Strava pre 6 mesačného synčeka
Ahojte chcela by som piratit čo varit alebo nevarit mojmu malemu ..vyživy stale dookola .. Aj to si vybwra lwn ovocne sladke.. Na ine že ble.. A skušala som polievku zeleninovu aj omačku a nič solit do roka sa nesmie ...čiže neviem ..
@tortelinka Tak si najskôr nastuduj ty! Samozrejme,ze ked sa dieta narodi ma vyvinute vsetky organy.
@evittam trošku čítaj, kým reaguješ prosím..pekný deň
@tortelinka Ako som ti uz napisala,ja mam precitane a aj nastudovane a plati co som napisala. Svoje vedomosti si rozsir ty.😉 Aj tebe pekny den.
http://www.choredieta.sk/index.php/tehotenstvo-...
Poriadne si precitaj 3.a 8.mesiac.
@evittam keď už máš chuť čítať, tak skús toto a prosím už nereaguj
http://www.fmed.uniba.sk/fileadmin/user_upload/...
@tortelinka Toto je verejne forum. A pokial viem,ty si oslovila mna.
zeny, sledujem tuto vojnu. ale pre mna aktualne tortelinka:evitam 1:0 (mne sa info o nezrelosti obliciek hladat nechcelo) ... citat z tych skript:
Pri narodení je prítomný plný počet nefrónov, t.j.1 až 1,3 milióna v každej obličke. Z nich len 30% je
zrelých, ostatné funkčne i štrukturálne dozrievajú v priebehu prvých 2 rokov života. Táto nezrelosť sa
prejavuje znížením jednotlivých funkcií obličiek, čo si treba uvedomiť napr. pri stanovení správnej výživy
novorodenca a dojčaťa. Pri neprimeranej dodávke vody a solí v potrave, pri chorobných stavoch,
spojených s vyššími stratami telesných tekutín, ale aj pri neadekvátnej rehydratačnej liečbe, umožňuje
znížená funkcia nezrelých „dojčeneckých“ obličiek ľahší vznik dehydratácie či edémov. Pri aplikácii liekov
si tiež treba uvedomiť obmedzemú eliminačnú schopnosť obličiek vo včasnom detstve.
@tortelinka Precitala som cca 30stran,ale nenasla som tam nic o tom,ze by sa dieta rodilo s nevyvinutymi organmi.
@ukulela ahoj sak prave ..už je stoho vojna 🙂 .. Každopadne mam stoho zmetok viac ako pretym .. Takže solit nebudem .. Alebo len naozaj štipku cca raz do mesiaca .. Zas až take škodlive to bemože byt v obmedzenom mnostve . ale dakujem všetkym za nazor a ženy nehadajte sa v tom teple 🙂
@vachalkova Ahoj,ved ja sa nehadam 😉 a ani nevediem ziadnu vojnu len diskusiu a stojim si za tym,co som napisala. A okr.ineho ja som len napisala,ze dieta sa rodi s vyvinutymi vsetkymi organmi,nikde nepisem o funkcnosti obliciek....
@evittam ty si zial mylis pojmy ako vyvinuty a vyzrety, Jasne, ze babatka maju po narodeni vsetky organy vyvinute, ale nie vsetky organy su funkcne na 100%, ako napriklad u starsich deti, ci dospelych. Funkcia jednotlivych organov je obmedzena, napriklad aj zltacka vznika dosledkom nedostatocnej funkcie pecene, babatka piju iba mlieko kvoli nevyzretosti traviaceho systemu a aj obliciek alebo preco si myslis, ze nekrmime novorodencov normalnou stravou? to, ze tie organy v tele su neznamena, ze su plne funkcne, vsetko postupne dozrieva. Oblicky nie su prvych 6 mesiacov plne funkcne a kazde jedlo okrem mlieka je pre organizmus a oblicky extra zataz. To je medicina....takze neviem, co si ty citala, ale odborne knizky asi nie.
