icon

Rastlinná náhrada za mäso

radopp
18. mar 2015

Dobrý deň. Čím sa dá pomocou rastlín nahradiť mäso a živočíšne potraviny?

radopp
autor
19. mar 2015

@mufik7 To je dobrý nápad. Takže hĺbka 1,2 m stačí na to aby pivnica nikdy nezamrzla? Nechcem kopčeky, chcem chodiť po rovine a mať dobrý výhľad. Nadzemná stavba by tiež mohla byť nezamŕzavá? Niečo ako izolovovaný domček bez izolácie v podlahe.

radopp
autor
19. mar 2015

@mufik7 Aké dvere/poklop spravíte aby vám tam nenaliezli myši? Plast, drevo, porobetón... prehryzú ako nič.

0silvia0
19. mar 2015

@horana myslím, že k tomu "repovému" zdraviu našich predkov skôr prispel fyzický pohyb, striedmosť a nekonzumovanie chemicky modifikovaných potravín celkovo, nielen mäsa...

radopp
autor
19. mar 2015

@0silvia0 Myslíš že človek môže žiť niekoľko sotoročí? Prečo vlastne ľudia umierajú?

mufik7
19. mar 2015

@radopp poklop dáme oceľový, máme taký aj na vodomernej šachte aj na studňovej a v pohode. Zamrznúť to tam určite nezamrzne. Voda sa napríklad dáva do hĺbky 80cm aby nebola šanca zamrznutia, hoci neviem s istotou povedať, že ak tam budeme mať ten regál ako to bude pôsobiť na veci, ktoré dám navrch. To asi už len podľa skúsenosti uvidíme ako to bude. A čo sa týka tej nadzemnej tak to ti neviem poradiť. My máme napríklad nevykurovanú garáž, ale tá je murovaná a zateplená, aj podlaha je zateplená a teplota tam nikdy pod nulu neklesne, skladujem tam kaktusy a niektoré kvety. Ale neviem ako by to bolo pri nejakom drevenom domčeku, alebo ak nebude podlaha izolovaná. To je asi dobrá otázka na modrú strechu 🙂

horana
19. mar 2015

@radopp Dakujem za dobru chut, nemam dilemy. Bola som striktna vegoska od cca 18 tich do cca 30 tich, potom som presla na akusi osobnu verziu makrobiotiky (tzn. ozaj trosicku masa ako doplnok), nakolko v tehotenstve a pri kojeni mi aj to ze som sa predtym naucila skladat stravu vegetariansky (cize nielen to iste len vynechat maso ako take), ale zrazu mi to nestacilo, telo malo uplne ine naroky, takze trochu som zmiernila. Odvtedy si maso obcasne dam, hlavne rybacie a obcas z trhu aj ine druhy. So vsektou uctou k takymto zvieratam, co vsetkou uctou k Zemi, ktora nam poskytuje aj vsetky rastliny ktore za nas tiez polozia zivot a ktorym nase tela tiez raz posluzia ako zivna poda. Nemam probem sa zvieratam pozriet do oci, lebo naozaj pozivam len tolko aby som jednak v nasom podmebnom pasme pokryla aj z energetickeho hladiska naroky na vyzivu. A druhak v tom kolotoci ktory som nutena zit, ked nechcem sluzit len strave ale aj inym veciam sa venovat, je velmi tazke pokryt celu energeticku vyvazenost, kym som bola slobodna, bez zavazkov a zila len za seba a pre seba stihala som to, teraz uz nie, bud by som vacsinu dna obetovala potrave a na nic ine mi nezostalo, ale zvolila tento kompromis. Fandim ale kazdemu kto to ma ideologicky a dokaze to vyskladat a udrzat.

radopp
autor
19. mar 2015

@mufik7 Ďakujem. U tej šachtovej pivnice má byť dno betónové, alebo štrkové kvôli dostatočnej vlhkosti a odtečeniu vody? Ten železný poklop je obyčajný aký ide na šachty?

radopp
autor
19. mar 2015

@horana Kto chce hľadá spôsoby, kto nechce hľadá dôvody. Ale nemám ti to za zlé. Viem že zistiť všetky informácie nie je jednoduché a niekedy ani bezpečné pre život.

