Neviem variť, mám ročného syna
Ahojte, je tu niekto ochotný, skúsenejsi ako ja, kto by mal čas a chut mi pomoct, poradit, úplne polopatisticky vysvetlit nenáročné recepty pre ročného syna a celú rodinu? Neviem toho veľa , častokrát sa mi jedlo nepodarí, nemám nikoho takeho kto by mi pomohol, ani rodinu, ani priateľov zaťažovať už nechcem 😔 a nechcem potom ani tráviť poldna googlenim prečo mi jedlo nevyšlo. Ďakujem krásne ak sa nájde daka dobrá duša.
@kataka10 dakujem, to prvé, kuracie prsia som už skúšala piecť a chutili ako podrážka, gumené a bez šťavy. Furt neviem kedy už niesu surové alebo to zároveň asi preženiem a si vysušené. Radšej nepeciem takto 😁 pečené kura to robievam, niekedy sa celkom podaria a paradajkovú robí muž takto nejako, to by som zvládla 🙂 hľadám ešte dáke omáčky na cestoviny, niečo zeleninové pre nás aj krpca čo by chutilo. Napr dnes zemiaková na kyslo bola úplne zlá, bez chuti, iba ako mlieko, dala som jablčný ocot, cukor a ešte horsie 😁
@mia2906 pozri si v kníhkupectve nejakú knihu s receptami pre deti. Ja som pre prvé dieťa tak varila a jedli sme to všetci. Tiež som moc nevedela variť, mame vadilo keď som chcela pomáhať. Pokiaľ som chodila do práce, varili sme len cez víkend väčšinou tie isté veci. Až keď som zostala na materskej, potrebovala som variť denne a postupne som sa naučila. Teraz je veľa receptov aj na nete, ale ak sa ti nechce hľadať, dobre je mať nejakú knihu. Tiež som často volala mame alebo svokre keď som niečo nevedela. Teraz varím väčšinou tak, že improvizujem podľa surovín. Môj 22 ročný syn varí podľa videí na nete a vždy uvarí výborne, lebo si vyberá návody od šéfkuchárov.
Moja dcéra bola slabý jedák a jej som vždy varila do kola kuracie soté s ryžou alebo cestoviny v nejakou omáčkou. Niekedy jedla len čisté cestoviny. Polievky jedla len paradajkovú a zeleninovú, prípadne s kuracím mäsom. Takto prežila do troch rokov. až potom začala jesť aj iné jedlá.
@mia2906 tak cestoviny a omáčky nie je zrovna dobre jesť často, ale tak moje najjednoduchšie cestoviny sú špagety s bazalkou a tuniakom z konzervy, alebo dáš do hrnca 2 dcl mlieka, vytlačis Bambino, nastrúhany tvrdý syr, pretlacis cesnak, bazalka a chvíľu prevaris, na to dávam oblečenú slaninku...
Kuracie ako minútku na panvici osolis, korenie, grilovacie, potries horčicou, cesnakom a opečies k tomu hrášok udusis, volské oko....alebo bagetky, ryžu....
Detto robím kuracie plátky osoliť korenie nastrúhať na to syr mozzarella či údený a dáš do rúry môžeš k tomu vyliať smotanu na varenie do toho cesnak...
Alebo nová omáčka na cestoviny smotana na varenie a dáš nivu a len prevaris...
Najlepšie je variť pre mňa mäso na šťave raz s hribami, raz s hráškom....
@mia2906 Kým u môjho nezistili alergiu na bielkovinu kravského mlieka, tak som pre neho často robila cestoviny s tvarohom, tam idú fakt len cestoviny (tie široké rezance) , tvaroh a maslo 😀 alebo na ten štýl môžeš vyskúšať s lekvárom, makom.. Urobiť "bolognsku" omáčku s mletým mäsom... fajne sú aj omáčky s paradajkami, v zime používam tie lúpané v konzerve základ Olej cibuľka, tie paradajky, soľ, čierne korenie, bazalka, oregano a pri podávaní nastruhat syr. Dnes večer keď prídem z prace budem robiť grenadir ci granatiersky pochod ci kto ako vola.. Môj malý nemusi veľmi čerstvú zeleninu, ale zbožňuje lečo tak iba zohrejem na sporáku zavárané od mojej mamky, k tomu chlebík, ako prvá pomoc keď som nestihla varit tiež dobre 😁 to sú len také rychlovky, čo mi napadlo..
https://www.martinus.sk/?uItem=1092513&gclid=EA...
Túto knihu som si kúpila, je tam asi 200 receptov, extrémne jednoduchých, chutných, kniha je perfektne graficky spracovaná a totálne blbuvzdorná. 🙂
@mia2906 ja som väčšinou robila tiež len syrovú, ale s brokolicou. Na masle opražiť lyžicu múky a zaliať mliekom (klasický bešamel). Potom tam dáš buď bambino syr v črievku alebo do odtaveného zamiešať postrúhaný syr. Neskor som dávala aj jeden roztlačený cesnak. Brokolicu uvariť do mäkka a pokrájať na malá kúsky a zamiešať do omáčky. Túto mala dcéra najradšej.
U nás tiež išli hrubé rezance s tvarohom, kyslou smotanou a cukrom, makové rezance alebo tiež granadier. Kuracie mäso na štave ochutené len paprikou, k tomu ryža alebo tam môžeš pridať kyslú smotanu a k tomu kolienka. To má dcéra rada dodnes.
@mia2906 tak ja mam chvalabohu jedaka doma, chutia mu suché cestoviny, omáčku robím rajčinovu, špenátovu, hokkaido, niečo na spôsob sviečkovej, náš je trošku starší tak aj kakaové mu robievam, len tak s džemom, alebo výživou, a dosť mu chutia aj s kozou Lučinou alebo cottage cheasom.
