icon

Prečo koláč po vybratí z rúry splasne?

18. nov 2024

Znamena to, ze este nebol dopeceny? Kde robim chybu?

avatar
viestta
18. nov 2024

Ano, bol nedopeceny. Treba znizit teplotu a predlzit cas pecenia. Pred vybratim treba spilkou vyskusat ci je prepeceny. Ak je spilka sucha, tak moze ist von z rury

avatar
minesasubu
18. nov 2024

mňa napadlo ešte že velmi vysoká teplota pri pečeni
treba nizšiu a dlhšie
na aky stupen davas ?

autor
18. nov 2024

@minesasubu dnes som robila mrkvovy kolac podla receptu na 180°C, nechala som kolac este o 8 minut dlhsie a aj tak sa to stalo 🤯

avatar
pralinka86
18. nov 2024

Niekedy je aj ked je moc mokry.. respektive na množstvo mokrych surovin je menej muky... To su podla mna rizikove vsetky kde je nejake ovocie postrúhané alebo zelenina. Aspon u mma

avatar
mandzula
18. nov 2024

A hlavne nesmies prvych 20 minut otvarat ruru.

avatar
simca06022011
18. nov 2024

Na zaciatku pustam ruru silnejsie, a potom znizim. Plus = to co je v recepte, nemusi platit na tvoju ruru. Ja sa riadim stupnami uz podla skusenosti..
A niektore kolace splasnu tak ci tak.. treba preverit aj recept, ci je ako ma...

avatar
martinmmartin
18. nov 2024

Kolac drzia nafuknuty dve veci
Tvorba plynu (CO2) kvasenim a jeho uväznenie v bublinach cesta
Cize ak splasne tak bud nieje dost plynu ( nepodarilo sa kvasenie pred pecenim)
Alebo kvasenie prevehlo vyborne ale cesto ten plyn nedokaze vzduchotesne v sebe udrzat ( malo lepku, malo vymiesene, privela inych primesi ...)

avatar
euka210
18. nov 2024

No ja sa nikdy nedrzim teploty podla receptu, lebo vacsinou to tak dopadne. 180 je podla mna malo. Spociatku peciem na silnejsom, 5-10min a potom znizim. A vyskusam spilkou v strede...ak sa nenalepi cesto, je ok.

avatar
osky
18. nov 2024

Taketo mokre kolace potrebuju dlhsi cas.
Mne sa zase 180 zda vela.
Pec ako bsbovku
Na 160,aj hodinu-oni napisu pol hodku na 180...a vnutri to mas mokre a prepadne ti to...

Ako sa spomina,ruru neotvarat!!

A urcite si vyslahaj zvlast bielkovy sne a na konci ho varechou opatrnenzapracuj k zvysnej hmote-ostane nadychana.
Pekavam aj piskotu na tortu max.na 170
A teda dlhsie.musi byt vlacna,ale pevna.zvrchu suchsia..
Nikdy mi nic nesplaslo.

autor
19. nov 2024

Dakujem za vsetky postrehy, vychadza mi z toho, ze tento kolac bol prilis stavnaty, nabuduce ho budem piect pri 160 a necham dlhsie.
@osky ruru nikdy neotvaram, to viem,ze sa nema. Aj bielky slaham vzdy zvlast na sneh (i ked to tak nie je v recepte), nech je nadychanejsi. Takze chyba bude jedine v tom, ze musim nechat dlhsie pri nizsej teplote