Prečo sa mi halušky nevydaria?
Prosím vás vždy keď robím halušky sa mi nepodaria, môžem spraviť aj z 20kg zemiakov (obrazne povedané) aj tak mám len 2 porcie , proste mi z nich neostane nič keď ich scedim, aj cesto mám dostatočne husté ani ich nerozvarim kde robím chybu? Toto sa nestalo že raz ale vkuse , máte nejaké tipy kde robím chybu čo robím zle ? Ďakujem 🙏🏻
Mne z toho vychádza tiež len riedke cesto a tým pádom rozvarenie. Neviem ako inak by mali zmiznúť vo vode 😀🤷
Vrie ti voda ked do nej davas halusky?
Skús takto:
Cesto:
2 ks zemiakov (rozmixuj na smoothies s trochou vody)
+ 2 vajcia
+ 1 lyžička soli
+ 0,5kg polohr. múky (ak si dala viac vody k zemiakom, dodaj múku tak aby bolo cesto také že nebude úplne ľahko padať z lyžičky ale budeš musieť čakať kým sa odlepi - nesmie kvapkať!)
No a potom len zavariť do vriacej vody cez haluškovač pretlačiť lyžicou (fakt tlačiť, ak je riedke a kvapka, tak treba viac múky).. 2 min povariť. Dať ich cez sitko (zliat vodu), pridať bryndzu a máš na 4 porcie množstvo. 🙂
Skús dať recept, ako ich robíš....
Musí voda naozaj vrieť silno keď ich tam hádžes a skus ich nevarit všetky naraz ale po menej
Napíš presný postup, ako ich robíš, poradíme.
@kykymora ja tak isto len pridávam vajíčko vždy dáva sa kvôli spojeniu
Vajce do zemiakových halušiek nepatrí 😁
Ja robim halusky len z muky (hladka), zemiakov a soli.
Bez vajca, bez vody... Cesto huste tak, aby varecha stala, ked je cesto riedke rozpadaju sa, ked je cesto velmi huste su zase tvrde...
No stratiť sa nemôžu. Tiež si myslím, že sa ti rozvaria do vody, ale to by si videla.
Ja napr. vôbec nerobím so zemiakmi. Z pol kila múky mám min. 4 porcie
@kykymora tak nám na praxi vraveli že sa dáva 😆a dávam ho už roky
A keď si kuknes aj na nete recepty zemiakové halušky od babičiek tak tam vidím že ho píšu tiež 😉
Tak ja zase dávam viac zemiakov ( tie si najskôr postrúham najemno a potom ponorným rozmixujem), do toho dám jedno vajce, soľ podľa chuti, múku hrubú a hladkú rovnako. Priadávam postupne po lyžiciach najskôr hrubú a potom hladkú. Spravím cesto tak aby bolo viac tuhé ale nie moc. Voda musí vrieť do nej dám tiež trochu soli a haluskovačom ich spravím. A vždy sú super. Ak chceš presný recept, tak potom pošlem.

Nechápem, ak sú fakt husté, nemôžu sa stratiť. Skús pustiť do vody len pár, či sa nerozvaria, či nie je riedke cesto.