@evittam oprava predchadzajuceho prispevku... ty si pisala o vyvinutych organoch, takze spravne, vyvinute su, cize su v tele fyzicky pritomne, ale nie su dostatocne vyzrete, resp, maju obmedzenu funkciu....je to tu boj o slovicka a uz sa vsetci zamotavame. Ale jedno je iste, sol rozhodne nie, ci vyvinute, ci dozrete...ci neviemake 😉.
@evittam mozno nie, ale naco riskovat? to je taky problem nesolit jeden rok? dieta nepozna rozdiel, nepozna chute, kym mu ich my nezavedieme, takze solenie a cukrenie je uplna zbytocnost a chyba rodicov. Ak sa dieta spravne prikrmuje, nie je potrebne jedlo ochucovat a dosladzat. Ale ak sa zacne sladkymi vyzivami z obchodu, pribinakmi, kasami, ochutenymi jogurtami, cajmi, podaktori aj osladenymi, tak sa netreba cudovat, ze babatka casom zacnu preferovat ochutene a osladene jedla, je to prirodzene. Co nepoznaju, nemozu logicky ani vyzadovat 🙂, myslim tym 6 mesacne deti.
Aha, a už čítam, že to tu odznelo 😉
@lorela áno, bavíme sa síce o tom istom,len sme to inak pomenovali, takže ostávame pri nezrelých orgánoch, každopádne do roka sa soliť nemá, o tom začala téma, a ak niekto nevie ochutiť jedlo inak, tak to je iný problém
@tortelinka Ja len pridám, že nielen do jedného roka, ešte aj po ostatné roky treba k soleniu pristupovať zodpovednejšie, a to najmä u detí. Záleží od celodennej stravy - od toho čo dieťa jedáva, od toho, ako je zvykom variť v domácnosti a z čoho... Pretože aj do množstva potravín sa pridáva soľ, najmä do polotovarov a pochutín a často je skrytá. Veľmi veľa soli obsahujú napr. údeniny a tavené syry, preto ak má dieťa, a to nielen ročné, ale aj 5 ročné na raňajky tavený syr, zeleninu k tomu nie je vhodné absolútne soliť. Vlastne, radšej tvrdý syr 🙂. Chleby niektoré zvyknú byť doslova slané, a to nemyslím tú viditeľnú slanú posýpku na pečive.
@lorela jasné, my tavený syr nejeme vôbec, zeleninu k tomu to ma ani nenapadlo soliť, nikdy sme to nerobili doma, to ako si niekto solí napr paradajku na chlebe? a s tým chlebom to je pravda, často býva slaný
@tortelinka Áno, všímam si, že pomerne veľa ľudí okolo mňa, aj mamičiek s malými deťmi automaticky solí paradajky, papriky, reďkovky, polievky, zemiaky k mäsu, mäso... Ono aj soľ treba, aby to zase nevyznelo zle 😉 Horskú, morskú, a najmä v letných horúčavách, primerane a hlavne s ohľadom na celodennú stravu, alebo aspoň v tom jednom chode.
@vachalkova skús pozrieť priamo zloženie...sunarka má 20g cukru na 100g, obyčajne piskoty 40g...pochybujem, že marina má menej
@aliza ha..moji dnes zjedli na obed nesolene vajce a zemiaky.🙂 ale ved..slane bolo maso a dusena fazulka s mrkvou. No moji uz maju 3a5r.. 🙂 ale stava sa mi este,ze zabudnem posolit..radsej menej ako viac a komu nestaci,mame solnicku.🙂
Ja solim pomerne malo a pokial neodkukaju od muza,ktory si zvacsa dosala,zjedia to i neosolene ci len.malo osolene. Surovu zeleninu nezvyknem.solit iba obcas,ked robim salat,vyhoviem muzovi.
No mne ta zelenina chuti viac v tej natur podobe a skor tou cestou vediem i deti.
Ahojte nechtiac sme kupili miesto lucky dojčenskej vody drobček dojčensku ... Je nutne ju prevarat _?? U lucky je pisane že nieje nutne prevarat ale tu nič.. Ako je to dojčenska neperliva atd. Mate stym skusenosti ? Dakujem ..

@evittam ja len primitívne reagujem na tvoj príspevok o vývine obličiek..skús si niečo prečítať a potom píš prosím