icon

Varíte každý deň?

20. sep 2025

Tie, čo chodíte do práce, a nie ste doma na materskej, varíte doma každý deň? Ja väčšinou v nedeľu navarím tak, aby sme mali s mužom ešte v pondelok do práce, potom ešte v stredu alebo vo štvrtok nejaké rýchle jedlo, ktoré máme do práce na druhý deň. Zvyšok týždňa vykryjeme donáškou alebo si niečo kúpime v potravinách ako bagetu, šaláty a pod. na obed. Moju svokru to veľmi poburuje, že potom si jej syn nemá čo zobrať do práce na jedenie. Že ona varila denne v mladosti. Vtedy ale neboli donášky a denné menu. Môjmu mužovi je to jedno, alebo už rezignoval, neviem. No popravde, keď prídem o 17.00 z práce, nemám chuť ešte stáť pri hrncoch do večera. Varím hlavne cez víkend. Dcéra sa stravuje v škole. Ako to máte vy? Som až taká lenivá?

lauricka
21. sep 2025

Neviem, prečo by som takéto vecisla riešiť do svokrou. Každého vec, ako sa stravuje. Tiež ma nezaujíma, ako sa stravuje svokra alebo ktokoľvek. A nie, nevaríme každý deň. V škole a v práci máme obedy a varíme keď sa nám chce.

anonym_a234ce
21. sep 2025
@anonym_autor

@dolly_xd tak ďakujem 😁 No čo už so mnou lemrou lemravou, nebude zo mňa tip top gazdinka asi

@anonym_autor tak to sme lenivé dve 🤣 a presne, to nie len "za pol hodku" navariť, tie veci treba nakúpiť, a potom aj umyť a upratať. Všetci vidia len ako velice usetria, ale pravda to nie je. Pre mňa je prednejší čas s rodinou ako ušetrené 3€ oproti donáške, keď už je to nevyhnutné. Nemám problém urobiť nejaké palacinky alebo špagety ale iné variť skratka nebudem. Teplé jedlo mame v praci a skole. A potom ze su ľudia tlsti, keď sa napchavaju ešte aj večer.

anonym_8c769f
21. sep 2025
@anonym_a234ce

@anonym_autor tak to sme lenivé dve 🤣 a presne, to nie len "za pol hodku" navariť, tie veci treba nakúpiť, a potom aj umyť a upratať. Všetci vidia len ako velice usetria, ale pravda to nie je. Pre mňa je prednejší čas s rodinou ako ušetrené 3€ oproti donáške, keď už je to nevyhnutné. Nemám problém urobiť nejaké palacinky alebo špagety ale iné variť skratka nebudem. Teplé jedlo mame v praci a skole. A potom ze su ľudia tlsti, keď sa napchavaju ešte aj večer.

@anonym_a234ce a tie palacinky a špagety maju akú výživovú hodnotu?🤣muka a múka každé jedlo čo si objednás je min 10-12 eur.Daj to x 4, lebo mám dve deti v puberte a sú hladní.Obed v skole ani nerátam, že ich zasýti.Zeny sú lenivé a nechce sa im variť to je pravda.

anonym_8c769f
21. sep 2025

@anonym_autor bageta a šaláty a potom, že máme prvenstvo v rakovine hrubého čreva.Vobec nejde o ušetrenie, ale o to, že viem čo jem.

angelous1991
21. sep 2025

Ja varím viac menej každý alebo každý druhý deň ale mňa to baví . Aj keď síce stojím každý deň v práci ale ja si pri tom aj oddýchnem

anonym_2c7fcf
21. sep 2025
@anonym_03f73a

@anonym_2c7fcf pozdielas prosim nejake z tych indickych receptov?🙏

@anonym_03f73a najčastejšie robíme curry na rôzne spôsoby - chicken, red lentil, chickpeas... chicken biryani, vegetable kurma, chicken kurma... pozri si recepty na YT máme ich radi pikantnejšie, ale koreniny si môžeš prispôsobiť podľa seba.

autor
21. sep 2025
@anonym_8c769f

@anonym_autor bageta a šaláty a potom, že máme prvenstvo v rakovine hrubého čreva.Vobec nejde o ušetrenie, ale o to, že viem čo jem.

