icon

Poraďte zdravé jedlo

radopp
31. dec 2014

Dobrý deň, môžete mi poradiť zdravé a kvalitné jedlo?

Strana
z4
lorela
2. jan 2015

@radopp A k baktériám: Konzumáciou čoho podporuješ napr. črevnú mikroflóru?

radopp
autor
3. jan 2015

@lorela Baktérie v čreve zmiznú za pár dní, ale tie v tkanivách nikam neodídu, a ak sa budú množiť, tak to dopadne zle.

lorela
3. jan 2015

@radopp Stale nerozumies, bakterie v traviacom systeme mat musis! A to hned par stoviek druhov a niekolko miliard 🙂.

radopp
autor
6. jan 2015

@fakegamecz Ako veľmi je škodlivá soľ a dá sa žiť aj bez nej?

alaguema
6. jan 2015

čo je zdravé jedlo všeobecne to tu už bolo spomenuté. Doplním len že to, čo je ešte zdravé pre jedného nemusí byť vhodné pre iného. Iné sú potreby detí, iné, dospelých, tehotných alebo dojčiacich žien, iné športovcov. Iné potreby má muž a iné žena. Klasická dietetika je zaujímavá a ešte zaujímavejšia je dietika z hľadiska elementov, či už orientálna, alebo tá, ktorá vychádza zo západnej astrológie. Suma sumárum - čo je zdravé jedlo - urobené na mieru. Ak aj varíš pre rodinu jedno jedlo, inak ho dopĺňaš na tanieri pre deti, inak pre muža a inak pre seba...o tom dosť pojednáva makrobiotika. Pre mňa žiadny smer nie je určujúci, ale je to fúzia vegetariánskej, vegánskej, raw, makrobiotickej, tradičnej slovenskej, indickej a stredozemskej kuchyne. A nezabdunúť na adekvátne množstvá, lebo aj najdzravšieho veľa škodí, no a spôsob jedenia je rovnako dôležitý ako jedlo samotné.

alaguema
6. jan 2015

@radopp nedá. Soľ nie je veľmi ani vôbec škodlivá ak sa užíva s mierou. Telo ju potrebuje. Pozor na extrémy.

radopp
autor
6. jan 2015

@alaguema Na čo je soľ dobrá v tele?

alaguema
6. jan 2015

ak používaš surovú nerafinovanú soľ, dodávaš ňou telu všetky potrebné mienrály a pomáhaš tak telu hospodáriť s vodou.

radopp
autor
6. jan 2015

@alaguema Nerozumiem ako. Skúšal som pár týždňov žiť aj bez soli, a nič sa nestalo. Nejaká soľ asi bola aj v surovinách do kuchyne.

alaguema
7. jan 2015

@radopp ak si tých pár týždňov jedol pečivo, syry, údeniny a iné polotovary, tak si bez soli nežil, ale si ju normálne prijímal. Denná potreba pre dospelú osobu sú cca 2g. Netvrdím, že by si tých pár týždňov bez soli nevydržal, ani keby si žiadne pečivo a spomenuté potraviny nejedol. Veď sú detoxikačné kúry, ktoré trvajú aj vyše mesiaca a soľ sa v žiadnej forme pri nich nekonzumuje. Ale dlhodobo - celé mesiace a roky, by si úplne bez soli žiť nemohol, pokiaĺ by si sa nestal jedným z tých ľudí, ktorí sa živia pránou, nepotrebujú vôbec žiadne jedlo a fungujú na celkom inom režime, než ostatní 😉 Čo predpokladám, asi nebude tvoj prípad. No a rozhodne by som radšej obmedzila polotovary a potravinárske výrobky, ktoré sú slané od výroby a radšej by som jedla vlastné jedlá mierne posolené kvalitnou soľou. Je to určite zdravšie.

radopp
autor
7. jan 2015

@alaguema Čo je to kvalitná soľ a kde ju nájdem? Vraj morská bola dobrá, ale už nemám odvahu.

alaguema
7. jan 2015

@radopp ja osobne som za obyčajnú, kamennú nerafinovanú soľ. Morská soľ sa síce prezentuje ako najzdravšia, kvôli obsahu minerálnych látok, ale mám obavu, že je to len komerčný ťah, lebo všetci vieme, v akom stave sú dnes moria. Oproti tomu soľ vyťažená u nás, pochádza pravdepodobne tiež z pôvodnych slaných jazier a vznikla postupným odparením, vzhľadom na hĺbku, v ktorej sa nachádza, si myslím, že bude čistejšia, než morská soľ, ktorá sa získava odparovaním z vody, ktorá je znečistená na mraky. Nie som chemik...neviem, čo z tých svinstiev, ktoré sa nachádzajú v moriach, môže po spracovaní ostať v soli....Takže to je naozaj len taký osobný názor, alebo skôr pocit, že soľ vyťažená u nás je nám bližšia aj geneticky.