horana
19. mar 2015

@0silvia0 Urcite plati to co hovoris o zivotnom style celkovo, a nepolemizujem s tym, ale urcite plati aj to ze sa dnes nezdravo precpavama masom v miere na ktoru nas traviaci trakt nie je vobec usposobeny (mame ho jeho dlzkou skor podobny bylinzravcom so schopnosotu nudzovo prezit na mase, nez ako maju prirodne masozravce - ktore btw tiez znacnu cast potravy maju aj ineho rastlinneho druhu ako napr. vlky, ale napriek tomu su prevazne masozravce a patricne tomu maju chrup aj kratkost criev). My sme teraz v situacii kedy sa priemerny clovek stravuje ako prirodny masozravec, ale cele nase travenie je blizsie bylinozravcom. Myslim ze maso, hlavne to plne stresorov zo zivota plneho muciacich podmienok a hormonov z velkochovov, aby sa nasytila nasa prehanana lacnost po nom je jeden z dolezitych aspektov zhorsujuceho sa zdravia.

horana
19. mar 2015

@radopp ja viem a nehram sa na tu co vie vsetko najlepsie. Teraz to citim takto a podla toho zijem. Asi hlavne aby mal clovek sam pred sebou ciste svedomie.

mufik7
19. mar 2015

@radopp dno betónové, stačí taká betónová škrupina a urobiť doň len malý kruhový otvor na prípadný odvod vody, voda by sa tam za normálnych okolností nemala dostať. A poklop klasický aký ide na šachty, máš aj tenšie aj hrubšie (tie pojazdné), ale taký tenší tam v pohode stačí, lebo tie hrubé sa zle otvárajú.

0silvia0
19. mar 2015

@horana no ja neviem, táto téma práveže nie je o precpávaní mäsom. Myslím, že keby ľudia jedli raz týždenne mäso (ako si písala v prvom príspevku), či už kvalitné alebo nekvalitné, každopádne by si polepšili. Aj keby ľudia jedli to z veľkochovov, eliminovali by škodlivé látky. Ja nevidím ľuďom do hrncov, nevidím, kto čo varí a koľko čoho zje, ale určite sa mäsa konzumuje viac ako kedysi - je prístupnejšie ako kedysi, kúpime ho v supermarketoch, naporcované, naaranžované....

horana
19. mar 2015

@0silvia0 Uz len keby ho vsetci jedli 1 x tyzdenne nebolo by vobec treba velkochovy s celymi otrasnymi podmienkami koncentracnych taborov pre zvierata, resp. bolo by to take vydychnutie si pre celu zem ze az. Len za cenu tohto obrovskeho utrpenia je dostupnejsie ako take a vacsina ludi sa toho dobrovolne nevzda.
Ved uz len kolki ho jedia raz tyzdenne? Ked pozriem naokolo ani raz denne ludom nestaci..a zial kde je dopyt, vytvori sa ponuka a cele to bezi dalej..

Podla mna je problem nielen pri mase, ale aj veskerych potravinach ze dnes je vsetko take prechemizovane, rychlene, z pody ktora uz nevladze tolko davat to dolujeme, trhame bud nezrele alebo na hranici zrelosti vsak cestou dozreje, a napriek tomu ze vraj zlozenie je to iste, chutna to uplne inak ako volakedy, resp. ako ked sa to vypestuje na zahradke doma. Ved ako uz chutia tie rajciny, cela zelenina&ovocie, mne to chuti ako umela hmota. Clovek je a je a nie sa nasytit. Potom je pudenie jest toho viac a viac, ale stale telo akoby cakalo na to nieco, to v pozadi, co sa kamsi vytratilo.

0silvia0
19. mar 2015

@radopp nie som posadnutá stravou a pátraním po dlhovekosti, takže tieto dlhoveké záležitosti ma vôbec netrápia. Ani netúžim chodiť po tomto svete 200 rokov, som spokojná s tým časom, ktorý mi tu bude poskytnutý. Tiež roky nejem mäso, ale nemám potrebu nejako extrémne riešiť každodenný jedálny lístok a pozorovať si každodenné zloženie minerálov, stopových prvkov, bielkovín atď. Toto ma nebaví. Snažím sa čo najpestrejšie jesť a nejak extrémne neriešiť.

radopp
autor
19. mar 2015

@horana Zvieratá zožerú strašne veľa jedla a spotrebujú kopa iných zdrojov. Zem uživí 10x viac veganov ako mäsožravcov. V niektorých supermarketoch majú dobrú a lacnú zeleninu.

