Poraďte recepty z tofu pre 1-ročné dieťa

23. novembra 2009 
Ahojte babuľky, chcem sa spýtať či nemáte nejaké osvedčené recepty, tiež by sa mi hodili nejaké strukovinové, zeleninové.... pomazánky, bo si neviem rady, stále sa mi zdá, že robím to isté. Tak sem s nimi
21. dec 2008 o 14:26  • Odpovedz  •  Páči sa mi to
ahojte baby je tu niekto milovnikom tofu na rozne sposoby rada uvitam nejake receptiky pre dospelakov nie len pre deti dakujem
4. jan 2009 o 13:18  • Odpovedz  •  Páči sa mi to
Ahojte,
toto je absolutne rýchla, základná nátierka z tofu, obmeny a rozšírenie sú široké podľa fantázie a chuti.

Rýchla tofu nátierka
• biele tofu
• olej
• soľ
• voda
• lahôdkové francúzske droždie

Všetky suroviny rozmixujeme na jemnú nátierku.
Obmeny: Môžeme ľubovoľne ochucovať (mletá červená paprika, Solčanka, morské riasy nori, …)

Jaro
4. jan 2009 o 14:21  • Odpovedz  •  Páči sa mi to
kika ja davam tofu do vsetkeho a nasa mala ho papa aj na ranajky
do varenia, ked robim rizoto cinu ale priznam sa pomazanku som este nerobila...
4. jan 2009 o 14:40  • Odpovedz  •  Páči sa mi to
ahojte tak tu pomazanku musim vyskusat tofu v pomazanke som este nejedla uz sa tesim
inak kamoska s muzom su tiez milovnikmi tofu a oni aj na chlebicky ho struhaju a je to mnamky
5. jan 2009 o 08:49  • Odpovedz  •  Páči sa mi to
Špagety s tofu a pórom
Potrebujeme: Špagety /príp.iná cestovina/, 1 syr TOFU lahôdkový, 1 pór, sójová omáčka, mleté čierne korenie, olej

Na rozohriatom oleji opražíme do sklovita na drobno pokrájaný pór. Za stáleho miešania pridáme na prúžky pokrájaný syr TOFU a opäť všetko popražíme, pridáme korenie,sójovú omáčku /podľa chuti/chvíľu premiešame a odstavíme z ohňa. Touto zmesou polejeme špagety /prípadne inú cestovinu/ a podávame
5. jan 2009 o 08:51  • Odpovedz  •  Páči sa mi to
myslim ze do tohto receptu dat menej korenin a mozu ho kludne aj deticky
5. jan 2009 o 08:51  • Odpovedz  •  Páči sa mi to
Šalát z tofu
Potrebujeme: Biele tofu 1 ks, sójová omáčka 2 PL, grilovacie korenie 1 ČL, menšia cibuľa, 1 paradajka

Ako na to:
Tofu pokrájame na menšie hranolčeky, posypeme grilovacím korením, pokvapkáme sójovou omáčkou a dobre premiešame. Cibuľu a paradajku pokrájame na kocky a pridáme k tofu. Podávame najlepšie s tmavým pečivom.




Zapečené zemiaky s tofu syrom



Potrebujeme: 500g zemiakov, 250g tofu syra, 250g póru, 30g hladkej múky, 50g syru eidam, 2,5 dcl mlieka, 3 vajcia

Ako na to:
Na vymastený plech dáme na kolieska nakrájané zemiaky, na to dáme tofu syr nakrájaný na kocky (tofu marinujeme v sójovej omáčke 20 minút), nakrájaný pór. Vymiešame mlieko s hladkou múkou a vajciami a nalejeme to na masu na pekáči a nakoniec posypeme strúhaným syrom. Pečieme 30-45 minút.






Tofu so zeleninou a hubami 30 min
15 min


Potrebujeme: tofu, sójová omáčka, solčianka, čierne mleté korenie, olej, šampiňóny, pór, papriky, paradajky, petržlenová vňať

Ako na to:
Tofu nakrájame na malé kocky, polejeme sójovou (príp. aj worchesterovou) omáčkou, pridáme solčianku a necháme asi 10 minút postáť. Medzitým si očistíme a na kolieska pokrájame pór. Vo woku alebo väčšej panvici rozpálime olej a opekáme tofu, kým nezmení farbu. Pridáme pór, po chvíli očistené a nákrájané šampiňóny a necháme chvíľu dusiť. Pridáme pokrájané papriky a tesne pred dokončením ošúpané pokrájané paradajky. Podľa potreby dochutíme solčiankou, petržlenovou vňaťou a mletým čiernym korením.



