Varenie v MioMate

denike
5. mar 2014

Ahojte maminy, zaobstarala som si MioMat na varenie kasiciek, mliek, polievok a dzusov, pretoze sa u nas blizi obdobie dokrmovania. Chcem sa obratit na tie z Vas, ktore ho pouzivate, ci by ste mi vedeli poradit nejaky fajny receptik, ktory mate overeny aj mimo tych, ktore sa uvadzaju na stranke a nie len pre deti 🙂 budem rada, ked tu budeme moct nejake receptiky sharovat ;)

luthy
11. mar 2014

Ahoj, ja ho zatial nemam, ale premyslam, ze si ho kupim, hlavne kvôli tym mliekam. Chcem sa Ta spytat, ci si v nom uz nieco robila a ako si s nim spokojna.

denike
autor
11. mar 2014

zatial som toho stihla malo, ale sojove mlieko bolo vyborne, makove som dala odmerku maku ako sa pise v recepte, ale je to asi malo, takze je take riedke. Najblizsie mam v plane mlieko z ovsenych vlociek, to je vraj potom pouzitelne aj v kuchyni do varenia a vraj aj do kavy, tak neviem 🙂 no a polievky som robila mrkvovo-petrzlenovu a cukinovu a obe boli vyborne, kremove. dnes idem skusit sampionovu, tak snad tiez vyjde 🙂

luthy
12. mar 2014

@denike Ahoj, no vyzerá to fakt dobre. Inak ja si kupujem rastlinné mlieka v DM a potom z nich aj varím, takže ak nie je nejak veľmi osladené, tak určite môžeš použiť aj na varenie. Sójové je na varenie podľa mňa najlepšie, ale aj to ovsené, pretože sú také hustejšie.
Chcela som sa ešte opýtať, či sa ten MioMat dobre čistí a aký je vysoký. Veľmi sa mi páči, myslím, že si ho objednám. Kupovala si cez internet cez ich stránku?

cucu2
12. mar 2014

@denike vyzera to zaujimava vecicka, kolko to stoji?

denike
autor
12. mar 2014

@luthy ano, ja som kupovala cez tu ich stranku.. dodanie bolo rychle a bezproblemove. prekvapilo ma, ze je vacsi, ako som si myslela, na vysku ma 31 cm a obvod bez rucky 54 cm. umyva sa v pohode, su to len 2 diely, nadoba + vrchnak je vlastne aj motor aj mixer. urobi to vsetko velmi rychlo, napriklad dnes som robila fazulovo-mrkvovu polievku a cely proces mi trval 30 min aj s pripravou. a ked pouzijes do varenia sojove mlieko, necitit v jedle taku tu "sojovu chut"? inak DM na potraviny nie je najlacnejsia, takze ak take mliecka kupujes, tak tebe sa to urcite oplati, kedze soja v hodnote 1 € ti vystaci asi tak na 7 litrov mllieka @cucu stoji 139 € + 5,50 kurier

denike
autor
12. mar 2014

@cucu2 cena je 139 + 5,50 dorucenie

luthy
12. mar 2014

@denike Tak som ho práve objednala. Dík za tie rozmery, potrebovala som vedieť, či sa zmestí na kuchynskú linku pod poličku.
Veď to, že tie mlieka sú také drahé a my sme si na ne tak zvykli. Aj malá si na ne zvykla. Aj na tie polievky som zvedavá.
Ja tú sójovú chuť v polievke nejak necítim, možno záleží aj koľko dáš. Ja robím z neho aj prívarky a niekedy varím aj z ryžového, ale to z DM je dosť sladké. A ovsené a špaldové sú tiež úplne v pohode. Ale je možné, že som si už na to zvykla. Asi musíš vyskúšať a uvidíš.

