icon

"Priskočné" do práce

5. jan 2023

Ahojte nastupujem do novej práce (zdravotnictvo) prosím poraďte čo doniesť do práce ako "priskočné"?
Poznámka NEPEČIEM takže koláče a pod nie a ani alkohol🙈

babatko17
6. jan 2023

@biaa úžasne vyzerá prosím si recept

julajlatvar
6. jan 2023

@diewcatqoo podla mna je toto absolutne prirodzene v cloveku. Nindy by som sa nezamyslala nad tym,ci to je alebo nie je povinnost,ci to odo mna niekto ocakava. Jednoducho som tak naucena,vychovana,ze proste vzdy nieco donesiem, ponuknem...mali sme to tak v praci vsetky. Potom sme si vymienali recepty...
A ked citam ze "hygienicke standardy" co tu niektore davate, akoze normalne nechapacky 🙄

To iste v manzelovej praci...a to bol manazer a vzdy,ked mal sviatok nosil komplet pre cely office kolaciky a chlebicky (niekedy sme kupili,inokedy som upiekla aj tri plechy kysnutych kolacov). Pride mi to mile a proste take priatelske...

kat10pat
6. jan 2023

Ja by som kupila tie polotovary mrazene z listkoveho cesta, len das na plech, su sladke a slane varianty 🙂

dankanka
6. jan 2023

Chlebicky, jednohubky, oblozenu misu a k tomu bagety najkrajat, natierky (ak chodis rano tak akoze ranajky), dzusy..

gerrwie_girl
6. jan 2023

To sa odkedy robí? 😀 Ja si to neviem ani predstaviť. Nikdy som nič také neurobila a ani som to nevidela nikoho iného urobiť a ze u nás nastúpilo mrte novacikov 🙂

aga2011
6. jan 2023

Tak mna by potesili chlebicky alebo dobry kolac. Citala som tu komentare o hygiene prosim ta mevsimaj si to,dufam,ze normalni ludia este existuju a aj normalne vztahy medzi ludmi.

diewcatqoo
6. jan 2023

@julajlatvar ale ved na sviatok, to je jasne. Alebo ak je kolektiv taky, ze sa striedaju a vzdy po vikende donesie niekto nieco dobre napecene... Ale take, ze na prvy den alebo po prvej vyplate priniest pohostenie lebo sa to patri, to som jakziv nepocula.
Vystriedala som za zivot uz viacerych zamestnavatelov, aj sama som prijimala novacikov, ale v zivote som nepocula termin "priskocne" a ani nikdy som sa nestretla s tym, ze by novacik nieco v prvy den alebo po prvej vyplate nosil. To fakt cucim.

gerrwie_girl
6. jan 2023

@diewcatqoo ze? Aj ja som ostala v šoku. Našťastie sa takéto veci u nás nerobia. Ja si neviem predstaviť prísť do práce prvý deň a hneď niekoho hostiť. Toto môže vyhovovať vyslovene len človeku ukecanemu co miluje kontakt s novými ľuďmi. Ja sa pomaly otukavam v novej práci, určite by som tam nepredstupila pred všetkých s chlebickami a záujmom o pokec ,ale to som ja 😀. A inak úprimne, keby toto u nás niekto nový urobil tak by všetci kukali ze o co mu ide 😀. Samozrejme narodky a meniny to je jasnačka. Alebo kedykoľvek len tak donesiem. Ale uz ich poznám a sme super partia 🙂.

luxus10
6. jan 2023

a akoze das chlebicek, kolacik, a potom sa vsetci chovaju k tebe-novej slusne, a ked nedonesies, tak nie?

jantuska
6. jan 2023

Som sestra a ako nová som nepriniesla nič. Za dva mesiace po nástupe som mala meniny, tak som priniesla koláč, piekla som hocikedy a veľmi často, u nás na oddelení sa za tým išli vždy všetci zabiť. Kebyže sa teraz vraciam po MD späť do práce, tak to by som im niečo určite pripravila. Je to predsa v podstate starý kolektív, ktorý poznám. Ale určite to poteší aj v prvý deň, urobíš si možno očko.