Rýchly guláš s tofu 10 min
30 min


Potrebujeme: 25 dkg tlačenky, cesnak, 1 väčšiu cibuľu, 20 dkg tofu, mletú papriku, drvenú rascu, trocha masti, sójovú omáčku, 1 rajčinu a jednu papriku.

Ako na to:
Na masti orestujeme do hneda pokrájanú cibuľu, pridáme tlačenku, mletú papriku a keď sa tlačenka rozpustí, pridáme trocha vody, nadrobno nakrájanú zeleninu, sojovú omáčku, rascu, nakrájané tofu a posekaný cesnak. Podusíme 25 minút a ku koncu prípadne zahustíme zátrepkou. Namiesto tlačienky možete použiť i mäsovú konzervu.




Teplý cestovinový šalát s údeným tofu 10 min
15 min
1400 kal

Potrebujeme: 250 g malých mušličiek, 180 g údeného tofu, 1 cibuľa (asi 100g), 160 g mrazeného hrášku, 160 g mrazenej kukurice, soľ, trošku sójovej omáčky, kari korenie

Ako na to:
Podľa návodu na obale uvaríme malé mušličky. V teflónovej (nelepivej) panvici na troške oleja speníme cibuľu. Pridáme na menšie kocky pokrájané tofu. Pridáme hrášok a kukuricu, dusíme kým zelenina nezmäkne (Bonduelle stačí chvíľku zohrievať). Ochutíme sójovou omáčkou a kari korením.
Nakoniec pridáme cestoviny. Šalát podávame teplý.



Potrebujeme: Údené tofu, sójovú majonézu (alebo tatársku omáčku), cibuľu, mrkvu, horčicu, soľ, kyslú uhorku, trošku octu

Ako na to:
Údené tofu nastrúhame, alebo nasekáme na jemno, nasekanú cibuľku, nastrúhanú mrkvu (kto chce aj uvarenú na kocky), sójovú majonézu,l kl horčice, soľ, nasekanú kyslú uhorku zmiešame a podľa chuti dokyslíme. Najlepšia je na druhý deň s rohlíkom.




Soté z Tofu
30 min


Potrebujeme: 250 g syra Tofu, 1 cibuľa, šunka/šunková saláma, sójové klíčky, 1 menšia paprika, kečup, horčica, sójová omáčka, kari korenie, čierne korenie

Ako na to:
Tofu nakrájame na kocky, dáme do misky, pridáme sójovú omáčku a trocha soli a necháme stáť. Na troche oleja opražíme cibuľu, pridáme na pásiky nakrájanú papriku a šunkovú salámu. Prikryjeme a dusíme, kým paprika takmer nezmäkne. Potom pridáme marinované Tofu. Občas premiešame. Po 5 minútach pridáme 2 PL kečupu, 1/2 PL horčice, 1 ČL kari korenia a štipku čierneho korenia. Podlejeme asi 1 dcl vody, pridáme sójové klíčky a ešte chvíľu dusíme. Podávame s ryžou alebo slovenskou ryžou.
Prísady a ich množstvo môžete obmieňať podľa vlastnej chuti a možností.
5. jan 2009 o 08:56  • Odpovedz  •  Páči sa mi to
A ešte jeden taký absolútne rýchly jednoduchý recept z tofu s možnými mnohými obmenami, tentokrát na sladko:

Jemný tofu krém
• 3 - 4 dl sójového nápoja ALFA BIO (môže byť aj iná značka, ale my máme vyskúšané toto)
• 1 biele tofu (asi 200 g)
• 1 vanilkový cukor

Všetky suroviny spolu najemno vymixujeme.

Obmeny: Krém má množstvo variácií. Hustotu môžeme meniť upravením množstva základných surovín. Riedky krém je vhodný na zaliatie cereálií alebo ako ovocný koktail, hustejší na ovocný pohár (namiesto šľahačky) a veľmi hustý môžeme použiť do palaciniek.
Môžeme pridať banán alebo jahody, ochutiť podľa vlastnej fantázie (carobový prášok, škorica…), osladiť viac alebo menej. Namiesto cukru môžeme osladiť rozmixovaním sušeného ovocia (datle…).

