Poraďte zdravé jedlo
Dobrý deň, môžete mi poradiť zdravé a kvalitné jedlo?
@radopp 😀 overitelny kym ? panom Radoppom ? 😉 prepac ale tvoja diskusia smeruje niekam do ciernej diery, ako si si stacil vsimnut uz vcera som ti neodpisovala, lebo mas zjavne problem s komunikaciou a nevies prijat ine fakty ako su tie tvoje. myslím ze na m.strechce si o stratenych kw a tepelnych mostoch ci inych technickych veciach pokecas viac, ako tu so zenami o strave, alebo si tu najdi tych par nickov, su tu mamicky lekarky a vyzivove poradkyne . snad ti objasnia o com je to cele....
vsetko dobre do noveho roka zelam 😉
@radopp Ad "Cukor je potrava predovšetkým pre baktérie, aj preto nevidím zmysel v sladkom ovocí." :"Vaše telo cukor potrebuje. Ak by ste ho nemali napríklad vo svaloch, nemohli by ste bežať na električku ani zdvihnúť ťažký kufor. Cukor je aj základným palivom mozgu. (Druhým orgánom, ktorý potrebuje ako zdroj energie iba cukor, sú semenníky muža.) Mozog denne potrebuje asi 30 gramov glukózy. Ak ju nemá, správa sa dosť nemiestne... Našťastie, všetku potrebnú glukózu pre svoje svaly, mozog či semenníky môžete získať aj z obilnín, strukovín a ovocia. Radikálne vylúčiť cukor zo svojho života nie je celkom dobrý nápad. Zvyčajne sa to vracia ako bumerang..."
Podla ajurvedy aj makrobiotiky ma ovocie sattvicky (najcistejsi/najduchovnejsi) charakter energie, ked je zrele, z prislusneho podnebneho pasma a je sa v patricnej miere, dava vela dobreho.
Celkovo zdrava strava je previazana s prirodzenostou zivota, nie su to zlozite teorie co ano a co v ziadnom pripade nie, kym jeme co mozno najprirodnejsiu stravu aku sme schopni zohnat (fanatizmus typu zalozit zivot len a vyhradne na sledovani stravy je tiez mimo), hlavne jest primerane mnozstva, neprejedat sa, byt v pohode, vela sa hybat. Za tychto podmienok nie je problem a otvori sa zivot dalsim zaujimavym dimenziam. Strava ma kazdopane sluzit nam, nielen my strave.
@horana Šťastný nový rok prajem. 🙂 Cukrom samozrejme myslím sacharózu. Duchovno ma nezaujíma, ale veda založená na dôkazoch. Keď už hovoríme o prirodzenosti života, pripadá mi nemorálne a hlúpe zabíjať zvieratá pre kúsok škodlivej potraviny = mäsa. Dimenzie poznám len 3: x,y,z. To že má slúžiť potrava nám a nie baktériám je prvá vec na ktorej sa zhodneme. 🙂
@radopp Ale v kazdom pripade je to fruktoza a nie sacharoza.
A kedze ma aj fruktoza vysoky glykemicky index, odporuca so ovocie, prave na to "spomalenie" vyplavovania inzulinu konzumovat napr. s bilekovinami (ovocie a jogurt, ovocie a syr, ovocie a maso.).
Mimochodom, pokial nemas nadvahu tak ta ovocie ako rychle sacharidy predsa nemusi trapit. Ovocie aj pri redukcnych dietach zostava sucastou zdraveho chudnutia, ci stravovania vseobecne pre kazdeho cloveka. V rozumnom mnozstve, co je zhruba od 200 - 500dkg denne.
@radopp Existuje tu na koníkovi skupinka Vegetariánske dieťa - nápady a postrehy. Nájdeš ju v sekcii Čo škodí, čo prospieva...alebo tak voľajako. Sorry, ale neviem dávať link. Ak by si chcel nejaké info od nich, myslím, že by ti vedeli poradiť. Ja osobne ti asi neporadím, ja som všežravec ako vyšitý a nehanbím sa za to ani pred radikálnym hinduistom, či fanatickým členom Slobody zvierat.
@zuzitko74 Áno, toto je náboženstvo. Hltanie akoževedeckých tvrdení nie je veda. Pravdu musí objaviť každý sám. Dôkazom je pre každého človeka pochopenie princípu a praktické overenie si tvrdenia. Inak sa človek neustále zmieta v tvrdeniach typu: vedec, manželka, boh, politik, šéf, sused... povedal.
Akýkoľvek recept sa dá spraviť zdravšie, tu je o tom super článok: http://ikuchar.sk/spravte-si-vase-jedlo-zdravsie/ 🙂
@fakegamecz Ďakujem. Oplatí sa námaha so zbieraním a sušením byliniek? Dráždivé látky sú škodlivé. Nejem peper, feferónky ani zázvor.
@radopp Na predošlej strane si sa ma pýtal, čo je na tvojom jedálničku zlé. Tiež spomínaš, že ovocie obsahuje rýchle sacharidy (čiže má vysoký glykemický index). Odpoviem:
Čím viac je potravina uvarená do mäkka = z tvojho menu zemiakové placky a hranolky - tým rýchlejšie obsahuje sacharidy - má vyšší glykemický index.
Pre porovnanie:
Grep, pomaranč, jablká, hrušky, čerešne majú GI od 20 - 40 NÍZKY GI.
Pečené zemiaky, hranolky - cca 85 VYSOKÝ GI.
Ak je toto tvoj jediný argument, prečo nekonzumuješ ovocie, tak odteraz pokojne môžeš 😉. Domáce, resp. z domáceho trhu jablká a hrušky, marhule, bobuľové ovocie sú znamenitou voľbou.
Ja tiež nejem ovocie, nechutí mi. Mám rada zeleninu, tej zjem veľa. Nejem ani sladkosti, necukrím čaj, kávu len trošičku. Tak sem tam hej, zjem banán, mandarinku, ale 1 - 2 a mám polroka vystaráno.
Takže chápem.
@radopp, marali koren je super, alebo konopny protein, mozes si ho pridat do zeleninoveho shaku, suhlasims tebou zelnina je top, no ja si bez ovocia neviem zivot predstavit, zial len ako sa zbavit cukru...? A ak by si sa chcel super zdravo najzdravsie stravovovat, tak potom surova zelenina, idealna bio resp. domaca. Je to liek na vsetky choroby.

@lucka1987 Forma stravovania nie je móda, ale podpora zdravia. Preto sa mi zmena jedálnička nepozdáva. Tolerujem u druhých aj mäsožravosť. Koňa možno nasilu dotiahnuť k vode, ale piť nebude ak nechce.