Pečenie torty - poraďte
Baby potrebujem taku rychlu radu. Peciem synovi tortu ( jedno vysoke cesto, makova so smotanou) uz som ju dlhsie nerobila a teraz som si spomenula, ze naposledy bola vo vnutri surova. Teraz tiez vidiet, ze vrch by uz bol, alebo vnutro sa hybe 🤦♀️ co je dobre s tym spravit? Znizit teplotu alebo ju nechat vo vypnutej trube dojst?
@zuzana9393 stíš teplotu, neviem, na akej ju pečieš, lepšie je nechať desať, pätnásť minút na 170-175, potom znížiť na 150 a dopiecť, čo môže trvať aj ďalších 45.50 minút, samozrejme podľa veľkosti torty a aj každá rúra pečie ináč. Ja pečiem tortu vysokú okolo 7-8 cm okolo hodiny a nie je surová, ani vysušená. Nevypínala by som rúru, ak ti chytá vrch, polož na ňu alobal.
@elizabet173 ja ju mam praveze moc vysoku, moz o aj cez 10cm. Vidis s tym alobalom mi to nenapadlo. Dakujem idem skusit
@zuzana9393 v takej forme je lepšie piecť na dva krát, torta je vláčna, nevysuší sa, ale hádam všetko dobre dopadne
@elizabet173 ano, to som si aj ja povedala 😅 ale az ked bola v trube. Kedysi som ju robila castejsie a davala do 2, ale teraz mi to uplne vyfucalo, nerobila som ju min 3 roky
Vrch zakri a pec na nizsej teplote
@zuzana9393 držím palce, ako dlho ju máš v rúre a pri akej teplote?
@elizabet173 piekla som ju na 180, podla receptu. A neviem ako dlho tam bola, potom som ju piekla este asi hodinu na 150. Mala byt taka, ze len ozdobit vrch a potom krajat. Ale pozdlzne ju radsej prerezem, ak bude schopna dam do nej lekvar, alebo nejaku plnku. Potom dam vediet ako sme dopadli 😄
@zuzana9393 len teplota je orientačná, bola by fajn, keby mala torta priemer 25 cm a výšku 3-4cm, na tortu vysokú 10 cm je podľa mňa vysoká.


@zuzana9393 piect na nižšom stupni radšej