Recepty na dezerty bez mlieka a múky

15. apr 2025

Mile zienky,
Viete mi poradit nejaky kolacik alebo zakusok bez mlieka a muky? Chcela by som nieco upiect pre synovu priatelku, ktora ma alergiu na bielkovinu kravskeho mlieka a zaroven nemoze ani lepok. Nieco co mate odskusane. Potesila by aj fotka.
Dakujem za vsetky napady.

lilianka28
15. apr 2025

Jedine niečo na spôsob kokosových, orechovych pusiniek, pozliepalť lekvárom.
Pripadne pavlovky a krém urobiť z lacto free mascarpone a šľahačky.
Žltkovo orechové rezy, namiesto klasickej muky by som dala napr. mandlovu alebo dostať kúpiť aj bezlepkove muky.
Rýchly dezert do pohára: avokádový puding (klasické mlieko nahradiť samozrejme bezlaktozovym)
https://jemezdravo.eu/recepty/podla-kategorie/z...

denisa_deniska
15. apr 2025

@lilianka28 má alergiu na mliečnu bielkovinu, nie na laktózu 🙂
Autorka, ja si robím mangovo-chia dezert

denisa_deniska
15. apr 2025

Na spodok pohára kúsky manga, zalejem to kúsok mangovým pyré (iba mixnem kúsky manga, kupujem mrazené), kokosové mlieko v plechovke zmiešam s chia semiačkami, ochutím medom alebo agavovým sirupom, a vylejem, v chladničke to do druhého dňa pekne zhustne 🙂

autor
15. apr 2025

@lilianka28 ako pise Deniska - nejedna sa o laktozu, ale dakujem za snahu ❤️

@denisa_deniska dakujem znie to zaujimavo, skusim, jedno kokosove mlieko vyjde na kolko poharov?

lilke
15. apr 2025

Pozri si bezlepkové recepty, a ak treba, namiesto mlieka daj napr. mandľové, kokosové mlieko, ak kyslá smotana, vegánska je napr. v Lidli. Recepty ja neporadim, ale sestra a mama pečú kadečo pre neterku.

lilianka28
15. apr 2025

@denisa_deniska
autorka
Máte pravdu, zle som to prečítala. Tak nič.
Ale ten puding by sa asi dal, keby mlieko nahradiš napr. kokosovým.

autor
15. apr 2025

@lilke no hladala som ale som sa akosi nedohladala.. ale tiez som tak rozmyslala, ze v podstate aj pudingova napln by mohla byt z rastlinneho mlieka.. len nikdy som take nic nerobila, raz som si dala do kavy rastlinne mlieko a sa mi to zdrclo, cize sa trochu obavam ako sa rastlinne mlieko bude spravat pri privedeni do varu

jaaty
15. apr 2025

Zvyknem dcere robiť niečo na spôsob perníka. Bezlepkove ovsené vločky (na sucho do mixera), pridám kakao, prášok do pečiva, roztlačene banány, nasekané orechy, čučoriedky…. Proste čo mám doma. Dá sa pridať trochu dzemu, navrch čokoláda…

denisa_deniska
15. apr 2025

Cca jedna plechovka na tri pohárky, záleží, ake veľké, ak to chceš dopimpuť tak ja som dávala aj kúsok želatiny do tej kokosovej vrstvy, ale vôbec nie je nutné, len to tak pudingovo pôsobí 🙂
Ak chceš nahrádzať klasické mlieko v niečom, skús, aplro this is not milk, tak sa volá, dosť podobné klasickému, aj konzistenciou aj chuťou.
Do kávy odporúčam z lidla barista ovsené. 🙂
Ja som už vyskúsala snaď všetky mlieka na trhu, a konkrétne používam na konkrétne veci.
Ale na ten dezert choď do googla mangový chia puding, a vyhodí ti to. Je to trošku iné, zaujímavé 🙂

beky223
15. apr 2025

Uplne jednoduché je niečo takéto:

https://www.youtube.com/watch?v=umGgjzAxKE8

Potrebuješ vlastne len čokoládu a banány a chuťovo je to ako taká čokoládová pena 😊 alebo namiesto banánov sa dajú použiť aj rozvarené jablká. Navrch by som spravila nejaký ovocný napr. malinový preliv a hotovo 😊

martakar
15. apr 2025

Robila som Pavlovu roládu podľa IG Veroniky Busovej a naplnila som ju vyšľahaným kokosovým mliekom z konzervy a ovocím. Určite sa tak dá spraviť aj klasická Pavlovka, nemusí to byť roláda.

marianarem
15. apr 2025

Jednoduchu mas olejovu babovku z nejakej bezlepkovej muky.

renesance80
15. apr 2025

som na tom podobne da sa piect vselico z ryzovej muky aj babovka ,liate ovocne kolace, palacinky

terezkaarthuramax
15. apr 2025

Makronky.

anjelok
15. apr 2025

Ved kup bezlepkovu muku, to maju uz v kazdom retazci a mozes upiect hocijaky kolac. Napr. bublaninu, babovku....