Šošovica po záruke

12. nov 2021

Dobry deň, mám doma neotvorene balenie červenej šošovice ktorá mala dátum spotreby do 4/2021. Varili by ste z toho ešte alebo to smarit do kosa?
Ďakujem

emilka_1
12. nov 2021

Dátum spotreby alebo minimálna trvanlivosť?
V každom prípade, kludne by som z toho varila, ak to vyzerá byt v pohode 🙂

pribinak
12. nov 2021

Normálne varila. To je sucha potravina, tam sa nemá čo pokaziť

autor
12. nov 2021

@emilka_1 minimálna trvanlivosť pardon 😊 trocha mám obavy keďže by to jedlo aj dieťa, aby to neuškodilo

annm81
12. nov 2021

Treba sa naučiť rozlišovať dátum spotreby a dátum minimálnej trvanlivosti. A nakoniec sa aj tak riadiť tým, že potravinu otvorím, skontrolujem pohľadom, ovoniam. Šošovici sa nemá čo stať, jedine tam môže naliezť hmyz.

patka06
12. nov 2021

pokojne ju môžeš variť, nemá sa čo pokaziť ak bola skladovaná v suchu, neotvorená nemá sa čo pokaziť

falbala132
12. nov 2021

minule som niekde natrafila na clanok, ze strukoviny, ryza a cestoviny sa povazuju prakticky za večné pri správnom skladovaní.

larazivago
12. nov 2021

Strukoviny majú záruku dovtedy, kým sa neminu😀

kittykat22
12. nov 2021

minule som varila puding z prasku rok po zaruke a varila hrasok rok a pol po datume spotreby. Vodu (ktora predtym nebola otvorena) som pila 3 mesiace po zaruke - vo flasi. Zacinam si mysliet, ze tieto datumy trvanlivosti na tychto stalych potravinach su tak trosku vtip. Samozrejme doma nejedavame sunku, maso & spol., po doporucenej dobe pretoze to smrdi. Ale tieto trvanlive veci ... som zistila ze nie je problem. Predtym som to vyhodila a uz to robit nebudem.

viestta
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
annm81
12. nov 2021

@kittykat22 Nie je to vtip, naopak ide o logické a správne označovanie. Dátum spotreby sa používa pri potravinách, ktoré sa rýchlo kazia a môžu znamenať zdravotné riziko. Teda jogurt po tomto dátume by som zjedla, ak vyzerá, vonia a chuti ako jogurt, nie je tam hmyz, pleseň ani hniloba. Ale malému dieťaťu by som ho radšej nedala. Minimálna trvanlivosť označuje dátum, do kedy výrobca garantuje, že pri správnom skladovaní, bude potravina nielen zdravotne nezávadná, ale bude mať aj požadované kvalitatívne vlastnosti. Teda čokoláda aj rok po dátume minimálnej trvanlivosti by mala byť zdravotne ok, ale chutiť môže hnusne.

kittykat22
12. nov 2021

@annm81 cokolada prave nie. Na nej sa robia take biele veci. A nemusi byt ani po zaruke. Nastastie s tym problem nemame 😀 ta zmizne rychlostou blesku 😅

annm81
12. nov 2021

@kittykat22 Tie biele veci sú práve to 🙂. Je to zdravotne nezávadné, ale nechutí to dobre.

tanalyn
12. nov 2021

@kittykat22 tak to sme na tom podobne. U nás sa takéto sladké veci moc dlho neohrejú a tuším sme nič zo sladkého ani po záruke nemali