icon

Ostalo mi veľa pretlaku

avatar
lenica11
12. nov 2020

Ahojte ostalo mi veľa paradajkového pretlaku taký ten hustý bez kúskov paradajok. Všade kde kukam idu but obyčajne paradajky alebo lupané z konzervy.
Máte nejaký nápad na recept kde ide len pretlak. Mám ho okolo 400g.
Ďakujem vopred

avatar
malinoismum
12. nov 2020

@lenica11 Paradajková polievka, mäsové guľky v paradajkovej omáčke alebo plnená paprika, bolognese spaghetti...

avatar
malinoismum
12. nov 2020

Alebo si z toho urob pesto s bazalkou a inými koreninami na pizzku, alebo salsu s paprikou 🙂

avatar
hettinka
12. nov 2020

ja ho používam do polievok, omáčok paradajkových, alebo ochutím bylinkami, rozvarím s paradajkou a ako podklad na pizzu, do mäsa na špagety, za plnú lyžicu do gulášu alebo pod dusené mäso kludne.

avatar
0silvia0
12. nov 2020

@lenica11 vcera som robila ratatouille, tam som minula

avatar
lenica11
autor
12. nov 2020

@hettinka rada by som omáčku bez masa môžete mi prosím dať recept ak takú robíte

avatar
hettinka
12. nov 2020

@lenica11 no ja robím takú slovenskú klasiku, ako ma mama naučila:
urobím zápražku - na troche oleja opražím za lyžicu hladkej múky a po opražení, ked sa akoby lepí na dno, zalejem vodou a rozvarím.
Do toho potom pridám soľ, cierne celé korenie, nové korenie, bobkový list a strúčik cesnaku a paradajkový pretlak (takú tú väčšiu konzervu, alebo dve tie maličké, ale aj podľa toho, či je hustejší, redší...). Ten pretlak to už aj zahustí.
Povarím a na konci zahustím troškou smotany na varenie a ak chcem hustú, v tej smotane rozmiešam ešte lyžicu múky. Ale my radšej takú nie úplne hustú.
Úplne na konci sa môže pridať lyžica octu a malá lyžička cukru (ak chce sladko-kyslú), alebo bylinky.

avatar
lenica11
autor
12. nov 2020

@hettinka myslite že to pôjde aj bez smotany ?

avatar
hettinka
12. nov 2020

@lenica11 myslím, že áno, len to budeš mať také viac paradajkové. A môžeš kvôli hustote tú múku na konci rozmiešať vo vode, alebo skúsiť rastlinné mlieko (mandlové), alde to som ja osobne neskúšala.

avatar
hettinka
12. nov 2020

@lenica11 alebo takto

avatar
caroline_
12. nov 2020

ja z tolkeho mnozstva robim vegansku bolonsku omacku na spagety

avatar
lenica11
autor
12. nov 2020

@caroline_ a viete mi povedať recept prosím

avatar
caroline_
12. nov 2020

@lenica11 na oleji si oprazim bud sojovy granulat alebo mlete tofu (to kupujem v kauflande pod vlastnou znackou), alebo kludne moze byt aj len nakrajane tofu, trosku oprazim, pridam krajane paradajky z konzervy ( to je tiez volitelne,raz dam raz nie, ak ich dam tak je omacka hustejsia),pomiesam, pridam ten pretlak, kockovy zeleninovy bujon, alebo taky zeleninovy bujon v skle ( oboje maju dobre zlozenie, kupujem len z prirodnych surovin), a uz len pridam cierne korenie, sol, oregano a bazalku, necham chvilku povriet a na zaver pridam trosku cukru a sol s ciernym korenim podla chuti. jednoduche, dobre, rychle a ozaj to chuti ako bolonska omacka :D

avatar
lenica11
autor
13. nov 2020

@caroline_ ďakujem krásne