Sladké spomienky na Vianoce. Ako sa pieklo u Vás doma? - pokračovanie Zabudnuté recepty.

jarmila_cukor
6. dec 2016

Dobré ráno všetkým,
ako som včera sľúbila piekla som štangerlíky. Prečo sa to tak volá to neviem, ale je to jednoduchý starý recept z východného Slovenska.
Potrebujeme:
CESTO:
- 250 g mletých orechov
- 250 g práškového cukru
- 1 celé vajce
- 1 žĺtok
POLEVA:
- 150 g práškového cukru
- 1 bielko
Zo všetkých surovín pripravíme cesto a vyvaľkáme ho na obdĺžnikový tvar. Na tento obdĺžnik vylejeme polevu a rovnomerne ju rozotrieme. Porežeme na pásiky a tvarujeme podkovičky. Ja som ešte pridala orech na ozdobu.
Plech vymastíme margarínom, posypeme múkou a podkovičky pečieme pri teplote 100 °C , kým nie je usušený vrch cca 20 min.

Mňam.

ellca123
6. dec 2016

mnam...
moja babicka robila domace listkove cesto a z toho neuveritelne domace kremeše

radovan_cukor
6. dec 2016

Zaujímavé, ja pochádzam z východu, ale pod názvom štangerlíky koláče nepoznám. Doma sme robievali podobné z orechov, ale bez polevy, vždy na vianoce 🙂 Dobre vedieť že že sa dajú takto vylepšiť 🙂

onmaria
6. dec 2016

u nas sa vzdy pieklo vela, co sa Vianoc tyka, tak boli medovnicky, zazvorniky, linecke kolaciky, grilazky, suhajdy, mlynkove kolaciky (cesto roznych tvarov sa pretlacalo cez mlyncek), medvedie dlabky, puncove rezy, biskupsky chlebicek, medove rezy.. my sme boli a sme celkovo "sladka" rodina 🙂 a teraz robievam okrem hore spominanych i zamatovu roladu (tu odporucam, zje sa vzdy), niekedy domace laskonky, robievam parizske rozky.. a co mi napadne, alebo co si deti zaziadaju. velmi ma bavi pecenie, suchotiny robim tak, aby vydrzali aj do Silvestra a zakusky sa rozdaju a pojedia

greta123
6. dec 2016

Tiež nepoznám tento receptík, zasa budem môcť vyskúšať čosi nové. Som z juhu Slovenska, receptov mám veru neúrekom a upiekla by som všetko, ale nie je to v mojich silách. Vyberám čo u nás najviac chutí. Nesmie chýbať linecké, medové pláty plnené, rôzne suché pečivo🙂

kvojtanikova
6. dec 2016

@jarmila_cukor mnam to vyzera fakt vyborne, dakujem za recept urcite vyskusame. Orechov mame toho roku ze uz ani neviem co s nimi... tesim sa na novu pochutku

jarmila_cukor
autor
6. dec 2016

Pridávam aj sem moje obľúbené recepty na likéry.
Orechový likér
Potrebujeme:
- 21 ks orechov (ešte so zelenou šupou, my ich oberáme začiatkom septembra)
- 1 l vody prevariť
- 1 kg kryštálového cukru
- 1 l alkoholu
- kôrku z jedného pomaranča
Orechy najskôr popučíme. Všetko zalejeme a necháme 6 týždňov stáť. Následne prefiltrujeme a prelejeme do fliaš.

onmaria
6. dec 2016

@jarmila_cukor ja tiez robim, orechy krajam, zalievam cistou vodkou. vraj svatojanska noc ma najsilnejsiu moc 🙂 maju sa zbierat vtedy. tento rok som okrem citronovej a pomarancovej kory dala i skoricu, zopar klincekov a bol (teda este je) uzasnyyyyy! darcekove flase som darovala i rodicom a svokrovcom a vraj lepsi nepili, je lahodny a jemny. uz som pila viacere varianty a vzdy mi z nich bolo zle, bolo to prikre. tohtorocny si fakt schovavam, je paradny.

onmaria
6. dec 2016

@jarmila_cukor a pridala som i zopar listkov salvie

jarmila_cukor
autor
6. dec 2016

@onmaria tak ak nám nepomrznú orechy na budúci rok ako to bolo tohto roku, vyskúšam aj tento Váš. Na zdravie!🙂

jarmila_cukor
autor
6. dec 2016

Mojím favoritom však stále ostáva trnkový likér - má takú sladko trpkú chuť. Cukor je dobrým konzervantom pre všetky likéry, takže aj vydržia, ak sa hneď nevypijú....

kvojtanikova
6. dec 2016

@jarmila_cukor mozem sa spytat- peciem podla Vasho receptu tie stangerliky ale nejdu mi z plechu resp. ta orechova cast ostava makka a odtrhne sa od neho a vela zostava na plechu. Neviete mi poradit kde moze byt chyba? Ja som to dala na papier na pecenie ale ten spodok proste ostava "surovy" a susim to pri 100C uz takmer hodinu... Dakujem vopred za radu.

dankaa78
6. dec 2016

Som z východu a toto mi ušlo😲
Že aká mňamka🙂

jarmila_cukor
autor
6. dec 2016

kvojtanikova - vymastili a vysypali ste múkou? Stačí aj len dobre vymastiť a musí sa to z tade odlepiť. Mne sa to zatiaľ vždy podarilo odlepiť, tak neviem... Sušiť to stačí tých 20-25 min. tak držím palce.

nela_cukor
6. dec 2016

@kvojtanikova Ahoj! Neviem, ako to dopadlo s koláčikmi, ale mne sa podobné stalo, keď som robila parížske rožteky. Slabo mi piekla rúra odspodu, nejaký zlý program som nastavila, nešli odlepiť. Tak som zobrala taký malý ostrý nožík a normálne som ich odrezala. Na spodok sa aj tak nikto nepozerá😉👍

kvojtanikova
7. dec 2016

@nela_cukor
@jarmila_cukor tak napokon som to nejako dopiekla chyba bude asi v mojej rure ja vzdy peciem na teplovzdusnom programe ale toto asi treba na programe zhora/zdola. Nakoniec som to aj na tom teplovzdusnom dopiekla ale na 140C asi 30-40 min.

jarmila_cukor
autor
7. dec 2016

A chutili?

kupcovci
9. dec 2016

@jarmila_cukor receptik vypada zaujimavo ,cez vykend vyskusam 🙂

kvojtanikova
9. dec 2016

@jarmila_cukor jaaaj paradne boli en trosku tvrdsie tym ze som to dlhsie piekla ale skusim este raz uz naostro pred sviatkami. Moja mama mi povedala ze ona to vraj pozna z detstva ale to jedno vajce delila opacne- do cesta bielko a do polevy zltko. A krajali to vraj na palicky- stanglicky. Ona je z Piestan a tam to tak poznaju.

zuzkabeno
10. dec 2016

U nas sa pieklo rozne hlavne sladke na vianoce: citronove rezy, bratislavske rozky, medvedie dlabky, oriesky s kakaovou plnkou, nepecene rumove a kakaove gulky, dzemove kolieska, kysnute kolace makove, orechove a tvarohove. V zime sa minulo cukru a sladkeho najviac. 🙂