Neviem variť, mám ročného syna
Ahojte, je tu niekto ochotný, skúsenejsi ako ja, kto by mal čas a chut mi pomoct, poradit, úplne polopatisticky vysvetlit nenáročné recepty pre ročného syna a celú rodinu? Neviem toho veľa , častokrát sa mi jedlo nepodarí, nemám nikoho takeho kto by mi pomohol, ani rodinu, ani priateľov zaťažovať už nechcem 😔 a nechcem potom ani tráviť poldna googlenim prečo mi jedlo nevyšlo. Ďakujem krásne ak sa nájde daka dobrá duša.
@simca06022011 Ja môžem poprosiť typ na tie maďarské, ktoré máš odskúšané? Ďakujem 🙂 (poznám najmä "Street Kitchen" od Fordos Zé, majú tam super veci, ale rada sa inspirujem aj iným smerom).
@mia2906 detom este nevarim ale manzelovi som varit chcela a ucila som sa varit az po tridsiatke. Nevedela som spravit ani kuraci vyvar a ryzu som dovtedy len v sacku varila. Moja mama mi na vsetko povedala ze tak od oka tam toho das, nevedela mi vysvetlit recepty. Ja som sa naucila varit podla stranky bonvivani.sk su tam jednoduche tradicne recepty pre beznu slovensku domacnost, polopatisticky popisane do detailu. K tomu som si kupila malu kuchynsku vahu a ked tam pisu 5gramov korenia dam presne 5gramov. Postupne som videla podla receptov coho treba davat kolko aby to nejak chutilo. Oblubene a osvedcene recepty som si zapisala do zosita. Manzel je spokojny.
@oblecenie99 street kitchen aj my používame, na YouTube je este Szoky konyhaja, z tade asi všetko klasicke varim 😂
@mia2906 aj moje sú dodnes také - bez chuti. Neviem to dochutiť, príde môj muž, slahne tam take korenie take a zrazu to má chuť. Ja to neviem mne ani nenapadne co by som do toho mohla dat nech sa to vylepsi. Ja svoje jedlo jem len preto aby som prezila 😁 a z rovnakého dovodu aj varim. Pre mna je trest stat dve hodiny v kuchyni. Premarneny cas. Uprimne povedane ja som polovici svojej materskej prežrala na dennych menu 🤣 ja som bola s malým nonstop vonku, odchadzali sme o pol desiatej a prisli koľkokrát o pol tretej. Prisli sme domov, ona sa najedol, vykakal a sli sme zas von. Moje decko ale do dnešného dna takmer nic nezje. Ryza zemiaky knedla proste nic. Este donedavna som mu mixovala iba tak zjedol kombinacia maso zelenina, cize jemu som dlho robila zvlast. Moj muz si na mäse moc nepotrpi, miluje cestoviny 🤣 takze tie robim skoro furt. Ked mi povedal ze jeho naj jedlo su cestoviny na cesnaku olivovom oleji s cuketou lietala som blahom, to mam ozaj za chvilu. A ak idem varit vždy googlim recepty rychle, ja nic zlozite ani nerobím. Ak som presolila alebo prekorenila googlila slm ako to zachranit 🤣 zjedli sme aj tak ak to bol des tak proste cestoviny a je. My milujeme tie hotove paradajkvoe omacky z lidl 😁 a my to mozeme fakt jest furt. Polievky robim tiez rychle, casto smotanove, mixujem a je. Inak práve robím bravcove stehno na vsetkych fotkach je krasna hneda šťava. Dala som všetko podla receptu a hadaj co? Je to vodove aj zle sa na to kuka nie este je. A vôbec nechápem ako docielili taku hnedu omacku. Inak rano sa ma muž pytal ci si daco neobjedname takze zajtra nevarím 🤣🤣🤣 a pri malom ked som s nim bola sama tak sa mi fakt nechcelo varit ken pre mna, spravila som jedlo pre neho rano a pre seba som si dala menu ked spal 😁😁😁
@duppka13 áno bonvivani.sk je super stránka, tiež odtiaľ rada beriem recepty, vždy je záruka že sa to podarí a je to chutné..
@victoriab Celkom verne si opísala moju materskú a trampoty s varením :D
Aj pre mňa je to stratený čas, navarím, lebo musím, najmä pre malého, ale ja by som prežila aj na hriankach. Keď išiel do jasličiek, bola som celá šťastná, že už musím riešiť len víkendy a niečo ľahké na večeru.
