icon

Vadilo by vám jesť dva dni to isté?

17. máj 2024

Ahojte,

prvykrat pridu svokrovci zo zahranicia na SR, navarila som plnenu kapustu a zajtra este vyvar. To rozhodol muz, ze to im urcite bude chutit. Cize zajtra uz budu u nas obedovat.
Ja som tej kapusty navarila na dva dni, a moja mama ze ci dva dni budu jest kapustu ci som normalna.
A ja teraz mam slzy v ociach, zas nechcem stat cele dni pri sporaku a vyvarat. Ano mozme ist do restiky ale v takom pocasi ake nas zajtra a cely tyzden caka… a este mame male dieta k tomu. Budu tu tyzden.
Vadilo by vam to? Neviem co mam robit.

Dakujem

ns994
18. máj 2024

@andrea2323 tiez si myslim 🙃 tak to aj bolo myslene

duppka13
18. máj 2024

Nevadi mi jest 2 dni to iste ale svokrovcom by som iste navarila radsej cerstve, su aj jedla co sa spravia rychlo alebo sa varia “same”, napriklad dat varit ryzu a kuracie stehna do truby je otazka max 10 minut a za hodinu mas navarene a ani pri tom nemusis stat, to iste napriklad nejaka ryba, pecene zemiaky. Alebo ked halusky s bryndzou nie tak paprikas s haluskami. Alebo rezne salat.

tamitamitami
18. máj 2024

Prvý deň ok aj keď ja by som volila inak ako prvý "slávnostný obed" (ale pravdepobne im to chutiť bude). Ostatné dni uvar ako by si varila aj bežné dni (je kopa rýchlych jedál). Ja osobne by som spravila každý deň iné jedlo, my zjeme aj 2 dni to isté ale návšteve by som navarila čerstvé.
Kuracie stehná, krkovička, kačacie stehná, losos to dáš do rúry a máš obed bez roboty. Špagety, hubové rizoto, mäso na prírodnú sú tiež jedlá ktoré nezaberú veľa času a sú chutné. Ja osobne by som im ale určite spravila halušky/pirohy nech skúsia niečo iné.

sapa20
18. máj 2024

Nerozumiem tým komentárom typu,svokrovcom by som iste nedala jesť dva dni to isté.
To fakt? To všetci toľko plytvate? Popri malom decku vyvárať každý deň miesto venovania sa návšteve?

Svokrovcom by som sa opýtala po dojedeni dnešného obedaena čo by mali chuť aby som im uvarila. Ak povedia,že to nechajú na mňa tak zas by som zvolila variantu na 2 dni.

bluka2
18. máj 2024

@sapa20 prečo plytvať? Ano, ja každý den varím inú večeru a cez víkend bud aj obed a inú večeru alebo reštaurácia (teraz pomenej, častejšie keď boli deti malé a energie bolo menej). Však navarím primerane množstvo, nevyhadzujeme. V čerstvom jedle najviac nutrientov, tak sa snažím pre nás. Samozrejme, človek si osvojí skôr tie recepty čo sa vari samo ak dlhšie alebo tie veci na štýl lososa, čo ti nezaberú hodiny

chvostik1
18. máj 2024

@h2 plnená kapusta/holúbky je niečo ako mäsová plnka z plnej papriky, ale namiesto papriky ju zrolujes do spareneho kapustoveho listu. A šťava je ako keď robíš kapustovu polievku nasladko. V niektorých regiónoch ich robia aj "nakyslo" alebo plnia plnkou, ktorá je podobná ten z akej sa robia klobásy (len sa pridá ryža). Čo región to iná tradícia, respektíve čo rodina, to iný recept 🙂

1ryba
Odpoveď bola odstránená
estellas
18. máj 2024

Myslim že už majú dávno po obede.

alienkami
18. máj 2024

Tiež mám skúsenosť, že zahraniční hostia chcú ochutnať domáce jedlá. Steakov a podobných medzinárodných jedál sú zvyčajne prejedení.
Čo sa výberu autorky a jej manžela týka - podľa mňa sú holubky podstatne vhodnejšie a slávnostnejšie jedlo ako bryndzové halušky, ktoré častokrát vyzerajú ako by ich už raz niekto jedol. Navyše bryndza je chuťou aj vôňou veľmi špecifická - to ozaj nezje každý. Ani každý Slovák (ja ich mám rada, hoci u nás bryndza nie je tradičná, skôr halušky s tvarohom alebo kyslou kapustou - u nás sa volajú hičkoše). O tom, že sú slovenským národným jedlom by sa tiež dalo polemizovať. Je to regionálna špecialita rovnako ako holubky. Pre odľahčenie: viete, ktoré jedlo je naozaj národným jedlom Slovákov? Vyprážaný syr s hranolkami. To jeme všetci. 😅

alienkami
18. máj 2024

A či im bude vadiť jesť 2 dni to isté? Ľahká odpoveď: spýtaj sa ich! Uvidíš podľa reakcie. Ak im to zachutilo, možno budú aj radi, že si to môžu dopriať 2x. 🤷🏻‍♀️

h2
18. máj 2024

@chvostik1 Ďakujem, ja už o tom mám predstavu, práve vďaka Modrému koníku som toto jedlo zaregistrovala, dávnejšie som si aj pozerala recepty, že to vyskúšam. Ale radšej by som to najprv niekde ochutnala, nech viem, ako to má chutiť. Len nemám kde. ☹️

h2
18. máj 2024

@sapa20 Prečo by sme plytvali? Keď sa navarí toľko, koľko sa zje, tak sa neplytvá.

