Slávnostné menu
Poradte slávnostné menu na 2 sv.vianocny.
Ide o to ze prídu svokrovci a nechceme ich s manzelom hostiť jedlom z 24. Ktoré ja ani nebudem variť lebo 24. Nie sme doma.
Chceli by sme im ponúknuť niečo ľahšie aj na trávenie aj na prípravu. Rozmýšľam ze slepačí vývar. A ryžu s nejakým mäsom.. len to bude asi všedné.. ďakujem za rady
@jajanka31 vývarom nič nepokazíš a k tomu losos so zeleninou. Rýchle, ľahko stráviteľné, veľmi chutné 😋 ja mám obľúbený recept na lososa z kuchyne Lidla, pripájam link, môžeš dať hocijakú zeleninu, čo máte radi, ako prílohu. Ale tá omáčka je super, ja aj tanier po tomto vylížem 😅
Kuracie stehná horné vykostené a plnené krabími tyčinkami.
Ja ak chcem “ohúriť” ale mať kľudnú prípravu vždy robiťm panenku obalenu v slanine, k tomu buď klasika zemiakové pyré alebo zemiakovo-batataove, zemiakovo-mrkvovú, zemiakovo-Hraškove a k tomu jednoduchú omáčku, buď smotanovu, hubovu, syrovu..podľa prílohy, aby to spolu chutilo, kľudne aj fazuľové lusky mozes dať, proste ked chceš aby to vyzeralo luxusne pozeraj na nete aj servírovanie. A polievkou vývarom s pečenovymi knedlickami nič nepokazis…
A moja skúsenosť. Svokra tiež sa tvárila, že neviem čo by zjedla, ale reálne jej vždy najviac chutili rezne alebo kuracie stehná najobyčajnejšie. Čím bola väčšia snaha, tým horšie..
Ďakujem všetkým za rady asi fakt výhra panenka..
Urob medove kura
To je tak jednoduche a tak bozske zradlo.
Super vyzera a Este lepsie chuti:
Kuracie kridla,spodne stehna,,alebo naporcuj na mensie kusky cele kurca...
Marinada:
Javorovy sirup/med/
Olivovy olej
Sojova omacka
Cervena paprika
Praskovy cesnak
Trosku chili
Trosku Kurkuma
Moze byt trochu kari
Stipka kminu
Poriadne zamiesat
Dobre ponamacat mäso
Marinovat par hodin.
Ale ak nestihas,staci aj hned...
Cele to vylejes na hlboky pekac,rozlozis,aby to nebolo
na sebe
Podlejes troskou vody a das piect ,najprv prikryte,do mäkka,potom odokryte,na gril,pekne do chrumkava-inak to nie je ono
Musi to byt super vypecene,bude to trochu lepkave,s cinskym nadychom
K tomu bude ryza a hranolky/alebo pecene zemiaky/
Listovy salat,prip.este grilovana zelenina/cukina,bataty,mrkva,pastrnak-na kusky obalit v troske oleja,posolit a vysypat na plech.../
Alebo napr kura Kung pao
@jajanka31 môžeš skúsiť lososa v lístkov om ceste a ako príloha šalát. Alebo, ja robievam morčacie stehno horné co najväčšie, alebo 2 podľa počtu ľudí,. Večer si ho napacujep - pac je voda nakrájaný citrón pomaranč 2-3 badyany 2 škorice celé 2-3 bobkové listy pre varím, nechám vychladnúť doleje 2-3 dcl červeného vína a keď je to vyhladenie, zalejem mäso. Na dru deň vyberiem z paci a dám piecť len s trochou masla a dobre posolene. K tomu gratinovane zemiaky a nejaká zelenina, akú máš rada.
@svetlonos Jasneee je to veľká mňamka ja to tiež zbožňujem
Ja som @evamarek77 nehejtovala len mi to prišlo vtipne vieš že ľahšie jedlo....
Ale inak mám chuť teraz má tú debilnu kačku s loksou
@jajanka31 mozno az prilis kombinujes. aj ku nam chodia svokrovci a u nich je hlavna tema, co uvarit, a co chuti-nechuti tatkovi. u nich je jedlo nabozenstvo. vzdy som z toho mala stres a robila krkolomne kusky a zistila som, ze im chuti pecena krkovicka na platky s cesnakom a ryza a vyvar s rezancami, no a co, zjedli, chutilo a zivot ide dalej. nebudem robit slavicie jazycky, ked si proste clovek pochuti aj na klasike.
ale mozes urobit aj spanielske vtaciky, bravcove na hriboch, trebars aj kurohus atd
ani nevrav, mne sa podarilo svokra ohurit obycajnymi lasagnami. odvetdy sa mi uz vela krat stalo, ze ked mali psrist na navstevu, tak si ich doslova pytal vopred. niekedy netreba ani neviem ake zlozite menu
Ja Ti poradim studeny cestovinovy salat
Cestoviny trikolor vyvaris v osolenej vode. Scedis.
