Varíte každý deň?
Tie, čo chodíte do práce, a nie ste doma na materskej, varíte doma každý deň? Ja väčšinou v nedeľu navarím tak, aby sme mali s mužom ešte v pondelok do práce, potom ešte v stredu alebo vo štvrtok nejaké rýchle jedlo, ktoré máme do práce na druhý deň. Zvyšok týždňa vykryjeme donáškou alebo si niečo kúpime v potravinách ako bagetu, šaláty a pod. na obed. Moju svokru to veľmi poburuje, že potom si jej syn nemá čo zobrať do práce na jedenie. Že ona varila denne v mladosti. Vtedy ale neboli donášky a denné menu. Môjmu mužovi je to jedno, alebo už rezignoval, neviem. No popravde, keď prídem o 17.00 z práce, nemám chuť ešte stáť pri hrncoch do večera. Varím hlavne cez víkend. Dcéra sa stravuje v škole. Ako to máte vy? Som až taká lenivá?
@zuzana76 takže varíš 2 teplé jedlá denne? Či len večere?
@anonym_autor niektore jedla mi ihrievane nevadia, ako napr spominana paprika, alebo kolozvarska kapusta alebo gulas, ten je este lepsi na druhy den. Ale su jedla, ktore navarim len tak, aby sa aj hned zjedli.
@anonym_autor a to este tento mesiac fungujeme v rezime, ze na skusku varim aj bratovi, ten sa tiez zastavi po obed, lebo jeho manzelka tiez preferuje suche vecere a jeho bolieva zaludok a ziada sa mu vára. Tak sme sa takto dohodli, ze myslim aj an neho a ked pride, tak mu nalozim do obedara. Chodieva okolo vecera, takze to ma este aj teple. On si nema cas varit, lebo je fakt velmi pracovne zaneprazdneny.
@anonym_autor a to este tento mesiac fungujeme v rezime, ze na skusku varim aj bratovi, ten sa tiez zastavi po obed, lebo jeho manzelka tiez preferuje suche vecere a jeho bolieva zaludok a ziada sa mu vára. Tak sme sa takto dohodli, ze myslim aj an neho a ked pride, tak mu nalozim do obedara. Chodieva okolo vecera, takze to ma este aj teple. On si nema cas varit, lebo je fakt velmi pracovne zaneprazdneny.
@zuzana76 A to aj chodíš popri tom do práce? Akú máš pracovnú dobu? Máš home office?
@anonym_d72438 áno presne navarene, upratané, full time job, 5krat cvicenie, plnohodnotné venovanie deťom atď atď... honba za dokonalostou. My varíme casto ale isto nie denne.max na 2 dní. Občas si mrazim hotové jedlo maso na stave alebo so zeleninou. Prilohu dovarim. A rychlovky sú pre mňa napríklad plnená tortila, šaláty zeleninové, cestovinový, kus kus s niecim. Väčšinou mam doma cotage, tuniaka, vajíčka, ryba a to nejak zakomponujem. Ak idem na obed vždy si dám niečo co nerobievam doma resp.sa mi to tak nevydari (India,Čína). Ono vždy ide niečo na úkor niečoho ineho... ak sa autorka radšej pôjde prejsť s detmi, alebo venovať sa nejakému koníčku , podľa mňa je to úplne v pohode. Alebo si len trochu oddýchnuť, akoby človek musel fungovať stále na 150 Percent . . Len do kedy sa dá udržať také tempo.
@smilingwoman to nie je o dokonalosti a predhanani sa zien kto je viac tip-top. Ja varim denne, varim rano. Do roboty odchadzam 7:15 hod. Deti mam starsie, cvicim ale napr. na upratovanie mam pani, urcite by som este nestihala pulirovat domacnost. Upracem povrchovo ale dokladne upratovanie urobi pani. Su to priority, mna vobec nemrzia peniaze za upratovanie ale co by ma velmi mrzelo to by bola “nekvalitna strava” ( nazvime to akokolvek).
@zuzana76 A to aj chodíš popri tom do práce? Akú máš pracovnú dobu? Máš home office?
@anonym_autor a okrem toho, ze som pracovala ako ucitelka, este som aj studovala externe strednu skolu, kvoli zivnosti. To som v juni skoncila, tak ako aj moj pracovny pomer ako zamestnanec.