katka1981
7. jan 2015

@radopp, vidim, ze ty sa bojis uz aj morskej soli. Tak mam pre teba dve rady. Ak si presvedceny o tom, ze si dusevne v poriadku, tak prestan prijimat potravu uplne. Su jedince, kt. to dokazu a drzia si stale vahu, maju super vysledky. To je idealne, nejedia nic, niektori dokonca ani nepiju. Su o tom aj dokumenty. Usetris kopec penazi, telo si ocistis a nebudes sa zahumusovat od nicoho. A vysledok? Bud ta to posilni alebo zabije. A uz sa nemusis vobec nicoho bat. Ja to skusat nebudem, ja som strasne hladna a stale.

radopp
autor
7. jan 2015

Hriešnosť živočíšnej potravy: http://www.goveg.cz/download/letak_final_web.pdf

radopp
autor
7. jan 2015

@alaguema Kamenná soľ má takú jemnú chuť? Tusím som ju raz používal. Bežná soľ má agresívnu slanú chuť. Kde sa dá kúpiť kvalitná kamenná soľ? Vyhľadávače mi stále vyhadzujú himalájsku soľ, ale tá vraj obsahuje sírany a dusičnany, a preto je myslím škodlivá. Ako zistím či kamenná soľ neobsahuje škodliviny? Podľa sfarbenia plameňa?

alaguema
7. jan 2015

@radopp mám pocit, že si robíš srandu... 😀 podľa plameňa??? U nás sa ťaží soľ v Prešove, dá sa kúpiť aj soľ nerafinovaná - neupravená, proste tak, ako ju vyťažia. Tak ju kedysi používali aj naši predkovia. Či má jemnú chuť neviem. V jedle ťo ťažko zistíš. Je proste slaná.

katka1981
7. jan 2015

@radopp, sak si zaplat labak a dozvies sa. Mne pripadas, ze si zalozil toto forum na srandu. Ved ty si najdes vsetky odpovede na svoje otazky na webe. Naco ti je toto forum? Ved nie je ani specializovane na zdravu stravu. Mam pocit, ze hladas na nespravnom mieste.

radopp
autor
7. jan 2015

@katka1981 Zaujímalo by ma či si človek alebo počítačový program. Pretože používaš určité schémy v diskusii, ktoré nie sú bežné. Napríklad ignorovanie nie bežných tvrdení a omieľanie dookola toho istého.

katka1981
7. jan 2015

@radopp, neviem ake ignorovanie nie beznych tvrdeni myslis. Necitam vsetko, pretoze pracujem a kedze potrebujem aj trosku vypnut, tak sem odbieham. A snazim sa pisat strucne, aby som si aj robotu stihla porobit. V praci nepouzivam slovencinu, tak to co pisem, moze vyzniet divne, slovosled a podobne.

radopp
autor
7. jan 2015

@katka1981 Napríklad si napísala: "Ved ty si najdes vsetky odpovede na svoje otazky na webe. " a pritom si si nevšimla informácie ktoré som získal. Niekedy priame, niekedy medzi riadkami.

katka1981
7. jan 2015

@radopp, ano ved si si nasiel. Ja som sa ti len pisala, ze na webe najdes podla mna viac info ako tu na koniku. Neviem ako inak si to mohol pochopit. A pripadas mi ako tatl extremista. ja som tiez zatazena na zdravu stravu ale u teba mi to pride take, ako by si nic ine neriesil.

zita19
7. jan 2015

Ja som sa teraz taaak zabavila... Hned su mi niektore vcerajsie diskusie na MK jasnejsie...

zuzkaanicka
7. jan 2015

@zita19 ja myslim, ze o chvilu sa tu zacne propagovat boj proti parazitom, co myslis? 😅

zita19
7. jan 2015

@zuzkaanicka ja som myslela, ze paraziti dorazia uz na 3. strane. Nejake su lenive. Asi trpia hypoglykemiou, ako nas expert na vsetko co neje ani ovocie... To potom chyba energia, mozog nefunguje ako ma...

zuzkaanicka
7. jan 2015

@zita19 Ty si nepochopila, to je zamer 😅 ... treba ist na buducich spotrebitelov pomalicky, nenapadne 😅

Strana
z4