@anonym_8c769f tak bagetu som uviedla ako príklad, ale tú si fakt kúpim 1-2x mesačne a to tú so zeleným šalátom a kuracími nugetami, chlap možno častejšie, ale tak je to chlap, tomu nevysvetlíš, ten je aj horšie veci, ako klobásy a slaninu, rôzne mastné kolená, čo ja neznášam. Napríklad takí kamionisti žijú len na bagetách. Myslím, že napriek všetkému sa stravujem zdravo, a šaláty som myslela César šalát, ten si kupujem hotový v Bille alebo objednávam u nás v bufete.

anonym_8c769f
21. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_8c769f tak bagetu som uviedla ako príklad, ale tú si fakt kúpim 1-2x mesačne a to tú so zeleným šalátom a kuracími nugetami, chlap možno častejšie, ale tak je to chlap, tomu nevysvetlíš, ten je aj horšie veci, ako klobásy a slaninu, rôzne mastné kolená, čo ja neznášam. Napríklad takí kamionisti žijú len na bagetách. Myslím, že napriek všetkému sa stravujem zdravo, a šaláty som myslela César šalát, ten si kupujem hotový v Bille alebo objednávam u nás v bufete.

@anonym_autor tak to je v poriadku, keď ta bageta je so šalátom🤣ale na nej majonéza a vyprážané nugetky.Kamonisti chodia jesť na pumpy natoľko vedia, že zdravie je dôležité.A ty asi nie si na ceste 14 dni.Ani sa nedivím, že muž sa natlači klobásou a slaninou, keď je hladný.Malokedy má svokra pravdu, ale teraz to je na mieste.Radsej nechcem vedieť čo jedáva dcéra guličky s mliekom, alebo krupicnu kašu?

anonym_8fb124
Autor odpoveď zmazal
anonym_e3926a
21. sep 2025

Moja svokra ani nevie čo jeme. Nerozumiem prečo všetko svokrám a matkám vešiate na nos a potom sa jedujete, že vám do toho pindajú. A po druhé variť môže aj tvoj chlap a môžete sa striedať. Snáď mu ruky neodpadnú.

michaela329
21. sep 2025
@anonym_8fb124
Odpoveď bola zmazaná

@anonym_8fb124 mňa to inak tiež pobavilo... kamaráti v UK obvykle jedia donášku a ja vlastne nepoznám nemca, čo by po obede v práci ešte doma varil, obvykle jedia suché večere 😀

anonym_8c769f
21. sep 2025
@anonym_8fb124
Odpoveď bola zmazaná

@anonym_8fb124 mám rodinu v IT, De a varia úplne bežne.V nedelu chodia na rodinný obed do reštaurácie.Taliani varia vždy večere, ak majú deti.

autor
21. sep 2025
@anonym_8c769f

@anonym_autor tak to je v poriadku, keď ta bageta je so šalátom🤣ale na nej majonéza a vyprážané nugetky.Kamonisti chodia jesť na pumpy natoľko vedia, že zdravie je dôležité.A ty asi nie si na ceste 14 dni.Ani sa nedivím, že muž sa natlači klobásou a slaninou, keď je hladný.Malokedy má svokra pravdu, ale teraz to je na mieste.Radsej nechcem vedieť čo jedáva dcéra guličky s mliekom, alebo krupicnu kašu?

@anonym_8c769f tak tu už ale miešaš piate cez deviate. Kde berieš istotu, že aj tí, čo varia doma, varia len zdravo? Myslíš, že nikto z tých, čo sa prihlásili, že varia denne, nevyprážajú rezne a nerobia majonézové šaláty? Tá trocha majonézy na mojich 2 bagetách mesačne je skutočne najmenší problém. A muž jedával slaninu a klobásy už doma u maminky za slobodna, je to typický chlap z dediny, kde bývali zabíjačky a podobné záležitosti. Zhodou okolností sme boli včera u svokrovcov na oslave a servírovali sa gastro zážitky ako mastné bravčové koleno a zabíjačková pečienka a keď som si nedala, svokra len skonštatovala, že neviem, čo je dobré. Zapražené omáčky, langoše, toto je jej kuchyňa…keď si ju už tak obhajuješ.

anonym_d72438
21. sep 2025
@anonym_8c769f

@anonym_8fb124 mám rodinu v IT, De a varia úplne bežne.V nedelu chodia na rodinný obed do reštaurácie.Taliani varia vždy večere, ak majú deti.

