Recepty na sýte husté polievky pre deti
Ahojte dajte recept na nejakú “sýtu” polievku, čo zasýtiť deti na dlhšie ako pol hodinu.
Okrem gulášu to poznáme.
na mk je skupina - moje polievky
Kapustnica,kyslé polievky ako šošovicová, fazuľová, zemiaková, hrstkova, demikát, krémové polievky s krutónmi ,napr kokkaido, pôr, cícer, cvikla, hrach, brokolica, karfiol, hoci aj cibuľa či cesnak. Možno nie pre malé dieťa ale mňa zasýti ramen na niekoľko hodín.
podla veku, napriklad aj kulajda... inak asi vsetko bolo napisane:D ja robim taku rychlovku ze oprazim nakrajanu zeleninu, poprasim mukou (ak chcem, ak nechcem nie...), osolim, okorenim, pridam cicer zavarany (kupujem v dm, videla som ho aj v plechovkach uz), zalejem vodou z kanvice, ak treba dam bujon, Ked je zelenina skoro uvarena, nahadzem tam halusky, alebo mrvenicu...
@hruska91 minestrone je super a chuti aj detom.
Jókai im bude chutit
@simca06022011 naša obľúbená🙂dcéra si dlho myslela, že to špeciálny hrášok, lebo keby vedela, že cícer tak už ju nezje.
Autorka rada robím z červenej šošovice plus nastrúham mrkvu, petržlen či zemiaky len šošovica je rýchlo spravená vlož ju neskôr
Cesnakovu krémovú s krutónmi
Zo suchého hrachu...môžeš do nich dať ovsené vločky dopredu namočené, alebo pšeno budú mať dobré trávenie🙂
A husté kremove polievky plus krutony/ hrianka?
Tato fazulova je tiež vyborna - toskánska
https://www.thereciperebel.com/tuscan-white-bea...
@simca06022011 bujón pre deti ktorý je plný glutamanu. Gratulujem.
Ježiš mňam.. odchádzam, nemôžem to tu čítať teraz 🤣
@milanm12 napísala som ak treba :D a mudrlant, vieš ze je aj bez glutamanu?? Gratulujem k zisteniu...
@milanm12 ty daky expert, vsak? Aj pravidelne varis pre deti? Lebo bujon dostat aj bez glutamanu. Napr tu https://www.mojadm.sk/dmbio-zeleninovy-bujon-v-...
@simca06022011 nemas mu k comu gratulovat, on to nezistil, zisti to az teraz 😅
@simsalabim no popravde mňa to teraz už ani nenapadlo, keď nemám batoľa doma :D
@simsalabim v tom prípade nemá cenu bujón kupovať. Čo všetko ti nahradí v jedle? Ak v ňom niesu ochucovadla? Nič. Všetka chuť sa dá dosiahnuť bez týchto sračiek😊
Hrstkova s mäsom. Na cibuľke opražíme na kocky mäso, ja som dala hovädzie. Cesnak, dáme hŕstku a bez soli varíme domäkka. Ja som varila v tlakovom hrnci. Na konci pridám majorán a dosolíme.Je to straaaašne dobré. Hŕstku som kupovala takú s krúpami ( šošovica,hrach, fazuľa, krúpy).
@milanm12 ked myslis, ze sol, susena zelenina a bylinky su sracka, tak ok….
Tuto ti pridám recept od jednej baby z mk.Je krémová syrová táto polievka.U nás sa vždy po nej zapráši. Najprv si prichystame susene hriby: dame macat do vlaznej misky s vodou, aspon tak na polhodinu. Mnozstvo? Tak, "přiměřeně". 🙃 Ja osobne hribami, cesnakom ci syrom v jedle nesetrim, tak kludne plnu vacsiu misku dajte, najma ak ich mate radi.
Vo velkom hrnci: Na ohriatom olivovom oleji alebo roztopenom masle dame dusit najemno nasekany ocisteny por (ja davam na tenulinke kolieska, ale mozete aj na kocky), pridame nasekany (ja radsej sekam, ale moze byt samozrejme aj roztlaceny) cesnak, posolime, posypeme mletou cervenou paprikou a ciernym korenim. Nechame chvilu dusit.
Ked zmaknu, vylejeme tam celu misku s hribami, aj s vodou (ta cenna tekutina tomu doda uplne mnamkovy smrnc!), povarime spolu.
Dosypeme na malinke kocky nakrajane zemiaky a dusime - varime spolu dalej.
Postupne:
Ked to bude bublat, dolejeme tam smotanu na varenie. Ja odporucam 500 ml z Lidla, modra krabica, 12% tuku. Chuti super.
Vmiesame dnu metlickou aj celu krabicku Karicky, ale mozete pouzit akykolvek taveny syr.
Dochutime majorankou, bobkovym listom, celym ciernym korenim a v rucnom mlynceku mletymi lupienkami chilli. Ozaj a stipkou cukru (hnedeho kludne). Samozrejme tieto kroky mozete urobit aj skor. Ide mi skor o uvedenie ingrediencii.