Konzistencia krému tiež asi závisí od mixéra, od kvality surovín (teplota, zloženie...), niekedy sa nám z toho urobí taká perfektná pena (skoro ako šlahačka) inokedy len taký bežný krém.
5. jan 2009 o 11:10  • Odpovedz  •  Páči sa mi to (1)
waw, znie to vynikajuco... urite vyskusam
6. jan 2009 o 20:38  • Odpovedz  •  Páči sa mi to
Žemľovka s Tofu

5 rožkov (najlepšie grahamové alebo sójové), 0,5 l sójového mlieka, 4 jablká, mletá škorica, cukor, olej, 200 g bieleho Tofu, 4 lyžice medu.

1.vrstva: Rožky pokrájame na kolieska a namočíme ich do sójového mlieka. 2.vrstva: Jablká olúpeme a postrúhame na strúhadle. Pridáme do nich cukor a podľa chuti mletú škoricu. Všetko premiešame. 3.vrstva: Tofu postrúhame a zmiešame s medom či vanilkou (škoricou). Jednotlivé vrstvy striedavo kladieme na vymastený pekáč a pečieme v rozohriatej rúre 15 – 30 minút
10. jan 2009 o 11:39  • Odpovedz  •  Páči sa mi to
Lístkový závin s Tofu a zeleninou

500 g Tofu, 300 g mrazeného hrachu, 200 g mrazenej kukurice, 200 g mrazenej mrkvy, 15 g solčanky, 100 g rastlinného masla, 230 g cibule, 25 g oleja, 0,05 g kari korenia, 500 g lístkového cesta. (počet porcií: 13)

Tofu zmixujeme s cibuľou a primiešame k zelenine. Všetko ochutíme solčankou a kari korením. Zmes natrieme na plát cesta, primastíme kockami rastlinného masla. Plát zvinieme do rolády a pomaly pečieme na vymastenom plechu. Podávame so zemiakmi alebo samostatne.



Tofu na hríboch

200 g Tofu, 2 cibule, 200 g šampiňónov (alebo hlív), Panenský olej, 2 paradajky, 2 papriky.

Na oleji do zlatista osmažíme cibuľu pokrájanú na plátky. Pridáme šampiňóny alebo hlivy, podlejeme vodou a podusíme, keď hríby zmäknú, pridáme na kocky nakrájaný syr Tofu, podusíme 5 – 8 minút. Dochutíme korením, pažítkou alebo petržlenovou vňaťou a pridáme dve polievkové lyžice Panenského oleja. Obložíme nakrájanými paradajkami a zelenou paprikou. Podávame s celozrnným alebo grahamovým chlebom




Pizza s tofu

Cesto: kocky čerstvého droždia, lyžička cukru, 125 g hrubej múky, 25 g sójovej alebo celozrnnej múky, 2 lyžice oleja, 1 kávová lyžička soli. Plnka na pizzu: 4 lyžice oleja, 1 cibuľa, 1 mrkva, trochu zeleru, 1 – 2 strúčiky cesnaku, 300 g paradajok, 1 bobkový list, mleté čierne korenie, soľ, bazalka, oregano, petržlenová vňať, 250 g údeného tofu, zelené olivy, tvrdý syr na strúhanie.

Čerstvé droždie necháme nakysnúť v 1 dl osladenej vlažnej vody a zmiešame s múkami. Vymiešame hladké cesto, vyvaľkáme a dáme do vymastenej okrúhlej formy alebo na plech. Potrieme paradajkovou pastou alebo kečupom. Paradajkovú pastu pripravíme nasledovne: cibuľu a cesnak jemne nakrájame a opražíme na oleji. Pridáme postrúhanú mrkvu a zeler a po chvíľke dusenia i paradajky pokrájané na kocky. Dochutíme a necháme 20 – 30 minút variť na miernom plameni. Podlejeme troškou vody alebo bujónom. Pasta nemôže byť veľmi riedka, na jej zahustenie môžeme pridať paradajkový pretlak. Vychladnuté rozmixujeme a natrieme na cesto. Na to poukladáme nastrúhané údené tofu s posekanou cibuľou a olivy. Posypeme strúhaným syrom. Pizzu dáme do rúry a pečieme asi 20 minút. Podávame teplú.