@smilingwoman to nie je o dokonalosti a predhanani sa zien kto je viac tip-top. Ja varim denne, varim rano. Do roboty odchadzam 7:15 hod. Deti mam starsie, cvicim ale napr. na upratovanie mam pani, urcite by som este nestihala pulirovat domacnost. Upracem povrchovo ale dokladne upratovanie urobi pani. Su to priority, mna vobec nemrzia peniaze za upratovanie ale co by ma velmi mrzelo to by bola “nekvalitna strava” ( nazvime to akokolvek).
@reisi samozrejme aj ja sa snažím dbať na kvalitnú stravu. Btw nevidím rozdiel zjesť na obed jedlo uvarené večer alebo ráno. Ja varim max na 2 dni koli problémom s histaminom. Potom keď tak mrazim. Mňa to varenie baví a často mam aj home office čiže robím aj jedla co sa robia dlhsie ale " samé". Ale nie každý to tak ma. Ak by som každý deň musela ísť osobne do práce a prisla o 17 - 18 tej domov a chcela stravit cas s rodinou alebo ísť von keďže bývam v byte (a to teda nenechám zapnutu rúru ci sporák, ked nikto nie je doma )varila by som menej. A nemyslím si ze keď niekto rieši donášku ci menu je to nekvalitná strava. Vždy sa dá vybrať rozumne. Myslím, že chápem každého, každý to ma nastavene inak a o to ide. Nech každý robí tak, aby bol spokojný. Aj autorka bola v pohode si myslím , kým svokra nemala poznámky.
Ja som dala typy na moje rychlovky 🙂
@reisi samozrejme aj ja sa snažím dbať na kvalitnú stravu. Btw nevidím rozdiel zjesť na obed jedlo uvarené večer alebo ráno. Ja varim max na 2 dni koli problémom s histaminom. Potom keď tak mrazim. Mňa to varenie baví a často mam aj home office čiže robím aj jedla co sa robia dlhsie ale " samé". Ale nie každý to tak ma. Ak by som každý deň musela ísť osobne do práce a prisla o 17 - 18 tej domov a chcela stravit cas s rodinou alebo ísť von keďže bývam v byte (a to teda nenechám zapnutu rúru ci sporák, ked nikto nie je doma )varila by som menej. A nemyslím si ze keď niekto rieši donášku ci menu je to nekvalitná strava. Vždy sa dá vybrať rozumne. Myslím, že chápem každého, každý to ma nastavene inak a o to ide. Nech každý robí tak, aby bol spokojný. Aj autorka bola v pohode si myslím , kým svokra nemala poznámky.
Ja som dala typy na moje rychlovky 🙂
@smilingwoman presne, tiež hovorím, že domáca strava nemusí byť automaticky aj zdravá strava. My máme v okolí mojej práce indické, čínske, talianske reštiky (nemyslím len pizzu), poké bowl, proste také jedlá doma ja tak nepripravím a rada si na tom pochutím. Niekedy je to pre mňa jediný highlight dňa, keď si môžem niečo dobré objednať. Navyše som teraz tehotná a také slovenské klasiky ako guláše a bravčové na x spôsobov do seba ani nedostanem, je mi zle len keď to mäso krájam.
@anonym_autor nevarím každý deň. Počula som (a hlavne čítala tu na MK), že vraj existujú ženy, ktoré varenie baví (osobne také poznám tuším dve). No a tie si vraj pri tom oddýchnu, relaxujú pri tom a aj z týchto dôvodov varia vždy keď sa dá, takže aj každý deň.
Ja do tejto kategórie nespadám, varenie nenávidím, je to pre mňa činnosť za trest a posledné po čom túžim je sa po návrate z roboty a z krúžkov postaviť za sporák.
Svokra ti vieš čo môže - nič. Tak nech nosí synáčikovi večere v krabičkách...
Synovia sa stravujú v škole, ja s manželom máme teplý obed v práci a aj tak varím každý deň, lebo chalani ešte len prídu zo školy a pýtajú sa, čo je jesť. Na dva dni už ani neviem poriadne navariť, všetko zjedia 😉 Sme naučení na varené večere, nechcem ich pchať pečivom. Ale mňa varenie baví a ak aj varím jedlo, ktoré sa varí dlhšie (napr. hovädzie ), tak popri tom si robím iné, nestojím pri Tom
Varím každý druhý deň, deti maju stále teplú večeru, možno raz za dva mesiace suchú.
