Prečo musím pariť buchty 20 minút?
Ženy, viete mi poradiť prečo musím stále Pariť buchty 20 minút?😭 všade čítam že max 10 staci a moje sú po 10 minútach stále ako blato
blato? ved to cesto je pevne, leskle ked sa zabalia... blato z cesta je skor ked as ti premoci od vody, alebo paris dlho, alebo daco ine je zle... neotvarat hrniec, dostatocne vela pary tam treba (cize mozno aj dlhsie sa mozu parit ak je vychladnuty hrniec) a tak aby vo vode neplaval spodok.. inak neviem 🙂 posli nam recept 🙂
Vraj sa maju parit tolko, koľko je ich priemer.. takze na velkosti zalezi 😀
@kakkinaender Zle vykysnuté cesto. Zloženie tiež iba múka, mlieko, droždie, cukor, vajce. Zvoliť správnu technológiu kysnutia.
Ja parím dokonca iba 7 minút! 🙂 A to som niekedy robila z obyčajného akoby knedlíkového cesta s olejom a vodou, neskôr som začala robiť také fajnovejšie s mliekom a maslom, a vždy to super vyšlo. Akurát tie druhé sú svetlejšie, trochu jemnejšie a nadýchanejšie. Keď chceš, kľudne mi napíš, ja ti pošlem môj recept (od mamky) 😊
Moja mama robievala dakedy buchty tak, ze všetko, pomer, bol od oka. Ale väčšinou boli splasnute. Potom som sa naučila robiť od svokry, a tam dava presne pomer múka a voda. Jednoducho, nesmie sa tam dat vela mlieka/vody. Cesto musí byť tuhšie, nie maksie. Odkedy dodržiavam pomer, vždy sa mi vydaria.
Keď píšeš, že ich máš ako blato, podľa mňa robíš riedke cesto
@kakkinaender A po tych 20 minutach su dobre? teda nie su blatove?
Tiez by som predpokladala ze cim viac paris, tym blatovejsie budu....
Mne tiez zblateju od spodu ak ich davam do tych kovovych pariacich tacok, co sa pouzivaju na zeleninu. Ak dam na utierku natiahnutu na vrchu hrnca, tak nezblateju. Ja parim len 8 minut a maju asi 10cm priemer.
Dnes som robila.. a max 10minut tam boli... presne kvoli tejto teme som to stopovala. Splasnu mi ked otvorim a zatvorim hrniec (to mi robi aj knedla), cize neotvarat... alebo buchty asi aj vtedy ked mam tenke cesto, este aj lekvar mi zacne presvitat. Ale ked vychladnu splasnu trochu, ked ich ohrejem zase narastu🙂
@simca06022011 Ja nikdy neotvaram a aj tak su niekedy splasnute.
Ked ich naplnis, nechas ich este nakysnut alebo hned nad paru?
Aj ten lekvar mi niekedy vytecie... ale to som myslela ze som ho zabalila nedobre.. ze nie je v strede ale prilis na kraji.
lekvar musi byt husty, a cesto dost hrube.. inak mi to vyteka. Dnes som robila slivkove, to bolo super, ale tam kde nevydalo somd ala jahodovy a to bolo uz horsie 🙂 ten lekvar nebude nikdy v strede, ked sa to dole musi zlepit, cize preto dnes som testovala to hrubsie cesto v strede a kraje co sa lepia som mala tensie. Ale tak nemienim to viac zdokonalovat, dvakrat do roka to robime a zjeme to takto raz dva :D
no chvilu mi nakysnu, lebo naraz ich nedam do hrnca.
mojej svokre spasnu ked sa na ne nakvapka voda z pokrievky, treba dat pozor pri otvarani pokrievky. Ale inac svokrine su vyborne ci su splasnute alebo nie proste ma velmi dobre cesto🙂 ona ich robi take mensie nie ako v restike velke, mne napriklad tie restauracne velke pridu suche
@andreatytler Ja mám recept:
0,5 kg hladkej múky,
0,5 kg polohrubej múky,
1 lyzicka soli
1 vajce
1 droždie
1 pohár mlieka (stále používam ten istý, merala som, je to 275 ml mlieka)
1 pohár vlažnej vody (vody dám toľko, kolko mlieka, max uplne plný pohar, tj.300 ml)
1/4 margarínu, masla (palmarin...), nedávam olej
Cukor 1 polievkova lyžica do kvásku
Mlieko si pomaly zohrievam, aj s maslom a cukrom. Keď je jemne teplé, pridám jedno droždie (42 g). Keď nakysne, zmiesam s ostatnými surovinami a vymiesim cesto.