denike
autor
12. mar 2014

@luthy tak ty ho evidentne vyuzijes 🙂 poskusaj, ako ti bude vyhovovat a ked ti vyjde nejaky fajny receptik, budem rada, ked ho sem zavesis, aby som sa mohla inspirovat.. ja si akurat pochutnavam na dnesnej fazulovo-mrkvovej, ktora je vyborna, ale aby nebola az tak prehnane zdrava, oprazila som na nu trochu parku 😀

luthy
15. mar 2014

No tak včera prišiel. Hneď som vyskúšala mandľové mlieko a je dobré. Len na pitie pre malú ho ešte raz cedím cez hustejšie sitko, ako je k MioMatu, aby bolo úplne hladké a tiež som jej ho trošku dochutila agáve sirupom. Celkom jej chutí.
Dnes som skúsila ryžovo-kokosovú kašu, ale tá nás neoslovila. Je príliš riedka a je je hrozne veľa, nemá ju kto dojesť a malej moc nechutila.
Dnes idem vyskúšať ešte polievku z mungo fazuliek, tak som zvedavá. Chcem sa Ťa spýtať, solíš až po uvarení?

denike
autor
15. mar 2014

ja som najskor solila po, ale potom som uz supla sol do suroveho, lebo sice by sa malo solit az na zaver, ale tusim sa tam ta sol tak nerozlezi.. takze ja budem asi na zaciatku.. mm akurat supe ovocie, idem skusit dzus, to som este zatial nestihla.. kolko si dala mandli? jednu odmerku? a kupila si lupane? alebo si ich obvarila a olupala sama?

denike
autor
15. mar 2014

dzus je super, az taky kremovy a to som tam dala iba 2 pomarance a 1 grep /a 2 lyzicky trstinoveho cukru/.. a trvalo to asi 3 minutky 🙂 parada

luthy
15. mar 2014

Mandlí som dala jednu odmerku. Ja kupujem nelúpané, zalejem vriacou vodou, chvíľku nechám postáť a potom idú ľahko ošúpať. Keď mám mlieko uložené v chladničke, musím pred použitím rozhrkať, lebo sa usadzuje.
Tak nabudúce aj ja možno posolím hneď na začiatku, lepšie sa tá soľ zapracuje. A cukor si do džúsu dávala tiež hneď, alebo až po rozmixovaní?
Inak polievka bola suprovská. Malej sme museli stále dokladať, tak jej chutila a aj nám. Namáčaš dopredu strukoviny, keď ideš robiť? Ja namáčam, len mi nie je jasné, že keď namočím odmerku, tak po namočení je ich oveľa viac, či je to v poriadku. Sa mi pri varení polievky orosil vrchnák.

luthy
16. mar 2014

Práve som spravila mlieko z lieskových orieškov a je super a k tomu aj krásne vonia. Mandľové sme už minuli, dala som z neho aj do omáčky, čo som varila. Ale toto lieskovcové je podľa mňa chutnejšie, ako mandľové a aj sa spraví rýchlejšie, lebo netreba šúpať.

denike
autor
18. mar 2014

idem sa podelit s novymi zisteniami 🙂 dnes som robila mlieko iba z ovsenych vlociek, neviem, ci si ho uz skusala, mne sa zdalo prilis slizke, chutovo nebolo vobec dobre, ale dala som ho takmer cele do bryndzovej polievky a krasne ju zahustilo, takze na tento ucel myslim ok.. a kedze nemalo uspech, tak som skusila este cisto sezamove a to je chutne, ale z jednej zarovnanej odmerky prilis riedke podla mna. pocuj, lieskovcov si dala jednu odmerku presne? chcem ho skusit, ale sa mi to zda strasne malo na to mnostvo.. okrem "mungovej" polievky si uz ziadnu neskusala? ja mam pripraveny porik, tak skusim por + zemiak, aka bude 🙂

luthy
20. mar 2014

Na to lieskovcové som dala jednu presne, ale až po vrch a mne sa zdalo, že to stačilo. Ale vody som dala tuším len po tú spodnú rysku. Okrem toho som robila sójové mlieko a z okary som potom skúsila tie hamburgery a to nám veľmi chutilo.
A robila som ešte mrkvovú polievku, len som dala len 2 mrkvy a prihodila cibuľu a dochutila som ju ešte citrónom a trochou oleja. Tiež bola dobrá.
Potom napíš, ako sa Ti vydarila tá pórová polievka a koľko si dala póru.

kaza76
15. apr 2014

Ahojte, aj ja uvazujem o kupe MioMatu, ale zatial som o nom okrem informacii na oficialnej stranke miomat,sk toho prilis vela na internete nenasla. Ako hodnotite jeho kupu - oplatilo sa?

