icon

Oplatí sa variť alebo objednávať obedy?

13. feb 2025

Nemate prosim niekto porovnanie? Tie, ktore zijete v meste a musite vsetko kupovat (nemate nic domace).

Cez tyzden sme doma dvaja dospeli + 1d 3r, dcera 6r ma obedy v skole. Obcas zajdeme na obed, ale chcela by som vyskusat mesiac iba na tom. Problem je, ze neviem, kolko pri vareni na tie obedy miniem (suroviny, cas, benzin, elektrina). Dva obedy nas stoja 8-10€, maly sa naje z nasich porcii, polievky varim doma vzdy, to by sme nebrali, navari sa vela a za relativne lacno. Vikendy by som varila, ked je doma aj starsia.

Na 20 dni to vychadza 160-200€ na obedy cez tyzden. Je tato suma ok? Varia dobre, chutne, davaju tam aj dost zeleniny, klicky atd, samorejme zeleninu, ovocie, mliecne vyrobky... este doplname. Dakujem

natalka13
13. feb 2025

Tak nam napis kde ktore Bistro vari hlavne jedla za 4e.

janickacrazy
13. feb 2025

@zltalienka ale aj zamestnanci by mali mať nejakú zľavu na obedy, teda väčšinou to tak býva, keď je jedáleň priamo vo firme, ale teda v škole neviem ako to presne je, ale u nás tiež sú obedy za 4 eurá pre dôchodcov v škole, je to dotované obcou

autor
13. feb 2025

@jana_eyre_2 V prispevku pisem
"Problem je, ze neviem, kolko pri vareni na tie obedy miniem (suroviny, cas, benzin, elektrina)"

Takze ak sa ma pytas, kolko nan miniem, napisem ti ze neviem 😃 na nakupy chodime kedy potrebujeme, neratam to a nakolko takto na obedoch sme este nezili, neviem ci usetrim ci nie. Ved o tom je tato diskusia 😃

natalka13
13. feb 2025

Vies si zratat 2a2 ale nevies porovnat co je drahsie? No to s vyssim cislom🙈

a_alexandra_a
13. feb 2025

Neviem aké čísla čakáš. Rátaš tu strúhanku a korenie, ale za dva plátky mäsa so zemiakmi zaplatíš 8€ a to ti príde ekonomické? Nedá sa všetko prepočítať na cent presne, ak kúpiš balíček korenia za povedzme 0,50€ tak ho neminieš celý na jedno jedlo, v prepočte možno 5 centov na porciu, aj to som prestrelila, to sú zanedbateľné položky. Strúhanku si vieš vyrobiť sama doma zo zvyškového pečiva, atď. Treba hľadať takéto spôsoby a nie že vidíš menu za 4€ a neriešiš hygienu, stav surovín, kvalitu a pod. A ak je teda reč o mäse, za 8€ vieš kúpiť približne 2 kg. Ak nemáte radi jesť dva dni to isté, odlož polovicu mäsa do mrazničky a vytiahneš, keď sa ti bude hodiť. Ale za 8€ dostaneš určite viac, ako dva plátky mäsa, hoc by si všetko rozpočítavala, aj zrnká soli.
Nie, ja nežijem eko bio raw, ale keď chcem ušetriť, v PRVOM RADE sa zaujímam o to, ako čo najviac vyťažiť z vecí, ktoré si viem pripraviť doma. Hovoríš tu ako potrebuješ šetriť, ale je pre teba v poriadku dať za dva plátky mäsa 8€. To sú dve porcie, jeden deň. Chápeš už čo ti tu všetky hovoríme?
Je tu xy diskusií kde si ženy radia ako variť nízkonákladovo, ale zdravo. Aj bez mäsa napr. Dá sa to, len si treba hľadať a hlavne, treba chcieť.

autor
13. feb 2025

@sisska96 Ale urcite maju ako velkoodberatelia aj ine sumy na suroviny. Nie je to tak, ze nakupuju rovnako ako ja v Tescu

natalka13
13. feb 2025

Jedlo z restiky za 4e je fest podozrive co sa kvality tyka. A este k tomu donaska cize s obalom.