zuzi0911
6. jan 2023

Robila som v cukrárni a ver mi,že 27.12 sme mali toľko ľudí čo chodili na koláčik a kávičku,že som naozaj nechápala...
Čiže taky dobrý kremes co veternik, nepokazí nič 😊

domca2705
6. jan 2023

Podľa mňa si nad tým netreba lámať hlavu. Ja som priniesla zákusok a kávové kapsule do kávovaru. Iní napr. chlebíčky, šaláty, jednohubky, pagáčiky, koláče. Na pitie kofola, mirinda, minerálka, káva, čaj. Aspoň čo som odkukala 😆 ale stane sa niečo keď neprinesies vôbec nič? Ja keď som nastupovala do prace, ani som netušila ze co to "priskocne" znamena🤷‍♀️.. Až keď som raz zbadala ze na stole v zborovni sú nejaké pochúťky. Tak som sa pýtala ze kto co oslavuje, a ze to je priskocne od kolegyni. Tak som potom doniesla aj ja niečo. Ale neboj sa, vyššia výplata ani nič podobné nebolo... Podľa mňa je to každého osobná vec, či niečo prinesie alebo nie.

ihned13
6. jan 2023

@biaa ! mozem poprosit recept? dakujem

biaa
6. jan 2023

Baby pridlo mi veľa sprav na RECEPT

Cesto: 250ml smotany na slahanie 33%, 300g hladkej muky(preosiať), 1ML ocot ale nemusí byt(je to len koli tomu aby sa cesto lepšie naťahovalo a netrhalo), štipka soli. Z toho je cesto len celé zmiesat 🙂) ja rozdeľujeme potom cesto na dve polovice (dve strudle) a vyvalkam na tenučké tak 3mm hrúbku riadne naplnim môžete čím chcete a peciem na 180 stupnov 25-30 minút 🙂) na obrazku je makova do dvoch strudel som zmiesala asi 600g maku plus medik a ohriate mlieko od oka aby nebol mak suchy ale pekne nasiaknutý.

akje
6. jan 2023

Fiha, ja som o tomto sice este nepocula, ale ak zdravotnictvo, tak ja by som doniesla misy s ovocim.

alexandrahaspi
6. jan 2023

Tak u nas aj u manzela sa nosi na meniny/narodky a po svadbe najlepsie peiamo svadobne kolace. A je to mily zvyk. Este pri odchode nosia ale priskocne nikdy. A nosia sa bud upecene kolace, alebo kupene, alebo chlebicky (kupene), u nas vo firme bolo dost oblubena kombinacia hrozno a syry (nite, korbaciky). Nejake chipsy do misiek, atd. Alebo aj ked len vysypali nejake esicka do misky, vedla slane, jednohubky, hocico ta napadne a kto isiel okolo sa ponukol.

alienkami
6. jan 2023

U nás sa to volá "prístupné". Nie je to povinnosť a nemajú to zaužívané všade. V prvý deň by som nenosila nič. Treba sa rozpozerať, trošku sa zorientovať v práci aj v kolektíve - zistiť aké sú vzťahy a zvyky (aj či tam vôbec chceš zostať). Ak sa rozhodneš niečo priniesť, spýtaj sa čo by im urobilo radosť a nachystaj alebo objednaj.
A nie, človek ktorý nič nedonesie nie je ani odstrkovaný ani ohováraný... Ale taká pozornosť môže pomôcť ľahšie/rýchlejšie zapadnúť a vytvoriť si srdečnejšie vzťahy.

luckynat
7. jan 2023

Ja som teda tiez prekvapena, ze niekto riesi nieco take, co priniest novym kolegom do prace. No nic ty kks, zaklad je pozdravit a predstavit sa. Keby som mala v prvy den prace nabehnut este aj s kolacmi tak sa od hanby prepadnem. Si to ani neviem predstavit, pojdem na HR rano ako nova, uz s igelitkami dzusov a krabicou kolacov, tak podpisem zmluvy a potom to cele budem tahat na oddelenie za babami? Prisaham ze by som sa od hanby prepadla uz na HR 😅
Co sa tyka hygienickych standardov, tiez radsej zjem kupovany kolac ako od niekoho cudzieho domaci..ved to uz male deti ucime, od cudzich si nic neber 🤦‍♀️
Co sa tyka mojho muza, ten by sa tiez od hanby prepadol keby som mu spakovala plech domacich kolacov pre kolegov na sviatok…preboha zeny, to vazne nosia vasi chlapi do prace toto?
A posledne, jak tu vsetky pisete ze kolegovia boli spokojni atd, to viete odkial? Ze vam to povedali? Co cakate, ze vam povedia ze ten kolac / pagac / strudla stali za houby? Jasne ze kazdy pochvali, ked uz tak je to slusnost, ale ze si poza bucky povedia ze to stalo za prd makovy tak to uz neviete…

dankanka
7. jan 2023

@luckynat realita je kolkokrat taka ze prides do prace, zoznamis sa s kolegami. Ti sa medzi sebou zhovaraju a padne taka tema, ako sa uz tesia na "priskocne". Co sa cudzich ludi a jedla tyka, vsetci su predsa cudzi, aj Tvoj muz bol raz cudzi a predsa si sa nezdrahala s nim mat deti :D. Je na kazdom ci sa ponukne. Tiez som tento pojem pocula prvy raz v poslednej praci a to mam na sk uz piatu pracu..iny kraj, iny mrav 🙂

dankanka
7. jan 2023

@luckynat tak ked zmizne plech kolacov behom dopoludnia tak asi chutil :D. Najdes kolegov odrazu uz na tretej kave, len aby si dali duplu :D. kto nezazil, nepochopi. A ano, chlapom pecie obycajne mama ci manzelka.kolegyna tak robila muzovi lokse do prace.