0silvia0
19. mar 2015

@horana nad týmto som sa tiež občas zamýšľala, a keď som pozorovala mojich starých rodičov, mojich rodičov, ako sa veľmi vyžívajú v jedle a stále majú potrebu jedlo riešiť, vyšlo mi z toho, že asi tým povojnovým generáciám sa strach z vojnového hladu presťahoval do genetického reťazca a preto ich telá stále žiadajú byť napĺňané jedlom. Práveže mladšie generácie oveľa viac rozmýšľajú nad tým, čo jedia, čo to urobí s ich telami atď. - teda hovorím o mladšej generácii, ktorá sa vyskytuje okolo mňa, neviem sa vyjadriť ku všetkým a veľmi nerada paušalizujem. Ja osobne mäso nejem, ale musím ho riešiť v rámci rodiny (deti mám teraz v tom najžravejšom období 😀 ), našťastie ja záhradu mám, ale myslím si, že ľudstvo nebude uspokojovať navždy len riešenie svojho brucha. Chcem veriť, že ľudia majú na viac a konzum ich prestane uspokojovať.
Ono keby každý začal meniť sám seba tým, že raz týždenne dopraje svojmu telu detox - napr. pôst s pitím čistej vody, veľmi si pomôže. Toto tak dokáže zmeniť vnímanie seba samého, svojho tela, svojho duchovna, svojho miesta na Zemi, že na začiatok by toto úplne stačilo. Len smutné je, že by to dokázalo len malé percento ľudí.

0silvia0
19. mar 2015

@radopp nad týmto som aj ja často uvažovala. Ľudia kedysi hrdlačili na poliach, okopávali kukuricu, aby dopestovanými plodinami nakŕmili domáce zvery, ktoré po dostatočne dlhom kŕmení skonzumovali. Keby na poliach dorábali pre seba a nemuseli plodiny preháňať cez zvery, mohli sa namakať oveľa menej 🙂 Ale mne sa ľahko hovorí, lebo nemám mäsové chúťky, keby som to povedala nejakému milovníkovi mäsa, asi by ma nepochopil 😎

radopp
autor
19. mar 2015

Hektár pôdy uživý nejaké množstvo zvierat alebo ľudí.

Ak je človek vegan, stačí mu obrábať malé množstvo pôdy, povedzme 5-10 árov na osobu. Uživí sa pomocou malej práce. Dokonca aj bez traktorov a chémie, tak malá plocha sa dá siať a žať ručne, bezorbovo.

Mäsožravec potrebuje uživiť zvieratá. Potrebuje 10x viac pôdy. Pracuje 10x viac, pretože na stroje a naftu treba zarobiť, a to je tiež práca.

Chov zvierat nie je len zortočenie zvierat, ale aj ľudí, ktorí robia kopu zbytočnej práce.

katrin21
19. mar 2015

@radopp zem uzivi 3x viac ludi, ako dnes zije, aj keby jedli maso...
Problem hladu nie je ten, ze nemame zdroje na nasyteni chudobných, ale ze nevieme nasytit bohatých !!!

Za tymto výrokom, ktory nie je z mojej hlavy , si stojim.. je v nom velka pravda..
CO sa tyka masa a temy ( necitala som celu), maso clovek k zivotu potrebuje, potrebujeme napr. aj zivocisne tuky.. napr. take vajecne zltko je svojim zlozenim podobne materského mlieku kolostrum... Je to najvyzivnejsia vec a vegani sa o toto oberaju..
Vela veci sa da nahradit zeleninou, ale vstrebatelnost nie je tak ista ! napr. ani pri zeleze a iných latkach...
NApr. ludia , co maju traviace problemy sa vedia dat do poriadku silnymi masovymi vyvarmi so zeleninou.. a mali by sa vyhýbať sacharidom, ako su zemiaky, muka. aj ryža a ak , tak len obmedzene, ale muku vôbec..
a vacsina vegetarianov prave zije na muke, cestovinách, zemiakoch a k tomu nejaka zelenina, vacsinou kupena v supermarkete, postriekana kadecim...
KAzdy nech robi ako uzna za vhodne, ale hlavne, nech tak stravuje len seba a nenuti tak jest deti !
Lekari by vam vedeli rozpravať, ako casto riesia chore deti , ktore matky nutia k vegetarianstvu a maju celu splet problemov .. AKo napisala @0silvia0 detom treba zabezpecit prisun vsetkeho, aj maska, aj ked mama ho odmieta... Dieta sa vyvíja...
Napr. na vyvoj nerv. sustavy potrebujeme bielkoviny ..

a strukoviny - su len pseodobielkoviny.. nie su to prave bielkoviny.. to sa ucia aj lekari na fyziologii v skriptach... nenahradia masitu stravu dokonale..
Aspon raz za cas si dat masko, rybu by mal kazdy.. nemusi ho jest denne, ale aspon raz za 10dni, alebo 2t..

