icon

Problémy so zaváraním uhoriek

2. sep 2025

Ahojte. Zavarate? Ja už som normálne nešťastná, buď mi nechytia vicka, alebo mi to potom skysne. Čo robím zle? Robila som uhorky, s nálevom ktorý sa nesterilizuje, všetko podľa návodu som spravila a teraz kúpia poháre 😭 človek sa s tým serie celý deň a teraz sa budem srat zase s vyhadzovanim.

tetapetra
2. sep 2025

@anonym_autor ja ti neviem sterilizujem všetko. Aj keď mám kyslú kapustu.Džemy lejem vrelé,preklapam.

autor
2. sep 2025
@tetapetra

@anonym_autor ja ti neviem sterilizujem všetko. Aj keď mám kyslú kapustu.Džemy lejem vrelé,preklapam.

@tetapetra lenže ja aj keď som sterilizovala, tak mi nové vicka nechytili. Tak som to skúšala aj na viac krát, aj dlhšie aby sa to celé poriadne prevarilo a nič. Už sa cítim úplne neschopné.

tetapetra
2. sep 2025
@anonym_autor

@tetapetra lenže ja aj keď som sterilizovala, tak mi nové vicka nechytili. Tak som to skúšala aj na viac krát, aj dlhšie aby sa to celé poriadne prevarilo a nič. Už sa cítim úplne neschopné.

@anonym_autor aj si otočila poháre?

patka06
2. sep 2025

Robím tiež s nálevom bez sterilizácie. Používam šrobovacie poháre, víčka pred použitím zalejem vriacou vodou, nechám odmočiť /používam ich aj opakovane/. Potom poutieram do sucha. Poháre tiež musia byť /vraj/ suché. Uhorky zalievam vriacim nálevom, hneď zatváram a otáčam hore dnom do deky. Nechám cca 2 dni a odkladám do pivnice /v paneláku/. Nikdy sa nepokazili.
Mala si všetko poriadne poumývané?

anonym_112506
2. sep 2025

@anonym_autor ja ked sterilizujem tak necham vo vode chvilu vychladnu. Az potom skusam ci netecu a otocim ich.

tetapetra
2. sep 2025
@patka06

Robím tiež s nálevom bez sterilizácie. Používam šrobovacie poháre, víčka pred použitím zalejem vriacou vodou, nechám odmočiť /používam ich aj opakovane/. Potom poutieram do sucha. Poháre tiež musia byť /vraj/ suché. Uhorky zalievam vriacim nálevom, hneď zatváram a otáčam hore dnom do deky. Nechám cca 2 dni a odkladám do pivnice /v paneláku/. Nikdy sa nepokazili.
Mala si všetko poriadne poumývané?

@anonym_autor robím ako @patka06. Poháre vyberám z umývačky, určite nie sú suché. Ale postup mám viac-menej ako ona

viestta
2. sep 2025

Nechyti mi tak 1 viecko z 50. Pouzivam nove viecka, skrutkovacie, dotahujem ako najsilnejsie viem. Nikdy som dzemy neobracala, ani nic. Bud vysterilizovane necham vychladnut v hrnci alebo prelozim na plech a zakryjem dekou a tak necham vychladnut. Horuce dzemy tiez davam vychladnut pod deku.
Ale mam zlu skusenost s tymi obrazkovymi vieckami, tie chytali blbo, uz kupujem len tie "zlate". Uhorky som vzdy sterilizovala, len tolko by chytili viecka, teda ked zovrela voda odstavila som a nechala vychladnut v hrnci.

mirokub
Odpoveď bola odstránená
autor
2. sep 2025
@mirokub
Odpoveď bola zmazaná

@mirokub ďakujem, mne si toto nepísal, vyskúšam, aj keď už vôbec nemám chuť sa s tým piplat

mirokub
Odpoveď bola odstránená
roja01
2. sep 2025

@anonym_autor, ja tiež zaváram všetko. Aby som predišla neprichyteniu viečok, tak pred vkladaním do zavaracieho hrnca každý pohár v ruke otočím a podržím či som viečko dobre utiahla, či netečie. Veru sem tam aj nájdem pohár, ktorý som dobe nezatvorila. Keď vyberiem zavarené poháre vždy pozerám, či je viečko "pricucnuté". Ak aj netečie, ale viečko v strede nie je dobre "pricucnuté", tak ho dám do chladničky a ako prvý spotrebujem.

simsalabim
2. sep 2025

Tak teda ja robim iba dzemy, davam do poharov a srobovacich viecok oplachnutych vriacou vodou ( teda do mokrych). Manzel viecka utiahne co najviac, naplnene pohare dam do deky a hotovo. Nic nesterilizujem.

autor
2. sep 2025
@simsalabim

Tak teda ja robim iba dzemy, davam do poharov a srobovacich viecok oplachnutych vriacou vodou ( teda do mokrych). Manzel viecka utiahne co najviac, naplnene pohare dam do deky a hotovo. Nic nesterilizujem.

