icon

Poznáte dobré recepty na Vianoce?

titkovamiriam
18. okt 2011

Keďže sa vytvorila nová skupina a tém o Vianociach je tu dost,no akosi sa sem nepreniesli tak zakladám o varení 🙂

slniecnica
20. dec 2011

@gemini2 Pardubicke medovnicky:
10 dkg cukru upalit a zaliat 1 dl vody a rozovriet.
1/2 kg chlebovej muky, 25 dkg praskoveho cukru, 1/2 prasku + 1/2 lyzicky sody, 2 lyzice medu, 3 cele vajcia, prenikove korenie.
Zamiesit, vyvalkat na 1 cm vykrajovat. Piect na 200°C, cca 7 minut.
Su makke hned, pri peceni sa casto rozleju, tak treba nechavat vacsie rozostupy medzi kolieskami na plechu to je recept od mamičky ikke 😉

gemini2
20. dec 2011

@slniecnica dakujem... 🙂

polovnicka
20. dec 2011

@slniecnica chuťovo sú super.. 🙂

slniecnica
20. dec 2011

@polovnicka no vidíš moja,fajnučké ja už som pojedla po večeroch stále musím piecť dalšie 😀

slniecnica
20. dec 2011

@gemini2 za málo moja 😉

00vladka00
20. dec 2011

ja som robila grilas a vobec sa mi nepodarili.susedka mi povedala ze som to mala asi moc riedke.ze som to mala miesat do zhustnutia.tak som si povedala ze uz druhe robit nebudem ale mn to neda a skusim ich spravit este zajtra

traktor
20. dec 2011

vanilkove rozky inak..su vyborne..môzem piect nanovo..vsetky sme schrustali..a ze ich teda bolo 😀 😉 http://www.mimibazar.sk/recept.php?id=44835

ikke
20. dec 2011

@gemini2 ale tie pardubicke medovnicky nie su moc na zdobenie alebo vesanie na stromcek, pri peceni sa zvyknu trochu rozliat, takze podla toho treba volit aj vykrajovacky (jednoduche tvary) 😉

tiffanka
20. dec 2011

...tak ja som zatiaľ robila: linecké, ale niektoré som potrela aj čokoládovou polevou, čo mali plný vrch a ešte prizdobila bielkovou polevou a perličkou... potom vanilkové rožky tiež ľahulinké ako pierko, netreba ich ani hrýzť 😀 Oni keď sú bez vajka a šúľkate ich nie v múke ale doskú si poprášite práškovým cukrom, tak by mali byť mäkké....Včera robila znovu 1 a 1/2 dávky, lebo po tej prvej už akosi nebolo ani stopy... medovníčky mäkké od začiatku až d zmiznutia 😀 , medové cigary, ešte aj DIA linecké pre dcéru, chystám sa ešte vo štvrtok na dia roládu kokosovú, keďže je to plnkové tak len tak tesne pred vianocami... potom také kokosové guľky / žltka, vajko, kokos, cukor/ - normálne sa pečú, nie sušia... a ešte kávové zrná. No, a zo slaných záležitostí praclíky so Salajkou, a ešte také vínové mušličky. Tieto všetky recepty mali premiéru...som ich vykukala na nete. Tento rok som vsadila do drobného pečiva. Ešte asi spravím šuhajdy,štedrák a metrový..predsa aspoň nejaká plnka 😀 Rozmýšľala som aj nad Jágerskými gombíkmi...ale to asi na Silvestra 🙂

slavuska30
21. dec 2011

..ja mám linecké cesto..už overený recept..robím ho už roky...400g hl.múka, 150g práš.cukor, 200g Palmarín (z Hery sa to trhá), 2 celé vajcia, 1/2 prášku do pečiva, ..zo všetkého zamiešať cesto, vyvaľkať na tenšie a vykrojiť, uložiť na suchý plech alebo na papier na pečenie (je to lepšie), dať do vyhriatej trúby na 180 st do ružova, ja dávam do teplovzdušnej, 180st na 10min..záleží od trúby..potom len zlepiť lekvárom a ozdobiť kto ako chce..poleva, cukor alebo len tak 🙂

polovnicka
21. dec 2011

@00vladka00 ja som robila kokosovú griláž.. a tiež mi nevyšla..mi keks nedržal..asi som salko mala variť dlhšie..

https://www.youtube.com/watch?v=U6htE_rx8GI

ja som robila podľa toto video postupu..a nejak to nevyšlo..šuchá plnka..a nejak to nešlo..neviem či sa do toho mám dať ešte raz..alebo nie..prvý krát som robila..a asi sa salko malo prevariť a poriadne nahriať..tiež asi malo zhúsnuť a tak som mala dať do roztopenej Hery a tak kokos.. hrúza.. 😠

00vladka00
21. dec 2011

@polovnicka ja zasa robim len orechove a uplne inac.