Nikdy nepochopím, ako môže niekto tvrdiť, že také mäso je rýchlovka.. akože hej, keď to už je v hrnci či v rúre, tak vtedy hej, ale tá príprava okolo toho.. ja aj nerada chytám do ruky surové mäso, najmä kura - som schopná všetko prepiecť a vysušiť, ale surové či neprepečené mäso je moja nočná mora, pripraviť to, nakrájať, ja si pritom musím v kuse umývať ruky, potom umyť nože a dosky, potom dezinfikovať okolie vrátane umývadla.. :D Umyť, ošúpať zeleninu, nakrájať.. A tie zradné akože "rýchle" recepty, ako napr. francúzske zemiaky? Ľahké, ale strašná otrava.. ošúpať. umyť, predvariť zemiaky, počkať kým vychladnú, nakrájať, uvariť vajíčko, počkať, kým vychladnú, ošúpať, umyť si ruky :D popratať kuchyňu (ja nemám umývačku riadu), jasné, keď je to už v rúre tak hej, pečie sa to samo... bryndzové halušky? Zemiaky ošúpeš, umyješ, ja už teraz nestrúham, ale hodím do robota, ale predtým som to málo robila, lebo nenávidím strúhať zemiaky na strúhadle (moja rodina k tomu mala ako bonus skoro vždy moje DNA.. ) ale potom vymytie tých nádob od cesta a toho strúhadla na cesto, pre mňa čistý horor...
Ja neviem, kde som stála inde v rade, keď rozdávali chuť a prirodzený talent do varenia a pečenia.
@simca06022011 Ďakujem :D
@oblecenie99 Presne si vystihla moj pristup k vareniu, nechapem, ze sa v tom niekto moze vyzivat 😀...navarim, lebo teda deti a tak...ale akonahle nemam deti doma, tak si vystacim s hemendexom na obed 😀
@verka1818
250g sosovice hnedej, 1-2 mrkvy, 1 petrzlen alebo Pasternak, 1/4 zeler, 3-4 zemiaky, ak mame tak polku batatu, Bujon pol kocky, 1 kysla smotana, lyzica muky, 2 bobkove listy, ak mame tak aj tymian.
Najprv namocime sosovicu na hodinu, vodu potom vylejeme a v novej vode s bokovym listom, kuskom Bujon kocky, tymianom, korenim, lyzicka Soli a varime cca 5 min, potom pridame korenovu zeleninu, zasa varime 10 min, potom pridame zemiaky a zasa varime 10 min kym vsetko dostatocne zmakne. Zelenina a zemiaky by Mali byt nakrajane na Male kusky a mozu sa rozvarit: podla chuti. Ked je uvarene rozmiesame lyzicu muky v kyslej smotane a zamiesame do polievy: tak ze najprv rozriedime horucov polievkou a vlejeme za miesania do hrnca, prevarime AK treba dosolime, ak mame ligurcek tak nim dochutime, Alebo petrzlenovou vnatou
@heidy222 ďakujem , skúsim 🙂 červenú šošovicu asi tiež môžem takto pripravit že? Tu som už malému varila v polievke 🙂a obyc.sosovici stačí len hodinka namočiť? Som myslela že aj celú noc 😁a aké množstvo vody dávaš keď to varis? Ocot sa nedáva? Potrebujem aj toto vsetko vediet, skúšala som včera zemiakovú na kyslo a asi veľa vody som dala, chuť bola onicom. A tymián sušený asi že..😁 ďakujem krásne
@tetasa polievky zeleninové robím, no aby sme to papali všetci a chutilo aj mužovi, dávam aj bujón alebo kúsok vegety, kúsok soli a to vlastne neviem či malý môže papať. Aj sumceka pečiem s pyré , to ma malý rád, aj kúra pečené a paprikáš som zvládla ( síce nie vždy bolo mäso úplne mäkké stavnate😁) ..cestoviny s paradajkovou omáčkou ako robíte? Dakujeem
@mia2906 kup si termomix. Pozri na to. Je tl sice drahe, ale super pomoc. Ja man nedam dopustit
@jana_eyre_2 ďakujem krásne 🙂 a tvoje deti aké jedla najradšej papaju? Možno len potrebujem typy čo také mám skúšať 😁 ale vôbec nemám čas ani chuť tráviť poldna v kuchyni.