natalka13
13. feb 2025

Ale platia mzdy, odvody dane uctovnicku pocitace auta najom likvidaciu obalov ...... teraz aj dan z bank.transakcii....
Nakupne ceny ich a tvoje sa tym vyrovnaju ak nebudu vyssie

autor
13. feb 2025

@petronelag Ja varim 😃 denne alebo obden, roky rokuce. V uvode pisem "obcas zajdeme na obed". Vcera aj dnes sme si objednali napriklad.

cafelatte
13. feb 2025

Malo by ti v prvom rade záležať na kvalitnom stravovaní tvojej rodiny nie riešiť čas a financie...ber na vedomie že restavracna strava môže byť kadejaka, varená s rôznymi dochucovadlami, z mäsa Boh vie odkiaľ, na starom oleji, v omackach muka, skrob, glutaman, pamataj ze lacna restavracia vari z najlacnejsich surovin, dalsia vec hygiena.... nič v zlom, ale ak ti neprekáža že toto je tvoje dieťa.. podľa mňa rodina takto fungovať nemôže.

bosorkabb
13. feb 2025

Tiež občas robím ako ty. Obed jem len ja a syn. Polievky varím ale cez týždeň všetci jedia obed mimo domu takže je zbytočné variť.
Takže ja ťa chápem.

autor
13. feb 2025

@a_alexandra_a Pytam sa zien, ktore s tym maju skusenost a su zeny, ktore si dlhodobo vedu tabulky a vedia presne kolko minaju 🙂 bohuzial niektore tuto diskusiu pochopili tak, ze maju napisat svoj nazor na kupovanu vs. varenu stravu

jana_eyre_2
13. feb 2025

No a ja sa ťa pýtam, prečo si to nespocitas a budeš mať jasnú odpoveď? Keď by ti aj niekto napísal - akú to bude mať výpovednú hodnotu?

Marika možno denne vari mäso a omáčky - ktoré napríklad ty nevaris.. možno vari na plyne, zatiaľ čo ty na elektrine.. ty možno máš rúru so spotrebou energie typu D, ona má typ A.. možno vari z mrazenej zeleniny zo záhrady, ale ty ju musíš kúpiť.. možno nakupuje v drahšej bille, zatiaľ čo ty v lacnejsom Lidli.. marika ma možno obchod cez cestu, zatiaľ čo ty ho máš teda 30km podľa tvojich slov.. čiže to koľko minies ty konkrétne môže byť úplne iná položka ako je jej.. a teda uvádzam príklady 😉 čiže vklude to môže byť este úplne inak od domacnosti k domacnosti..

luccija
13. feb 2025

Neviem prečo hneď prechadzas do útoku.Ja varím 18 r každý deň, alebo každý druhý, tak si to viem zratat, lebo ja s dcéra rok jeme doma.Ked sa ideme cez vikend najest von platim za 3 ľudí 35 plus nejaka minerálka.ratat olej, strúhanku je smiešne veď to máš doma a snáď to neminies za týždeň.Dat za cestoviny 10 eur už odmietam.Ale môže byť, že tvoj model je správny a ľahší.

a_alexandra_a
13. feb 2025

Tak keď máš toľko odvarené, ako my tu všetky dokopy a ešte si aj taká šetrná, ako je možné, že za tie roky nemáš spočítané, koľko ťa vyjde mesačne domáca strava v tvojich podmienkach pre celú rodinu? Ak vieš toto číslo, veľmi jednoducho to porovnávaš s obedmi v reštaurácií. A máš výsledok, ktorý chceš od nás 😉

autor
13. feb 2025

@luccija Asi robim nieco zle, ale olej sa mi v policke nemnozi. Keby si podnikala, asi skrachujes. Cenotvorba je cena najhlavnejsieho materialu a tym to konci?

