icon

Oplatí sa variť alebo objednávať obedy?

13. feb 2025

Nemate prosim niekto porovnanie? Tie, ktore zijete v meste a musite vsetko kupovat (nemate nic domace).

Cez tyzden sme doma dvaja dospeli + 1d 3r, dcera 6r ma obedy v skole. Obcas zajdeme na obed, ale chcela by som vyskusat mesiac iba na tom. Problem je, ze neviem, kolko pri vareni na tie obedy miniem (suroviny, cas, benzin, elektrina). Dva obedy nas stoja 8-10€, maly sa naje z nasich porcii, polievky varim doma vzdy, to by sme nebrali, navari sa vela a za relativne lacno. Vikendy by som varila, ked je doma aj starsia.

Na 20 dni to vychadza 160-200€ na obedy cez tyzden. Je tato suma ok? Varia dobre, chutne, davaju tam aj dost zeleniny, klicky atd, samorejme zeleninu, ovocie, mliecne vyrobky... este doplname. Dakujem

natalka13
13. feb 2025

Ty vies nieco o cenotvorbe ale nedokazes si vypocitat cenu obeda, ktory doma navaris🙈
Divne

christie11
13. feb 2025

Kedysi som aktivne kvaskovala a mala vypocet na jeden chlieb, kde som mala zaratanu aj sol,rascu a cenu energii (rúru,mixer). A vyslo ma to na polovicu obycajneho chleba z pekarne.
Presne cisla ti nikto neda, pretoze ceny vstupnych surovin da vedia lisit aj o 30% (ked nakupujes v akcii,premiove znacky - ine je sladka smotana za 1,50 a ine v akcii za 0,90, tak isto aj maso, cibula,ryza,zemiaky). Tiez horkovzdusna friteza/remoska ma inu spotrebu ako velka rura. Niekto vari na plyne, niekto na indukcii, tam je tiez rozdiel, ked chces presne cisla.
Niekedy si zo srandy vypocitam kolko stal nas obed,napr. svieckova a vyjdu mi dve eura na osobu,aj s energiami. A to je uz luxusne jedlo, ktore v danej kvalite v restike stoji 12 eur.
Najdrahsie doma vychadza pizza, aj to kvoli tomu,ze si na nu doma nedam sunkovy narez za 6€/kg a 30% eidam ako u nas v "restike".
Pridana hodnota je v tom,ze naozaj vies, co v tom jedle je.
Ak sa ti nechce cestovat na nakup, nakupuj online. Usetris na pohonnych hmotach,case a nekupis hluposti.
Ak nakupujes zakladne suroviny a nie polotovary, nikdy ti to nevyjde drahsie ako to najlacnejsie menu.
Drahsie by ti to vyslo,keby si si k tomu priratala svoju hodinovu mzdu.

autor
13. feb 2025

@la_dolce_vita
Ja napriklad nemam moznost kupit zemiaky do zasoby, nemam to kde skladovat, vsetko zmaklo a zhnilo. Raz sme kupili od miestnej panej z dvora, cena za mech bola ok, ale po otvoreni sme zistili, ze su este asi nedozrete, zelene, normalne mi plavali vo vode, ked som ich davala varit 😃 nevideli sme to lebo boli od hliny. Tiez sa snazim varit z akcii, mrazit, sterilizovat (rada tak varim napr gulas a dam do zavaraninovych poharov). A ano, po tych rokoch ma uz varenie kazdy den/obden uprimne nebavi. Namiesto vecere je potom znova druhykrat obed a aj to podla mna ide do penazi. Niekomu stacia suche vecere alebo len nieco rychle, lahsie. U nas sa snazim ponukat varenu polievku, detom potom nie je tazko, aj sa zasytia

mondolina
13. feb 2025

určite nie je efektívnejšie objednávanie jedla z reštaurácií.

jana_eyre_2
13. feb 2025

Čiže umelej inteligencii neveríš, ale to, že každý má iné výdavky, pretože každý inde nakupuje tak to v úvahu neberies.. priemerné ceny si vklude môžeš aj vygooglit..

