Svadobná torta
Dobrý večer 😊
Sme pozvaní na svadbu...manželov brat sa žení a svokra na mňa, že "Ty už máš tortu objednanú?"
No nemam....aku objednať ovocnú, čokoládovú, orechovu...vôbec neviem..máte nejaký typ?
Poschodovu? Či stačí takú kocku? Ach jaj
Asi záleží kde ako, bola sa som v poslednej dobe na dvoch svadbách, u nás každý doniesol tortu a aspoň 4 druhy koláčov, niekto si objednal iný napiekol. Ja som piekla (nie som cukrárka)do jednej čokoládovú do druhej sušenú. Nič komplikované poschodové. Tie torty boli vedľa seba položené na stôl. Popri cukrárskych dielach čo mohli stať aj stovku
moja nebola až tak hrozna, na hlavnom mieste bolo ako také škaredé káčatko orechova torta nevestinej babičky, (jedine to ochutnala kvôli nespočetným potravinovým alergiam).
Na našej ich bolo asi 12-15 , pozvaných hostí 45. Samozrejme väčšinu sme rozdali.
Ak sú v rodine také zvyky tak asi každá rodina donesie jednu 🍰. Ja by som sa cítila divne...keď každý príde s 🍰 a ja bez.
Každopádne opýtaj sa švagra.
Väčšinou idú do výslužky. U nás sa tiež patrí doniesť tortu. Polovičku, alebo štvrtinu sa patrí vrátiť späť, aby aj vy ste ju mohli ochutnať. Pritom dostanete aj z inej. Teda aspoň u nás to tak chodí. Takže je lepšia taká, čo vydrží aj v mrazničke. Ovocné sú na rýchly konzum, lebo jahody a celkovo ovocie sa kazí a splesnivie a navrchu zavadzia, či popadá pri rozdávaní. Dobošová, orechová torta napr. je praktická.
U nás to funguje tak, že deň pred svadbou sa nosia svadobné dary a aj torta či koláče. A každý v ten večer pri odchode dostane krabicu koláčov a nakrájané torty. Rozdelí sa vždy skoro všetko. Necháva sa pár kusov na jedenie prípadne neskoršie návštevy tých, čo nemohli prísť. Na svadbu šla vždy len 1 torta , max.2 ked sa rodičia z oboch strán nedohodli a každý chcel svoju.
Mali sme svadbu teraz, objednavala som si svadobnú tortu, ktorá nakoniec zostala celá v chladničke, lebo sme takto dostali tortu a svokra zariadila nech sa kraja ta. Takže som z toho bola "nadšená". Takže skôr ako objednám tortu by som sa radila spýtať tých, čo majú svadbu, či si nejakú neobjednali a ci vôbec tu tortu chcú, lebo potom sa narobí viac" škody "aj keď úmysel bol dobrý 😄nehovoriac o tom, že torty v dnešnej dobe nie su lacná záležitosť
@katica06 Vecer som písala neveste...tak áno odo mňa ako švagrinej sa očakáva torta...jasne, že dnes zbehneme do klasickej cukrárne...mám aj pár čísel, kde budem volať. Dúfam, že niekoho zoženiem...
ja mam 4 švagrine a nikdy sa torta odomna neočakávala.. zvláštne zvyky... ale pre pokoj v rodine jasne
@marse No ja som bratovi k svadbe dala dar a hotovosť...ani tortu ani zákusky...to kupovala naša mama...tak ale ako píšeš pre pokoj v rodine 🙂
Ahoj, davali sme piect takto priatelovim sestram asi pred 15 rokmi, oni si vsetci na tom zakladali, mali velke svadby a potesili sa aj nevesty. Dnes by som sa ale opytala hlavne ked svokra riaditeluje 😁
A to sa ešte nosí torta? Keď sa moji bratia zenili pred 30.rokmi tak sa "patrilo". Teraz už si každý zabezpečí vlastnú a nechce aby mu tam "zavádzala" nejaká čo nepasuje do výzdoby 🤭
@majka1231990 😂 rozdelila by som im to ako vysluzku 😁
@elizabet173 my sme mali švédske stoly a tam sa pristavila k ostatnému jedlo a do rána ostala len akurát polovica, ktorú potom svadobní hostia zjedli na raňajky. Boli sme ubytovaní spolu.