Das vychladnut. Potom do vychladeneho pridas 1 cely dresing tisic ostrovov (nie iny!) + 1 velku majonezu (mozes zamenit aj za tatarsku ale tiez velku) pridas 1 balik cherry paradajok (rozkrojene na polku), 1 plechovku kukurice, 1 surovy por rozkrojeny na kolieska zmiesas a pridas uvarene kuracie maso na mensie kocky (tiez klasika osolim, okorenim bazalkou, oreganom, sojovou omackou. Podlejem aby nebolo extra vela stavy a varim kym nezmakne, potom vychladim a pridam do studeneho salatu. Premiesam. Hotovo. Smer chladnicka. Je sa to studene. Mozes aj bez pridania masa. Je to ine a robievam to cez vian.sviatky hodi sa to aj na Silvestra. Vela ludi uz chvalilo. Tento recept mam uz osvojeny medzi svojimi 😉
@kepassa no..mna by s tymto nenakrmila,kedze nejem majonezu ,tatarku,horcicu...
Ale v pohode,kto ma take veci Rad,moze to byt fajn.
Len ona chce slavnostny obed.
Teda neviem si predstavit,ze mi niekto ponukne STUDENY pokrm na obed,v zime.
Na 2 sviatok vianocny....pre mna uplne nemyslitelne.
Keby dojdu poobede alebo na veceru je to uplne nieco ine.alebo na Silvestrovsku Party to moze byt uplne super.
@osky tiez nejem majonezu (veganske verzia ako nahrada) ale ver mi, ze zatial kazdy kto to ochutnal len a len chvalil 😉 tebe to mozno nepride vobec slavnostne az nemyslitelne ako si sa vyjadrila na 2.sviatok vianocny, ale ja som nikdy nemala tradicne jedenie, takze vec vkusu. (Robievam lososa s omackou z ceresni detom hranolky v rure, pecene morcacie maso s loksami, stroganov alebo svieckovu ako co kedy) Mne sa napr.nezavdaci niekto reznami salatom a uz vobec nie kapustnicou pri mojich intoleranciach, pretoze ako je rok dlhy to nejem. Nemusim to od detstva, pretoze tak boli spomienky na to ako mi bolo zle. O tom Vianoce byt nemaju... Mama, teda zaviedla lokse, cervenu kapustu (domacu) a morcacie pecene maso. Polievku kapustnicu mali oni s ocom a my slep. vyvar. A vsrtci boli spokojni. Tiez to tak praktizujem.Nemusi byt vsetko ine netradicne hned zle, ta roznorodost je podla mna zaujimava ako v jedeni tak v hocicom inom v zivote.
Nikomu som to predsa nenanutila, zamerom bolo podat aj iny pohlad, pretoze druhy sviatok vianocny ide po pravde uz takmer kazdemu druhemu cloveku asi krkom pchat sa salatom a reznami a mozno si niekto tento recept niekdy vyskusa a osvoji do svojho jedalnicka min.na ten silvestrovsky vecer 🙂
Inac mama robieva marinadu na maso z: horcice, kysla smotana, horcica, vajce, cierne korenie, cesnak a sol. Necha to odstat a potom do struhanky a vyprazi. Ja to nemusim je to tazke ale tiez velmi chvalia a oblubuju..
@jajanka31 Tak panenka je dobrá voľba. Ale ak by si chcela niečo iné, tak ja veľmi odporúčam pečené kačacie prsia s brusnicovou, šípkovou, vínovou alebo nejakou podobnou (čiže na sladko) omáčkou a zemiakovými kroketami. Krokety na slávnostnú príležitosť môžeš urobiť v tvare pusiniek (vytlačíš vreckom na zdobenie). Kačacie prsia pečiem aj s kožou, narežem ju nahusto do mriežky a najprv opečiem na panvici, kožou dole, potom aj z druhej strany. Potom dám dopiecť do rúry na 25 minút, aby boli vnútri mierne ružové. (Keď pečieš príliš dlho, môžu stvrdnúť.) Ja toto jedlo často robievam práve cez Vianoce (prvý, druhý sv. vianočný, alebo medzi sviatkami, keď príde návšteva). Všetkým chutí.
@jajanka31 po tých všetkých smazenych a ťažko stravitelnych jedlách ti budu podľa mňa vďačný za vývar a mäsko na prírodno s ryžou, alebo môžeš zapiecť s broskynou, šunkou a syrom

Quacamole mà rada ? Velmi rychlo urobis.. alebo kozy syr susene paradajky a cesnak natierku.. alebo nieco take