Jednoducho a jasne - len ty vieš koľko si zaplatila za suroviny na tvoj dnešný obed - spocitaj ich, vydel a máš odpoveď..

negymama
13. feb 2025

oje, autorka to ma rozosmialo, ze zelene zemiaky povazujes za nedozrete...😅
zemiak nedozrieva, je to hluza, hned ako vyrastie je jedly, cas potrebuje len na zvacsenie velkosti. zelena farba je znakom ze obsahuje vela solaninu a bol na slnku. alebo prilis plytkov v pode a nasledne posobilo slnko.

autor
13. feb 2025

@christie11 osobne mi to pride nerealne urobit za 2€ svieckovu. Nie je to nic proti tebe, nespochybnujem to, len mi ta cena nepride realna, lebo ja sama to poctivo nepreratavam - od toho je tato diskusia, aby sa zapojil len ten, kto vie, ma cas a aj chut podiskutovat. Ak su to 2€ tak je to parada. Mozno len varim jedla, ktore obsahuju vela surovin a ked idem do obchodu a vidim 100-250-500g ci 1kg, tak sa zhrozim. Potom jeden nakup na obed je v pohode 30€. Je pravda, ze musim popracovat na tom, kolko a ako varim. Pri kupovanom obede mi pride super, ze viem, ze dostanem dobru ryzu a akurat, nie je jej vela a ani malo. Nemusim nikoho nutit dojedat alebo dovarat, ze niekomu nevysla druha kopka. Tiez sa nestane, ze navarim a niekto povie, ze na toto nema chut alebo ze hlada nieco ine, ci to nebodaj dotlaci radsej niecim inym, sladkym... to je len priklad. Nemame doma rovnake chute a pri vareni sa teda aj dost plytva a podla mna jedavame nad ramec.

autor
13. feb 2025

@negymama No vidis, to som nevedela, nepestujem zemiaky, vdaka za poucenie 😃

autor
13. feb 2025

@jana_eyre_2 Nenapisala som, ze jej neverim, napisala som ti, ci si to niekedy overujes, lebo mne to uviedlo neexistujuce informacie, len tolko 🙂

negymama
13. feb 2025

to fakt? nikdy si nevidela zemiaky v zemi? ci malicke ci velke vsetky su pekne zlte alebo ruzove podla sorty, a ked zemiak zozelenie, to je koniec, jedovaty solanin zo slnka, uz nikdy viac nebude zlty.

autor
13. feb 2025

@negymama A kde som ich mala vidiet? Na zemiakove brigady chodila moja mama nie ja 😃 cize proste aj tak neboli dobre ak som spravne pochopila

la_dolce_vita
13. feb 2025

Aj v obchode byvaju zemiaky v akcii. Samozrejme netreba varit zbytocne vela a potom vyhadzovat. To je uz luxus. Ale zasoby ma doma asi kazdy. Ja zasa prekonam to pohodlie a radsej usetrim. Varim vzdy na 2 dni a vecera u mna takmer nic, muz len nieco suche. Sme len dvaja, uz starsi, bez dlhov a hypoteky, mozeme si to dovolit, ale ja som sama konstatovala, ze predrazene restyky proste nie. Okrem pizzy raz za cas. Ja uvarim rychlo a dovolim si tvrdit, ze aj chutne.

negymama
13. feb 2025

ano , dufam ze ste ich nejedli, zelene treba vykrojit alebo aj cele vyhodit.
a k tomu prepocitavaniu cien. Maximalne ti to vyjde narovnako, co sa tyka nakladov, neverim ze restika uvari lacnejsie ako doma aj s platenym personalom.

ak neberieme do uhavy kvalitu jedla, Ide len o to, ako vysoko si cenis svoj cas a pohodlie. Niekto si to ceni viac a uprednosti kupovane hotove jedla, iny zase potrebuje mat kontrolu nad kvalitou toho, co vari, a chce usetrit financuje , preto obetuje tomu cas.

alebo sa da kombinovat, aj aj...kazdy sa rozhodne podla seba.

mirro
13. feb 2025

Za takú cenu, čo píšeš, za dva obedy, určite nejde o kvalitné suroviny a bohvie ako to upravujú. Cenovo sa viac oplatí variť doma, vieš z čoho variš, čo tam dáš a môžeš navariť aj na 2 dni. Ja by som sa určite nestravovala stále v nejakom bistre. Ú nás v kvalitnejšej reštike je komplet meníčko (aj s polievkou) 8 až 9 eur 1 porcia. Lacnejšie jedlá (napr. kapustove halušky) stoja do 7e 1 porcia.

jana_eyre_2
13. feb 2025

Veď si to vklude over.. mňa totiž v skutočnosti nezaujíma koľko vychádza zivanska, nerobievam ju, zaujímalo to teba.. čiže ak nedôverujes výpočtu, môžeš to overiť sama..

