Recept na jemné a ľahké kysnuté cesto bez vajíčka
Prosím vás, hľadám taky recept kde kysnute cesto bude jemne a ľahké. Hlavne so sušeným drozdim a neviem ci by to šlo, ale bez vajíčka. Lebo mam dojem ze vajíčko robí cesto tuhé a tvrdé... Dakujem
Robim od oka, miesam hladku a polohrubu muku 1:1, davam mlieko, slahackovu smotanu, rozpustene maslo, zltok, cukor (obcas aj vanilkovy), drozdie a stipku soli. Milionkrat som skusala kysnute cesto, vzdy bolo take fadne, tuhe, tvrde na druhy den, malo vlacne... velakrat som obmienala suroviny a vylepsovala, az nakoniec som dosla na to, ze vlacnost cesta spociva v pridani masla a smotany v spravnom pomere (pozor, ak sa da moc, cesto pomalsie kysne). Co sa tyka vajicka, tak moze sa pridat, ale nemusi, ide to aj bez neho. Avsak bielok zvysuje tuhost, takze ak vajicko, tak len zltko.
1 kocka drozdia,pol litra mlieka,4 poliev.lyzice kryšt.cukor,3 dcl olej,stipka soli,1kg hladka muka ( davam cca 900 gr) chceš aj postup?
Pred vlozenim do rury potieram vajickom,po vybrati z rury preprazenym maslom.Robím to takto roky a lepsie cesto nepoznám.
1 kocka drozdia,pol litra mlieka,4 poliev.lyzice kryšt.cukor,3 dcl olej,stipka soli,1kg hladka muka ( davam cca 900 gr) chceš aj postup?
Pred vlozenim do rury potieram vajickom,po vybrati z rury preprazenym maslom.Robím to takto roky a lepsie cesto nepoznám.
@janinah Dakujem, ano prosím si aj postup. A je toto cesto vhodné aj na osie hniezda skoricove?
@janinah Dakujem, ano prosím si aj postup. A je toto cesto vhodné aj na osie hniezda skoricove?
@anonym_autor ano,ja z neho robim vsetko...
Vo vlaznom mlieku rozdrobit drozdie,pridat cukor,prikryt utietkou a nechat nakysnut asi 10 minut,potom do toho priliat olej,cukor sa berozpusti,ale to nevadi. Vsetko vyliat do misu s mukou,kde pridat stipku soli do muky.Rozmiesat varechou,potom rukou vypracovat cesto,pomucit a prikryt utierkou.Kysne kym nenarastie raz tolko ako bolo.A potom robis co chceš.
@janinah Dakujem, ano prosím si aj postup. A je toto cesto vhodné aj na osie hniezda skoricove?
@anonym_autor Tak poďme na to.
Všetky suroviny zmiesaj. Teraz by malo nasledovať miesenie, kým cesto nebude hádzať bubliny.
Nikdy to nerobím. Všetko zmiešame, nechám 15 minút stáť a potom ho premiesim varechou tak, že ho vyťahujem smerom hore a potom nechám padnúť späť. Dá sa aj jednoducho premiešať varechou. Ide to lahko, lebo cesto už zacalo kysnúť.
Nechám ho kysnúť ešte 30-40 minút a je hotové.
Keď ho naplnis, či vytvarujes, ulož ho na plech. A teraz zburam ďalší mýtus. Nikdy rúru nepredhrievam. V teplej rúre síce cesto narastie, ale malo, lebo ho nepustí kôrka, ktorá sa vytvorí.
Zásadne ho dám do studenej rúry a nechám ho kysnúť najmenej pol hodiny, ak mám čas, aj dlhšie.
Cesto narastie skoro na dvojnásobok.
Rúru neotváram, nastavím teplotu a otvorím ju len ak by bolo treba plech obrátiť, ak rúra nepecie rovnomerne.
Koláčiky sú krehké, ľahké, nadýchané....
Držím palce, verím, že sa ti bude dariť.

Maslo je len na potieranie buchiet, do cesta nejde