@anonym_8c769f to ze tam mas rodinu neznamena ze to tak robia vsetci. Napriklad v takom Anglicku urcite nevaria kazdy den. V juznych krajinach je zvykom varit rychle jednoduche jedla. V severskych aj na 2-3 dni.

anonym_d72438
21. sep 2025
@anonym_autor

@anonym_8c769f tak tu už ale miešaš piate cez deviate. Kde berieš istotu, že aj tí, čo varia doma, varia len zdravo? Myslíš, že nikto z tých, čo sa prihlásili, že varia denne, nevyprážajú rezne a nerobia majonézové šaláty? Tá trocha majonézy na mojich 2 bagetách mesačne je skutočne najmenší problém. A muž jedával slaninu a klobásy už doma u maminky za slobodna, je to typický chlap z dediny, kde bývali zabíjačky a podobné záležitosti. Zhodou okolností sme boli včera u svokrovcov na oslave a servírovali sa gastro zážitky ako mastné bravčové koleno a zabíjačková pečienka a keď som si nedala, svokra len skonštatovala, že neviem, čo je dobré. Zapražené omáčky, langoše, toto je jej kuchyňa…keď si ju už tak obhajuješ.

@anonym_autor ja ti poviem takto. Tu na MK je vela zien uplne super, vserko stihaju a maju dokonalu rodinu.
Ja som napriklad odmietla sa doobeda pred poobednou motat s varenim. Pre mna recept do pol hodiny ma byt aj uvareny do pol hodiny. Nie ze pol hodinu pripravujem a dve hodiny varim 😂. Pokial ma dcera stravu v skole je vsetko v poriadku.
My sme v podstate fungovali a fungujeme tak isto. Cez vikend navarim. Cez tyzden vacsinou nieco jednoduche. Zalezi ako sme na tom s casom. A nam chuti pecivo. Cize s nim na veceru nemame problem. A samozrejme obcas mame aj parky, tlacenku a podobne. Vcera sme si objednali indiu lebo nam nebolo najlepsie a nikomu sa nechcelo varit (sice nerada objednavam kvoli financiam ale tak raz za cas to zvladneme). Kupujem hlavne vela ovocia a zeleniny. Ak sa hovori vsetkeho vela skodi. Ked si das za mesiac dve bagety je to v pohode. Ked ju budes jest dva krat v tuzdni asi to ok nebude. A krupicova kasa je uplne v pohode 😁. A mimochodom keby sa muzovi nepaci ma tiez dve ruky. 😁

joannita
21. sep 2025

@anonym_autor varím na 3 dní, takže cca 2x do týždňa. Mám kolegyne ktoré nevrátia vôbec a je to podľa mňa úplne v poriadku.
Svokru by som poslala do prdele jednou vetou.

anonym_d72438
21. sep 2025
@joannita

@anonym_autor varím na 3 dní, takže cca 2x do týždňa. Mám kolegyne ktoré nevrátia vôbec a je to podľa mňa úplne v poriadku.
Svokru by som poslala do prdele jednou vetou.