polovnicka
21. dec 2011

no orechové som už tiež robila..ale už pred nejakými 10-mi rokmi.. 😀 ináč to musíš aj vedieť spraviť,že?tú hmotu..aby bola dobrá..to salko sa má zkaramelizovať či ako?! keď si dobré pamätám.. 😉

simisi
21. dec 2011

@polovnicka ja grilaz robim tak,ze dam skaramelizovat cukor,do toho roztopeny palmarina a nakoniec salko,povarim,pridam nasekane orechy....ked sa mi zda riedke,zahustim kokosom 😉
necham trolinku vychladnut,natriem ,zatazim a na druhy den nakrajam 🙂

lussy23
21. dec 2011

ja mam zatial medovníčky a chystám sa na veterníky, parižske rožky, trubičky listkové a samozrejme grilážky. Odkedy poznám tu lacnejšiu variantu, ich môžme robiť častejšie=)
Od zajtra už máme prázdniny, tak sa hneď pustím do pečenia =)
Inak Vás obdivujem. Toľko druhov zákuskov pečiete a ešte k tomu deti. Ako to všetko stíhate?

slniecnica
21. dec 2011

takže 9 druhou koláčov napečených pridávam fotečky dnešné vianočné rezy,jahodová roláda s čokoládou,tvarohový koláč a punčové rezy 😉 😉 ...kto chce receptík nech kľudne napíše 😉 😉 😉

eva7780
21. dec 2011

@slniecnica mozem ta poprosit o recept na tie vanocne rezy,vyzeraju velmi dobre.Ja idem zajtra piect medovy kremes a gastanove rezy

slniecnica
21. dec 2011

@eva7780 jasne ,že ti napíšem,je skutočne vynikajúci 😉takže moja: 4 vajcia,200 g práš.cukru,10 lyžíc vody,200 g hrubej múky, 1/2 kypriac.prášku,100 g mletých orechov, 20 g masla a 20 g hrubej múky na plech,ale na dávam papier na pečenie🙂...KREM: 2 dl mlieka,5 žltkov,200 g masla,200 g prášk.cukru...SNEH: 5 bielkov ja som dala 6 aby bol vysoký, 250 g kryš. cukru,60 g čokolády,samozrejme postrúhaj čokolády koľko ty chceš 😉

Zltky s cukrom vymiešaš do peny,striedavo k nim pridávaš vodu,hrubú múku zmiešanú s kypriacim práškom a orechami a tuhý sneh vyšľaháš z bielkov. Cesto vyleješ na plech,lepšie ak dáš papier na pečenie. Po vychladnutí koláč potrieš krémom,krém musíš mať chladný,a navrch potom rozotrieš sneh a postrúhaš čokoládu,alebo môžeš aj poliať s čokoládou sem tam 😉 KREM: mlieko s rozšľahanými žltkami za stáleho miešania uvaríš na hustú kašu a necháš vychladnúť,osobitne vymiešaš masl s práš.cukrom a k tomu primiešaš po častiach vychladnutý žltkový krém 😉

janus32
22. dec 2011

Ahojte babulky 🙂 pozeram ze vy uz mate koooolko napecene,panabeka,to sa aj stihne vsetko pojest?Lebo u nas skor mäsove kolace by sli na dracku 😀 ja sice milujem sladke,ale to by som asi len ja pojedla vsetko 🙂 ale aspon nieco este dorobim z vasich receptikova aj ja,bo zatial len medovnicky mam 😝

polovnicka
22. dec 2011

moje každoročné super vianočné keksíky ktoré zajtra pokvapkám čokoládou a ešte orechové rezy so žĺtkovou polevou 😵

polovnicka
22. dec 2011

@slniecnica ten prvý je aký?čo je posipaná čokoláda?chcem recept

simi251
22. dec 2011

@polovnicka Ahoj. Prosim ta napis mi recept na tie orechovo zltkove rezy. Nejako neviem natrafit naa taky ozaj dobry recept. 🙂

simi251
22. dec 2011

@gemini2 Ahoj ja mam recept na dobre medovnicky hned makke ale vhodne takisto aj na zdobenie. Stale mas zaujem?

lili_mia
22. dec 2011

piekla som vanilkové rožky .. cesto na noc odležané v chladničke .. dala som cca 110 gr palmarinu a neviem koľko klasického masla, proste od oka piekla som to na papieri, nechcello sa mi vytierať plech .. ale tie rožky sa mi drobia na polky .. vplyvom toho masla? sú doslova jemné, ale aj drobivé treba dávať pozor pri dvíhaní, aby cestou k ústam sa nerozpolil, ale inak sú fajné .. veľa masla, palmarínu, či čo? vôbec nie sú také napr maslové sušienky z obchodu, sú mňamky, ale pri dotyku sa drobia

gemini2
22. dec 2011

@simi251 jasne, pis.....jedno cesto uz mam zamiesene, ale skusim aj od teba..... 😀

gemini2
22. dec 2011

@lili_mia moje van. rozky su prave tu

gemini2
22. dec 2011
eva7780
22. dec 2011

@polovnicka recept je nižšie napisaný-vianocne rezy,ja ich budem robit na silvestra

gemini2
22. dec 2011

@slniecnica mam recept na van.rozky- ale bez vajicka...budu chutne?

gemini2
22. dec 2011

@simi251 cakam na recept.... 😀