icon

Štedrovečerná večera

s_i_s_a
15. nov 2010

aké dobroty pripravujete na štedrovečerný stôl pre svoju rodinku??

filipal
20. nov 2010

@lucka1987 my mame tiez len do 250 stupnov, ale ked tam pizza program vyhreje az na 300...
ale to nevadi....treba dat na najsilnejsiu teplotu... 🙂
tokaj aj my zvykneme na Vianoce 🙂 🙂

a k tym zvykom: este rozkrajujeme jablcko (mala by sa ukazat hviezdicka a v mise plavaju plavajuce sviecky, kazdy ma svoju...

alami
20. nov 2010

@titkovamiriam dáš mi receptík na vanilkové koláčiky z lisu? môžeš asi rovno do témy strojčekové pečivo 🙂 ďakujem

grenka
20. nov 2010

@filipal citam ze aj vy jablcko rozkrajujete....ak je hviezdicka pekna budeme zdravy ze?

filipal
20. nov 2010

@grenka ano, ak je zdrave jablcko, predpoveda zdravy rok.....ale aj ked sa nahodou hviezdicka nepodarila, v zdravi sme to prezili 😵 😵 😵

lucka1987
20. nov 2010

ahaa opravujem mam tam 240° 😀 😀 😀 hadam ked sa to riadne rozohreje sa to zapece

labus
20. nov 2010

@filipal ahoj ja pridávam slubený recept na gaštanove jazýčky:
upečieme si piškotove cesto- možeš použit aj svoj zaužívaný recept ... tu je moj: 200g cukor práškový, 4 lyžice vody,4 ks vajcia,
1dcl oleja,180polohr. muky, 1ks vanilkový cukor,pol prášku do pečiva

Postup
Štyri žĺtka vymiešame s práš. cukrom a vanilkovým cukrom na penisto.

Pridáme vodu a olej a dobre premiešame.

Prisypeme preosiatu múku, do ktorej sme pridali prášok do pečiva (ja dávam trošku menej ako jeden).

Nakoniec zľahka vmiešame sneh zo štyroch bielkov.
Upečieme na plechu vystlanom mastným papierom ... asi 10 min. ešte horuci vyklopíme opatrne odstránime papier a na vlhkej utierke zrolujeme ... necháme vychladnut ... zatial si vymiešame 1 male maslo vždy používam klasicke maslo....s 2 lyžicami práškoveho cukru do penista . v inej myske si vymiešam 2ks gaštanoveho pire- rozmrazene s 2 lyžicami rumu... a postupne primiešam vymiešane maslo....
vychladnutu roládu najskor natriem pikantným lekvárom.. dávam najradšej jahodový... alebo malinový príp. ríbezla,marhul lekvár...a na lekvár natriem gaštanovu plnku zviniem... ak mám čas - dám stuhnut tak na 1-2 hod. ... niekedy krájam aj hned na rovnake rezy... tie uložím na dosku kam si dám mastný papier a každý rez máčam v čokoláde... je to pracne ale stojí to za to... po prvom potretí čokoládou.. ich nechám trošku stuhnut - šupnem ich na balkon na pár minut komplet aj z doskou na stoličku.. a potom ešte raz potriem čokoládou.. aby bola poleva krásna.. stuhnute ozdobím šlahačkou vyšlahanou z dvoch práškových šlahačiek dr. oetker... ak máš nejaku otázku kludne napíš poradím - a dakujem za recept na morku

titkovamiriam
20. nov 2010

cestá na strojčekové pečivo

LINECKÉ CESTO
250 g hladkej múky, 140 g masla, 70 g cukru, 2 žĺtky, trochu citrónovej kôry, špetku vanilkového cukru. Po spracovaní surovín na cesto ho treba nechať odležať asi 1 hodinu v chladničke.

VANILKOVÉ CESTO
350 g hladkej múky, 200 g masla, 1 vajce, 80 g prášk. cukru, 2 bal vanilkového cukru, pol čajovej lyžičky prášku do pečiva. Dohromady vymiesiť s trochou citrónovej kôry.

SLANÉ PEČIVO
500 g hladkej múky, 250 g tuku, 1/8 litra vody, polovica prášku do pečiva, 1 vajce, soľ, ľubovolne na ozdobu mak alebo rasca.

to su recepty z navodu,do vanilkoveho môže ist este lyžička kakaa,do lineckeho 50g orechov a 50g uberieme z muky

titkovamiriam
20. nov 2010

filipa morku robím podobne,no robime morku nad 5kg 😀 😀 😀 a do plnky pridám aj morčaciu nakrájanú pečen,robím aj do morky aj do srnčieho chrbta,tam pridám roznu mrazenu zeleninu-ked sa kraja je pekna mozaika

labus
20. nov 2010

@titkovamiriam ja pridám svoj recept na strojčekove pečivo- je fantasticke:

2 Helie,20dkg práškoveho cukru,5 balíkov Zlatý klas,60dkg hladkej muky- do jednej polovičky cesta po vymiešaní a rozdelení pridám 2 lyžice kakaa- kakaove máme radšej ale vždy robím pol na pol
na doske zmiešame a dáme do chladničky postát tak na ohinku potom plníme postupne do pištole - je toho vela a je to jednoduche
pridávam foto pištole- len ja mám kovou ale tuto istu

labus
20. nov 2010

@labus našla som obrázok na nete presne ako to vyzerá pripravene na pečenie pridávam foto

alami
20. nov 2010

@labus 😀 😀 😀 😀 ďakujem, dala si tam moje koláčiky na mojom plechu z môjho receptíku z MMB, sa teším, že sa ti páčili 🙂
@titkovamiriam ďakujem, strojček mám nový, zatiaľ som skúsila len ten môj recept, tak by som rada aj niečo iné, lebo sa to strááášne dobre robí 🙂

labus
20. nov 2010

@alami dufam,že sa nehneváš... 😀 😀 presne takto vyzeraju aj moje ešte aj tie iste vzory robievam... su ako vystrihnute z mojho plechu.. 😀 😀 len ich nemám nafotene- tak dakujem za obrázok a mrknem aj Tvoj receptík.. skus raz vyskušat ten moj su neskutočne dobre... a fotku som hladala preto,že niekto robieva strojčekove take do mlynčeka.. je to niečo ine tak aby bolo znázornené na ake používam svoj recet... ešte raz dakujem a si šikulka že si takto všetko fotíš... budem musiet začat aj ja... 🙂

labus
20. nov 2010

@alami tak som si našla Tvoj receptík a pre zmenu skusim aj tie Tvoje 🙂

bianca
20. nov 2010

ahoj.U nas postupnost : pripitok - hriate ,potom oplatky s medom,bobalky s makom,kapustnica a na zaver zem.salat s rybou........To uz je oklepana verzia ktr. sa dodrziava u nas po cely moj zivot no bolo to ovela pestrejsie hrach,sosovica,krupky....

Vianocna vecera ma v sebe zvlastne kuzlo a je to najkrajsia vecera v roku.Tesim sa na nu viac ako na darceky.Vsetko chuti vyborne a ja som zaviedla u nas novu tradiciu a to domaci peceny mazanec

elise
20. nov 2010

u nás štedrá večer vyzerá: predjedlo krabí šalát, polievka je hríbiková a kapustnica a pre malého hovädzia so slížikmi, druhé máme opekané zemiaky, pečené bravčové kare (pečiem ho 4 hodiny na najslabšie iba sa jemne okorení osolí a ocesnakuje je to šťavnatučké), potom máme ešte kačicu pečenu. rybu na masle. ono to všetko potom dojedáme celé sviatky.🙂

elise
20. nov 2010

@bianca hriate je super ale dáko vypadol recept prosím napíš mi ho 😉 viem že tam ide destilát a slaninka ale dalej nepamatám

alami
20. nov 2010

@labus nehnevám, čo by som sa, práveže mi to vtipné prišlo - pozriem a moja foto, už sa mi to stalo aj v téme strojčekové pečivo - aspoň že sa môj recept páči 😀
so zkatým klasom som už videla recepty, to sa použije len prášok? nerozrába sa to nijak? určite vyskúšam 🙂

u nás teda - oblátky s medom, kapustnica a vyprážaný pstruh so šalátom. Pečiem klasiku ako vanilkové rožky, medvedie labky, kokosové guľky, šuhajdy, fúkané rožky...

svokrovci varia miesto kapustnice hríbovicu - varí sa to niekde? je to polievka so smotanou a hríbami...

a žienky, nájde sa tu niekto, kto dáva ako my hrášok do kapustnice? ja fakt netuším, kde sa to u nás vzalo, lebo nikde som nikoho nepočula ani nevidela v receptoch to takto podávať - teda rovno z konzervy hrášok dávame na tanier a do toho nalejeme kapustnicu. Fakt by ma zaujímalo, či to ešte niekto dáva 😅 😀 ja to takto milujem a u nás sa to takto podáva generácie dozadu 🙂

labus
20. nov 2010

@alami presne tak všetky ingrediencie v recepte nasypeš na dosku - aj zlatý klas a zmiešaš na super vláčne a dobe tvárne cesto - super sa s ním pracuje vyskušaj 🙂
a hríbovicu varia aj naši a všetci čo poznám z okolia Topolčian... od malička si ju pamatám taku klasicku so smotanou a hríbami tak ju robila babka aj moja mamina ju stále varí... a robia aj kapustnicu aj hríbovicu každý rok... mne chalani hrýby nelubia tak len kapusticu varievam...
hrášok do kapustnice som nikdy nepočula,že by niekto dával v mojom okolí...to počujem 1x
a k zvyklostiam: ja vždy na začiatku večere robím každemu medový krížik na čelo aby boli celý rok zdravý ako med a hádžeme orechy do kuta.... a samozrejme najmladší z rodiny.. pokial už sa vie modlit tak sa nahlas pomodlí ... všetci stojíme a modlíme sa s ním v tichosti... len krátko otčenáš... tak si na to spomínam od utleho detstva....a to praktizujem aj v rodine... inak u mojich starkých to bolo ešte tak... že ked sme už čakali pri stole v kuchyni starký zaklopal na kuchynske dvere a starká ho pozvala dnu a on nám vynšoval krásne sviatky a vela zdravia.. a potom začala večera...bolo to krásne a snažím sa aspon čast tradície učit aj svoje deti....