@joannita toto presne poznam. Robila som vo velkom korporate a na prstoch ruky by som zratala tie zeny co varili kazdy den. Ja ked som sa pytala co budu varit bud mali navarene z predosleho dna alebo vikendu alebo nevarili. Pripadne ak isli varit tak zas nieco aspon na dva dni. Proste nikto nemal energiu kazdy den nieco po praci vyvarat.

smilingwoman
21. sep 2025
@anonym_d72438

@anonym_autor ja ti poviem takto. Tu na MK je vela zien uplne super, vserko stihaju a maju dokonalu rodinu.
Ja som napriklad odmietla sa doobeda pred poobednou motat s varenim. Pre mna recept do pol hodiny ma byt aj uvareny do pol hodiny. Nie ze pol hodinu pripravujem a dve hodiny varim 😂. Pokial ma dcera stravu v skole je vsetko v poriadku.
My sme v podstate fungovali a fungujeme tak isto. Cez vikend navarim. Cez tyzden vacsinou nieco jednoduche. Zalezi ako sme na tom s casom. A nam chuti pecivo. Cize s nim na veceru nemame problem. A samozrejme obcas mame aj parky, tlacenku a podobne. Vcera sme si objednali indiu lebo nam nebolo najlepsie a nikomu sa nechcelo varit (sice nerada objednavam kvoli financiam ale tak raz za cas to zvladneme). Kupujem hlavne vela ovocia a zeleniny. Ak sa hovori vsetkeho vela skodi. Ked si das za mesiac dve bagety je to v pohode. Ked ju budes jest dva krat v tuzdni asi to ok nebude. A krupicova kasa je uplne v pohode 😁. A mimochodom keby sa muzovi nepaci ma tiez dve ruky. 😁

@anonym_d72438 áno presne navarene, upratané, full time job, 5krat cvicenie, plnohodnotné venovanie deťom atď atď... honba za dokonalostou. My varíme casto ale isto nie denne.max na 2 dní. Občas si mrazim hotové jedlo maso na stave alebo so zeleninou. Prilohu dovarim. A rychlovky sú pre mňa napríklad plnená tortila, šaláty zeleninové, cestovinový, kus kus s niecim. Väčšinou mam doma cotage, tuniaka, vajíčka, ryba a to nejak zakomponujem. Ak idem na obed vždy si dám niečo co nerobievam doma resp.sa mi to tak nevydari (India,Čína). Ono vždy ide niečo na úkor niečoho ineho... ak sa autorka radšej pôjde prejsť s detmi, alebo venovať sa nejakému koníčku , podľa mňa je to úplne v pohode. Alebo si len trochu oddýchnuť, akoby človek musel fungovať stále na 150 Percent . . Len do kedy sa dá udržať také tempo.

joannita
21. sep 2025
@anonym_d72438

@joannita toto presne poznam. Robila som vo velkom korporate a na prstoch ruky by som zratala tie zeny co varili kazdy den. Ja ked som sa pytala co budu varit bud mali navarene z predosleho dna alebo vikendu alebo nevarili. Pripadne ak isli varit tak zas nieco aspon na dva dni. Proste nikto nemal energiu kazdy den nieco po praci vyvarat.

@anonym_d72438 treba si priority určiť v živote. Ja radšej idem do fitka po robote a jem 3 dní to isté. Alebo sa radšej venujem deťom.
Pred covidom som cez týždeň nevarila vôbec. Potom som si nejak zvykla nosiť si obedy z domu.
Každému ako vyhovuje a je to ok.

anonym_2c7fcf
21. sep 2025
@anonym_8fb124
Odpoveď bola zmazaná

@anonym_8fb124 ty TREPEŠ. V UK zamestnanci nedostávajú žiadne peniaze ani stravné lístky na obedy. Väčšinou si kupujú sendviče, šaláty... populárny je "meal deal" má ho každý supermarket, drogéria... v ponuke, preto má "väčšina" rodín hlavné jedlo varenú večeru. Vážne nechápem ako môže matka kŕmiť deti 2-3 dňovým jedlom, teraz chápem prečo majú oslabenú imunitu, alergie... ale ako sa tu píše, každý má iné priority, zdravie detí to zrejme nieje.

hopsas
21. sep 2025

@anonym_autor áno varím. A niekedy aj viac jedál naraz lebo každý má nejaké iné alergie. Bavi ma to a z prace prichádzam okolo 18.00 varím hocikedy až do 22./00. Popritom mám nejaký podcast alebo telku. Pre mňa je to relax. Aká je to práca keď sa to vari aj tak samé v hrnci? Šak ja len krájam v podstate. U nás je to ale tak že varím takto veľa cez týždeň do práce ale cez víkendy len výnimočne, cez víkendy sme často von tak sa stravujem v reštauráciách.