Akoze nerozumiem ani ja tej poznamky ze ci mas tortu, toto som este nepocula ze by to mal niekto takto poriesit teda pokial vas o to vyslovene nepoziadaju.
u nás v rodine je tiež taký zvyk, že najbližší donesú tortu, keď sa vydávala sestra, že jej upečiem ja tú veľkú poschodovú tortu, no keďže som otehotnela a pôrod bol krátko pred svadbou, tak si nechali upiecť klasicky v cukrárni, no aj tak som im chcela doniesť tortu, tak ako ostatní, ale som to urobila po svojom, aby z nej hlavne oni 2 mali niečo, keďže väčšinou sa na svadbe rozkrojí tá hlavná torta a ostatné sa dávajú do výslužiek, v cukrárni som si nechala upiecť obrovskú medovníkovú kazetu dvojsrdce - doma som si napiekla medovníčky, tie som ozdobila a rovnako som ozdobila celú kazetu, torta bola jedinečná, lebo nik takú na svadbe nevidel a dokonca ani nik neriešil že nie je to taká klasická torta
@elizabet173 alebo si ju vezmú doma a majú na pár dní postarané o raňajky a večere. Takže až taký nezmysel to vôbec nie je.
hmmmm zalezi od danych tradicii, ale ako osobne by som si to zistila asi priamo od snubencov, ci vobec o tortu maju zaujem. ono ano rozda sa, ale tak niekomu by to mohlo byt len tak ako na pritaz
@svetlonos veru sme rozdelili.. ešte aj všetci susedia mali v chladničkách aj mrazákoch,keďže bola hneď Veľká noc,tak sa nenahnevali 🤣
@vilma7 je to samozrejme vec názoru, ale podľa mňa zbytočné starosti aj pre toho, kto to dáva robiť aj pre toho, kto tú tortu dostane. Skôr na tie švédske stoly, ale v niektorých zariadeniach ti nedovolia dať prinesené jedlo medzi to, ktoré je pripravené u nich
Voľakedy sa bežne nosili torty na svadbu, tak pred 35-40.timi rokmi, hlavne na dedinách, potom sa všetko porozdelovalo medzi hostí do výslužky.
Ja by som tortu nechcela,mali sme akú sme si vybrali , 3poschodovu, svokra dala urobiť 2poschodovu, ledva sa rozkrajala tá naša, svokra si svoju zobrala, ja to neuznávam,potom sa to rozkraja na výslužku , radšej daj 50 naviac do obalkyy sme výslužku dvalu vopred, čiže sme nemali čo robiť s tou svokrinou tortou,zvýšilo sa z našej a aj kopu koláčov a drobnosti
podla mna to netreba, pamatam si ked sestra mala svadbu a aj svokra, aj svagrina a este aj teta im dali robit tortu, tri torty a nevedeli co s nimi, za mna vyhodene peniaze 😉
Svokra to riadi??? Akoze ona sa boji,ze co byde krajat na vysluzku do krabicky ci co? Len nech si ona tortu kupuje sama,vy im radsej dajte peniazky!!! Kasli na to,co chce svokra,lebo ona ti penazenku neplni....povedz jej,ze si sa rozhodla,dat mladym peniaze, namiesto kalorii 😊
Juj tak u nás sa tiež plánovalo že nám ľudia donesú torty, no okamžite sme to stopli. Nikdy som o takom niečom nepočula, takže ma to pekne vytočilo. Dali sme si robiť krásnu 3 poschodovú tortu a ďalšie sme s mužom nechceli...ešte keď si predstavím tie gýčové 🤦
Pre pokoj v rodine by som sa opýtala svadobčanov a nie svokry!
Ja ale nechápem tento zvyk že dávať tortu 🙈
Na všetkých svadbách či sme boli za posledné roky, plus sme mali našu svadbu, aj dnes ideme zhodou okolností - výslužku nám doniesli domov deň vopred, aj včera nám už doniesli a my sme tiež rozdávali dopredu. Čo potom s tými tortami ked výslužky sú rozdané a na svadbe sa nakraja svadobná torta ktorú si nevesta sama objednala? 😂
Moja mama naposledy ako krstna po dohode s nevestou a jej mamou doniesla radsej tablu (obrovsku tacku) zakuskov. Bolo tak na stoloch viac druhov kolacov a boli aj do vysluzky. Na vychode sa bezne nosili/nosia torty, nikdy nie je jedna hlavna svadobna...

Určite sa op,ytakte si vôbec chcú aby niekto nosil tortu. Ono je to taky zvyk ale väčšinou to robí skôr starosti ako radosť. Teraz si každý kupuje koláče a torty sam. Ja mam svadbu síce až o rok ale vrámci pozvánky plánujeme dat hosťom info že žiadne koláče ani torty nechceme.