katkaseiner
13. feb 2025

@autorka, uz to tu ide do agresivna....
ty cakas cisla, ale ty cisla nedas....
Uz tu odznela ta otazka niekolkokrat... kde (v akom meste/podniku) minies 4 E na porciu?
Cisla je tazke vyprodukovat ale poviem ti, aj aj pri jednom jedle zapocitas cele balenie korenia a nebudes ho viac pocitat (hoci ho budes pouzivat), tak ta vyjde jedlo ovela lacnejsie...
pises ze zapocitavas do vsetkeho aj beznin a energiu... Ja benzin nepocitam, nakupujem cestou z kruzkov - podotykam ze chodime 2x do tyzdna s detmi 15km do mesta a dalsich 15 naspat. V dedine mame len jednotu a ta je predrazena.
Energiu teda skus vyuzit aj inak, ked pecies kolac, po kolaci vloz kura piect. Pripadne nepec v trube, ale kup remosku - ma skutocne neporovnatelnu spotrebu s trubou, hoci teda nenapchas tam 1,5 kurata a ani plech kolacov.
Pises tiez ze sa chcete zdravo stravovat, ale prave taketo jedalne nie su najzdravsie stravovanie - pouzivaju suroviny ktovie odkial... ja osobne mavam z jedla z foodcourtu ci z restiky strasne dlho tazky zaludok. Kym domace si nalozim menej, stihne mi skor vytravit, jedlo z restiky mi travi aj niekolko hodin...

autor
13. feb 2025

@a_alexandra_a Lebo som to nikdy neratala a ani som nemusela 🙂 plus boli ine sumy v obchodoch, mali sme dostupne nejake domace potraviny ktore uz nemame (napr z chovu starych rodicov) a zaujima ma to od zien, ktore to zratane maju. Mas pre mna nejake cisla?

autor
13. feb 2025

@katkaseiner Ja nemam cisla. Preto je tu tato diskusia. Existuju zeny, ktore to zratane maju. Len su asi inde ako na koni 😃

jana_eyre_2
13. feb 2025

Orientačné ceny surovín (február 2025):

Bravčová krkovička: 6,50 €/kg
Zemiaky: 1,20 €/kg
Slanina: 8,00 €/kg
Cibuľa: 1,50 €/kg
Paprika: 3,00 €/kg
Cesnak: 5,00 €/kg
Horčica: 2,00 €/250 g
Olej, soľ, koreniny: orientačne 0,50 €
Výpočet nákladov na suroviny:

Bravčová krkovička: 800 g × 6,50 €/kg = 5,20 €
Zemiaky: 1,2 kg × 1,20 €/kg = 1,44 €
Slanina: 200 g × 8,00 €/kg = 1,60 €
Cibuľa: 2 ks (cca 300 g) × 1,50 €/kg = 0,45 €
Paprika: 2 ks (cca 300 g) × 3,00 €/kg = 0,90 €
Cesnak: 4 strúčiky (cca 20 g) × 5,00 €/kg = 0,10 €
Horčica: 2 lyžice (cca 30 g) = 0,24 €
Olej, soľ, koreniny: 0,50 €
Celkové náklady:

5,20 € + 1,44 € + 1,60 € + 0,45 € + 0,90 € + 0,10 € + 0,24 € + 0,50 € = 10,43 €

Cena jednej porcie:

10,43 € ÷ 4 = 2,61 €

Orientačná cena jednej porcie živánskej podľa uvedeného receptu je približne 2,61 €. Ceny surovín sa môžu líšiť v závislosti od regiónu, obchodu a aktuálnych trhových podmienok.

Zhrnutie nákladov na jednu porciu živánskej:
Suroviny: 2,61 €
Elektrina: 0,19 €
Celková cena na porciu: 2,80 €
Ak by si piekla v plynovej rúre, náklady by mohli byť o niečo nižšie (závisí od ceny plynu a účinnosti rúry).

Nemáš za čo.. (úplne zbytočná diskusia, môžeš sa naučiť pýtať umelej inteligencie)

sili82
13. feb 2025

My sme sa niekedy chodili najesť na obed do reštaurácií a teraz varím doma. Stravovanie doma je takmer o polovicu lacnejšie.

a_alexandra_a
13. feb 2025

Nemám, pretože ako ti píše @jana_eyre_2 nemôžeš porovnať dve absolútne rozdielne domácnosti. Ja neviem koľkokrát máte mäso cez týždeň, my napríklad 2x, vy možno 5x, lebo ho máte radi. A už sme na iných číslach. Ja mám možno gril na ktorom upravujem jedlo, ty máš možno plynový sporák. A zase sme na iných číslach. Ja možno chodím kupovať suroviny do Tesca, ty možno do Yeme. Ja možno zjem na obed 3 rezne, tebe možno stačí jeden. Chápeš? Tvoja rodina by sa možno z nášho jedálnička nenajedla a mne by možno tvoje varenie prišlo ako plytvanie jedlom. Ja bývam v Bratislave, ty možno v Hornej Marikovej, kde sú ceny úplne iné. Pomôže ti, keď ti poviem, že mesačne miniem na stravu celkovo (raňajky, obedy, večere, nápoje, pochutiny....) 500€? Budeš mať predstavu o našom stravovaní a budeš to vedieť porovnať s vašim?