anonym_f9908d
21. sep 2025

Keď mám 12 stku,deťom vari mama.ked som doma dva dni ,alebo tri,každý deň niečo iné varím.mame radi čerstvo uvarené.moja chýba,tak som aj deti naučila,😢

hrasocek12
22. sep 2025

Varenie až tak nehrotím. Niekedy uvarím na dva dni. Niekedy na 1 ,podľa toho ako rýchlo sa zje. Nikdy som neriešila nikoho názor. Je to vec toho,ako to vyhovuje vám.

zuzana76
22. sep 2025
@smilingwoman

@anonym_d72438 áno presne navarene, upratané, full time job, 5krat cvicenie, plnohodnotné venovanie deťom atď atď... honba za dokonalostou. My varíme casto ale isto nie denne.max na 2 dní. Občas si mrazim hotové jedlo maso na stave alebo so zeleninou. Prilohu dovarim. A rychlovky sú pre mňa napríklad plnená tortila, šaláty zeleninové, cestovinový, kus kus s niecim. Väčšinou mam doma cotage, tuniaka, vajíčka, ryba a to nejak zakomponujem. Ak idem na obed vždy si dám niečo co nerobievam doma resp.sa mi to tak nevydari (India,Čína). Ono vždy ide niečo na úkor niečoho ineho... ak sa autorka radšej pôjde prejsť s detmi, alebo venovať sa nejakému koníčku , podľa mňa je to úplne v pohode. Alebo si len trochu oddýchnuť, akoby človek musel fungovať stále na 150 Percent . . Len do kedy sa dá udržať také tempo.

@smilingwoman tak kazdy ma svoje priority, ja necvicim, deti mam uz velke a potrebuju jest, syn ma 188 cm a zje toho vela, dalsi syn ma celiakiu, pre mna sucha strava nie je dobra na zaludok, varim. Radsej uprednostnim varenie a pokojne najedenie sa, ako sa pachtit za niecim inym. Upratane podla potreby, je cisto, ale nevysavam kazdy den. Dali sme tu namety, co sa da uvarit relativne bez roboty a cisto, nie sice za 20 minut, ale nepotrebuje to ziaden dozor a vari sa same. Je to o prioritach.

zuzana76
22. sep 2025

A tiez neviem, preco maju vsetci pocit, ze zena, ktora denne vari, tak je upachtena a ustvana. Spominala som pecenu zeleninu na plechu s dressingom, tak to mi priprava fakt trva do 20 minut, dam to piect, nastavim casovac, obcas skontrolujem a uz len sedime s muzom na terase a dame pivo, alebo kavu a debatime. Po veceri muz naplni umyvacku a hotovo. Ziadna extra robota. Dnes budem robit fasirky 🙂, ano, s tym sa pobavkame, ale obali to mladsi syn a ja dam vyprazat. Navyse ten pocit, ked sa dobre najedia, je na nezaplatenie. Oni su statsní. A nie, nie sme tucní, jeme s mierou, len starsi syn nabera na hmotnosti a cvici, tak ten si dost kontroluje stravu. On si da este aj tvaroh s ovocim navyse a podobne veci, to si pripravi sam.

anonym_987b19
22. sep 2025
@zuzana76

A tiez neviem, preco maju vsetci pocit, ze zena, ktora denne vari, tak je upachtena a ustvana. Spominala som pecenu zeleninu na plechu s dressingom, tak to mi priprava fakt trva do 20 minut, dam to piect, nastavim casovac, obcas skontrolujem a uz len sedime s muzom na terase a dame pivo, alebo kavu a debatime. Po veceri muz naplni umyvacku a hotovo. Ziadna extra robota. Dnes budem robit fasirky 🙂, ano, s tym sa pobavkame, ale obali to mladsi syn a ja dam vyprazat. Navyse ten pocit, ked sa dobre najedia, je na nezaplatenie. Oni su statsní. A nie, nie sme tucní, jeme s mierou, len starsi syn nabera na hmotnosti a cvici, tak ten si dost kontroluje stravu. On si da este aj tvaroh s ovocim navyse a podobne veci, to si pripravi sam.