@victoriab bože toto ako by som ja písala😁 úplne do bodky. Aj o mužovi. On vie niekoľko , hlavne mäsových jedál, ale sú teda chuťovo bohaté a chutia veľmi malému. Potom niečo spravím ja a malý to nechce tak som smutná. Takisto, často jeme denné menu (muž na homeoffice)...som myslela že niesom normálna matka keď si objednávam často jedla 😁 a malému narýchlo uvarím daco, jemu je to jedno, no my by sme také nejedli. A syn má koľko rokov? Vidíš ja neviem ani len takú omáčku že cuketa , olej, nerobila som 😁 môj muž má rád moje palacinky, halusky..aspoň dačo.😁 A aké omáčky prosím ťa z Lidlu? Aj malý ich papa? Ja by som stehno ani neskúšala, to sú presne tie premarnene hodiny v kuchyni. Aj my sme najradšej von, na jar a v lete fakt neivem čo rýchle budem variť lebo stále niekde cestujeme, trávime radi cas von. A keď počujem že kamošky vyvárajú segedín, sviečkovú atd tak nechápem. Nemusim tiež čas strávený v kuchyni . Čo sú také ultra rýchlovky čo robievas ešte? U nás sa osvedčili napr rezance s tvarohom, to zjedia všetci.
@oblecenie99 smejem sa , presne ako ja 😁 toto mi fakt pomohlo..my sme často na denných menu s mužom a malemu rýchlo niečo primitívne uvarím.
@mia2906
K tomu dennému menu. Ja variť viem, varím často, máme tri deti … cez koronu sme objavili reštiku v ktorej tak varia, že ako keby som si sama robila, my tam toľko objednávame menu, že minule nám pribalili tortu ako poďakovanie za to, že ich tak intenzívne podporujeme v týchto časoch. Baby ti tu dali tipy na knihy rôzne … ja zvyknem ešte podľa Tinkiných receptov variť https://tinkinerecepty.sk/, alebo do youtubu recepty lidl, keď už neviem fakt čo a chcem niečo nové. Dnes je toho straaaašne veľa. A varenie je také, že proste musíš skúšať. Mne trvalo 6rokov kým som našla poriadny recept na palacinky. Je to pokus/omyl.
Ročnému kľudne kurací vývar zo zeleninkou...ja varila synovi takto ako to mal rád divné chute ale šiel sa za tým zabiť 😃-vyvar zvlášť zemiaky zvlášť pomixovala som a zjedol..ako ročný skúšal aj našu stravu papať.Vacsinou sme polievky zeleninové krémové🌺Ked máš bravčove karé, pokráj na rezne naklep,osol okoren mletým čiernym korením obal v strúhanke vajíčku vypraž na oleji...odlož bokom...Do hrnca si daj olej cibuľu 2pl múky hladkej.. trošku Popraž potom pridaj 5pl kečupu a1,5pl horčice plnotučnej... zalej to všetko vodou rozmiešaj pridaj do toho soľ, mleté čierne korenie, vegetu+ tie rezniky obrátené nechaj variť rezniky si úplne mekučke výborne aj pre deti 🙂 zemiaková kaša ku tomu... Pekný zvyšok večera 😇
Ak malému polievku ja dávala kúsok masla cibuľku zeleninu zemiaky, kocka bujónu,mierne osolila povarila dochutila bylinkami a zjemnila mu mliečkom (namiesto Smotany)...smotana je ťažká na žalúdok ročnému
Ja som sa naucila z polovice na nete, mimibazar, varecha, bonvivani, tam kde su komentare a najlepsie vela komentarov 😊 plus youtube videa. Vsetky recepty ktore nam chutili a vydarili sa mi ,mam v zalozkach na nete, alebo screeny. Nevarila som od zaciatku vsetky jedla topkovo, rokmi sa to vylepsuje, zdokonaluje,najma co sa mäsa týka. Na tvojom mieste by som si spisala ake potraviny preferujete, na akej strave ste vyrastali a aka vam chutila, spisala si ake potraviny su vhodne pre drobca a klucove slovo zadavat do vyhladavania na strankach ktore ta oslovia 😊 ak ta varenie chyti, neboj ani sa nenazdas a budes kuchtit o dusu a vyborne 😊 nikto uceny z neba nepadol

Určite variť vies, len si našla zle recepty.. ja som sa tiež učila pri malých deťoch, síce nie svojich, ale sestrinych keď som u nej bývala a strašne ma bavilo keď im to chutilo.. ja som začala veľmi jednoduchými jedlami, postupne som zisťovala čo a ako, pridávala skúšala.. a dnes už mám vlastné deti a nechcú chodiť do jedálne že na obed radšej domov 😅 tak ma to teší..
No čo som chcela poradiť.. skús pozrieť okrem toho čo tu radia aj knihu z Lidla čo bola pre varenie pre deti.. sú tam super ľahké jedlá a sú výborné.. tým že je to mierené na deti, tak je tam aj vysvetlené čo kedy pridať a podobne takže to naozaj zvládne každý.. zo začiatku treba dodržovať recept, neskôr si už sama upravis čo vám chutí, čo čím nahradiť podľa toho čo máš doma..
Držím palce 😊