ivik4
18. máj 2024

😃🍿

alienkami
18. máj 2024

@h2 🎶 "jaký si to uděláš, takový to máš" 😁
Každý to robí trošku inak. My zakrúcame do "sladkej" kapusty, niekde zakrúcajú do kyslej, niekde do hroznových listov (ja som už plnila aj mangold - chutilo to inak, ale bolo to chutné. Výhodou je, že mangold sa dá plniť surový) ...niekto dáva hovädzie mäso, niekto bravčové alebo pol na pol, v čase núdze poslúži aj bravčové vo vlastnej šťave, lunch meat alebo mleté špekáčiky ...niekto dochucuje len soľou, čiernym korením a troškou papriky, iný dáva aj kôpor, cesnak...
Ako sa hovorí: "Keľo chižki, teľo variški" (koľko domácností, toľko varešiek)

1ryba
Odpoveď bola odstránená
oblecenie99
18. máj 2024

Iba som preletela diskusiu, hlásim sa z východu, kde je to tradičné, navyše slávnostné, svadobné a perfektne jedlo. Maďari dokonca pripravujú kapustu aj na Vianoce. Mimochodom, na druhý deň by som to jedla dupľom, lebo plnená kapusta chutí najlepšie na druhý deň. Plnená kapusta na dva dni je (teda bol) skvelý nápad. Kurča s ryžou ani rezeň nie sú vôbec slavnostnejsie či vhodnejšie. Nenechaj sa zdeptať.

h2
18. máj 2024

@oblecenie99 Autorka to varila včera, na dnešný obed. Čiže ak by to chcela ešte aj na nedeľu, to už by bolo nie len na druhý, ale aj na tretí deň od uvarenia.

sovica
18. máj 2024

@autorka, neboj sa, Nemci sú na kapustu vo všetkých podobách zvyknutí. Bude im to chutiť aj dva dni. Však keby niečo, spravíš niečo iné - nejaké rýchle jedlo. Nehádajte sa s mužom zbytočne za jedlo. Na návštevu sa máš tešiť, nie byť vystresovaná za jedlo.

guiseppinka
18. máj 2024

@h2 ak by si bola niekedy v PL, tak to skus tam... tam to podavaju aj so zemiakmi a omackou...

vierkainka
18. máj 2024

Mne osobne by to nevadilo.No možno to skus urobiť tak, že časť zabalis tvojej mame.Moze sa stať,ze budú mať z kapusty " tazobu" a vieš,potom by to uz druhý den ani nechceli,ale zo slušnosti zjedia.Situacii co sa môže udiať,je mnoho..🤷Skus napísať co mas doma k dispozícii aké suroviny a na základe toho by sa dalo vymyslieť nejaké aj jedlo ako plán B🙂
Hlavne sa nestresuj, máš malé dieťa.A uvarene máš,o hlade nebudú.A prinajhoršom donáška to istí.🙂

bluka2
18. máj 2024

@sovica podľa mňa iba na juhu Nemecka, na severe neviem, že by sa kapusta nejako veľmi jedla, či nie? Takže záleží…

estellas
18. máj 2024

@vierkainka Asi dnes mali ten obed lebo včera písala že zajtra prídu na obed.

vierkainka
18. máj 2024

@estellas ďakujem,to som prehliadla.🙄

sovica
18. máj 2024

@bluka2 Hmm, možno máš aj pravdu. Nejak som to neskúmala, ale áno, u nás na juhu (Stuttgart) kapusta ide na všetky možné spôsoby🙂

autor
18. máj 2024

Ani som tu uz nechcela pisat, lebo 90% komentarov ma tu uplne zdeptalo az tak, ze som sa s muzom pohadala a dobreze mi nevynadal, ze co sa bavim o jedle s neznamymi zenami, ktore vedia o nas velke nic a ze si tie vase slavnostne jedla, ktore tu boli vymenovane mozte varit pre svojich svokrovcov a rodicov.
Dobre teraz k teme…
Prisli, uz som mala prestrety slavnostne stol, ked uz to jedlo bolo o nicom.
Svokra hned, ze co som si robila so vsetkym starosti. Zacali sme jest, polievka mala uspech a pytala som sa ci teda vedia co budu jest druhe. A oni ze nie, ja uplna panika stres, chcelo sa mi vracat. To neprehanam. Kapusta bola ohriata polozena na stole, muz im nabral ja som im vysvetlila co to je. A cakala…ochutnali prve susto a ich reakcia bola oo wau.
Svokor si vypytal aj duplu, ale nemala som tolko ohriate nakolko som nevedela ci to vobec budu jest.
Tak som vytasila z chladnicky ten plny hrniec svokra na mna pozrela a hovorim jej, ze nech sa neboji zajtra to uz jest nebude, ze navarim nieco ine.
A svokor hned, ze co by som varila dalsie jedlo, ze si daju to iste nakolko je to velmi chutne.

bluka2
18. máj 2024

@sovica u nas, keď náhodou je niečo s kapustou raz za mesiac v robote, tak to nazvú bavorské niečo… 😂

bluka2
18. máj 2024

Autorka, super!!! A sorry za stresy!

nevenka
18. máj 2024

No tak vidis, dobre to dopadlo. A das recept? Moj muz ma rad kapustu na vsetky mozne sposoby, ale toto my nepozname.

luccija
18. máj 2024

Tak super to dopadlo a taký stres

h2
18. máj 2024

Autorka, super, naozaj sa teším. Som rada, že si napísala, bola som zvedavá. 😃