Vianočné zlepence

15. dec 2024

Prosím vás tie, ktoré používate na vianočné zlepence (linecké a pod.) heru a palmarin do cesta. Vám to reálne chuti? Či pečiete do počtu? Prvý a posledný krát som vyskúšala. Fuj. Jete to naozaj či vám to len stojí na konferenčnom stolíku do veľkej noci? 🤣🤣🤣

viestta
15. dec 2024

Pouzivam margariny na pecenie a nehanbim sa za to. Kazdy nech robi ako sam uzna za vhodne

prunee
15. dec 2024

Ale no, taky dolezity prispevok si napisala a ty ho das ako anonym... Hadam sa len nehanbis za to, ze ti chuti viac maslo?

janka_266
16. dec 2024

@barka1 sa všetci tvária, akoby nevyrastali na koláčoch z hery a palmarinu :D:D a teraz si množstvo ľudí kúpi už hotové a ešte to dajú aj na net, že ako dobre nakúpili a tie sú určite 100 % eko bio maslo :D

simca06022011
16. dec 2024

ja to nepouzivam, peciem dost malo, ale napr. ja mam vacsi odpor ku kadejakym nahradm v KREMOCH do kolacov/tort ako v nejakom tom ceste.

simona1306
16. dec 2024

ja pouzivam heru, a nie som ziaden samovrah, ani neuprednostnujem kvantitu pred kvalitou ... proste tak ma to mamka ucila. Jeden rok som dala maslo, a teda cesto bolo drolive, trhalo sa , dlho som sa stym piplala a v konecnom dosledku to vobec v tych lineckych citit nebolo aky tuk tam je pouzity. Absolutne zbytocna tema , zas len o vysmechu a ponizovani a samozrejme anonymne .

ivanakal
16. dec 2024

Do cesta pouzivam iba Heru, do kremov maslo. A ano chuti mi to. Skusila som cesto robit s maslom a predstav si, ze mi to chutilo uplne rovnako, ale konzistencia bola ina, preto zostavam pri Here..

gribka1
16. dec 2024

Tie, čo vás mamky naučili, no oni ani nemali na výber, tak sa pieklo, receptúry s herou či palmarinom vyšperkované, nedalo sa to pokaziť. Samozrejme s maslom je to o inom, treba sa s tým vyhrať. Tie, čo píšete, že to aj tak v koláčikoch necítiť, to vážne? To maslo tam proste prebíja chute, proste ho cítiť. Jedine snáď pančované maslo nie. Ako to piekli naše prababky, či prapravbabky, tiež s rastlinným tukom? No a posledná rečnícka otázka, sú vaše babky zdravé, bez liekov na tlak či cholesterol? To len zo zvedavosti, lebo ak sú úplne v poriadku, tak potom tie reči o škodlivosti takýchto tukov sú blud.

1ryba
16. dec 2024

@gribka1 blud je tiež, že keď sa budeš napchávať maslom, budeš mať zdravé cievy, nízky tlak a cholesterol. Každý tuk škodí, ak neobsahuje správne omega kyseliny. A maslo teda tiež nie je z tohto hľadiska terno. Ja už nepečiem a tiež som preferovala maslo, keď som pekávala. Ale spájať pečenie s maslom so zdravím je tiež odveci. Lebo vianočné pečivo je múka, tuk a cukor. Keď chceš mať nízky tlak a cholesterol, tak koláče netreba jesť vôbec. A kedysi sa nepieklo ani tak s margarínmi ako s bravčovou masťou a maslom. Margaríny sa vo veľkom začali používať cez vojnu, lebo maslo nebolo.

gribka1
16. dec 2024

@1ryba Si mi pokazila agendu. No nič. Aj tak budem preferovať koláčiky zdravšej varianty (masla, múky aj cukru). Ak by to malo byť zdravšie, čo i len kúsok tak to proste urobím. Neviem si predstaviť dávať malým deťom koláče z Hery.

0silvia0
16. dec 2024

no ešteže mám nejaké recepty s bravčovou masťou, nemusím riešiť tieto dilemy, ale väčšinou dávam maslo, ja som skúsená pekárka, mne sa nič nedrobí, normálne sa mi s maslom dobre pracuje ani žiadne chute sa mi neprebíjajú. Akože už fakt čo ľudia riešia, veď nech si každý pečie ako uzná za vhodné a čo mu chutí. Keď niekomu chutia maslové, nech pečie s maslom, niekomu chutia palmarinové/herové, tak nech papá také. Každý máme iné chute. O chvíľu sa tu 2 dni pred Vianocami budú riešiť majonézové šaláty ako už poniektoré budú zarábať šaláty v nedeľu na utorok, iné z toho budú grcať že fuj ako skoro. Tie prvé budú písať, že potrebujú prepojiť chute, ďalšie budú preferovať čerstvosť a ja ako tretia skupina nejem majonézový šalát z chladničky, lebo mi nechutí vychladený😎

gribka1
16. dec 2024

@0silvia0 Veď sú Vianoce, nemôžeme preberať troška ľahšie témy a pozerať do cudzích kuchýň? Aspoň sa spoznávame aj z iných stránok 😂. Samozrejme nech si každý robí aj je čo chce a ten je to úplne v poriadku.