@simsalabim džem je asi jediná vec čo zvládam 😆 vlastne aj ovocie v pohode, ale také veci ako uhorky, lečo, pikant, ... Mám problém. Dám ešte šancu tej technike vyššie popisanej

anonym_a3a96e
2. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_autor vitaj v klube 😀 mne nove viecka tiez casto nechytia, islo ma drbnut. A pouzite z horcice a majonezy chytilo perfektne

patka06
2. sep 2025
@anonym_autor

@simsalabim džem je asi jediná vec čo zvládam 😆 vlastne aj ovocie v pohode, ale také veci ako uhorky, lečo, pikant, ... Mám problém. Dám ešte šancu tej technike vyššie popisanej

@anonym_autor Inak to je zaujímavé, lebo ovocie má skôr tendenciu sa kaziť ako uhorky.
Predpokladám, že ovocie sterilzuješ

autor
2. sep 2025
@anonym_a3a96e

@anonym_autor vitaj v klube 😀 mne nove viecka tiez casto nechytia, islo ma drbnut. A pouzite z horcice a majonezy chytilo perfektne

@anonym_a3a96e presne sa mi toto stalo s tými debilnymi uhorkami. Chytili len staré vicka - teraz skysli... Tie nové som vyhodila a sterilizovala s inými. Tam mi aj jeden pohár praskol v hrnci. Aj to neviem prečo, nemyslím, že by som ho moc varila. Tie mám v pivnici, normálne sa tam bojím ísť kuknut, keď tieto skysli, či aspoň tie vydržali.

cukroska
2. sep 2025

@anonym_autor Ja vždy všetko sterizujem.Hlavne aby chytili víčka S tým sa vždy najviac seriem,lebo som už toho toľko zavarila.A chvalabohu nepokazili sa mi nikdy.
Musia dobre chytiť a potom sa nepokazí.

anonym_a3a96e
2. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_a3a96e presne sa mi toto stalo s tými debilnymi uhorkami. Chytili len staré vicka - teraz skysli... Tie nové som vyhodila a sterilizovala s inými. Tam mi aj jeden pohár praskol v hrnci. Aj to neviem prečo, nemyslím, že by som ho moc varila. Tie mám v pivnici, normálne sa tam bojím ísť kuknut, keď tieto skysli, či aspoň tie vydržali.

@anonym_autor hej to nase@e. Poznam, kazdy rok hovorim ze koncim so zavaranim 😀 a potom sa nam tolko toho nakoti ze mi to neda. Ale fakt najhorsie mi chytaju nove viecka a najlepsie take z kupovanych zavaranin, majonezy, horcice, jogurtov. Inak obcas pomoze, ak zistis ze viecko sa dobre nepricuclo, dat do chladnicky - ak ani to nepomoze, tak minut. Este ovocie vies rozvarit a vymixovat napr na sirup, vriace dat do pohara, poriadne uzavriet a dat na par minut hore dnom.

guiseppinka
2. sep 2025

Zavaram ovocie (ceresne najviac) a robim to tak, ze flasky aj viecka nahadzem do mycky, po umyti si flasky povyberam, nahadzem ovocie, zalejem nalevom do plna, vytahujem viecka z mycky (vacsinou este mokre), nasadim, dotiahnem. Idu sa sterlizovat, po vysterlizovani vyberiem z hrnca a pogulam na utierke - vidim ci tecie, prevratim hore dnom a oddychuju. Po nejakych 2 dnoch ich popretacam, skontrolujem a cakaju kym sa odnesu to technickej. Ak nejake viecko tecie, tak hned menim a uz len gulam. Flasku postavim na bok a ta sa zje ako prva...

Dzemy robim tiez podobne - flaska naplnena pokial to ide, zasrubujem viecko, pogulam a hore dnom.

zuzinabila
3. sep 2025

@anonym_autor tie nove viecka su strasne nekvalitne,made in China asi..ja niekedy vyskusam aj 3 ,aby konecne sadlo

rusalkablack
3. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_autor Keď sterilizuješ v hrnci, daj na spodok hrnca starú utierku, a poháre sa nesmú dotýkať. Ja poháre aj viečka dávam do umývačky na 70 stupňov, a pokazí sa mi jeden zo 100.