Overené recepty na fermentovanie papriky
Ženy máte overený recept na fermentovanie papriky? Našla som veľa dosť rozdielnych receptov. Uvítam každú dobrú radu
@anonym_autor ja sa pridám ,lebo žiaľ mne veľa veci čo som fermentovala skyslo.ale to málo čo vyšlo bolo fakt výborné . Ale prečo to vyšlo a ostatné skysli neviem vôbec
@anonym_8dedaf mozno boli malo stlacene a boli tam vzduchove bubliny?
Zlaté pravidlo fermentácie zeleniny je použiť 2–2.5 % soli z celkovej hmotnosti zeleniny + vody. To znamená:
Na 1000 g (1 kg) zeleniny → pridaj 20–25 g soli
Na 500 g → pridaj 10–12.5 g soli
Papriku dobre umy, odstráň stopku a jadierka, zalej slaným nálevom a zaťaž (napr. tanierikom alebo fermentačným kamienkom), aby ostala celkom ponorená. Ja mám vo vrchnáku dieru, do ktorej je zastrčený fermentačný ventil s vodou – taký ten klasický vodný airlock, ktorý umožňuje unikaniu plynov počas fermentácie, ale nevpustí vzduch späť. Tento systém sa mi osvedčil, fermentoval som v ňom už všeličo a nikdy nenastal problém.
akokoľvek sfermentuješ. recept ako ti chutí. úplne základný recept prevariť vodu so soľou, na liter cca 20 g - to vyjde v konečnom výsledku 1% soli. môže sa stať že bude slabo fermentovať - možno druhý pohár by som skúsila až 30 g na liter…
najlepšie sa fermentuje vo weck pohároch (ale ja v pohode aj v klasických zaváracích, lebo robím malé poháre a kontrolujem kvasenie). prvé dni nechávam v linke a potom dávam do chladničky… ale nekvasím čistú papriku
Zlaté pravidlo fermentácie zeleniny je použiť 2–2.5 % soli z celkovej hmotnosti zeleniny + vody. To znamená:
Na 1000 g (1 kg) zeleniny → pridaj 20–25 g soli
Na 500 g → pridaj 10–12.5 g soli
Papriku dobre umy, odstráň stopku a jadierka, zalej slaným nálevom a zaťaž (napr. tanierikom alebo fermentačným kamienkom), aby ostala celkom ponorená. Ja mám vo vrchnáku dieru, do ktorej je zastrčený fermentačný ventil s vodou – taký ten klasický vodný airlock, ktorý umožňuje unikaniu plynov počas fermentácie, ale nevpustí vzduch späť. Tento systém sa mi osvedčil, fermentoval som v ňom už všeličo a nikdy nenastal problém.
@bystrozraky a aku dlhu dobu nechávas fermentovat? Ja mam v plane si kupit fermentacnu nádobu a ventilom, vo videu to nechali fermentovat 3.tyzdne. nie je to vela??
Podla toho ake ich chces mat. 3.tyzdne zhruba (hlavne zalezi od tepoty), budu uz slusne kysle. Ak mas rada len stredne kysle a tvrdsie, tak 2-2.5 tyzdna. To uvidis, nie je to veda - ale ja tu nadobu vzdy dezinfikujem vriacou vodou na zaciatku. A este je super tam hodit jednu feferonku to da tej kyslosti silu ;)
@anonym_autor myslela som detaily ako v jednom recepte je chlieb s kvasnicami.v druhom iba koreniny a treťom úplne iná doba kvasenia
detail som napísala - používam iba soľ. resp. aj sojovku ale ume ocot, ale to na iné zeleniny…
Podla toho ake ich chces mat. 3.tyzdne zhruba (hlavne zalezi od tepoty), budu uz slusne kysle. Ak mas rada len stredne kysle a tvrdsie, tak 2-2.5 tyzdna. To uvidis, nie je to veda - ale ja tu nadobu vzdy dezinfikujem vriacou vodou na zaciatku. A este je super tam hodit jednu feferonku to da tej kyslosti silu ;)
@bystrozraky vdaka za napad s tou feferonkou, take ja mozem :D

@anonym_autor ja sa pridám ,lebo žiaľ mne veľa veci čo som fermentovala skyslo.ale to málo čo vyšlo bolo fakt výborné . Ale prečo to vyšlo a ostatné skysli neviem vôbec