brendaa
16. dec 2024

Kde ide do môjho overeného receptu margarín dávam margarín, kde maslo dám maslo....
Načo riešiš hlúposti, áno nudíš.....

0silvia0
16. dec 2024

@gribka1 veď to je v pohode, ale tu sa to podáva takým odsudzujúcim spôsobom, ako keby tí, čo to robia opačne boli nejakí pripečení alebo čo. Niektoré reakcie sú fakt už cez. Ako napríklad táto "sympatická" veta autorky tejto diskusie: Fuj. Jete to naozaj či vám to len stojí na konferenčnom stolíku do veľkej noci?

martul
16. dec 2024

Nemám síce recept na zlepence, pečiem také, čo každému chutí a musím dokonca ešte spraviť dupľu, pretože prvá várka sa do vianoc stihne zjesť.
Ale teda keď ty upečieš také, že FUJ, tak sa nečudujem, že sa čuduješ.

1ryba
16. dec 2024

@gribka1 no pokiaľ tvoje deti jedia aj sladkosti z obchodu, zmrzlinu, slané pochutiny a polotovary, tak jedny koláče z Hery im na zdraví neuškodia. Pokiaľ nezjedia každý deň kilo tých koláčov. Koláče a zdravie dokopy nejdú a môžeš dať do nich kľudne aj olivový olej. Pri tej teplote, čo je v rúre sa každý tuk zmení na škodlivý.

gribka1
16. dec 2024

@0silvia0 Nemôžme to tak brať, s takou energiou aj keby dala na stôl zázračný liek, tak sa pokazí. Ostatné snáď len svoj názor ohľadom pečenia povedia.

viestta
16. dec 2024

@0silvia0 bezbreha nadradenost niektorych komentarov je naozaj na povazenie, to mas uplnu pravdu.

0silvia0
16. dec 2024

@gribka1 áno, máš pravdu, niektoré diskusie sú založené asi len na rozvášnenie a vypudenie negatívnych emócií.

gribka1
16. dec 2024

@1ryba No nejedia nič z menovaného, ale tu nejde len o koláčiky, ono je to len tak všeobecne o trošku zdravšom stravovaní v slovenských kuchynkách. Nemyslím to v zlom, veď vravím, že každý ako má rád.

michaela329
16. dec 2024

Pečiem s maslom (nič sa nedroli), ale teda margariny nepovažujem ani za jed a ani za odpad. Jednoducho niekomu to môže viac chutiť - na chuti to totiž cítiť, lebo je zvyknutý a má to tak rád a je to v poriadku. Veď v cukrárni asi ťažko človek dostane koláčiky s maslom a všetci tam chodíme.

oblecenie99
16. dec 2024

Ja dávam maslo, a aj citrónovú kôru. Mama neznáša citrónovú kôru v zákuskoch, a dáva do cesta HERU, roky a len HERU a chutí nám tiež. Dokonca ten rozdiel osobne vnímam iba v tej citonovej kôre.
Ja napr. nezjem žiadne cheesecakey a iné nové super moderné koláčiky, kde je podkladový základ nejaká sušienka (ideálne maslová), namletá a pomiešaná s maslom. Joj mňam, ako sa to maslo roztápa v tej rúre, a ozaj sa to príjemne konzumuje, toľko tuku, že ma z toho bolí hlava a môže to byť najfancy maslo na svete.
Alebo tak ospevované makarónky, robí sa to pomaly v laboratórnych podmienkach, a keď som to ochutnala, tak som musela konštatovať, že tie mamine jednohuvbky - koláčiky non plus ultra sú tisíckrát lepšie, len ja viem, socíkovské hnusné, trápne, aj keď do cesta tiež dáva možno len HERU.
Mala si si to pripraviť tak, aby to nebolo fuj a asi by sa aj dali zjesť a nemyslím HERU.

danica2711
16. dec 2024

čo tu fujkáš nad ostatnými, nepoužívaj Heru, keď ti nechutí, každý nech pečie, z čoho chce

tarra6
16. dec 2024

@lasona mne lepšie chutia vypečené. Tvoje sú krásne a ja by som prvé vyjedla tie tmavšie. 🙂