alami
20. nov 2010

@labus tak ak vieš ako sa varí tá hríbovica, tak mi napíš - ak sa náhodou rozhodnem MM prekvapiť 😅

labus
20. nov 2010

@alami Alami naši ju robia nasledovne: v horucej vode si zaparíš hríbiky dobre tak za dve plne hrste a kvapneš trošku oleja - zvýrazní sa chut hríbov a dáš si do hrnca varit zemiaky s bobkovým listom tak 3-4ks a ked sa varia pridáš hríby,posolíš a varíš kým su zemiaky krásne uvarene.. pripravýš si zátrepku z 1ks šlahačkovej smotany a 1kspochutkovej smotany + 2 kopcovite lyžice muky... ak je to huste pridaj trošku vody a cez sitko naleješ do polievky... miešaj kým to nezačne pekne viet a prípadne prilej vodu podla toho aku hustotu polievky požaduješ... dochut mletým korením prípadne troškou horčice... chvíločku povar a jeto!!! pozor nech ju nemáš moc hustu,lebo ona po vychladnutí ešte zhustne.. inak je super...

labus
20. nov 2010

@alami práve ako som dovolala z maminou koli tomureceptu .. popri rozhovore vravela,že su super recepty v dobrom jedle- najnovšie decembrove číslo.. tak som ho vzala do ruky ,že mrknem do dnes som nemala čas a tam je podobný recept na hríbovicu .. len sa riedi mliekom ... tak mrkni ak kupuješ Dobré jedlo 🙂

bianca
20. nov 2010

@elise my slaninku nedavame a robim tak ze

sprazim cukor na karamel,do toho maslo rozpustit a ked je z toho husta kasicka tak pomalicky naliat biely alkohol.Ja davam vodku.Len opatrne bo sa nam stalo ze to prsklo a hriate sme neplanovale flambovali 😀 to bol srumec

alami
20. nov 2010

@labus Ďakujem, pozriema aj to Dobré jedlo, mamina kupuje 🙂 ja už mám v chladničke tvoje cestíčko na strojčekové pečivo 🙂

labus
20. nov 2010

@alami šikulka tak napíš potom ako sa vám páčilo .. ja ho už skoro 20 rokov pečiem vždy na vianoce a za tie roky každý kto ho ochutnal ho chválil... 🙂
ja oddoberám Dobre jedlo už pár rokov a asi pred 3 rokmi som ho predplatila mamke a svokre na vianoce a tak im ho predplácam aj nadalej maju to ako vianočný darček

titkovamiriam
20. nov 2010

ja som si dnes kupila čas-varenie a pečenie na vianoce,škorivový liker vyzera vábne 😀 😀 😀 😀 😀 my mame strojcek doma este z NDR-kto nevie :nemecka demokraticka republika 😀 😀 😀 😀
predplatne časopisov je super darcek ja sice o vareni nie ale mamine už roky zdravie 🙂
hríbovu smotanovú poznám no nie ako vianočnú a do kapustnice hrach som nepočula no vôbec by mi nevadil.
aká sme malinká krajina a kolko inych zvykov 🙂 🙂 🙂

nanika
22. nov 2010

@titkovamiriam tak ten som kupila minuly tyzden aj ja a bola som sklamana, nic, co by ma oslovilo piect na sviatky tam teda nebolo. My s muzom nepijeme, pripijame s vineou, aj na Silvestra.

titkovamiriam
22. nov 2010

koláčikov tam bolo pomenej,no zasa tam bolo z kazdeho rozku trosku 😀 a tie recepty na pralinky mnam-mnam

titkovamiriam
22. nov 2010
labus
22. nov 2010

@titkovamiriam dík za TIP idem mrknut 🙂

evciacik
23. nov 2010

u nas štedra večera vyzera takto: križik na čelo pre deti aby sa pačili dievčatam,oplatky s medom a s cesnakom,kapustnica,mačanka,ryba a zemiaky alebo šalat,bobaľky a na zaver slivčanka.Snažila som sa spojiť zvyky moje a mm.Pod obrus sa davaju drobne mince aby po cely rok bolo hojno.Pečiem medovničky,rôzne druhx sucheho pečiva,a potom to čo si kto s rodiny vybral.Začiatkom decembra poviem aby si kaž dy vybral čo chce upiecť a ja im to splnim. 🙂