Nechám vykysnúť a u nás sa toto množstvo rozdelí na 4x5, príp.4x6 stvorcekov, potom su také väčšie buchty. Plním skoro vždy tvarohom (tvaroh, cukor) , naučila som sa od svokry, mňamka.
Buchty nechám trochu nakysnúť a potom parim. Prvú dávku cca 9-10 minut, tú ďalšiu 9,potom vždy o minútu kratšie, lebo tie posledne sú už pre kysnuté (naraz viem urobiť 4-5 buchiet). Ale toto je moja dedukcia, nemusíte to tak robiť. Málokedy ich mám splasnute.
@katulienkax tie moje nie sú také suché ako reštauračné. Viem, o čom píšeš.
@ajsha123 Dakujem... ani moje nie su suche a velmi chutne. Skusim presne davky lebo ked to robim od oka asi niekedy urobim redsie cesto a vtedy splasnu.
@andreatytler ja som dnes robila rychlo-recept a su svetove.. ale z kila muky ja robim dve knedle a zo zvysku cesta robim buchty :D Inak kilo muky, cele drozdie, cca 500+ml tekutiny (davam mlieko, vodu na polovicu), cukor, sol, jedno vajce a 2L olej/maslo to sapodla mna nikde nemeni, len sa experimetnuje s typom muky a pomerom voda/mlieko. A dnes som nasla rychlo recept pomiesat to dokopy a neriesit kvasok a super :D Vymiesi mi to mixer do hladka, ak je to cesto riedke, neostane to v kope, ale take lepkave, dosypem muku... 🙂 A potom to musim strazit, lebo neskutocne rychlo to kysne a ked velmi vykysne, ostane take.. velmi bublinkove...
@ajsha123 bozee tvarohove :D az placem, ze ma to nenapadlo.. mnam.
@simca06022011 Super... dakujem. Vyskusam. ❤
@andreatytler no ale nie 2L oleja/masla ale 2PL... 🙂 to veru neskusaj :DDD
@simca06022011 Jasne😀
@andreatytler Môj receptík na cesto je:
• Pripravím si kvások (1 droždie (nemusí byť celé) + teplé (nie horúce) mliečko (400-500ml) + 2 PL kryšt. cukru)
• Zmiešam 700gr polohr. múky so štipkou soli a 1 PL kryšt. cukru
• Pridám vajíčko, 1/4 roztopeného masla a kvások a vymiesim redšie cesto (keď sa cesto odlepuje od lopatky, je dobré)
• Posypem múkou, nechám kysnúť cca 30 min
Inak toto cesto je dobré aj na mako/čoko/orechovníky a moravské koláče 🙂 Treba dávať pozor, aby neboli pokvapkané s vriacou vodou, keď ich vyberáš. Veľmi podobné cesto na domáce knedlíky. Mne sa vždy podarí, recept mám od mamky, dúfam, že aj u vás padne na "úrodnú pôdu" a urobíte si super buchty 😋
A pariť stačí 7 minútiek 😊
@ivanizna Dakujem velmi pekne. Uz sa tesim na buchty.🙂
To sa mi velakrat stane ze voda kvapka z parneho hrnca ked ho davam prec... neviem ako tomu zabranit... skusim pomalicky...
@andreatytler Aaa, ty robíš v parnom hrnci, ja v takom retro štýle, že hrniec s vriacou vodou je prikrytý obyčajnou miskou 😃 keď už končím, misku zdvíham celkom rýchlo už trochu nahnutú na stranu a dávam raz-dva preč. Ale naboku už mám pripravenú utierku, aby tam nejaká voda "cestou" na bezpečné miesto hneď skvapkala. Tiež mi tam niekedy nakvapčí, ale oveľa menej odkedy som "vymástrovala techniku" 😁 Dobrú chuť a pekný dnik
@ivanizna Nie... nie... nemam ziadny specialny parny hrniec... len som to zle nazvala🙂... aj ja ma presne to co ty... misku... Normalne som zvedava... idem to otestovat s tym kvapkanim vody.
ja viem ze parene buchty staci parit 8 minut a knedlu 18 minut to mam od kucharky
lebo cim viac budu parene splasknu ,,,,mam to vyskusane su pekne nadychane,,,

@kakkinaender asi zly recept,parene buchty sa miesia iba s mliekom,bez oleja