icon

Rôzne druhy tukov na pečenie

9. dec 2025

Prosim vas, som z toho uplne jelen. Cera, hera, palmarin, omega, stella, margarin. Co je co? Co mozem nahradit cim? Co do strudle a co do kysnuteho?

Strana
z2
cacianka
9. dec 2025

podľa receptu. Cera je skôr na plevy s čokoládou. ostatné - hera a palmarín majú rovnaký podiel tuku a slúžia ako rastlinná náhrada masla. niekto striktne preferuje maslo, ale ak chceš trochu trvanlivejšie, tak margaríny a alebo 50 :50, alebo lacnejšie.

anonym_fecb66
9. dec 2025

Cera je 100% tuk. Lepsie tuhne, tak sa da pouzit napr. na polevu alebo uz som videla aj pouzitie na grilazky. Ostatne su margariny, daju sa pouzit namiesto masla. Ale neviem, vsetky maju podla mna taku divnu pachut, nehovoriac o tom, ze obsahuju emulgatory a pod, takze ja margarin vobec nepouzivam. Vsade davam maslo.
Maslo davam aj do strudle, aj do kysnuteho cesta, aj na linecke, aj na vanilkove rozky, aj na grilaz, aj do naplni...

gribka1
9. dec 2025

Používaj maslo😁.

autor
9. dec 2025
@cacianka

podľa receptu. Cera je skôr na plevy s čokoládou. ostatné - hera a palmarín majú rovnaký podiel tuku a slúžia ako rastlinná náhrada masla. niekto striktne preferuje maslo, ale ak chceš trochu trvanlivejšie, tak margaríny a alebo 50 :50, alebo lacnejšie.

@cacianka keby to bolo take jednoduche. Mam aj stare recepty po starkej a tam je dokonca ze smetol. A nie vzdy maju v obchode doslova co je v recepte

autor
9. dec 2025
@gribka1

Používaj maslo😁.

@gribka1 mozem dat vzdy maslo? Idem robit pudingos a tam je ze palmarin ale ten nemali a mali ale ine tuky. Tak neviem cim to nahradit. A masla mam dat tolko isto? Lebo teda dat cele maslo sa mi zda vela

cacianka
9. dec 2025
@anonym_autor

@cacianka keby to bolo take jednoduche. Mam aj stare recepty po starkej a tam je dokonca ze smetol. A nie vzdy maju v obchode doslova co je v recepte

@anonym_autor pozeraj zloženie tukov - %. smetol je ako hera a palmarin, iný výrobca alebo zmena značky.

gribka1
9. dec 2025

Určite si to treba všetko vyskúšať, recepty sú na palmové overené tuky. S maslom sa troška inak pracuje. Ale pre mňa je maslo zdravšia verzia ako tamtie tuky.

anonym_884982
9. dec 2025

Už dáaavno som všetky tieto umeliny ako palmarin, hera, smetol, margarín… nahradila v pečení maslom. Či už do krémov alebo aj do cesta. Akurát cera, pripadne v starých receptoch Iva je tuk tak vhodný len do polevy alebo na vyprážanie.

lucka_ke
9. dec 2025

Cera je hnus, chutí ako tuhý olej, ja tiež do všetkého dávam maslo

minenkaa
9. dec 2025

@anonym_autor ja osobne používam iba maslo,do koláčov ,do čokolády na polievanie,ja sa pamätám,že raz moja mama použila Heru do kolaca a nik to nechcel jesť
Stále cítim tu chut v ústach

autor
9. dec 2025
@cacianka

@anonym_autor pozeraj zloženie tukov - %. smetol je ako hera a palmarin, iný výrobca alebo zmena značky.

@cacianka palmarin a hera maju 75 a 70% to je ok? Inak su oba rastlinne tuky

autor
9. dec 2025

Ja nemam problem nahradit to maslom len neviem ako a nechce sa mi kolac piect na 5x aby som to testovala. Nie je to lacna zalezitost

cacianka
9. dec 2025
@anonym_autor

@cacianka palmarin a hera maju 75 a 70% to je ok? Inak su oba rastlinne tuky

@anonym_autor ja som už dlho nekupovala, pamätala som si rovnaký podiel tukov, len iný výrobca.

anonym_884982
9. dec 2025
@anonym_autor

Ja nemam problem nahradit to maslom len neviem ako a nechce sa mi kolac piect na 5x aby som to testovala. Nie je to lacna zalezitost

@anonym_autor ja som nikdy nič netestovala. Takú istú gramáž umelého tuku som len nahradila maslom. Vždy všetko vyšlo.

anonym_f48950
9. dec 2025

@anonym_autor ja by som to tebou menované použila max. na vrzgajúce pánty. Keď mám dať do doma robených dezertov tieto patoky, tak to si môžem koláče rovno kúpiť a je to aspoň bez námahy.