kvetinka_2
13. feb 2025

Ja napríklad vôbec neriešim, či mám reštauračné jedlo alebo domáce. Myslím si, že je jedno, či si nakúpim suroviny alebo pôjdem na chutné menúčko. Približne to vychádza rovnako. Samozrejme, že varíme doma, ale občas si doprajeme aj chutné jedlo z reštiky. Mne to chuti viac z reštiky. Napríklad milujem čínsku kuchyňu, a tú si doma malo kto vie urobiť, tak výbornú, ako originál číňanci/vietmamci. Alebo na kebabe si viac pochutím od tureckého obchodníka ako doma urobenú,, tortilu s mäsom".Ale 100 ľudí, 100 chutí.🤭🫠🤷Ja napríklad dostávam príspevok na stravovanie od zamestnávateľa, a tú čiastku používam striktne, len na stravu.

a_alexandra_a
13. feb 2025

"Potom jeden nakup na obed je v pohode 30€. Je pravda, ze musim popracovat na tom, kolko a ako varim. Pri kupovanom obede mi pride super, ze viem, ze dostanem dobru ryzu"

Myslíš, že ty keď nakúpiš na jeden obed za 30€ a vo vašom bistre dostaneš za 4€ komplet obed vrátane nákladov na energie, prenájom, prácu atď ... tak že dostaneš podľa tvojich slov dobrú ryžu? To naozaj si myslíš, že za 4€ ješ dobré jedlo?

negymama
13. feb 2025

@kvetinka_2 ale predpokladam ze tvoje menu nestoji 4 eur.
moj muz chodi na obedy cez tyzden v praci, do restauracie, obed je cca za 7 eur, ale kedze mu zamestnavatel preplaca 8,30 za den, tak cenu neriesi. varia tam dobre a ta restika ma dobre hodnotenia a meno.
ale za 4 eur...neviem, neviem ci by bol spokojny. skor nie.

ivana11155
13. feb 2025

VARIT. Citam, ze tebe 600g kur.prs vyjde na dva dni. Ja ked navarim z 1kg kur.prs mame to na veceru a 1 max. 2 porcie zvysia na druhy den. To sme 2 dospely a 2 stredoskolaci. Prave preto je u mna otazna velkost porcie za 4-5eur a este sa z toho najete aj vy aj mensie dieta.

katkaseiner
13. feb 2025

@dzonik krasny rozpis, mne aj staci ale autorka chce zaratat zvlast aj korenie, jednu cibulu, za hrst struhanky a tak... takze by si to mala preratat :D

dzonik
13. feb 2025

@katkaseiner 😀 to som zhrnula do tých 10 eur za mesiac na konci rozpisu

katkaseiner
13. feb 2025

@dzonik rozkaz kapitan, idem to docitat ... klobuk dole, akoze tiez varim, ale koreniny, struhanku, deci mlieka nebudem urcite rozratavat... 😎

natalka13
13. feb 2025

No a je vymalovane, nevies varit ani hospodarit.
Tak nevar a kupujte si kvalitnu dobru ryzu a maso za 4e v bistrem

a_alexandra_a
13. feb 2025

Prosím ťa, autorka, vieš mi povedať aký konkrétne obed, ktorý uvaríš doma ťa vyjde 30€?

dzonik
13. feb 2025

@katkaseiner mňa toto spočítanie napokon celkom zaujalo, nikdy som to neurobila. Nebaví ma každý druhý deň variť, ale teraz vidím, že na tom dosť šetríme

lujza123
13. feb 2025

Ved vyskúšaj a uvidis..

Možno vám to bude vyhovovať a možno nie,

Ak nie tak hľadaj ine spôsoby ako sa naučiť variť zdravo, chutne a lacno. Myslím ze tu na Mk je dosť skupín aj tem s receptami za pár eur

Obed pre rodinu určite nestoji 30 eur a ked obraciam každe euro hadam nebudem kupovať balené kuracie cecky ale rozporcujem si kura. 🤦‍♀️

autor
13. feb 2025

@a_alexandra_a netvrdim, ze ma obed vyjde 30€

a_alexandra_a
13. feb 2025

"Potom jeden nakup na obed je v pohode 30€." ... tvoje slová

autor
13. feb 2025

@a_alexandra_a Ale nakup na obed. Jasne ze vzdy nespracujem vsetko, niekde ide pol balenia niekde jeden a pol, niekde cele. Ked mam jedlo kam ide parmezan tak ho kupim, ale nepostruham cely, no kupit ho musim. Co sa da tak mrazim, snazim sa uchovavat tak, aby to co najdlhsie vydrzalo, to je jasne

katkaseiner
13. feb 2025

@natalka13 kokos ale obcas by sa mi zislo zajst na menu za 4E... len teda toto bude niekde v hornej dolnej... kde by som dala este 50E na diesel :D