Prívarok z bielej fazule

26. okt 2020

Keď varím prívarok z bielej fazule ako dlho sa má fazuľa variť? Diky ✔️

autor
26. okt 2020

Namocena bola 2 hodinky

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
diewcatqoo
26. okt 2020

Raz sa mi stalo, ze som nechala fazulu namocenu cez noc, asi 12 hodin. Pred obedom som ju dala varit a ked ani po 5 hodinach nebola makka, tak som to vzdala a cele vyliala do zachoda.
Neviem, co to bola za zazracna fazula, musela mat snad 100 rokov... este nikdy sa mi to nestalo, ze by nebola zmakla. Takze ak natrafis na nejaku taku, ako bola moja, mozno sa ani nedockas toho, ze sa uvari...
Inak ale standardne varim kupovanu tak do max dvoch hodin, domacu kratsie. Po celonocnom odmoceni.

baloo
26. okt 2020

@diewcatqoo ahoj, ja len taky tip aby si nemusela uz vyhodit: 1-2 lyzicky soda bikarbona do toho hrnca a zmakne. Poradila mi to svokra ked som uz celu vecnost varila fazulovu polievku a ona nie a nie zmaknut a potom do minuty bola makka.

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
osky
26. okt 2020

Na fazulu jedine tlakovy hrniec.
Namacam aspon celu noc.zlejem vodu dam novu,v tlakaci je max.za 45 minut spravena-a to uz natahujem cas,mala by byt do pol hodky.

diewcatqoo
26. okt 2020

@baloo @viestta dakujem, zienky, za rady. S tou tvrdou fazulou sa mi to stalo len jedenkrat a uz velmi davno. Ale akoby to bolo vcera, pretoze ma to strasne nahnevalo a sklamalo... mala som vtedy strasnu chut na fazulovu polievku :D
Varila som ju ako obvykle, neosolila vopred. Netusim, kde sa stala chyba. Mozno to bola nejaka 100 rocna fazula (bola kupovana). Ale dodnes vzdy, ked varim fazulu kupenu z obchodu, tak mam respekt, ci to vobec zmakne 🙂
Btw, tu sodu v polievke potom necitit?

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
simsalabim
26. okt 2020

Ja som sa uz zmierila s tym, ze fazulu neviem uvarit 🤷‍♀️ Uz som raz mala namocenu den a pol a varila som ju 5 hodin a stale tvrda. Na toto ja nemam nervy. Kupujem v konzerve a pouzivam tu (ale polievka z toho samozrejme nie je).

h2
26. okt 2020

Presne, ako píše @simsalabim , aj ja už používam fazuľu v konzerve. Je super a polievku, alebo prívarok, mám hotový za chvíľku. Roky som sa trápila so suchou fazuľou, ani mi nenapadlo kúpiť konzervovanú. Potom som to čítala v nejakom recepte, vyskúšala a odvtedy ju používam. 👍

baloo
26. okt 2020

@diewcatqoo nie vobec to neovplyvni chut len to urobi penu v tej sekunde, ona splasne a fazula je makka tadaaaa zazrak 👍🏻

tykat
27. okt 2020

Ja obcas ked potrebujem rychlovku tak varim z fazule v konzerve, bielej maslovej. Je to za 30min. hotove. 🙂
A ano...soda bicarbona 👍 ...napr.aj na tuhu hovadzinu zaberie. Ak som dobre pochopila ona nejako posobi na bielkoviny a nasledkom toho jedlo zmakne. Chut to vobec nemeni. Uz sj ja som pouzila, na taku tvrdu fazulu co hadam zo statnych hmotnych rezerv nasackovali ked sa jej blizil koniec zaruky 😁