alickapusinka
9. dec 2025

ja použivam len maslo nič ine na polevy tiež len maslo

anonym_fecb66
9. dec 2025
@anonym_autor

@anonym_autor namiesto smetolu daj maslo. Tiez mam stare recepty, kde je smetol a vsade davam namiesto neho maslo.

anonym_6252f4
9. dec 2025

Vždy len maslo. Z iného kolac ani nezjem, lebo mi smrdi.

mane01
9. dec 2025

@anonym_autor margaríny nepoužívam, smrdia v koláči, plus tieto trans tuky sa divím, že sa vôbec predávajú ako potravina, dávam maslo, rovnaké množstvo ako je v recepte.

ekira1
9. dec 2025

Ja heru, palmarin, héliu a všetky tieto tuky nahrádzam maslom, alebo aspoň 50:50. Majú čudnú pachuť, cítim to. Dávam presnú gramáž masla, koľko malo byť tuku, keď tak, pridám trochu múky. Jediné ceru používam do polevy, s maslom je v teple moc mäkká.

zuzanaete
9. dec 2025

Tiez mam stare recepty, ale davam vylucne maslo. Rovnaka gramaz ako je v recepte pre margarin, heru....

sisska96
9. dec 2025

Ceru používam na polevu a heru na cesto napríklad linecké a na iné suché keksíky . Palmarin na iné koláče ako napríklad jablkový koláč,pagáče

mojvlk
9. dec 2025
@anonym_autor

@anonym_autor smetol zvykne byť v Tescu vlani som s ním piekla, mne osobne s a lepšie robí linecké s herou, robievala som aj s maslom , teraz už dávam heru do cesta a maslo do plniek do košíkov, laskoniek

anonym_b4d09e
9. dec 2025

@anonym_autor do cesta, akéhokolvek používam maslo, Ceru občas do čokoládovej polevy, ak má byť sruhnutá. Ostatné nepoužívam vôbec

anonym_8bd0d3
9. dec 2025
@anonym_fecb66

Cera je 100% tuk. Lepsie tuhne, tak sa da pouzit napr. na polevu alebo uz som videla aj pouzitie na grilazky. Ostatne su margariny, daju sa pouzit namiesto masla. Ale neviem, vsetky maju podla mna taku divnu pachut, nehovoriac o tom, ze obsahuju emulgatory a pod, takze ja margarin vobec nepouzivam. Vsade davam maslo.
Maslo davam aj do strudle, aj do kysnuteho cesta, aj na linecke, aj na vanilkove rozky, aj na grilaz, aj do naplni...

@anonym_fecb66 no tam nie su problem len emulgatory, ktore spajaju olej s vodnou zlozkou do toho akoze "masla", ale tym, ze pri vyrobe vznikaju neprirodzene trans formy mastnych kyselin, ktore nevie nase telo.spracovat, zapaluju sa z toho cievy a ltd...

nevenka
9. dec 2025
@mane01

@anonym_autor margaríny nepoužívam, smrdia v koláči, plus tieto trans tuky sa divím, že sa vôbec predávajú ako potravina, dávam maslo, rovnaké množstvo ako je v recepte.

@mane01 no ze to vobec niekto spomenul, tie trans tuky, to je cisty nestravitelny hnus...

nevenka
9. dec 2025
@gribka1

Určite si to treba všetko vyskúšať, recepty sú na palmové overené tuky. S maslom sa troška inak pracuje. Ale pre mňa je maslo zdravšia verzia ako tamtie tuky.

@gribka1 ja mam stare recepty od mamy, vsade ma bud Heru alebo Palmarin, komplet vymenim za maslo, ostatne uplne rovnako a cesto je ok. Nesmie ale maslo byt zohriate, rovno s chladnicky a dlho nespracuvat rukami, aby sa nezahrialo a nesparila sa muka, potom uz cesto nie je dobre a mas viac nervov nez radosti z pecenia.

nevenka
9. dec 2025
@lucka_ke

Cera je hnus, chutí ako tuhý olej, ja tiež do všetkého dávam maslo

@lucka_ke vies co, jedine Ceru som davala do polevy, lebo dobre tuhne ten palmovy tuk, ale objednala som kakaove maslo a budem davat to, lebo ta chut Cery je hnusna ale ze strasne.

gelifil
9. dec 2025
@mane01

@mane01 ano, lebo su lacne...ale riadny grc

anonym_fecb66
9. dec 2025
@anonym_8bd0d3

@anonym_fecb66 no tam nie su problem len emulgatory, ktore spajaju olej s vodnou zlozkou do toho akoze "masla", ale tym, ze pri vyrobe vznikaju neprirodzene trans formy mastnych kyselin, ktore nevie nase telo.spracovat, zapaluju sa z toho cievy a ltd...

@anonym_8bd0d3 pisala som emulgatory a pod, nechcelo sa mi rozpisovat ten zvysok. Viem, ze je to sajrajt a nepouzivam to. Dakujem, ze si rozpisala za mna 🙂

Strana
z2