Inak, existuje jedna kniha, kde zena, co bola vyse 20r vegetarianka, opisuje a zdovodnuje, ako si znicila zdravie.... do poriadku je dalo až paleo a riadne porcie bielkovin so zeleninou a tukmi, ktore nase telo tiez potrebuje na spravny metabolizmus.. len tie tuky musia byt tie spravne..
a radsej si dat maslo, ako margarin.. to uz hadam vie aj male dieta 🙂

horana
19. mar 2015

@radopp Ano, naroky na chov zvierat su vyssie nez len na pestovanie rastlin, ale stale je to z pohladu cloveka - on si bude bud pestovat alebo chovat. Uz je nas to tolko, ze ukracujeme ako rastliny tak aj zvierata co chcu normalne bezzasahovo zit. To my ludia IM uberame zdroje, takze keby sme to chceli viest do konca, hlavne my ludia tu vyciciavame neumerne planetu. Jeme vela nielen masa ale aj rastlin, ktore potom sa musia pestovat jendodruhovo na velkych plochach aby boli este ako tak dostupne.. Zvierata ktore by sme jedli obcasne vedia svojim zivotom pomoct planete, spasanie strani ovcami ci kravami vyrazne prispieva k biodoverzite rastlin na tychto uzemiach, teda criedy zvierat su chcene prirodou. Keby sme ich nemuseli kantrit tolko, myslim ze by sme sa vedeli zamontovat do toho kolobehu aj nenicivesjie. Volekedajsi lovci ci pastieri, hospodarske dvory boli sebestacne potravinovo, a pritom sa neplytvalo. Dnes na jednej strane zeme sa vyhadzuju tony potravin, na druje sa umiera od hladu. Ked mas dobre maso, z dobre chovaneho zvierata staci ti ho maly kusocek, da sa povedat 10 x menej ako zeleniny.
Pri zelenine rovnako ako pri mase je dobre si zistit, ak sa da odkial pochadza, ked ide o samotnu nizkost ceny, nas slovensky pestovatel nemoze konkurovat takemu z druhej strany zemegule ktory ma take dotacie a pestuje to tak vo velkom a s takymi technologiami, ze keby toto mal mas farmar s nasim podnebim, nasimi nedotaciami a jeho menej mechanizvanym sposobom, nikdy mu nemoze konkurovat. Lacne ovocie je dnes dovazane a nekvalitne. Niektore slovenske farmy, predavaju dokonca prebytky priamo (pri BA napr. Gajary na Zahori), to je dobry sposob, lebo akonahle to predaju retazcom tie uz si prihodia aj tretinu ceny naviac. Navyse tam si to mozes kupit neumyte este za lacnejsie, priamo z pody, ale retazsce uz vyzaduju vytriedene umyte, a za to vsetko sa navysuje cena.

radopp
autor
19. mar 2015

@0silvia0 Vraj jedenie mäsa a sladkostí je drogová závislosť. Čítal som teóriu, že to súvisí s baktériami ktoré sa pri jedení mäsa a sladkého rozmožia v tkanivách tela človeka, a potom začnú vytvárať alkaloidy ktoré ovplyvňuju vôľu človeka, chuť niečo jesť. Baktérie tvoria časť hmotnosti tela a spôsobujú choroby a nadváhu. Baktérie sa bežne živia mŕtvymi zvieratami a chutí im sladké. Tak si to vypýtajú. Baktérie žijúce v čreve to nerobia, len baktérie žijúce v tkanivách.

radopp
autor
19. mar 2015

@horana Väčšinu rastlín zjedia zvieratá. Planétu ničia zvieratá. Respektíve tí ktorí ich v tak veľkom množstve chovajú.

radopp
autor
19. mar 2015

@katrin21 Podľa tvojej logiky by miliarda hinduistov mala byť mŕtva. Pár hinduistov som videl naživo, a boli zdraví. Možno žiješ v klame že si mäsožravec.