la_dolce_vita
13. feb 2025

Nemusim ani ratat a je samozrejme, ze varit doma sa viac oplati. Este jeden striedmo sa stravujuci clovek mozno beriem, ale dvaja, traja? Samozrejme treba rozmyslat a nakupovat rozumne v akcii napriklad. Varit na 2 dni. Kilo masa je uz viac porcii, ostatne ingrediencie su zanedbatelne. Zemiaky kupujem na jesen lacno vrecis, ryzu v akcii atd. Nam zamestnavatel preplaca komplet prispevok na stravu a napriek tomu od korony len varim. Ak idem na menu, odchadzam polosyta a zaplatim 7 e. Nejaka panenka alebo losos bude este drahsi a doma si nemam problem hocikedy urobit. Mna o tom nikto nepresvedci. Dalsi benefit je, ze si uvarim podla seba a tym padom zdravo, viem, co to jedlo obsahuje. Ja si to vzdy hovorim, ked vidim tych ludi vo fastfoodoch casto ocividne nizkoprijmovych, ze nerozmyslaju a su proste pohodlni.

drianaa
13. feb 2025

Sme doma traja, ja, muž a 2ročný syn. Varím skoro každý deň, obedové menu u nás 6,9 s polievkou a dovozom asi najlacnejšie pomere chuť, kvalita, množstvo a cena, asi sú aj lacnejšie, ale menej ako 5,5 nie, ale nezdravšie jedlá, nevieme odtiaľ vybrať. Ale chceš nejaký výpočet, tak skúsime: ak máš 5x do týždňa obed za 8-10 eur, plus píšeš že dopĺňate ovocie, zeleninu a mliečne výrobky k tomu, tak dajme tomu 50 eur za týždeň. To je vyše 200 eur za mesiac len za obed, ešte dcéra nejedla, platíš jej obedy v škole, to sú ďalšie obedy, plus varenie cez víkend. My napríklad minieme na stravu na mesiac približne 300 eur, ale máme domáce vajíčka, moje zaváraniny, v lete zeleninu, teraz v zime jablká ešte uskladnené, zvyšok kupujeme. V tých 300 eur nie je mäso, to kupujem väčšie množstvá naraz, drahšie od farmára alebo biochov. Pokiaľ by som kupovala len kuracie mäso ako ty, tak by som bola tak na tých 300 eur, bez vajíčok, zaváranín, a jabĺk. Bez obedov za 200 eur by mi ostalo 100 eur na zvyšok mesiaca na 8-10 obedov, raňajky, večere. Takže nie, neoplatilo by sa mi to. A občas si dáme obedové menu, to nerátam v tej sume 300 eur, lebo niekedy ide muž na služobnú cestu a platí si zo svojho/firemného, tak nemám prehľad. Ale myslím, že varím zdravo, tiež nič nezahusťujem múkou, veľa používam sezónne veci, nakúpim aj v akcii, ale aj bez nej, plánujem si varenie, ak nie na týždeň, tak aspoň na pár dni v hlavne dopredu tak, aby som presne používala “zvyšky” a nič nevyhadzovala. A napríklad zbieram poctivo šupky a kuchynský odpad a potom “vymieňam” za vajíčka

negymama
13. feb 2025

obed v restavracii ci bistre nemoze byt lacnejsi ako doma uvareny uz z principu. Tie iste suroviny alebo podobne, si aj restavracia musi kupit, AJ ked ich kupuje hromadne vo velkoskladoch, az taky rozdiel v cenach surovin to nie je. Najdrahsia je praca. Praca personalu, kuchari, upratovacky, dalej je to rezia ako prenajom priestorov, uctovnictvo, dane atd.

Kym tvoja praca doma pri vareni je zadarmo /no dajme tomu, skratka nie je platena/, doma pri vyrobe jedla neplatis navyse najjom za priestory, tak restavracia za pracu a prenajom da peniaze, plus majitel chce mat zisk, nepojde ani do nuly, nieto do minusu.

