím ze ide spotreba niečoho dostane niekto úlohu to zjest alebo to hne dminiem nech je plán akýkoľvek iný.
Skus aplikaciu Fridge chef. Nahodis potraviny, ktore mas doma, vyfiltruje ti recept
@jana_eyre_2 presne takto fungujem aj ja. Neznášam plytvanie potravinami. Mam prehlad o spotrebach, zelenina/ovocie detto a podla toho varím/pripadne aj pečiem..
Inak keď takto nakupuje, že máme? Nemáme, kúpim. Aj si povieš, že varím z toho niečo? Co z toho spravím? Miesto mame toto doma sa opýtaj co z toho urobím. Zase trvanlivé veci mam doma v špajzi asi všetky, áno aj pre istotu. Tu konzervu kukurice tam mozes mat roky... Ale kazive veci vždy riešim ci kúpim ci nie a trvanlivosť. Napr viem ze za týždeň vypijeme 5l mlieka, trvanlivosť pozriem aby bola ôk (kupujeme cerstve), ak má spotrebu 2t, kúpim aj 8l... už musíš vedieť co sa u vás zje /nezje. Ake druhy jedla vyhadzujes pokazené., napr posledný mesiac čo všetko si vyhodila. Napr u nás sa včera vyhodil salát, keď kúpim jeden sebe chlap.mi ho zožerie, keď kúpim dva zje svoj, a potom kúpim dva a nezje nič (kupujeme tak raz za mesiac možno, čiže žiadne prejdení, nema chuť). Hneď som.ho sprdla že to za 10 dní nezjedol, a viac mu to nekúpim. A nekúpim, ked mi bude chcieť zožrať môj ma smolu. Jogurty kupujem na deň 1ks, raz sa zjedia hneď raz ostáva...ale trvanlivosť proste musím pozrieť, v obchode majú raj staré veci. Koľko krát naše smotanové jogurty majú pred sebou ešte 2-3t života a inokedy majuntake že za pár dní koniec.... A potom neexistuje ze za 3t sa vyhodí.
Inak ma zaujalo, pecies chlieb? Knedlu máš z akého dôvodu? Ideš k nej niečo robiť? Mala si asi plán jed si ju kupovala 🙂 ak ju nejdeš zjest hneď, na čo kupovať? Alebo ju treba premiestniť do.mrazaku skôr ako sa pokazí.
@mb2021🙂
@adamkopetko to je nejaká ponuka predaja ??
No... vela veci co tam mas by som hodila do kosa... nekvalitny bordel.

Neviem aké sú množstva ktoré píšeš ale ak by boli dostatočne veľké na našu rodinu, tak by mi zelenina a ovocie+ chladnička vystačila na týždeň a ostatné na dlho len by som dokupovala čo som minula..
Ja už dlhé roky robím to, že nakupujem raz do týždňa a doma varím vyslovene len z toho čo mám.. veci nahradzam ak niečo nemám použijem čosi iné..
Dám príklad - ak do niečoho ide jemny tvaroh, ale ja ho nemám dám grécky jogurt..
ak chcem robit hrachovu polievku, ale nemám hrach, no tak namočím fazuľu a robím fazulovu polievku.. (ak som zabudla namočiť, použijem konzervu) zozbieram.vsetko čo mám na fazulovu polievku a všimnem si že fíha mrkva už nevydrží dlho.. tak pridám mrkvu do polievky.. ak mám smotanu ktorá zajtra končí, tak urobím mrkvovu smotanovu polievku..
Ak mám mrkvy fakt že veľa a treba ju minút, tak ako druhé urobím mrkvove rizoto.. atď, atď.. sú to len príklady..
Proste varím podľa toho čo tam mám a čo treba najskôr minút.. takto takmer nič nevyhadzujem, takmer nič sa nám nepokazí.. samozrejme občas sa stane ale nie je to žiadne pravidlo..
Takto keď to vidím napísané neviem ti poradiť presne jedla čo by som robila.. šla by som do komory a podľa vizuálu by som sa rozhodla..