Obcas pocas varenia tam dolievam aj vodu (ked to buble), aby to nebolo velmi huste a omackovite ako napr. aj dnes. 🤨 Aspon predlzujem cas varenia a zemiaky i hriby pekne maknu, vsetky chute sa do seba dlhsie zapracovavaju.
Prihadzujem pocas varenia aj nasekany cesnak. (ano, zase) 😀 Odporucane mnozstvo zavisi od vasej osobnej obluby.
Ja som tam dnes hodila napr. celu hlavicku, lebo vobec nestipal.
Ked to zase buble, stale to jemne podlievame vodou, aby to nezhustlo.
Nechame varit, kym vsetko nieje makkucke (najma zemiaky) a zapracovane do seba. (Sorry, cas nikdy nemeriam, to je podla mna nepodstatne a individualne - kazdy predsa usudi podla svojich zmyslov, ci je jedlo uz uvarene...)
Pri servirovani zvycajne posekavam na vrch cerstve zelene bylinky - vnatku ci pazitku, ale dnes som nemala akurat ziadne, tak dobre posluzili aj taketo krutony. Su z Lidla tiez. Netreba ich ani prazit, v sacku su uz pripravene na servirovanie a priamu konzumaciu (Pozor! Chutia ako zemiakove krekry a su prudko navykove aj bez polievky! 😀)
A este nieco. Muku vobec nieje treba pouzit, ako inde pisu, huste to bude dost.
(Ja si varim dost podla seba, neuznavam ani zaprazky, mucny zaklad jedine v paradajkovej polievke, inak zeleninove vobec nerobim na masti ani muke ani cibule, ale ku koncu nasypem troska krupice, aby nebola taka vodova, "priesvitna" ci "hladna". Alebo do sosovicovej davam aj cervenu sosovicu, ktora ju este viac zahusti. Odo mna mi vsak chuti najlepsie, takze asi je to takto aj ok. 😀🤭)
Dajte potom vediet, ako ste si ju upravili, pripadne ako ju uz robievate (rada sa inspirujem) a ako vam chutila. 🙂 Ja svoju volam, ze chuti rozkosne. 😀 Toto slovo mi totiz vzdy prve pri nej napadne. 🤣 S tymi hribami to fakt vyskusajte a nabuduce planujem, ked to nebudem mat zas cim inym posypat, pridat na vrch troska nastruhaneho cedaru. 🙂
Dobru chut! 🙂
@simsalabim a ako ti to všetko pomôže k energetickej hodnote jedla ? Nijako. Radšej miesto bujónu kúp o 2-3 mrkvy a jeden zeler viac a urobíš lepšie ako keď tam drbnes tu kocku😉
@milanm12 ale ja nepotrebujem zvysovat energeticku hodnotu jedla 🤣 A dakujem za rady, poradim si s varenim polievky aj sama, po tych vyse 30 rokoch varenia uz polievku navarit viem. Ale som rada, ze som ta mohla naucit, ze nie kazdy bujon obsahuje glutaman.
@simsalabim po 30 rokoch varenia stále nevieš variť pretože musíš používať tu kocku. 😏. Alebo ma presvedč o opaku.. k čomu je tá kocka dobrá ?😅 Okrem zjednodušenia roboty nemá žiadny iný význam kedže všetko v tej kocke vieš nahradiť oveľa lepšími a kvalitnejšími surovinami😉pá🐥
Popraziť cibuľu,cesnak,pridať mrkvu,zemiaky,červenú šošovicu,zaliať vodou,dochutiť,kľudne aj bujón použiť🤣,zmixovať. Mňam
@milanm12 radost ta mat doma… tvoja zena sa musi tesit. 1) Nedokazes si priznat chybu (netusil si, ze existuje bujon bez glutamanu a kldune si tu rypal do @simca06022011) a 2) neprestavas vrtat 3) nedokazes si pripustit, ze nielen tvoj sposob je “spravny” pre kazdeho… ale jedno si
odhadol - ta kocka mi naozaj zjednodusuje robotu 👍 Nie vsak vzdy - dakedy mam cas robit bujon v slowcookeri pol dna.
@milanm12 ty ani nevieš čo ta kocka je.. :D a nie, vždy to bez toho nejde lebo v rýchlych polievkach sa ta zelenina nevyvari, alebo treba iba čistý vyvar bez ničoho, čo tiež vždy nejde :D
Nechaj nas variť ako chceme. Ty uc doma manželku;)
@simca06022011 nevyvarí sa zelenina ?😅 Väčší blud som dlho nepočul.. rád by som sa priučil, vieš mi to vysvetliť ? Veď tu zeleninu treba dajako popohnať, je viacero spôsobov čo môžeš spraviť aby do uvarenia pustila všetky svoje chute a naopak ak nechceš aby svoje chute pustila a ostali v nej tak tomu vieš tiež zabrániť.. kockarky.

Na zasytenie su idealne strukovinove. Fazulova so zeleninou a s údeným, my si este pridame hrube slíže, a máme vystarane na pár hodin 🙂