Neviem hospodáriť v kuchyni

20. feb 2023

Ako dlho by vám vystačili tieto potraviny a čo by ste varili? Ja som úplne neschopná čo sa týka domácnosti. Len kupujeme a aj dosť vyhadzujeme. Dnes som si povedala, že aspoň dva týždne/týždeň? nepôjdem do obchodu. Sme dvaja dospelí a dve deti (ktoré pomaly nič nezjedia). Neviem či som to nenapísala moc detailne, či sa vám to bude chcieť čítať. Nejaké raňajky, obed, večera z tohoto. Dá sa to? Je to veľa/málo potravín?
CESTOVINY -špagety, farebné vrtuľky, fliačky, hrubé rezance, kolienka, sklenné čínske rezance, penne KONZERVY - 2x fazuľa, šampiňóny, 2xryby, hrášok s karotkou, paradajkový pretlak, tomato drť, 2xpesto, bolonska omáčka, uhorky , segedínsky guláš, paštéka. SUCHÉ- hrach, červená šošovica, hnedá šošovica, dlhozrnná ryža, guľatozrnná ryža, trochu čierna ryža.ZELENINA-mrkva, 2x šalátová uhorka, šalát, 2x cherry paradajky, 2ks veľké paradajky, zemiaky, fialové batáty, cibuľa, cesnak OVOCIE - jablko, pomaranč, huška, melón, jahody, banány MRAZIAK- 3x baranina (sáčok), kuracie stehná celé, kuracie prsia vykostené, brokolica, baby mrkva, fazuľka, sušené paradajky, pirohy, šúľance, parené buchty CHLADNIČKA - kyslá smotana, biely jogurt, 6x ovocné jogurty, hermelín, Malokarpatská saláma, trochu parmezán, kečup, horčica, tatárska omáčka, vajcia, klobása, knedľa, 1dielik syrokrém, rama KLASIKA- múka hrubá, polohrubá, hladká, chlebová, ražná, strúhanka, ovsené vločky, olej, olivový olej, ocot, koreniny, soľ cukor, sójová omáčka
Kypriaci prášok, kvások, sušené droždie,

deti95060810
20. feb 2023

čo ti máme zotaviť jedálny lístok?

autor
20. feb 2023

@deti95060810 áno niečo také

beata_k
20. feb 2023

V polovici som prestala citat. X jedal z toho urobis. Skus si pisat zoznam na cely tyzden. Mozno dostanes do oka co a ako vyuzit.

bessie12
20. feb 2023

vsak si pohladaj na nete recepty nejake. Su ich miliony, tak snad si nieco vyberies. Tak isto cekni do kucharskych knih, do skupin tu na MK. Neverim, ze nic nenajdes / nevies najst.

autor
20. feb 2023

@bessie12 ja viem, že sa z toho dá niečo uvariť

bessie12
20. feb 2023

tak kombinuj, skusaj.

jabadabadu
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
dadis
20. feb 2023

A co potrebujes vediet? Ved var a ked sa ti minie, tak dokupis..najorv var z toho, co sa bajskor moze znehodnotit - zo zeleniny cerstvej..skontroluj tu chladnicku, co ide koncit a pod..a tiez, na co mate chut..

deti95060810
20. feb 2023

špagety s kečupom a so syrom, fliačky - grenadír, alebo aj fliačky s kapustou,
kolienka - cestoviny zapekané s ml. másom, alebo zapekané s klobásou a syrom,
ryby - rybacia pomazánka,
parad. pretlak - parad. polievka,
segedín,
kuracie stehná s ryžou,
ryža - ryžový nákyp, rizoto, ryžová kaša,
buchty na pare, palacinky...
zemiaky - zem. placky, pečené zem., fr. zemiaky....

autor
20. feb 2023

@jabadabadu čo máš na 6 týždňov tie cestoviny? Nepochopila som

beata_k
20. feb 2023

Raz za tyzden cestoviny. Mas ich tam 7.

jabadabadu
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
kukulienka999
20. feb 2023