@anonym_autor do práce odchádzam 7:15 a vraciam sa po 17:00 alebo po 19:00 a absolutne nemam potom chuť niečo variť, max. polievky 2x do týždňa a jeme ju 2-3 dni. Teda ja s mužom poväčšine - 4 z 5 detí polievky takmer nejedia okrem vývaru a šošovicovej. Muž chodí z práce domov okolo 16:30 a tiež sa mu nechce variť, ale jesť áno. Je to u nás zdrojom konfliktov, lebo to tiež považuje za samozrejmosť, že variť má žena. Vychádza z toho, že u nich doma mama denne varila - celý život je na invalidnom dôchodku a teda žena v domácnosti - taký "nepatrný" detail 😅
@anonym_autor ešte k tým teplým večeriam a 20 min. vareniu: praženicu, volské oko, chlieb vo vajci ani párky nepovažujem za varenú stravu, tie párky ani za výživnú.
@anonym_autor
Ahoj ja varím každý druhý deň.
Ale tiež ma veľmi mrzelo keď som bola po veľmi ťažkom porode a objednala som si vtedy aj donášky a bolo mi to vycitane od muža a mojej mami. 🤔Kolikove babetko co nespalo nik mi s ničím ani raz nepomohol.
Tak podľa mňa sa nemajú druhí co starať,nežijú naše životy tiež to nechápem.
@anonym_autor nie nevarím každý deň, varím výlučne cez víkend. Ja aj muž máme obedy v práci a dcéra stravu v škôlke, takže varím len cez víkend. Samozrejme občas na večeru si dáme nieco ako palacinky, lievance, praženica, inokedy zas len rožok...podľa nálady ale to nepovažujem za varenie
Ja strasne nemusim (nechuti mi) miesane jedlo (mozno mam nejake autisticke crty) a co najviac ho zjednodusujem, takze varenie mi pripada uplne zbytocne pokial nechcem prave jest strukoviny. Takze asi tak. Ked mam chut na nieco na com som zavisla kvoli svojej neminimalistickej vychove (a tomu ze som z nej tucnejsia nez je nutne). A celkovo priprava jedla mi pride v dnesnej dobe ako zbytocna praca navyse. Obcas mam obdobie ze varim viac, aj kazdy den ale potom zas akoze povolim a je to len sem tam. Vacsinou z nudze.
@anonym_autor takmer denne...A to som pracovala do 20.00 hod prišla domov q varila.Mam 3 chlapov doma,čiže velke mnozstva k tomu😆
Baby, dajte prosim tipy na jedla navarene do pol hodiny. Dakujem 🙂
@anonym_03f73a vsetky sote, privarky, cestoviny, perkelt, polievky
@anonym_autor nie, vzdy som varila na 2-3 dni, od nedele nam vydrzalo do utorka a to aj teraz,ked uz pracujeme..
@autorka nevarim každý deň, ved by ma piclo. Varim na dva, niekedy aj tri dni, potom jeden/dva dni len niečo rychle, a potom znova na viac dní. Plus nežijem sama stara dievka. Rodinu Nam tvorí aj otec, ktory variť vie. Ked moze, uvarí. A robí to rad, nech sa len realizuje.
Ja niesom ani kuchárka, ani slúžka, svadbou som neprisahala domácnosti, ale mužovi a rodine.
A už niesme v bývalom režime kde žena pracovala ale zvládala aj domácnosť, kŕdeľ deti, hrnce nonstop plne, a bola aj profesionálna šička, cukrárka, pekárka, aupair, chyžná atd... Načo sa zodrat?
@anonym_autor vacsinou varim vecer cez tyzden ked je napriklad skarede pocasie, tak som si to vsimla, ze sme doma, nieco uz uvarim, cez tyzden ale iba take ze cestoviny s rychlou omackou, rybu, parene buchty, alebo dam si maso do marinady a na druhy den to iba hodim na panvicu. Potom zase varim ked robim z domu, ze rano si nieco dam varit popri praci, napriklad gulas, maso na stave, vyvar. A to jeme aj tri dni. Takze varim podla casovych moznosti, dieta sa stravuje v skolke, ja aj ked nieco navarim tak do prace si to nikdy neberiem a ani muz. V praci idem radsej s kolegami na obed ako tlacit v kuchynke nieco z krabicky. Ale chodim do kancelarie malo, ak by som kazdy den tak asi to prehodnotim. A v lete zase skor sa niekde zastavime, vybehneme, posedime, dame si rozok alebo melon, nechce sa mi varit ked je teplo.