denike
autor
22. apr 2014

ahoj, ja ho mam uz nejaky piatok, u nas frci hlavne na polievky, lebo ani predtym sme neboli na rastlinne mlieka, tuto kolegyna luthy si ich pochvaluje, lebo predtym ich kupovali za drahy peniaz... zalezi na tom, na co ho chces. ja som ho kupovala kvoli prikrmom, ku tym u nas este nedoslo.. myslim, ze je to dobry pomocnik, ja by som ho kupila znovu. a mas pravdu, je toho velmi malo na nete, ale po chvili si najdes svoje recepty, ja uz to tam hadzem hlava-nehlava 🙂

kaza76
23. apr 2014

@denike Chcela by som skusit vyrabat rastlinne mlieka (tiez kupujeme za drahy peniaz🙂, ale samozrejme vyskusat aj ostatne - polievky, kase, no a urcite aj smoothies a koktaily - a v nich zamaskovat dcere zeleniny a ovocia, co velmi nemusi (to by som si rada aj pre seba vyrabala🙂.
Doma mam dost neschopny mixer, ten zvlada poriadne len bananovy koktail, tak rozmyslam, ci investovat do lepsieho alebo skusit toto...len nam sa uz kopia doma nepouzivane veci ako parny hrniec, pekaren chleba,
tak riesim, ci miomat nedopadne casom rovnako... 😕

janulikds
8. máj 2014

Pred nejakým časom som si aj ja Miomat kúpila a musím povedať, že je úžasný. Robím v ňom všetko - smoothies, rôzne mlieka, polievky...kaše som ešte neskúšala, ale ostatné super! Polievka má oveľa lepšiu chuť ako uvarená v hrnci, mlieka som tiež kupovala v dm, teraz si ich robím doma. Takže sa teším a doporučujem 🙂

denike
autor
9. máj 2014

@kaza76 @janulikds baby, to sa tesim, ze mame dalsie nove miomatacky 🙂 dajte prosim recept na smoothies, ja som to este nerobila a rada skusim! vopred vdaka!!!

radka444
16. máj 2014

Tak som si aj ja dnes objednala Miomat. Rozmýšľala som, či sa oplatí, či mi ho vôbec treba a či sa nezaobídem aj bez neho a asi by som sa zaobišla, ale o pár mesiacov začíname prikrmovať a ja som začala so zdravým stravovaním, v ktorom by som rada pokračovala, takže taký pomocník mi ho verím uľahčí a bude ma motivovať, aby som neskĺzla späť do starých koľají 🙂 Teším sa hlavne na rastlinné mlieka a na kaše, ale isto skúsim aj polievky a smoothies teraz na leto 🙂

luthy
17. máj 2014

Ahojte, pozerám, že nás tu už pomaly pribúda 🙂
Tak ja som si Miomat kúpila hlavne kvôli rastlinným mliekam, ale veľa ho využívam aj na polievky. Všetko si do neho šupnem, potom idem s malou von a hneď keď sa vrátim domov ho zapnem a kým sa poprezliekame, polievka je hotová. Veľmi mi to šetrí čas. Cez týždeň už varím len miomatové polievky.
A na mlieka je super. Ale podľa mňa, na pitie sú najlepšie z orieškov a semienok a na varenie používam zas obilninové, najčastejšie pšenové a tiež sójové - je hustejšie a lacnejšie ako orieškové. Keď chcem niečo variť, piecť a nemám mlieko, šup zapnúť Miomat a o chvíľu je mlieko hotové. Nemusím bežať do obchodu.
A na stránke postupne pribúdajú aj recepty.

janulikds
18. máj 2014

@denike zo začiatku som hľadala na nete rôzne kombinácie, ale väčšinou som nemala doma všetko, čo tam dávali, tak som vždy niečo vynechala, pridala...🙂 teraz ráno vstanem, pozriem, čo doma mám a kombinujem 🙂
Dávam tam takmer vždy banán, lebo ten smoothie zahustí a ak robím zelené smoothie, dá mu aj chuť - keby som tam nedala banán, nedalo by sa to vypiť 🙂 Najviac mi chutí kombinácia - banán, mango, pomaranč (dnes som pridala aj jahôdky a prášok z acai) - mňam 🙂. Ale super je aj zelené smoothie z rôznych listov šalátu, špenátu , zelený jačmeň, chlorela, uhorky ( + jablko, banán - pre chuť). Alebo kombinácia kiwi a uhorka, to je tiež veľmi chutné. Skúšala som aj smoothie z banánov a orieškov - mandle, kešu (alebo iné) ale tie som si na noc namočila, aby boli mäkkšie. V podstate sa dá všetko zmixovať, aj bylinky- napr mäta dáva úžasnú chuť. Len si treba dávať pozor, aby sa pili na prázdny žalúdok - nie po jedle, lebo potom môže prísť k nadúvaniu - vlastná skúsenosť :( Ak má niekto nejaké tipy na smoothie kombinácie rada sa inšipirujem 🙂