linduska86
7. jan 2023

@bilberryday tiež som toho názoru, že je to blud. Žiadne priskocne....

kvietocek87
7. jan 2023

@limoncino väčšinou po prvej výplate sa nosilo.Niekde v mužských kolektívov si robia spoločné posedenia a tam si všetci prinesú resty 🤣Novoprijati, odchádzajúci, alebo keď sa niekomu trebárs dieťa narodilo.Tak to všetko naraz zapiju.

nezabudka3391
7. jan 2023

ja som v zivote nepocula o ,,priskocnom,, do prace, ako preco, zaco? nepoviem ked odchadzam tak jasne, ale ked nastupujem? mne to pride dost divne

lilope
7. jan 2023

Otázka: prosím poraďte čo doniesť ako prískočné? Niektoré odpovede: nič, podľa mňa je to zbytočné/ blbosť/ hlúpy zvyk. Naozaj dobré rady, ktoré autorke pomôžu 🤦 absolútne neužitočné a v podstate žiadne rady, opak toho, na čo sa človek pýta, klasika 🤭
Taktiež ma pobavila odpoveď, že tento zvyk je z čias hlbokého komunizmu. Nuž, komunizmus u nás nikdy nebol, je to totiž režim, ktorý je v praxi nedosiahnuteľný. Bol tu socializmus na čele s komunistickou stranou, zaráža ma, koľko ľudí to stále nedokáže rozlíšiť.
Tiež odpovede, že niektoré by ste výrobok z domu od druhej osoby kvôli hygiene nezjedli. Veď, nikto vás nenúti niečo jesť a zato nemá autorka priniesť nič ostatným, ktorí by sa jedlu potešili? Opäť mimo môjho chápania.
@autorka buď kúp hotový koláč typu marlenka či tatranský medovník alebo koláče či si môžeš dať spraviť chlebíčky ak sa ti s tým nechce babrať. Manžel naposledy na narodeniny kúpil asi 30 ks menších koláčov za dobrú sumu, keďže ich je veľa a veru sa všetko pojedlo, kolegovia boli radi, že majú sladké ku kávičke.

drahomirrra
Odpoveď bola odstránená
natala23
7. jan 2023

@biaa dnes som robila 🙈 a roztrhla sa mi 😩 môže to byť tým že som ju neprepichla spajdlou? Zn. pekár začiatočník 😅 polievate po pečení aj mliekom? 🙂

lucka1222
7. jan 2023

@limoncino ona nič nepriniesla špeciálne kvôli tomu, že k nám nastúpila 🙂 ako som písala, u nás je bežné, že ktokoľvek prinesie hocikedy ... nikto nesleduje kto a koľkokrát niečo priniesol 😀 a nikto to ani nikomu neprikazuje ... nosíme koláčiky a hocičo iné, lebo chceme a nová kolegynka to videla, že to u nás takto chodí, tak sa tiež zapojila 🙂 nikto ju nenútil, ani to od nej nevyžadoval ... ani by nebola menejcennou v našom kolektíve 🙂

limoncino
7. jan 2023

@lilope nie každý vrátane mňa sa do hĺbky zaujíma o politiku, preto som aj ja použila slovo komunizmus, dúfam, že si sa príliš nerozrusila kvôli tomu.

ibrunova
7. jan 2023

@luckynat tak sa prepadni, keď to tak zdôrazňuješ. Nikto nevraví, že prvý deň má nabehnúť do práce s plnými taškami a hneď hostiť. Ja som rada, že som pracovala v kolektíve, kde toto bolo bežné a bolo to veľmi príjemné si trochu spolu posedieť, nie každý sám zavretý a obalený igelitom, aby náhodou nechytil niečo v rámci hygienického neštandardu 😂

mira0611
7. jan 2023

Ahoj, ja som kupila bezlepkovu marlenku. Preto bezlepkovu lebo teraz uz dost vela ludi ma problem s lepkom, mliekom atd.