@zuzana76 a taká pečená zelenina vám aj stačí ako jedlo?

marceeila
22. sep 2025

Tak ja varím v nedelu a to máme ešte na pondelok a aj utorok. Potom varím zase na dva dni a v piatok máme napríklad len polievku a tá ostane na sobotu. Takže v sobotu niečo rýchle k tomu.

zuzana76
22. sep 2025
@anonym_987b19

@zuzana76 a taká pečená zelenina vám aj stačí ako jedlo?

@anonym_987b19 na veceru ano, bataty, korenova zelenina, zemiaky, k tomu dressing a niekedy k tomu urobim aj kuracie prsia na panvici. Ale ked maju vsetci obed v skole a v praci ako vecera nam to staci. Ale syn si aj rak urobi este tvaroh s ovocim, pripadne vypije liter mlieka. Mne to staci uplne, lahka vecera po ktorej ma neboli zaludok. Niekedy urobim len sytejsiu polievku napr gulasovu, to tiez kupim uz nakrajane maso v kauflande, nacistim len zemiaky, dam maly pretlak, zeleninu a varim a neriesim. Po dochc hodinach skontrolujem a necham podla potreby este bublat. Veceriame okolo 19:00-20:00. Alebo sosovicovu, alebo rychly privarok cuketovy s vajcom, alebo spenatovy privarok a k tomu varene zemiaky, kuracie prsia na pasiky osmahnute na panvici. Nezahustujem mujlu, ale bud rozmixovanym zemiakom, alebo lukiricnym ci zemiakovym alebo tapiokovym skrobom. Su to celkom lahke jedla, naozaj sa nenarobim a pre mna je ta vecera nenahraditelna. Ak by som si dala parok, chlieb so salamom, ci nieco ine taketo, tak by mi bolo tazko.

autor
22. sep 2025
@zuzana76

@anonym_987b19 na veceru ano, bataty, korenova zelenina, zemiaky, k tomu dressing a niekedy k tomu urobim aj kuracie prsia na panvici. Ale ked maju vsetci obed v skole a v praci ako vecera nam to staci. Ale syn si aj rak urobi este tvaroh s ovocim, pripadne vypije liter mlieka. Mne to staci uplne, lahka vecera po ktorej ma neboli zaludok. Niekedy urobim len sytejsiu polievku napr gulasovu, to tiez kupim uz nakrajane maso v kauflande, nacistim len zemiaky, dam maly pretlak, zeleninu a varim a neriesim. Po dochc hodinach skontrolujem a necham podla potreby este bublat. Veceriame okolo 19:00-20:00. Alebo sosovicovu, alebo rychly privarok cuketovy s vajcom, alebo spenatovy privarok a k tomu varene zemiaky, kuracie prsia na pasiky osmahnute na panvici. Nezahustujem mujlu, ale bud rozmixovanym zemiakom, alebo lukiricnym ci zemiakovym alebo tapiokovym skrobom. Su to celkom lahke jedla, naozaj sa nenarobim a pre mna je ta vecera nenahraditelna. Ak by som si dala parok, chlieb so salamom, ci nieco ine taketo, tak by mi bolo tazko.

@zuzana76 takže varíš 2 teplé jedlá denne? Či len večere?

zuzana76
22. sep 2025
@anonym_autor

@zuzana76 takže varíš 2 teplé jedlá denne? Či len večere?

@anonym_autor niekedy varim jedno, niekedy az tri teple jedla, podla toho na co mame chut, ak je syta polievka, som viac zaneprazdnena, tak varim len jedno jedlo, ked mam volnejsi den, tak urobim aj tri, polievka a dve druhe jedla. Pripadne ako teraz, zistala nam zo vcera plnena paprika, tak obed som mala to a na veceru tie fasirky. Syn sa dnes tiez odhlasil zbobeda v skole, lebo to nema rad, tak si da tiez doma.