Prosím vás tie, ktoré používate na vianočné zlepence (linecké a pod.) heru a palmarin do cesta. Vám to reálne chuti? Či pečiete do počtu? Prvý a posledný krát som vyskúšala. Fuj. Jete to naozaj či vám to len stojí na konferenčnom stolíku do veľkej noci? 🤣🤣🤣
Ale no, taky dolezity prispevok si napisala a ty ho das ako anonym... Hadam sa len nehanbis za to, ze ti chuti viac maslo?
ja to nepouzivam, peciem dost malo, ale napr. ja mam vacsi odpor ku kadejakym nahradm v KREMOCH do kolacov/tort ako v nejakom tom ceste.
ja pouzivam heru, a nie som ziaden samovrah, ani neuprednostnujem kvantitu pred kvalitou ... proste tak ma to mamka ucila. Jeden rok som dala maslo, a teda cesto bolo drolive, trhalo sa , dlho som sa stym piplala a v konecnom dosledku to vobec v tych lineckych citit nebolo aky tuk tam je pouzity. Absolutne zbytocna tema , zas len o vysmechu a ponizovani a samozrejme anonymne .
Do cesta pouzivam iba Heru, do kremov maslo. A ano chuti mi to. Skusila som cesto robit s maslom a predstav si, ze mi to chutilo uplne rovnako, ale konzistencia bola ina, preto zostavam pri Here..
Tie, čo vás mamky naučili, no oni ani nemali na výber, tak sa pieklo, receptúry s herou či palmarinom vyšperkované, nedalo sa to pokaziť. Samozrejme s maslom je to o inom, treba sa s tým vyhrať. Tie, čo píšete, že to aj tak v koláčikoch necítiť, to vážne? To maslo tam proste prebíja chute, proste ho cítiť. Jedine snáď pančované maslo nie. Ako to piekli naše prababky, či prapravbabky, tiež s rastlinným tukom? No a posledná rečnícka otázka, sú vaše babky zdravé, bez liekov na tlak či cholesterol? To len zo zvedavosti, lebo ak sú úplne v poriadku, tak potom tie reči o škodlivosti takýchto tukov sú blud.
@gribka1 blud je tiež, že keď sa budeš napchávať maslom, budeš mať zdravé cievy, nízky tlak a cholesterol. Každý tuk škodí, ak neobsahuje správne omega kyseliny. A maslo teda tiež nie je z tohto hľadiska terno. Ja už nepečiem a tiež som preferovala maslo, keď som pekávala. Ale spájať pečenie s maslom so zdravím je tiež odveci. Lebo vianočné pečivo je múka, tuk a cukor. Keď chceš mať nízky tlak a cholesterol, tak koláče netreba jesť vôbec. A kedysi sa nepieklo ani tak s margarínmi ako s bravčovou masťou a maslom. Margaríny sa vo veľkom začali používať cez vojnu, lebo maslo nebolo.
no ešteže mám nejaké recepty s bravčovou masťou, nemusím riešiť tieto dilemy, ale väčšinou dávam maslo, ja som skúsená pekárka, mne sa nič nedrobí, normálne sa mi s maslom dobre pracuje ani žiadne chute sa mi neprebíjajú. Akože už fakt čo ľudia riešia, veď nech si každý pečie ako uzná za vhodné a čo mu chutí. Keď niekomu chutia maslové, nech pečie s maslom, niekomu chutia palmarinové/herové, tak nech papá také. Každý máme iné chute. O chvíľu sa tu 2 dni pred Vianocami budú riešiť majonézové šaláty ako už poniektoré budú zarábať šaláty v nedeľu na utorok, iné z toho budú grcať že fuj ako skoro. Tie prvé budú písať, že potrebujú prepojiť chute, ďalšie budú preferovať čerstvosť a ja ako tretia skupina nejem majonézový šalát z chladničky, lebo mi nechutí vychladený😎
Kde ide do môjho overeného receptu margarín dávam margarín, kde maslo dám maslo....
Načo riešiš hlúposti, áno nudíš.....
@gribka1 veď to je v pohode, ale tu sa to podáva takým odsudzujúcim spôsobom, ako keby tí, čo to robia opačne boli nejakí pripečení alebo čo. Niektoré reakcie sú fakt už cez. Ako napríklad táto "sympatická" veta autorky tejto diskusie: Fuj. Jete to naozaj či vám to len stojí na konferenčnom stolíku do veľkej noci?
Nemám síce recept na zlepence, pečiem také, čo každému chutí a musím dokonca ešte spraviť dupľu, pretože prvá várka sa do vianoc stihne zjesť.
Ale teda keď ty upečieš také, že FUJ, tak sa nečudujem, že sa čuduješ.
@gribka1 no pokiaľ tvoje deti jedia aj sladkosti z obchodu, zmrzlinu, slané pochutiny a polotovary, tak jedny koláče z Hery im na zdraví neuškodia. Pokiaľ nezjedia každý deň kilo tých koláčov. Koláče a zdravie dokopy nejdú a môžeš dať do nich kľudne aj olivový olej. Pri tej teplote, čo je v rúre sa každý tuk zmení na škodlivý.
Pečiem s maslom (nič sa nedroli), ale teda margariny nepovažujem ani za jed a ani za odpad. Jednoducho niekomu to môže viac chutiť - na chuti to totiž cítiť, lebo je zvyknutý a má to tak rád a je to v poriadku. Veď v cukrárni asi ťažko človek dostane koláčiky s maslom a všetci tam chodíme.
Ja dávam maslo, a aj citrónovú kôru. Mama neznáša citrónovú kôru v zákuskoch, a dáva do cesta HERU, roky a len HERU a chutí nám tiež. Dokonca ten rozdiel osobne vnímam iba v tej citonovej kôre.
Ja napr. nezjem žiadne cheesecakey a iné nové super moderné koláčiky, kde je podkladový základ nejaká sušienka (ideálne maslová), namletá a pomiešaná s maslom. Joj mňam, ako sa to maslo roztápa v tej rúre, a ozaj sa to príjemne konzumuje, toľko tuku, že ma z toho bolí hlava a môže to byť najfancy maslo na svete.
Alebo tak ospevované makarónky, robí sa to pomaly v laboratórnych podmienkach, a keď som to ochutnala, tak som musela konštatovať, že tie mamine jednohuvbky - koláčiky non plus ultra sú tisíckrát lepšie, len ja viem, socíkovské hnusné, trápne, aj keď do cesta tiež dáva možno len HERU.
Mala si si to pripraviť tak, aby to nebolo fuj a asi by sa aj dali zjesť a nemyslím HERU.
čo tu fujkáš nad ostatnými, nepoužívaj Heru, keď ti nechutí, každý nech pečie, z čoho chce
Pouzivam margariny na pecenie a nehanbim sa za to. Kazdy nech robi ako sam uzna za vhodne