icon

Príprava mazanca

22abigail22
Dnes o 11:33

Prosím vás, tí čo pečiete, poraďte.

Včera som prvýkrát v živote robila mazanec podľa tohto receptu https://www.toprecepty.cz/recept/11178-mazanec/...
a dopadol maximálne nepodarene.

Robila som jeden veľký mazanec a jediný rozdiel oproti receptu bol ten, že namiesto cukru krupicový som použila klasický kryštálový cukor.

Okraje mazanca chutia spálene (áno, vrch je viac do hneda, ale určite nie je vyslovene zuhoľnatený). Cesto vôbec nie je maslové ani sladké, skôr chutí neutrálne až chlebovo (ako toast). Textúra je tiež nesprávna pretože je drobivá.

Mrzí ma to, lebo v surovom stave cesto voňalo a vyzeralo parádne.

Neviete poradiť v čom je chyba? Ďakujem!

anonym_a68595
Dnes o 12:40

@22abigail22 v komentároch na tvoj recept máš toto: LubomirK: Krásný den, odpověď na Vaši otázku není vůbec jednoduchá, protože při přípravě těsta nejsme s Vámi. Za neúspěchem může stát více faktorů. Podle mých zkušeností je velmi důležité opravdu dobře propracovat těsto. Musí být krásně hladké a nelepivé. Když hnětu těsto v robotu, zabere to určitě alespoň 15-20 minut. Musím se přiznat, že se mi robot občas sám vypne, protože už je přehřátý😀. Velmi se mi také osvědčilo nejprve pár minut hnětat těsto bez másla, a zapracovat jej až nakonec. Těsto na mazanec vyžaduje delší kynutí a je dobré ho v průběhu kynutí ještě jednou propracovat. Pokud je těsto na začátku kynutí dobře tvárné a hezky drží a po nakynutí je řídké, bude nejspíše již překynuté. Už jste zkusil upéct mazanec ve formě? Nebo třeba v remosce? Přidávám pár důležitých odkazů, které by Vám v cestě za dokonalým mazancem mohly pomoci:

anonym_da991b
Dnes o 16:52
@anonym_a68595

@22abigail22 v komentároch na tvoj recept máš toto: LubomirK: Krásný den, odpověď na Vaši otázku není vůbec jednoduchá, protože při přípravě těsta nejsme s Vámi. Za neúspěchem může stát více faktorů. Podle mých zkušeností je velmi důležité opravdu dobře propracovat těsto. Musí být krásně hladké a nelepivé. Když hnětu těsto v robotu, zabere to určitě alespoň 15-20 minut. Musím se přiznat, že se mi robot občas sám vypne, protože už je přehřátý😀. Velmi se mi také osvědčilo nejprve pár minut hnětat těsto bez másla, a zapracovat jej až nakonec. Těsto na mazanec vyžaduje delší kynutí a je dobré ho v průběhu kynutí ještě jednou propracovat. Pokud je těsto na začátku kynutí dobře tvárné a hezky drží a po nakynutí je řídké, bude nejspíše již překynuté. Už jste zkusil upéct mazanec ve formě? Nebo třeba v remosce? Přidávám pár důležitých odkazů, které by Vám v cestě za dokonalým mazancem mohly pomoci:

@anonym_a68595 myslíš ze si to ona už neprečítala?

anonym_da991b
Dnes o 16:52
@anonym_a68595

anonym_a68595
Dnes o 17:00
@anonym_da991b

@anonym_da991b nie, neviem, ci si to precitala ci neprecitala, ty vies?