Vyrezávať zhnité časti alebo vyhodiť celé jablko?
nedávno som počul taký rozhovor, ze aj ke napr polovica jablka zhnita a polovica OK, vraj sa aj to tej navonok dobrej casti dostanu nejake toxicke latky z hniloby alebo nieco (aj ked to chuti normalne) a treba vyhodit cele. mam takych jablk (napol zhnite) plnu pivnicu :D ako to vidite vy ? patria spoly zhnite jablka do kompostu skrz to ze aj v zdravej casti su nejake neviditelne a chutovo nedetekovatelne toxiny (alebo latky z hniloby a pod) alebo je to blbost a hnilu cast odrezat a zvysok normlane pouzit ?

Hádžem do kompostu, takéto jablka už nejeme
určite to nechutí normálne,keď polovica je zhnitá
ano je to tak, vyhadzujem a nie len to aj ostatne potraviny, napr. cez leto rychlo splesnivel chlieb
Hod ich pod krik pre vtaky, tie hnile miluju
@markusrasford aj ked je tam len 1cm hnedy fliacik ? moji rodicia a stari rodicia to cely zivot vyrezavali hm
@rozculena nie polovica to urcite bavim sa o situacii ked mas 10 cm jablko a niekde na povrchu je mini hnedy fliacik , obrazok je ilustarcny z internetu
@kacena4 tak pecivo to je ina vec, tam staci fliecik a samozrejme cele prec.. ale to je plesen toto na jablkach je myslim hniloba, cize ked tam je len maly kusok, uz je asi toxicke cele jablko hmm, lebo moja stara mama to vzdy cele roky a zivot vyrezavala
@martin789456 si ujasni najprv na čo sa pýtaš vôbec. . najprv sa pýtaš na polovicu zhnitého a keď dostaneš odpoveď tak už zrazu nie a myslíš 1cm 🤦🏽♀️
@martin789456 v dnesnej dobe asi podla financnej situacie. Niekto aj plesnivu korku z chleba odreze a zbytok zje a niekto vyhadzuje potraviny uderom skoncenia trvanlivosti.
@martin789456 hnite jablko obsahuje jedovate látky
@janai1 zle som to napisal, nemusi byt polovica ale sak otazka plati aj pre polovicu aj pre 1 cm 🙂 ide skor o tie toxiny ci uz je zvysna cast na vyhodnie aj ked tam je len 1cm to je podstata otazky 🙂
@markusrasford aj ked je tam len mala hneda bodka uz je cele infikovane ? samozrejme bavim sa len o situacii ked je chutovo zvysna cast jablka aj konzistenciou v poriadku :D
@martin789456 je ťažko cez MK určiť ci mala hnedá bodka nainfikovala celé jablko. Odfot ako sú zhnité. Prečo si dala ilustrovanu fotku? Daj fotku svojich jablk
Aj keď je na jablku len 1 cm fľak, toxíny môžu byť prítomné už v celom jablku.
Ja viem tak, že je rozdiel plesnivé a zhnité. Plesnivé treba celé vyhadzovať. Nahnité (buchnuté, zhnednuté) stačí vyrezať.
Raz som sa v sade na samozbere pýtala, čo spravia s tými opadanymi nahnitymi. Vraj do konzervarni to všetko pôjde, lebo určité percento hnilych je povolené. Tam to nikto nevykrajuje. Hotovému výrobku sa dá pekná etiketa a je to.
@markusrasford ok odfotim ked pojdem od pivnice ale v podstate to co je na foto len proste neni ta zhnita cast tak velka :D
@zitaje niektori tvrdia ako @basullinka ze aj 1cm hnedy flak je na vyhodenie
bavime sa o tom ze stoja v pivinici mesiac a niektore maju hnilobu cez pol jablka niektore len 1-2cm fliacok a zvysok je ok
niekto tvrdi ze aj tie s malym fliackom su na vyhodenie niekto vravi ze to je cele jablko uz infikovane aj ked to necitit a vizualne nvidno
@aurelia2000 si myslim ze aj v jablkovych dzusoch je velmi vela hniloby z tych zhnitych :D
ale podstata otazky je ze takeho mikro bio hladiska ci ozaj maju pravdu ti ludia co tvrdia ze uz 1-2cm fliecik hniloby nainfikuje aj zdravu cast jablka alebo je to HOAX :D
@martin789456 není to hoax
Ja osobne nejem nič hnile ci plesnive
Daj ich kvasiť, tam hniloba nevadí a ešte ti dobre poslúžia 😇
@aurelia2000 len tu to nepôjde do konzervarne a nemá kto dat peknú etiketu
@martin789456 No veď preto píšem - ja viem tak, že pleseň je nebezpečná, lebo je to vlastne huba a to viditeľné je len malá časť celého ogranizmu, ktorý sa vyskytuje v celom jablku. Rovnako pleseň na vrchu domácej zaváraniny = ide do koša, lebo je tým prerastená celá fľaša. ALe hniloba je iné dačo, pokiaľ viem, tam nevznikajú tie toxíny, ako pri plesni.
Nie som na toto zrovno odborník, možno sa ozve nejaký biológ, ale čo si pamätám, pleseň je nebezpečná, nahnité v malom množstve by nemal byť problém.
@martin789456 Ale tu ti nikto nenapíše, že to máš vykrojit a spracovať, na MK zarábajú všetci 3000€ a viac🤭, všetko po dátume minimálnej trvanlivosti hádžu do koša🙄, nikto si nevykroji malý fliacik z jablka, lebo všetci sú z rodu kráľovského😉
@aurelia2000 :D :D urcite su tu pokrytecke typy ktore sa tvaria ze kvoli 1 cm hniloby by vyhodili cele jablko a doma to potajme odkroja :D
@martin789456 vyhadzujem. Keď je to len trocha obite a zhnedlo to, tak vtedy to vyrezem, ale inak to končí v koši.
Hnile a obite je rozdiel. Hádam máš svoj názor a urobis si podľa seba 🙂 ja malé poškodenia vyrezávam

@martin789456 vyhadzuje celé