Veď tam máš jedla a jedla na mesiac nie na týždeň. Ja som skôr plánovač. Chldim týždenne na nákup, ale vtedy kupujem len netrvanlive veci(ovocie, zelenina, syry, mlieko, maslo, mäso) a denne alebo obdeň na pecivo a čerstvú sunku a keď som v obchode, tak čo chyba. Inak nekupujem veľmi do zásoby, ale keď varím špagety hneď si napisem na zoznam, ze treba kúpiť špagety, aby som ich mala v špajzi a na veľký nakuo chodíme tak 2krat do mesiaca, ale že fakt veľký nákup, aj do mrazaka, doplniť zásoby minerálku a take

marianarem
20. feb 2023

Baby mrkvy z mraznicky na pekac, osolit, okorenit, obylinkovat, poliat olejom. Na to kuracie stehna, tiez posolene. A dat piect. K tomu ryzu.
Z baraniny masove gulicky a dat varit do paradajkovej omacky - olej, cibula, cesnak, drvene paradajky, trochu pretlaku, sol, koreniny. K tomu opat napr. ryza.
Dalsi tip z baraniny - cevapcici alebo pljeskavica. K tomu uhorkovy salat a nejaka priloha.
Z kyslej smotany, muky, drozdia a vajicka mozes spravit smotanovy posuch.
Kuracie prsia nakrajat na platky, ochutit, pripadne pomarinovat, opiect na panvici, k tomu batatove hranolky.
Z vajicok frittatu so sampinonmi a parmezanom.
Z cervenej sosovice hustu polievku, dala by som do nej aj cesnak, na kolieska nakrajanu mrkvu a samozrejme koreniny.
To je par veci, co ma len narychlo napadli.

sluchatka
20. feb 2023

Urob si vzdy jedalnicek na tyzden a tak nakupuj. Ja doma take zasoby ani nemam ako ty. My zjeme az potom varim druhe.. Kazdy den nevarim. Mam doma tiez nejedaka, co hocico nezje.. a darmo ti tu budu pisat jedalnicek , ked nevieme co lubite. U nas napr ide ryza to musi byt kazdy tyzden, a cestoviny lubime tiez. Aj len take s maslom a parmezanom, na cesnaku a oliv oleji, zapekane, rajcinova slebo smotanova omacka- s vajcom .. cedtoviny kludne aj dva x za tyzden

bessie12
20. feb 2023

cestoviny - zapekane, s omackou, s masom, bez masa, zeleninove - tam mozes pouzit aj tu zeleninu z konzervy aj cerstvu, do polievky ( napr. tie cinske )
ryza - zapekana, dusena s masom, bez masa, na sladko
bolonska omacka - spagety, lasagne a opat s masom alebo bez
kuracie stehna - varene, pecene v rure k tomu dusena zelenina, je mozne ich vykostit, nakrajat, osmazit a urobit k tomu omacku a podavat napr. s cestovinami, ryzou, zemiakmi ...
hrach, sosovica - polievka, privarok
kuracie prsia - pecene, vysmazane, marinovane, plnene napr tymi susenymi paradajkami a syrom..
muky, drozdie, kypriaci - kolac, chlieb alebo ine pecivo, kysnute na slano ci sladko ( buchty pecene, parene, rohlicky so sunkou a syrom, langose, zaviny ... )
ovocie - napr. kolace, pohare alebo ovocny salat
kysla smotana - dip, dressing na salat, pridat do cesta na langose, mozno pouzit aj plnku do kolacov, zavinov ...

Mas milion moznosti ... skus trochu potrapit svoju hlavicku

sovica
20. feb 2023

Pri troche fantázie sa dá z tých potravín navariť dosť. Napr. zo strukovín polievky a prívarky - kyslá fazuľová s klobásou, šošovicový a hrachový prívarok so zemiakmi + volské oko alebo vajíčko na tvrdo, cesnaková polievka, brokolicová polievka, vyprážaná brokolica so zemiakovou kašou, omeleta s hráškom alebo so šampiňónmi, pečené kuracie stehná s ryžou, opečené kuracie prsia s ryžou alebo zemiakmi, kuracina na smotane, dusená kuracina so zeleninou + príloha, pečené zemiaky a k tomu šalát, špagety s bolonskou omáčkou alebo s kečupom a syrom, palacinky atď.
Ale najlepšie je si nájsť recepty a podľa toho kupovať potraviny. Lebo zbytočne budeš mať doma nakúpených potravín do mrte a nebudeš to vedieť skombinovať. Skús plánovať týždeň dopredu a podľa toho nakúp potraviny.

autor
20. feb 2023

@sovica veď to, že ja nemám fantáziu, neviem čo a ako variť. Nakupujem štýlom "čo nemáme doma" Napríklad nemáme kukuricu v konzerve? Kúpim kukuricu v konzerve 🤦 Ja sa s tým trápim už dlho. Potrebovala by som nejakú Gizku Oňovú domov

autor
20. feb 2023

@marianarem super recepty 🤩

jabadabadu
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
bibina32
20. feb 2023