horana
19. mar 2015

@radopp Nie nicia, oni sa navzajom podporuju. Ako som pisala, rastliny profituju z toho ze su spasane, rastie ich tam potom viac druhov, pestrejsich a silnejsich. Skus luky nespasat, zarastu ti vysokymi par druhmi monokulturnych trav, ale nechaj ju spasat a budes tam mat kopec byliniek a kvetov.
Chov na farmarskach dvoroch je taka akoby nahrada prirodneho kolobehu v malom. Tam sa tiez narodi cojaviem xx kuriatok ale v prirode by bolo to iste - prezila by ich len mala cast, tie najschopnejsie. Tie co nepreziju - ta vacsina je z priodneho hladiska odpad, ktory sa bud vyuzije ked ho ma kto zjest alebo sa len rozlozi. Casto zomieraju este malicke, tu sa nechaju dorast. Akurat ze clovek ich nenecha zomriet samych. Takto si clovek sam par vyberie, ostatne, ktore preziju casto len na semenach burin, cize on tam ma casto minimum vkladov, oni sa zivia same z toho co by clovek nepotreboval. Davaju nam po sebe hnojivo pre rastliny, ktore potom vdaka tomu lepsie rastu. Je to kolobeh, ktory by bez toho fungoval menej efektivne. Preto si vzdy ludia aj co to chovali, nie pre nejaku zhyckanost, ale preto ze to tak lepsie funguje. Ta umera 10 x tolko nie je taka priamociara, skor sa to vselijako podpiera a podporuje navzajom...so zvierat vie rovnako clovek vyuzit viac nez maso, ale aj koze, to vsetko keby robil len s rastlin, opat musi pestovat viac atd...

radopp
autor
19. mar 2015

@horana Na lúkach sa môže pestovať obilie alebo zelenina. Čas Zeme treba nechať zvieratám. Tie nemusia byť ničím užitočné, proste sú a starajú sa o seba. Veľké množstvo močoviny a výkalov z veľkochovov znečisťuje pôdu a vodné toky. Smrť je zlá a je neľudské sa v nej vyžívať.

radopp
autor
19. mar 2015

@horana Najlepším hnojivom pre rastliny sú iné hnijúce rastliny, humus. Najúrodnejšia pôda býva pod listnatými stromami.

katrin21
19. mar 2015

@radopp nie, clovek je VŠEžravec 🙂 nehovorim, ze mas jest maso kazdy den,ale potrebujes hod..
nemame zaludok ako krava, ani travenie 🙂
Nenadarmo sa aj choroby liecia vyvarmi, ktory ta postavi na nohy 🙂
Najviac hinduistov je v Indii a tam sa maso jedava 🙂

ale diskutovat s tebou viac o tom nemienim, ty mas svoj nazor, ja svoj, nema vyznam sa predsviedcat.

katrin21
19. mar 2015

este uvediem priklad k tvojmu argumentu - podla tvojej logiky by zase cela populacia eskimakov nezila.. 90% niekedy az 100% ich stravy tvori maso z tulenov, ryb a pod.. a ich tuk 🙂
ku podivu si velmi zdraví.
Priroda je o kolobehu. ani lev nebude rozmyslat, ci nezabit a radsej sa napásť.. tie zvierata tu pre nieco su ... aj rastliny, aj vsetko..
AKurat sa vecami dost mrha v dnesnej dobe. to je problem. Ale clovek sa vyvijal tym, ze zacal lovit a jest maso. vTedy sa mu mohol konecne rozvinut viacej aj mozog a zacal napredovať.

radopp
autor
19. mar 2015

@katrin21 Ľudia mávajú božský komplex a myslia si že celá príroda je tu pre nich a všetky živé bytosti majú byť ich otrokmi.

0silvia0
19. mar 2015

... nedalo by sa pripustiť, že zvieratá a rastliny sú tu pre naše potešenie (potešenie z ich krásy), nie pre náš úžitok?
... ak je človek chorý, mal by sa liečiť vývarmi ako to niekto tu spomenul? 😕 Podľa mojich dlhoročných skúseností sa človek veľmi rýchlo vylieči pôstom (telo nemá prácu s trávením a môže opravovať pokazené záležitosti v telesnom systéme)
... čo potom hovoríte na breathariánstvo - kde už fakt netreba riešiť mäso/vegetariánstvo/vegánstvo atď.

To len píšem moje momentálne myšlienky, nejdem nikoho o ničom presviedčať... upresňujem, aby sme sa správne pochopili 🙂