Ovplyvní vajce a droždie kvalitu kysnutého cesta?
Ahojte, aky je rozdiel v tom, ci dam do kysnuteho cesta cele vajce alebo len zltky? Pozeram si recepty, som uplny zaciatocnik a toto ma zarazilo...tiez, ze niekto dava na 500g muky cele drozdie, v inom recepte je, že polovica kocky...podla čoho vybrat recept? Moze vajce/ zltok ovplyvnit makkost peciva v nasledujuci den?. Dakujem
dávam vždy celé vajcia - kde inde dám bielok? pečiem roky a či dáš žltky, alebo celé vajce to máš jedno.
používam len sušené droždie. roky. nepokazí sa. na balíčku si vždy treba pozrieť na koľko kg je droždie.
pri čerstvých kvasniciach je tiež dôležité aká veľká je kocka. Väčšinou pri tom bežnom balení je kocka na 2 kg múky.
Čo ideš robiť? Ja nepoužívam jedno kysnuté na všetko a niekedy dokonca nedávam vajíčko ani žĺtko vôbec, iba máslo 🙂
Ja vzdy dam cele vajca a aj cele drozdie a neparam sa s tym zbytocne…
Bežná prax je že balíček sušeného je na 500g múky, pol kocky čerstvého takisto, v podstate fungujú obe rovnako akurát čerstvé kysne trochu lepšie mám pocit, výsledok je ale podobný. Čo sa týka vajec, tiez tam nebýva nejaky extra rozdiel vo výsledku, možno zo žĺtok je vlacnejsie cesto ale nič sa nestane ani keď dáš celé vajce, ale bavíme sa o klasickom kysnutom ceste na koláče..
@sprjuska bielko obsahuje bielkoviny, tie sa pri peceni zrazaju, zltko obsahuje tuky, tie cesto zvlacnuju, takze lepsie je len zltky ako cele vajce. Co sa mnozstva drozdia tyka, cesto s menej drozdia potrebuje dlhsi cas aby vykyslo, viac drozdia urychli kysnutie, ale dlhe kysnutie da viac casu lepku aby sa rozvinul a cesto byva vlacnejsie
@viestta a menej citit to drozdie v upecenom. Ja ako som zacala robit kvaskove vianocky, tak mi to drozdie v kysnutom vadi. No ale niekedy nie je cas, pri tych jedakoch, na dlhe kvaskove kyanutie, tak robim aj take a na 600-700 muky kludne dam tu polku drozdia.
@viestta a menej citit to drozdie v upecenom. Ja ako som zacala robit kvaskove vianocky, tak mi to drozdie v kysnutom vadi. No ale niekedy nie je cas, pri tych jedakoch, na dlhe kvaskove kyanutie, tak robim aj take a na 600-700 muky kludne dam tu polku drozdia.
@nevenka aj ja, do tých 700g polovicu droždia. Cele na 500g mi príde strašne veľa.
Já do kysnutého cesta vajíčko nedávam
Ja napriklad nedavam vajce vobec. A pouzivam jeden zakladny recept na vsetko. Ci buchty alebo Pizza, vzdy len to jedno cesto.
Dakujem vam baby
@sprjuska srozdie cele radsej, vajce netreba
Ja napriklad nedavam vajce vobec. A pouzivam jeden zakladny recept na vsetko. Ci buchty alebo Pizza, vzdy len to jedno cesto.
@yanni ahoj môžem poprosiť ten základný recept bez vajíčka? Ďakujem.
Tiez nedavam do kysnuteho cesta vajicko. A poradili mi to tu, ked je v recepte vajce tak cesto nie je take dobre makke na druhy den, rychlejsie stvrdne.

@sprjuska bielko obsahuje bielkoviny, tie sa pri peceni zrazaju, zltko obsahuje tuky, tie cesto zvlacnuju, takze lepsie je len zltky ako cele vajce. Co sa mnozstva drozdia tyka, cesto s menej drozdia potrebuje dlhsi cas aby vykyslo, viac drozdia urychli kysnutie, ale dlhe kysnutie da viac casu lepku aby sa rozvinul a cesto byva vlacnejsie