Najlepšie zostaviť jedálny lístok, podľa toho čo máš doma a čo máte radi. Daj si do Googlu baranie mäso a vyhodí ti recepty a podľa toho si vyber. V pondelok, utorok môžeš mať stehná s ryžou. Streda špagety a polievka. Štvrtok , piatok nejaké mäso zo zemiakmi. Sobota halušky+ polievka. Nedeľa mäso s omáčkou a cestovina. My polievky varíme, iba keď máme bezmäsité jedlo napr . Špagety, halušky, pizzu. Skús si nájsť svoj systém.

autor
20. feb 2023

@jabadabadu to kúpil chlap, ja také veci nejem

sovica
20. feb 2023

Však zober si nejakú knihu receptov, kde to máš aj nafotené a pozri si, čo by Ti alebo vám ako rodine z toho chutilo a bola by si ochotná to uvariť. Pri každom recepte máš napísané, aké potraviny k tomu potrebuješ aj približný čas prípravy a potom kúp len to, čo potrebuješ. Alebo pozri recepty na youtube. To je ešte lepšie, vidíš, čo treba kúpiť, ako sa to robí aj ako to vyzerá hotové.
Výborný je postup aj podľa @bibina32. Ak už máš doma niečo nakúpené a nevieš, čo z toho variť, hoď do google základnú potravinu a tam Ti vyhodí, čo sa z toho dá uvariť.

zdenkabartakova
20. feb 2023

😂😂😂😂😂🙈👍

akvi
20. feb 2023

Mala by si to robiť presne opačne. Vymysli, čo budeš variť, spíš si to a sprav zoznam, čo treba kúpiť. Rozpis sa snaž potom dodržať. Týmto spôsobom nebudeš kupovať blbosti a ani vyhadzovať. Ako reálne, každý točí viac menej tie isté jedlá a občas spraví niečo nové. A hlavne, keď máš doma nejedakov, darmo budeš improvizovať, keď ti to aj tak nezjedia. Ja varím každý deň, niekedy aj 2x za deň, plánujem celý týždeň, pretože balím synovi aj obed. Ak by som to nemala dopredu premyslené, tak ma drbne z chaosu a vymýšľania na poslednú chvíľu. My máme obchod ďaleko, takže mne ani nehrozí, že odbehnem po niečo. A my nevyhadzujeme nič. To musí byť výnimočná situácia, aby nám nejaké jedlo ostalo. A aj to ak sa stane, dám psovi, bo občas ostane trocha cestovin, zemiakov a pod , to sa občas neodhadne.

zorkahorka
20. feb 2023

V prvom rade kupujem to,co určite vyuzijem a viem vyuzit a v druhom varim prevazne z toho,co doma mam, potom uz len hladam recepty.maso mas,mozes udusit na zeleninke.smotanu na varenie vyuzijes v omacke alebo kremovej poluevke, pripadne v sosovici

panonia
20. feb 2023

V prvom rade sa treba naučiť variť, inak by si vedela čo s tým. V starych kucharskych knihach je úplne všetko. Ako ste sa doteraz stravovali?

andrejka1974
20. feb 2023

Máš toho tam až veľmi veľa ja si vystačíme s kg múky aj mesiac,a máš tam iných potravín aj na vyše mesiaca ja na tvojom mieste najprv všetko spotrebujeme a až potom kúpim keď už nič nebude

reanda
20. feb 2023

za mna to nie je vela potravin.. takmer vsetko mas trvanlive, takze aj ked to neminies hned, tak to nevyhodis..
knedlu sprav zajtra s tym segedinom z konzervy 😀 alebo ju strc do mrazaka a inac mozes varit, na co mas chut.. a co sa tyka zeleniny, tak ja by som este dokupila 😀

hankab
21. feb 2023

Otvor si ktorukolvek stranku s receptami a do filtra pri hladani si zadaj jednu z XY surovin, co uz mas doma. A mas recept.
Pripadne otvor google a pis: “bataty recept”, “kuracie stehna recept”, “kukurica mlete maso recept”..
naco si komplikovat zivot hladanim receptov v knihach, na internete je vsetko od A po Z a do par sekund najdes akukolvek kombinaciu.
Ked pominas potraviny, ktore mas doma a inemu by stacili aj na mesiac, tak si najskor nastuduj recept a podla neho chod nakupovat. Mna by slak trafil drzat tolko potravin doma zbytocne, nevidim v tom zmysel ak ich nevies spracovat.