Dam varit ryzu dva hrnceky, to msme na dva dni, zaberie mi to 5 minut, na plech dam puect kura, praca na 5 minut, peciem, hotovo. Na druhy den z toho spravim rizoto s hraskom, iba zamiesat. Dam na plech pizza cesto z lidla, niva, mozzarella, brokolica, smotana cesnak v prasku, priprava 5 minut, pecie sa 15. Panenku odolim okorenim, na panvici opeciem 7 minut a dam do truby na 12. Pocas toho nakrajam sampiony a spravim omacku. Rajcinova polievka je hotova za 20 minut, k tomu dam na plech nakrajane zemle co sme nedojedli z predchadzajuceho dna, na kazdu kusok masla syra a zapiect. Na plech dam pecienku kuraciu, sojova omacka cibula horcica slaninka a peciem v trube nezakryte, hotove za 30 minut. Dam si do misky kuskus kusok masla a zalejem horucim vyvarom ak mam, za 5 minut hotove, k tomu tuniak z konzervy, cherry rajciny.
@anonym_autor ahoj ja som doma s detmi a nevarim kazdy den
@anonym_autor jeden syn je celiatik, stravoval sa v skole, ale tento rok bol zatial velmi malo a chce sa odhlasit, vraj ja varim lepsie a tam musi dlho cakat v rade na obed. Druhy syn chodi na obed v skole, ale ak je napr nieco co nema rad, tak sa odhlasi a potom obeduje doma. Muz casto cestuje, obedy v praci nemaju, maju listky, ale ked ide okolo domu, tak sa zstavi na obed a da si doma. Ja sa od mojho zlcnikoveho zachvatu v roku 2020 stravujem tiez doma, takze uz 5 rokov fungujeme takto, ze varim takmer kazdy den, nevarim, len ked mame velmi ubehane dni a vtedy navarim radsej viac den predtym.
@zuzana76 dobrý deň, môžem sa opýtať, aké jedlá varievate pri problémoch so žlčníkom? Ten môj sa tiež občas ozve,čaj keď ešte som nemala žlčníkový záchvat.
Och, ja mam fakt stastie ze som natrafila na dobru svokru. So svojou baranskou tvrdohlavostou by to medzi nami velmi iskrilo ak by sa mi svokra takto starala do zivota. Naschval by som nevarila, nech ju slak trafi. Chudacik synacik nema doma varene jedlo kazdy den? No chudak malicky. 👶 Asi by som sa odstahovala do ineho mesta.
Restauracne a donaskove jedla su uplny hnus. Donasky sa snazim obchadzat a do restiky ideme len v ramci rodinnych stretnuti. A skoro vzdy je to katastrofa.
Varim, ale aj na 2 dni, nam to nevadi (hlavne ze je domaca strava). Zeleninu a ovocie umyjem a vycistim a mam v chladnicke na 3-4 dni. Takze to len servirujem. Da sa to zvladnut.
@anonym_8fb124 to si asi nebola v dobrej reštike ☺️
Autorka manžel pracuje kde ? Ak môže aj on variť nech to 2x do týždňa urobi aj on či od mamky lepšie chutí? 😂
O 100 rokov to bude úplne jedno tak jej to povedz. Verím že ťa to unavuje a ubíja vyser sa nato. To tak ako je tebe dobre nezatazuj sa svokrou. Ak si unavená tak si oddýchni nie si stroj a v manželstve ste dvaja 🫶🏻
Okrem finančnej úspory nevidím dôvod, prečo by sme varili, keď chodíme do práce. Cez týždeň si objednávame denné menu z mesta, aj synovi (3r). Cez víkend väčšinou jeme v reštauráciách, keďže obvykle ideme niekam na výlet. Svokrin názor by ma nezaujímal, nepochybne mala o dosť viac voľného času 😀
Svokra nech sa stara o seba..co jej vadi, nikoho nezuajima hlavne ak sa jej to vobec netyka

@anonym_autor jeden syn je celiatik, stravoval sa v skole, ale tento rok bol zatial velmi malo a chce sa odhlasit, vraj ja varim lepsie a tam musi dlho cakat v rade na obed. Druhy syn chodi na obed v skole, ale ak je napr nieco co nema rad, tak sa odhlasi a potom obeduje doma. Muz casto cestuje, obedy v praci nemaju, maju listky, ale ked ide okolo domu, tak sa zstavi na obed a da si doma. Ja sa od mojho zlcnikoveho zachvatu v roku 2020 stravujem tiez doma, takze uz 5 rokov fungujeme takto, ze varim takmer kazdy den, nevarim, len ked mame velmi ubehane dni a vtedy navarim radsej viac den predtym.