Prečo je moja knedľa tvrdá a hutná?
Dobrý večer ženy,znova som si prišiel po radu. Keď robím knedľu,prečo ju mám takú tvrdšiu a takú hutnú alebo ako to nazvať,nie je taká nadýchaná ako keď jem u niekoho na návšteve. Robím z polohrubej múky,mlieka, krištáľ.cukru a kvasnice si urobím kvások a to tam dám, vlažnú vodu, soľ,olej a vajíčko nedávam lebo vraj aj s toho je tvrdá. Keď cesto nakysne,urobím knedle a dávam na 20min do pary. A aj tak nie je taká nadýchaná. Tak čo robím zle?? 😀
Nechavas este podkysnut vytvarovane knedle? Nemas velmi tuhe cesto a je dobre vykysnute?
Skus naparit 25 minút a kúp kvalitnu múku. Ostatne robis dobre. Ako naparujes, spôsob?
Vyzerá, že postup máš dobrý. Vajíčko tiež nedavam. Záleží aj, ako ti vykysne to cesto. Ako píše predo mnou, daj ešte na par minút podkysnúť tie knedle zakryté utierkou. Ja varím 14 minút na pare na pecí. V parnom hrnci nie sú také dobré.
Ja vajicko davam, nikdy nebola tvrda alebo hutna z neho, predpokladam, ze vytvarované knedle nechas este podkysnúť. Problem moze byt v hustote cesta, skus nabuduce trosku viac tekutin, nie tak, aby sa ti lepilo, ale aby bolo redsie od toho, co tobis teraz. Pripadne pozri nejake video, aku ma mat konzistenciu cesto.
Vyskúšaj z hladkej múky
Ja robim knedlu ako sme sa ucili v skole - len z hladkej muky. Ked si vytvarujes bochnik, treba nechat este chvilku vykysnut zas. A neparit moc dlho
Práveže musíš dat olej, ja dávam masť to ju robí nadychanou. A mlieko ani vajco sa nedáva. Do knedle sa dava vlazna voda
Medzi tým ako vytvaruješ knedle a dáš ich do pary, by si ich mala nechať pod utierkou ešte poskytnúť. Nie hneď dávať pariť.
Ja robim podobny recept ale nedavam mlieko, ale vajicko davam a muku polohrubu , dam vykysnut, potom vytvarujem bochniky, este 20 min necham vykysnut a parim v parnej trube, su jak pavucinka.
.
Mozno mas tuhsie cesto. Cim je redsie cesto, tym je knedlik viac dierkovany.
Ďakujem všetkým veľmi pekne. Áno cesto býva dosť také husté ledva vytiahnem ten hák čo ho mieša 😀. Resp pre predstavu na 500g polohrubej múky dávam 125 mlieka a 125 vody a lyžica oleja a parím ich normálne v hrnci pod pokrievkou 20minut na takom tom rozkladacom paráku čo som kúpil vraj originál na knedle. Skúsim teda nabudúce urobiť redšie cesto. A vždy ešte trocha pokysnú keď ich vytvarujem,tá prvá samozrejme dlho nie,ale druhá 20minut a tretia už 40 minút pod utierkou a v teple.
Skúsim a uvidím a ďakujem ešte raz veľmi pekne 🥰.
Tuhé cesto máš. Inak všetko robíš dobre, ja robím tak isto a 20 min. v pare.
Ak by si dala aj vajce, to je caa 310 g tekutiny. Treba pridať tekutinu, cesto je tuhé
@markusrasford 25 minút???? 😲😲😲 Ja naparujem 14 minút.
Môj recept:
500g výberová múka
300 ml vlažné mlieko
1 vajicko
1 PL oleja repikovy
1 PL kryštál.cukru
1 sušené droždie
1/2 vanilkového cukru
1 ČL soľ
Vložiť do pekárničky či robota, najskor tekuté, potom sypké ingrediencie. Po vykysnutí vytvarovať 3 ks rovnaké knedlíky, dať na 20 minút kysnúť. Potom klasický napariť, ja robím na paračíku, nikdy nedvíhat poklop a nekontrolovat knedlík, až po uplynutí naparovania zložiť poklop, vybrať knedlík a maslovackou potrieť s olejom vrch, aby nevyschol. Takto vyzerá môj knedlík a krásne vonia vďaka vanilke 😉.
Na toľko múky máš málo vody. Treba minimálne 300 ml. Ja dávam mlieko, ale kľudne aj voda stačí.
@margotka17 tak ja mam úplne iný recept. Používam čerstvé droždie..
@markusrasford kľudne tam môžeš dať čerstvé droždie, nie vždy mám doma čerstvé, skôr sušené v šuflíku sa vždy nájde. Inak ak mám čerstvé, dám čerstvé 👍
Robím podobny recept a nikdy ju nemám tuhú. Keď naskytne pred parenim, tak je jemnucka ako pavučina. Dokonca aj vajíčko dávam. Parim cca 18 minut


Ja robim z hladkej muky, ale to by nemalo vadit, ze PH muka. Skus po vykysnuti urobit bochniky a este ich nechat chvilu pokysnut a az potom dat do pary.