A váš môže papať väčšinou čo vy, len nie tak dochutene, takže sa to pekne dá naraz pre vasaj neho. Len to treba skúšať, nikto učený z neba nespadol a každá gazdiná ma kostlivcov v skriniv podobe nepodarkov😂
Ja ked dostanem na nieco chut co som dlho nejedla, tak bud zavolam mame, alebo si pozriet online recept. Zaklad je polievka a len obmienat ingrediencie, tak isto rizoto. Mozes mat s masom, hribami, zeleninove, proste je to stale to iste dokola a pritom ine podla toho co tam pridas.
Čo je to variť,keď každý môže všetko zjesť.
Obdivujem rodiny,kde má každý inu alergiu,intolerancie, atď.
Toto je až hodné obdivu.
@mia2906 kľudne napíš, pomôžem, hoci tiež neviem všetko, ale mužovi a deťom chuti a mam 11r dcéru, ktorá nezje všetko a skoro 2r syna, ktorý je jak mlynček a 7m dcérku ktorá sa práve učí jest všetko.
Ja som odišla z domu a predtým som nevedela ani že vajca sa varia až od bodu varu, nie od ponorenie do studenej vody 🤣🤣 a nikto od hladu neumrel a nikdy som nič nevyhodila do koša 🙃
Vyse 10 rokov dozadu ked som sa odstahovala od rodicov som nevedela okrem špagiet,pudingu a párkov nič. Zacinala som sa ucit na mimibazare - receptar, su tam rozne jedla podla roznych kategorii, zeny tam pridali aj foto postupy aj presne navody.... zacni jednoduchymi polievkami, cestovinovymi jedlami, zeleninou, postupne pridas dake maso (kuracina je velmi jednoducha)....
@mia2906 ved ale povedz si co chces varit, potom otvor napr bonvivani (z tade ja barim vacsinu klasik, lebo to mam verene) a ides podla postúpu. Pripadne na youtube mam vytypovane, len vsetko to je maďarské tak sni to sem nebudem vešať.
Nemusíš pol dna hľadať chybu, stačí ked si nebudeš vyberat hocijaky recept online, casto su to uplne sprostosti. Ja som inak casto používala sáčky na pecenie ked som sa ucila variť 😂 dcera mi morčacie stehno v tom pečene so zemiakovou kasou s napr brokolicou jedla ako keby nikdy nejedla. A do dnes je to tak. Základ pre mna bol nespekulovat s divokymi receptami, jednoducho. V klude. Radšej ked neman cas a náladu nebudem robiť knedle doma, lebo to tak aj dopadne😇 a zacat sctym co poznas, zbytočne zacnene varit indicku kuchynu lebo super coll ked to neviem ochutit, lebo to nepoznám a ked sa daco meppdari da sa to sem tam aj zachrániť (môj chlap uz zachraňoval parkrat obed po mne 😂)
Este dodam, skor ako zacnes nejaky recept varit, pozri recepty na to 2-3-4 a aj recenzie.
Najdi si na youtube niekoho a var podla toho - moja oblubenkyna ma kanal Natashas kitchen a vari take obyc jedla, uz vela krat som sa inspirovala. Mas tam cely postup, mozes si video pozriet viac razi, zastavovat... a naucit sa podla toho.
@mia2906 omacky neriesim, kupim v obchode.....a ak sa chces naucit varit, kup si kurz varenia....existuju take 3hodinove, vecerne.....zamerane na viac roznych kuchyn, napr:
https://www.chefparade.sk/?gclid=CjwKCAiAz--OBh...
https://www.najzazitky.sk/kurzy-varenia/?gclid=...
https://www.adrop.sk/kurzy-varenia/darceky-pre-...
Ja radim strukovinove privarky huste polievky. Ja ich varim raz do tyzdna, zjedia sa s parkom alebo s vajcom. Raz sosovicu, raz fazulu, raz hrach. Davam do nich aj korenovu zeleninu a zemiaky. Take jedlo zasyti a je vyzivne. Ak chces napisem ti recept
Male deti jedia casto to iste : ,sosovicovy privarok,parky ,kura pecene alebo kuraci paprikas,cestovinky s paradajkovou omackou a struhanym syrom,jednoduche polievky kde das cestovinky pismenka ,dinosaury resp.rozne formy,zemiakove pyre kde mozes pridat aj mrkvu,atd.Snaz sa najst na youtube lahke recepty alebo si kup knizku jednoduche recepty.😘
Ja som vôbec nevedela variť. Naučila som sa postupne ako som malej začala robiť prikrmy. Dovtedy varil muž. A teraz (ma 6 rokov) nemam problém s ničím. Máš kopu receptov na YouTube, Pintereste a xy ďalších stránkach na nete. Viktor Nagy tu bol spomenuty, toho aj ja rada sledujem
@tetasa presne Toto jedia aj moje deti 😂
Autorke Este odporucam napisat Si kazdy tyzden jedalnicek a nakupny zoznam k tomu: je to efektivnejsie Ako kazde Rano rozmyslat co budem varit. Ja pracujem, varim casto vecer na druhy den pre mna a manzela. U nas takyto jedalnicek:
2x tyzdenne privarok: jedno jedlo navarene na 2 dni: kelovy, sosovica, hrach, fazula
1x ryzove jedlo vacsinou rizoto
1-2x cestovinovo zeleninove jedlo
1× zemiakove jedlo
1-2 krat maso

@janewithane anoo presne si píšem, ukladám keď sa niečo vydarí mám uložené. 😁 Ale nieje toho nejak veľa a malý je veľmi preberajú, zeleninu nemá rád moc. Tak mi došli napady