Tofu Rafaelo

1 balenie bieleho tofu, 2 banány, hrozienka, med, kokosová múčka, orechy.

Tofu a banán rozmixujeme, pridáme nabobtnané hrozienka (môžu byť posekané), posekané alebo pomleté orechy a podľa chuti med. Pridáme kokosovú múčku, aby sa vytvorila zmes na tvarovanie. Na záver urobíme guľky, ktoré obalíme v kosovej múčke a môžeme ich naukladať do papierových košíčkov.
10. jan 2009 o 11:41  • Odpovedz  •  Páči sa mi to
toto som vycmuchala na nete znie to super isto musim vyskusat aj nejake recepty na sladko , to som totiz este nikdy nejedla tofu na sladko
10. jan 2009 o 11:42  • Odpovedz  •  Páči sa mi to (1)
Ahoj Alena,
dobré nápady, ďakujem.
Jaro
10. jan 2009 o 13:28  • Odpovedz  •  Páči sa mi to
jaron, skusala som tvoj receptik na zakladnu tofu pomazaku... a bola mnam
15. jan 2009 o 13:58  • Odpovedz  •  Páči sa mi to
aj ja som ju dnes robila, len to drozdie mi tam prerazalo, chcelo by to nejake mnozstva udat... pridala som tam papriku, cesnak a jedla s cervenou cibulkou a cherry paradajkami v olivovom oleji
15. jan 2009 o 16:42  • Odpovedz  •  Páči sa mi to
Ahojte,
som rád Zade, že ti chutila. Lalupa, neviem aké droždie si presne použila, to lahôdkové francúzske droždie, ktoré máme nám chutí takmer aj samé, ale nesmie to byť napr. obyčajné droždie teby, to má už inú chuť. To francúzske sme mali zn. Country Life a sú to akoby také neforemné vločky alebo akoby som to nazval.
Ale možno aj keď máš to isté, každému chutí niečo iné. Dá sa použiť aj normálne opražené droždie.

Jaro
15. jan 2009 o 17:16  • Odpovedz  •  Páči sa mi to
dala som obycko, francuzske som netusila, kde hladat ...
18. jan 2009 o 11:45  • Odpovedz  •  Páči sa mi to
Ahoj Lalupa,

neviem, kde bývaš, mi máme najbližšie do Nitry, kde je obchod zo zdravou výživou (tuším sa volá Probio) a predpokladám, že podobné obchody sú v každom väčšom meste. Inak nátierku robíme aj bez toho droždia, základ je tofu, olej a soľ a potom treba už vymyslieť nejaké "dochutidlo", napríklad dusená cibuľka, tiež sme robili s riasami - nori, to bola ako rybacia atď.

Jaro
18. jan 2009 o 19:17  • Odpovedz  •  Páči sa mi to
Ahojte,
akurat dnes som robila malej tofu pomazanku, tak pridavam recept.

1 balenie tofu / nastruhane
1-2 strucky cesnaku
1 biely jogurt

Vsetko spolu zmiesame.Dochutime solou, korenim.

Dnes som tam pridala este aj mrku a bolo to super.

Tak dobru chut prajem
20. jan 2009 o 23:27  • Odpovedz  •  Páči sa mi to
ahojte tak ja som vcera robila toto maly sa tak napreskal ze som sa bala ze mu zle bude ale ja som tam dala tatarskej pomenej som sa bala koli malemu http://www.receptar.sk/index.php?recID=2147241477
14. mar 2009 o 09:39  • Odpovedz  •  Páči sa mi to
A ake jedlo mozem ukuchtit pre malu - 1 a pol roka z tofu? Myslim normalne jedlo, nie pomazanku Nieco na zelenine a tak, ale ako to dochutit? Udene moc nechcem pouzit pre nu a to biele mi pride take uplne bez chuti, ze to treba fakt dobre poochucovat. Mozem tam pouzit sojovu omacku? Je to vhodne? Ja som uplny laik v tomto...
23. nov 2009 o 07:47  • Odpovedz  •  Páči sa mi to
Tvoj príspevok