Jedina vyhoda stravovania v restauracii je usetreny cas a pohodlie, co nakoniec tiez ma svoju cenu.
Ak by nahodou strava v restavracii vysla na objem jedla lacnejsie ako to iste uvarene doma, tak vzdy to bude na ukor kvality jedla...vzdy, ...lacne pochybne kuracie maso, suroviny v zlave tesne pred skoncenim datumu spotrebz, nadstavovanie jedla, nahrazky atd...

Nie je mozne mat aj zisk, zaplatenych zamestnancov, najmu a dosiahnut cenu jedla ako uvarene doma bez tychto nakladov. Energie beriem ze su cca rovnake, mozno restauracia pri mega velkom hrnci spotrebuje o daco menej plynu ci elektriny ale to su halsierove polozky na jednu porciu.

luccija
13. feb 2025

My ti máme dať čísla?Veď vidím koľko kúpim za tých spomínaných 35 eur plus čo miniem za jedno najedenie sa vonku.Za tie peniaze kúpim kuracie prsia, hovädzie, morčacie a mám na x obedov.Ty si zrátaj tvoje čísla vieš koľko plátkov mäsa, karfiolu zjete.co mám rátať elektrinu z indukcie a dve porcie ryže?Pre niektoru rodinu je jeden karfiol na obed málo druhým zostane..ja si kúpim vrecko zemiakov v sklade za 0,65 kilo v obchode za 2 +- a naposledy boli z Lidlu sladké primrznute.
Čísla ti nedám, ale mám doma knihu kuchárskych noriem, keď chces😉Ja mam reštauráciu na konci ulice za 7,90 menu mne sa to neplatí, lebo decko v puberte a ja pracujem z domu, takže my by sme sa nedoplatku, keby som mala za kuracie stehno toľko zaplatiť.Ak by som žila sama nevaham

dzonik
13. feb 2025

ahoj, ja takto varím pre troch, len pre moju potrebu som si to skúsila rozpísať na dve dospelé osoby, lebo tiež to nemám spočítané. Nepíšem druh mäsa a samozrejme toto nie je ukážkové menu, ale viac času teraz nemám, tak len nahrubo. Varím vždy na dva dni, toto je sú týždňové jedlá, nakupujeme často v akcii, najmä mäso, máš tu gramáž mäsa, takže ceny si vieš upraviť podľa seba:
Kur. na smotane 400g mäsa 3e, cestoviny 1e, smotana 1e, cibuľa, korenie
Karé minútka, 600g mäsa 3e, zemiaky 1e, grilovaná zelenina/šalát/uhorka 2e
Segedinsky, 300g mäso 2e, knedlík 2e, kapusta 1,5e
Kur. prsia minútka s karí/kurkumou, mäso 600g 4e, cestovina/zemiaky 1,50e
Pliecko na pive, 750g mäso 4e, cibuľa 3ks, zemiaky/ryža 1,50e
Plnená paprika, mäso 500g 3e, pretlak 3e, zemiak/knedlík 2e
Mäso na rezančeky s gyros korením, 700g mäso 4e, uhorka 1e, jogurt 2e, zemiaky 1,50
Cestoviny s mletým mäsom a paradajkami, mleté mäso 400g 2,50e, cestoviny 1,50, syr 1,50
Rezeň, mäso 600g 4e, zemiaky/zelenina 2e
Zeleninová panvica s tofu/kuracím mäsom, zelenina 3e, tofu/mäso 2-3e, ryža/cestovina 1,50
plus cibuľa, cesnak, korenie 10e za mesiac?

luccija
13. feb 2025

V pomere koľko gramov mäsa dostaneš v reštaurácii za porciu to kúpiš skoro kilo, keď nerátam hovädzie.Taky extrém rátat elektriku, čas, vodu na umytie riadu nerátam viem čo varím a takto mi to vyhovuje.Niekomu školák zje plnohodnotnú porciu ako dospelý.

natalka13
13. feb 2025

@katkaseiner my na jedlo za 4e nepojdeme, nechce nam prezradit kde to je.

autor
13. feb 2025

@jana_eyre_2 Este mi tam chyba klobasa ak ratame dnesny obed, ale dakujem 🙂

Ja len tak mimo 😃 Skusala si si niekedy overovat co umela inteligencia napise? Minule som hladala zoznam piesni a napisalo mi to taky, ktory ani neexistuje. Tak asi sa naozaj len neviem pytat