denike
autor
19. máj 2014

@janulikds fiiiha, tak mam naozaj siroke spektrum moznosti 🙂 dakujem pekne za vela tipov, a prosim, kolko tam toho davas? tak do tretiny alebo menej? a dolievas to vodou? alebo aj mliekom? dakujem, uz sa tesim, ako nieco skusim - lakaju ma tie zelene smoothies - ako pre shrecka ;)
@luthy nemas nejaku specialnu polievocku, taku tvoju topku? ja stale robim dookola len porovu, sampionovu, brokolicovu a rada by som skusila nieco new.. potesim sa inspiracii od teba 😉

luthy
19. máj 2014

@denike Ja väčšinou varievam polievky z receptov na stránke Miomatu. Ešte som nevyskúšala všetky, ale z tých, čo som skúšala mám najradšej polievku z červenej šošovice a po dovarení do nej pridávam ešte trochu citrónovej šťavy.
A potom varievam ešte takú - čo nájdem doma - rôznu zeleninu (napr. cuketa, mrkva, petržlen, zeler, kaleráb a pór) spolu cca 370 g + cibuľa, strúčik cesnaku a niekedy pridám aj ovsené vločky.
Polievka, ktorá sa mi neosvedčila bola baklažánová - nebola príliš chutná.
Skúšala som robiť aj hrachovú kašu, len som miesto 3 odmeriek dala 4 a bola príliš hustá, ale inak bola dobrá a bez práce. No pridala som do nej aj cesnak.
Skúšala som aj makové mlieko, ale keďže si písala, že bolo slabé, pridala som o pol odmerky viac maku a je to jedno z mojich obľúbených mliek.

janulikds
21. máj 2014

@denike čo sa týka množstva - dodržiavam zásadu viac vody ako surovín🙂 Snažím sa dať čo najviac surovín, aby to bolo fajné, husté, keďže to bývajú moje raňajky . Dopĺňam to vodou, mliečko nepijem... Ale videla som recepty aj na smoothie s jogurtom. A zelené smoothie sú supeeer 🙂

macusikkk
22. máj 2014

My ho máme doma asi 3 dni, tak že zatiaľ skúšame. dnes sme robili sojové mlieko, kotré sa mi z jednej odmerky zdalo velmi vodové a teda mi nechutilo, tak sme urobili experiment ochutene mlieko. pokrajala som dva banany a a pridala to sojove mlieko a a zvolila program juice mix, aby len ten banan rozmixovalo v mlieku. bolo očosi hustejšie, tak možno stačí aj jeden ale chuť bola dobra..nabuduce skusim jahodove 🙂

karolko1967
20. aug 2014

no ja už tiež mám ten prístroj a mlieka nám , chutia, hlavne dcére, ryžovo kokosové sme skúšali, aj mandľové, zajtra idem na pohánkové, tak uvidím, a ked už budem vo varení dobrá, skúsim aj ovocné polievky, tie totiž milujem ja 😔 z ryže som dala jednu odmerku a kokosu polovicu

monikaken
23. sep 2014

ahojte...chcem túto mašinu a vy,ktorí ho máte už vyskúšaný, viete na neho zanadávať, teda niečo negatívne?vĎaka, alebo je fakt tak super, že dnes objednávam🙂

monikaken
24. sep 2014

@denike Ahoj, chcem túto mašinu a vieš mi niečo na neho zanadávať, teda niečo negatívne?vĎaka, alebo je fakt tak super, že dnes objednávam...a dal by sa tam spraviť puding?skúšala si aj ovocné mlieko? ak áno, s akou kombináciou...?