Prečo koláč po vybratí z rúry splasne?
Znamena to, ze este nebol dopeceny? Kde robim chybu?
mňa napadlo ešte že velmi vysoká teplota pri pečeni
treba nizšiu a dlhšie
na aky stupen davas ?
@minesasubu dnes som robila mrkvovy kolac podla receptu na 180°C, nechala som kolac este o 8 minut dlhsie a aj tak sa to stalo 🤯
Niekedy je aj ked je moc mokry.. respektive na množstvo mokrych surovin je menej muky... To su podla mna rizikove vsetky kde je nejake ovocie postrúhané alebo zelenina. Aspon u mma
A hlavne nesmies prvych 20 minut otvarat ruru.
Na zaciatku pustam ruru silnejsie, a potom znizim. Plus = to co je v recepte, nemusi platit na tvoju ruru. Ja sa riadim stupnami uz podla skusenosti..
A niektore kolace splasnu tak ci tak.. treba preverit aj recept, ci je ako ma...
Kolac drzia nafuknuty dve veci
Tvorba plynu (CO2) kvasenim a jeho uväznenie v bublinach cesta
Cize ak splasne tak bud nieje dost plynu ( nepodarilo sa kvasenie pred pecenim)
Alebo kvasenie prevehlo vyborne ale cesto ten plyn nedokaze vzduchotesne v sebe udrzat ( malo lepku, malo vymiesene, privela inych primesi ...)
No ja sa nikdy nedrzim teploty podla receptu, lebo vacsinou to tak dopadne. 180 je podla mna malo. Spociatku peciem na silnejsom, 5-10min a potom znizim. A vyskusam spilkou v strede...ak sa nenalepi cesto, je ok.
Taketo mokre kolace potrebuju dlhsi cas.
Mne sa zase 180 zda vela.
Pec ako bsbovku
Na 160,aj hodinu-oni napisu pol hodku na 180...a vnutri to mas mokre a prepadne ti to...
Ako sa spomina,ruru neotvarat!!
A urcite si vyslahaj zvlast bielkovy sne a na konci ho varechou opatrnenzapracuj k zvysnej hmote-ostane nadychana.
Pekavam aj piskotu na tortu max.na 170
A teda dlhsie.musi byt vlacna,ale pevna.zvrchu suchsia..
Nikdy mi nic nesplaslo.
Dakujem za vsetky postrehy, vychadza mi z toho, ze tento kolac bol prilis stavnaty, nabuduce ho budem piect pri 160 a necham dlhsie.
@osky ruru nikdy neotvaram, to viem,ze sa nema. Aj bielky slaham vzdy zvlast na sneh (i ked to tak nie je v recepte), nech je nadychanejsi. Takze chyba bude jedine v tom, ze musim nechat dlhsie pri nizsej teplote

Ano, bol nedopeceny. Treba znizit teplotu a predlzit cas pecenia. Pred vybratim treba spilkou vyskusat ci je prepeceny. Ak je spilka sucha, tak moze ist von z rury